Ochi umflati - ce boli tradeaza

Ochi umflati - ce boli tradeaza Ochi umflati - ce boli tradeaza

Ultima actualizare: 29 iunie 2022

 

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Fie ca agream sau nu aceasta vorba pe care multi o stiu inca de mici, specialistii atrag atentia ca starea ochilor spune multe despre sanatatea noastra. Iar cand vine vorba de ochi umflati, nu trebuie sa ne oprim doar la problematica “estetica”, ci să ne preocupam de semnalele pe care organismul nostru ni le transmite. Mai ales cand afectiunea incepe sa ne dea batai de cap in activitatea de zi cu zi. Daca senzatia de ochi umflati persista, cel mai indicat este sa cerem parerea unui specialist. Iar asta pentru ca in spatele acestei suferinte se pot ascunde mai multe boli ce ne pot pune in pericol sanatatea.


Ochi umflati – afectiuni posibile

Senzatia si aspectul de ochi umflati pot aparea in urma consumului de alimente cu un continut considerabil de sare, ce face ca organismul sa retina apa, deci sa se si umfle. La randul lor, alergiile, provocate in general de unele alimente, substante chimicale sau iritante, pot cauza inflamatii la nivelul ochilor. La fel si unele afectiuni, precum problemele cu tiroida, pot duce la ochi umflati.

Cea mai la indemana optiune terapeutica pentru alergii oculare sunt antihistaminicele sau picaturile de ochi. Dar daca simptomele nu se amelioreaza, este recomandata consultarea unui specialist.

Farmacistii Catena recomanda Assista Oftapic Allergy picaturi ochi, cu efect calmant si hidratant, gratie continutului de Helichrysum italicum - extract fluid ce revigoreaza ochii rosii si iritati, ajuta in combaterea alergiilor si conjunctivitelor alergice, mancarimii si senzatiei de corp strain in ochi. Diminueaza stresul ocular cauzat de prea multa lumina, praf sau poluare, dar si de orele prelungite petrecute la calculator. Sunt indicate si in cazul utilizarii de lentile de contact.

Conjunctivita

Conjunctivita sau cunoscutul “ochi rosu” apare mai frecvent in sezonul gripei, fiind provocata de anumite virusuri și bacterii. Se manifesta prin inflamarea conjunctivei ochiului, ce va duce la aparitia eritemului globilor oculari si a pleoapelor umflate ce dor. Afecteaza, in general, un singur ochi, dar se extinde la ambii ochi umflati.

Pentru a scapa rapid atat de aspectul de ochi umflati, cat si de disconfort, se va evita atingerea ochilor. Si spalarea frecventa a mainilor poate preveni raspandirea infectiei.

Blefarita

O alta cauza pentru ochi umflați poate fi blefarita, afectiune ce afecteaza in general ambii ochi. Mai exact, e provocata de prezenta bacteriilor in interiorul si in jurul pleoapelor, ce devin uleioase. Apar si impuritati ce seamana cu matreata in jurul genelor. Pe langa aspectul de ochi umflati, se poate ca inflamatiile de la nivelul pleoapelor sa fie insotite si de dureri locale.

Celulita orbitala

O inflamatie la nivelul sinusurilor ce duce la ochi umflati este si celulita orbitala. Se manifesta prin aparitia eritemului, dar si prin tumefierea dureroasa a pleoapelor si zonei din jurul ochilor. Ca tratament, celulita orbitala va necesita administrarea de antibiotic pentru a scapa in cele din urma de aspectul de ochi umflati, în cazurile severe.

Boala Graves

Basedow-Graves e o boala tiroidiana autoimuna ce determina, la randul sau, aspectul de ochi umflati. Afectiunea este una endocrina, ce va determina hiperactivitatea glandei tiroide, totodata si producerea de anticorpi, ce va avea ca efect tumefierea si inflamarea ochilor.

Salazion (Chalazion)

Inflamatie cronica ce se poate dezvolta in decursul a 2-3 saptamani, salazionul (chalazion) este una dintre cauzele ce duc la ochi umflati. Se dezvolta in interiorul pleoapelor. Mai exact, canalul secretor se blocheaza, iar tot ce trebuie eliminat ramane in interiorul pleoapei. Cele mai multe cazuri se intalnesc la copii si adolescenti. Apar umflaturi ce pot creste in dimensiuni, iar cand salazionul ajunge mare, devine dureros. Poate afecta inclusiv capacitatea de a vedea din pricina aspectului de ochi umflati.

Ochi umflati? Atentie si la cosmeticele utilizate!

Senzatia de ochi umflati poate aparea si din pricina cosmeticelor. Se intampla cand produsele de machiaj sau de curatare ajung in interiorul ochilor. Astfel, se poate ajunge la iritarea globilor oculari. In aceste cazuri de ochi umflati, picaturile de ochi pot ameliora simptomele.

Asadar, trebuie mare atentie atunci când folosim astfel de produse, ca sa evitam orice problema care ne-ar putea da aspectul neplacut de ochi umflati.

 

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/puffy-face-in-the-morning

https://www.healthline.com/health/periorbital-edema

https://www.medicinenet.com/swollen_eyes/symptoms.htm

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…