Pancreatita acuta versus pancreatita cronica – factori de risc, diagnostic si tratament

Pancreatita acuta versus pancreatita cronica – factori de risc, diagnostic si tratament Pancreatita acuta versus pancreatita cronica – factori de risc, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 30 ianuarie 2023

Dr. Oana Plotogea, medic specialist gastroenterologie, Clinica DigestMed

pancreatita-acuta-cronica

 

Pancreatita acuta reprezinta una dintre afectiunile care ne pot strica bucuria Sarbatorilor si chiar ne pot pune viata in pericol. Mai ales dupa o perioada de post, consumul alimentelor bogate in grasimi si consumul de alcool pun presiune asupra pancreasului si duc la inflamarea lui.

Pentru a evita declansarea pancreatitei acute, trebuie sa stim, in primul rand, daca ne incadram in categoriile cu risc crescut (pacienti supraponderali/obezi, dislipidemici, fumatori, consumatori cronici de etanol, pacienti cu diabet zaharat tip II, cu istoric de pancreatita cronica, cu episoade repetate de pancreatita acuta sau pacienti cu litiaza biliara). In al doilea rand, si cel mai important, trebuie evitat consumul de alcool, principalul factor declansator al pancreatitei acute. De asemenea, se recomanda evitarea abuzurilor alimentare si consumul exagerat al grasimilor de origine animala, al alimentelor afumate si prajite.


Pancreatita acuta vs. pancreatita cronica

Atat pancreatita acuta cat si pancreatita cronica sunt afectiuni inflamatorii ale pancreasului. Cele doua patologii se diferentiaza prin mai multe aspecte. Prin definitie, pancreatita acuta reprezinta un proces inflamator cu debut brusc, care dureaza cateva zile din cauza eliberarii enzimelor pancreatice si autodigestiei tesuturilor. Pancreatita cronica, pe de alta parte, apare de-a lungul mai multor ani ca urmare a proceselor inflamatorii continue sau repetate, ce determina cicatrizarea ireversibila a tesutului pancreatic. Episoadele repetate de pancreatita acuta pot conduce catre pancreatita cronica si invers, un pacient cunoscut cu pancreatita cronica poate prezenta acutizarea acesteia. Pentru ca pancreatita sa devina cronica trebuie obligatoriu sa fie precedata de cel putin un episod de pancreatita acuta pentru declansarea consecutiva a mecanismelor de inflamatie cronica.

Factorii de risc pentru pancreatita

Cei mai importanti factori etiologici ai pancreatitei acute, responsabili de 80% dintre cazuri, sunt consumul de alcool si litiaza biliara. Alcoolul este un toxic ce poate distruge direct celule pancreatice si care totodata sensibilizeaza pancreasul la actiunea altor agresori, cum ar fi fumatul. Consumul de alcool este implicat atat in aparitia pancreatitei acute cat si a celei cronice. Litiaza biliara, pe de alta parte, determina pancreatita prin obstructia canalului coledoc si cresterea in consecinta a presiunii in canalele pancreatice, cu eliberarea si autoactivarea enzimelor in interiorul si in jurul parenchimului pancreatic.

Cauzele pancreatitei acute sunt multiple si pot fi pot fi clasificate astfel: obstructive (litiaza biliara, anomalii anatomice – pancreas divisum, disfunctia de sfincter Oddi), toxic-metabolice (alcoolul etilic, fumatul, obezitatea, diabetul zaharat tip II, trigliceridele crescute, hipercalcemia), mai rar intalnim cauze infectioase (infectii virale cu citomegalovirus, virusuri herpetice, HIV). De asemenea, pancreatita acuta poate aparea in urma traumatismelor abdominale sau a procedurilor iatrogene invazive, cum este colangiopancreatografia retrograda endoscopica (la circa 5% din pacienti). Exista si o susceptibilitate genetica ce predispune pacientul la aparitia pancreatitei, in sinergism cu factorii amintiti. Trebuie amintit ca si anumite medicamente pot cauza pancreatita acuta.

In aparitia pancreatitei cronice sunt incriminati mai multi factori, dintre care cel mai evident este consumul cronic de alcool, la care se adauga si alti factori favorizanti cum ar fi mutatiile genetice, malnutritia, fumatul. O forma de pancreatita cronica este pancreatita autoimuna, care este o patologie sistemica, fiind asociata si cu alte afectiuni autoimune cum ar fi boli inflmatorii intestinale, tiroidita autoimuna, sindromul Sjogren etc.

Cum se diagnosticheaza pancreatita acuta si pancreatita cronica

Episoadele de pancreatita acuta se recunosc prin durerea abdominala tipica, de mare intensitate, cu debut brusc, localizata in abdomenul superior, cu iradiere „in bara” si in spate, fiind obligatoriu insotita de cresterea enzimelor pancreatice, lipaza, respectiv amilaza, de cel putin trei ori peste limita superioara a normalului. La acestea, se poate adauga criteriul imagistic (computer tomografia sau imagistica prin rezonanta magnetica) sugestiv pentru pancreatita acuta. De regula, pacientul cu pancreatita acuta se prezinta la camera de garda din cauza durerii puternice, care poate fi insotita si de greata, varsaturi, febra, icter, hipotensiune, tahicardie, dispnee etc.

Pancreatita cronica este dificil de diagnosticat in stadiile incipiente. Diagnosticul se bazeaza pe criterii clinice, paraclinice, dar mai ales imagistice. Pacientul cu pancreatita cronica relateaza episoade repetate de durere abdominala, in epigastru, uneori cu iradiere pe sub rebordurile costale (sub coaste), adesea postprandial (dupa masa), declansate de consumul de alcool sau grasimi. Pancreatita cronica nu asociaza cresteri importante ale enzimelor pancreatice, in afara puseelor de acutizare. In plus, in pancreatita cronica intalnim semne si simptome tipice unei suferinte pancreatice cu istoric prelungit – cum ar fi scaderea in greutate, anorexia, cauzate de durerile postprandiale ce limiteaza ingestia de alimente, diareea si steatoreea (prezenta grasimilor in scaun) prin deficit enzimatic si nu de putine ori intalnim diabet zaharat tip III, extrem de dificil de tratat pentru ca apare atat distrugerea celulelor ce secreta insulina, cat si a celor care secreta hormonii reglatori, cum este glucagonul.

Foarte importanta pentru diagnostic este imagistica. Ecografia abdominala este investigatia de prima intentie, fiind usor de realizat, repetitiva, fara a iradia, aducand informatii extrem de valoroase. In cazul pacientului cu pancreatita acuta, este necesara examinarea cailor biliare intra- si extrahepatice si a colecistului, in vederea identificarii calculilor. De asemenea, este important sa evaluam pancreasul care in stadiile precoce poate avea dimensiuni crescute, pentru ca mai apoi sa asocieze prezenta fuzeelor peripancreatice, a colectiilor, a lichidului liber peritoneal sau pleural. Desigur, in completarea ecografiei, la un interval de 48 – 72 de ore de la debutul pancreatitei acute pentru o mai buna caracterizare a pancreasului si a complicatiilor se indica efectuarea computer tomografiei. Pancreatita cronica se caracterizeaza din punct de vedere imagistic prin reducerea sau atrofia tesutului pancreatic, cu calcificari, dilatatii chistice, ingustari ale ductului pancreatic principal sau prezenta pseudochistelor.

pancreas

Metode de tratament pentru pancreatita

Pancreatita acuta reprezinta o urgenta medico-chirurgicala. Prin urmare, se trateaza intraspitalicesc prin hidratare importanta intravenoasa, antialgice, antiemetice. Repausul digestiv este recomandat in primele zile, nutritia adecvata, in functie de severitatea pancreatitei acute, fiind reintrodusa o data cu disparitia durerii si a varsaturilor. Antibioticele nu se recomanda profilactic in pancreatita acuta sau in lipsa unor indicatii clare (infectii dovedite). In plus, tratamentul se adreseaza si agentilor etiologici, cum ar fi litiaza biliara (extractia calculilor coledocieni daca pancreatita acuta asociaza si colangita sau colecistectomie daca este prezenta si litiaza veziculara).

Tratamentul in pancreatita cronica se adreseaza durerii, complicatiilor si insuficientei exocrine. Pentru durere, se recomanda antialgice obisnuite si adoptarea unui regim alimentar strict, fara alcool si alimente bogate in grasimi. De asemenea, regimul trebuie sa fie hipercaloric si hiperproteic. La pacientii cu insuficienta exocrina se recomanda suplimente cu enzime pancreatice, precum si suplimentarea vitaminelor liposolubile (A, D, E, K) si a vitaminei B12. In anumite cazuri de pancreatita cronica, se poate interveni chirurgical sau endoscopic prin colangiopancreatografie endoscopica retrograda sau ecoendoscopie.