Pavor nocturn: descriere si simptomatologie

Pavor nocturn: descriere si simptomatologie Pavor nocturn: descriere si simptomatologie

Ultima actualizare: 10 august 2021

Prin pavor nocturn sau teroarea noptii / teroare nocturna intelegem episoade de tipete intense, plansete, zvarcoliri sau frica in timpul somnului, care se repeta. Episoadele de pavor nocturn apar de obicei la copiii cu varsta intre 3 si 12 ani. Cele mai multe cazuri noi debuteaza in jurul varstei de 3 ani si jumatate.

Somnul are doua faze, faza de miscare rapida a ochilor (REM) si faza de somn profund, respectiv faza de miscare non-rapida a ochilor (non-REM). Episoadele de pavor nocturn apar in timpul somnului non-REM, la aproximativ 90 de minute dupa ce adoarme copilul.

1 pana la 6 copii din 100 au pavor nocturn. Se intampla atat baietilor, cat si fetelor, precum si copiilor de toate rasele. Membrii aceleiasi familii tind sa fie predispusi la pavor nocturn.

Episoadele de pavor nocturn sunt adesea asociate cu somnambulismul. La fel ca acesta, pavorul nocturn este considerat o parasomnie - un eveniment nedorit in timpul somnului. Un episod de pavor nocturn dureaza de obicei de la cateva secunde la cateva minute.

Oricat de inspaimantator pare, pavorul nocturn nu este un motiv de ingrijorare. Majoritatea copiilor scapa de el pana la adolescenta.

Pavorul nocturn necesita tratament daca provoaca probleme de obtinere a unui somn suficient sau daca prezinta un risc pentru siguranta.

Pentru un somn linistit si o dezvoltare armonioasa, farmacistii Catena recomanda Picaturile Sonno bimbi, un preparat bazat pe extracte din plante. Contine extracte uscate din parti aeriene de passiflora, flori de tei si frunze de roinita. Pot fi administrate si copiilor cu varsta pana la cinci ani, care sufera adesea de tulburari ale somnului ori au dificultati in a adormi.


Pavor nocturn – descriere

Pavorul nocturn nu trebuie confundat cu cosmarurile. Persoana care are un cosmar se trezeste din vis si isi poate aminti detalii, dar o persoana care are un episod de pavor nocturn ramane adormita. De obicei, dupa un astfel de episod, copiii nu-si amintesc detalii dimineata. In schimb, adultii isi pot aminti un fragment de vis pe care l-au avut in timpul pavorului nocturn.

Acesta apare in general in prima treime pana la prima jumatate a noptii si rareori in timpul somnului de dupa-amiaza. Pavorul nocturn poate duce la somnambulism.

Farmacistii Catena recomanda Uleiul din ficat de cod pentru copii, LYSI, care reprezinta terapia traditionala impotriva rahitismului, pentru mentinerea sanatatii oaselor, imbunatatirea functiei cognitive si a vederii, dar si pentru stabilizarea dispozitiei, a capacitatii de concentrare si a rezistentei la efort fizic si psihic. Contine vitaminele A, D, E si acizi grasi Omega-3.

Pavor nocturn - simptome

In timpul unui episod de pavor nocturn, o persoana poate:

  • incepe sa tipe sau sa strige inspaimantator
  • sta in pat si para speriata
  • sa para treaza desi nu este
  • transpira, respira puternic si sa aiba un puls accelerat, fata rosie si pupilele dilatate
  • sa loveasca si sa se zvarcoleasca
  • sa fie greu de trezit si sa fie confuza daca este trezita
  • sa fie inconsolabila
  • nu va avea nicio amintire sau putine amintiri despre eveniment a doua zi dimineata
  • este posibil sa se ridice din pat si sa fuga prin casa sau sa aiba un comportament agresiv daca este blocata ori retinuta

Pavorul nocturn nu este de obicei un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, consultati medicul daca episoadele:

  • devin mai dese
  • conduc la probleme de siguranta sau raniri
  • duc la simptome de somnolenta excesiva in timpul zilei sau probleme de functionare
  • continua dincolo de adolescenta sau incep la maturitate

Farmacistii Catena recomanda Colidep® solutie orala pentru ameliorarea colicilor si calmarea durererii abdominale. De asemenea, reduce productia de gaze, diminueaza spasmele si reduce balonarea, regleaza motilitatea gastrointestinala si elimina gazele intestinale. In plus, contribuie la ameliorarea colitei, inclusiv a celei spastice.

Pavor nocturn – cauze frecvente

Episoadele de pavor nocturn sunt clasificate ca o parasomnie - un comportament sau experienta nedorita in timpul somnului. Ele apar in cea mai profunda etapa a somnului cu miscare non-rapida a ochilor (non-REM). O alta tulburare non-REM este somnambulismul, care poate aparea impreuna cu pavorul nocturn.

Diferiti factori pot contribui la pavor nocturn, printre acestia:

  • privarea de somn si oboseala extrema
  • stresul
  • perturbarile programului de somn, calatoriile sau intreruperile somnului
  • febra

Uneori pavorul nocturn poate fi declansat de conditii subiacente care interfereaza cu somnul, cum ar fi:

  • tulburarile de respiratie in somn - un grup de tulburari care includ modele de respiratie anormale in timpul somnului, dintre care cea mai frecventa este apneea obstructiva de somn
  • sindromul picioarelor nelinistite
  • anumite medicamente
  • tulburari ale dispozitiei, precum depresia si anxietatea
  • la adulti, consumul de alcool

Pentru alinarea colicile abdominale, reglarea tranzitului intestinal, ameliorarea starilor de disconfort si agitatie ale sugarilor, farmacistii Catena recomanda Alinan happy drink, supliment alimentar 100% natural. Contine extract de musetel, frunze de melisa si ulei de anason stelat. Suplimentul are actiune complexa: anticolici, digestiva, antispastica, calmanta si poate fi administrat bebelusilor inca din primele zile de viata.

Diagnosticul de pavor nocturn

Pentru a diagnostica pavorul nocturn, medicul va examina istoricul medical si simptomele. Evaluarea poate include:

  • un examen fizic
  • discutarea simptomelor. Pavorul nocturn este de obicei diagnosticat de catre medic pe baza descrierii evenimentelor. Specialistul va poate intreba despre istoricul familiei legat de probleme de somn. De asemenea, va poate cere, sa completati un chestionar despre obiceiurile de somn ale persoanei cu pavor nocturn.
  • studiul somnului nocturn (polisomnografie). In unele cazuri, medicul poate recomanda un studiu peste noapte intr-un laborator de somn. Senzorii plasati pe corp inregistreaza si monitorizeaza undele creierului, nivelul de oxigen din sange, ritmul cardiac si respiratia, precum si miscarile ochilor si picioarelor in timpul somnului.

Cum puteti ajuta un copil cu pavor nocturn

Pavorul nocturn poate fi foarte suparator pentru parinti, care se simt neajutorati atunci cand nu isi pot linisti copilul. Cel mai bun mod de a face fata unui pavor nocturn este sa aveti rabdare si sa va asigurati ca nu se va rani daca se deplaseaza sau se zvarcoleste. De obicei, copiii se vor linisti singuri in cateva minute si isi vor continua somnul.

Cel mai bine este sa nu incercati sa treziti copiii in timpul unui pavor nocturn. Copiii care se trezesc in mijlocul unui episod de pavor nocturn sunt dezorientati si derutati. In plus se linistesc mai greu si va dura mai mult pana vor adormi la loc.

Nu exista tratament pentru pavorul nocturn, iar pentru a le preveni incercati sa:

  • aflati sursele de stres pentru copil si sa le eliminati
  • creati o rutina de culcare simpla si relaxanta
  • va asigurati ca se odihneste suficient
  • nu lasati copilul sa stea treaz pana tarziu
  • daca pavorul nocturn se petrece in fiecare seara la aceeasi ora, puteti incerca sa-l treziti cu aproximativ 15-30 de minute inainte pentru a vedea daca acest lucru ajuta la prevenirea pavorul.

Farmacistul Catena va recomanda:

LYSI Ulei din ficat de cod copii X 240 ml

LYSI Ulei din ficat de cod copii X 240 ml

Uleiul din ficat de cod pentru copii LYSI este sursa…

Picaturi Sonno Bimbi pentru tulburari de somn la copii

Picaturi Sonno Bimbi pentru tulburari de somn la copii

Supliment alimentar cu extracte din plante. Recomandat…