Piele uscata: cauze, remedii naturiste, metode de prevenire

Piele uscata: cauze, remedii naturiste, metode de prevenire Piele uscata: cauze, remedii naturiste, metode de prevenire

Ultima actualizare: 12 iulie 2024

piele-uscata

Cauza generala a pielii uscate este lipsa de umiditate. Dar de unde vine aceasta lipsa de umiditate?

Pielea uscata este cauzata de afectarea barierei naturale a pielii si de o disfunctie sau o deficienta a grasimilor sanatoase necesare in stratul superior al pielii. In mod normal, stratul superior al pielii este format din celule moarte si uleiuri naturale, care ajuta la mentinerea umiditatii pielii. Dar daca in acest strat superior al pielii nu exista suficienta apa, ceea ce se poate intampla daca uleiurile protectoare sunt diminuate, pielea poate deveni uscata.

In cele mai multe cazuri, tratarea pielii uscate nu reprezinta o mare ingrijorare. Potrivit MedlinePlus, multi oameni se confrunta cu piele uscata. Aceasta problema poate afecta oamenii de toate varstele si poate aparea oriunde pe corp, de la maini si fata pana la picioare si abdomen. Aceasta uscaciune poate provoca inrosirea si descuamarea pielii, dar si prurit (mancarime), ceea ce poate cauza disconfort. Cu toate acestea, cu exceptia acestor semne, de obicei nu exista motive de ingrijorare.

Exista, insa, situatii in care uscaciunea este severa si poate indica o problema de baza a pielii sau o stare de sanatate. Daca uscaciunea este atat de severa incat afecteaza somnul sau activitatile de zi cu zi, daca pielea este inflamata sau dureroasa sau daca pare infectata, este recomandat sa mergeti la medicul primar sau la dermatolog, potrivit specialistilor de la Clinica Mayo (SUA).

 


Informatii generale despre pielea uscata

Pielea devine uscata atunci cand apa din straturile acesteia se evapora prea repede, provocand deshidratare. Varsta inaintata, istoricul medical, vremea si folosirea apei la temperaturi ridicate pot provoca uscarea pielii. Medicii recomanda tratamentele si remediile in functie de cauza.

Pielea uscata, cunoscuta si sub numele de xeroza sau xerodermie, este o problema inconfortabila marcata de descuamare, prurit si craparea pielii. Poate aparea dintr-o varietate de motive. De exemplu, multi oameni au pielea uscata in mod natural. Dar chiar si persoanele cu pielea grasa se pot confrunta cu piele uscata din cand in cand.

Pielea uscata poate afecta orice parte a corpului. Cu toate acestea, de obicei, apare la nivelul mainilor, bratelor si picioarelor. In multe cazuri, schimbarea stilului de viata si aplicarea cremelor hidratante fara prescriptie medicala pot fi suficiente pentru a trata aceasta problema. Daca aceste tratamente nu sunt eficiente, trebuie sa va adresati medicului.

Spalarea frecventa a mainilor si utilizarea dezinfectantului pentru maini pot cauza, de asemenea, uscarea mainilor. Poate fi util sa aplicati crema hidratanta dupa fiecare spalare pe maini.

RILASTIL XEROLACT ATOPIC - Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

Cauze si factori de risc

Pielea uscata (xeroza) este cauzata de factorii de mediu sau de anumite afectiuni. Printre cauzele pielii uscate se numara:

Vremea

Pielea are tendinta sa se usuce iarna, cand temperaturile si nivelul umiditatii scad.

Caldura

Incalzirea centrala, sobele pe lemne si semineele reduc umiditatea in incaperi si cauzeaza piele uscata.

Bai si dusuri fierbinti

Pielea se poate usca si din cauza dusurilor sau bailor lungi si fierbinti. Acelasi efect poate fi produs si de inotatul frecvent, in special in bazinele in care nivelul clorului este ridicat.

Folosirea sapunurilor si a detergentilor duri

O multime de sapunuri, detergenti si sampoane cunoscute elimina sebumul si, implicit, umezeala din piele.

Afectiuni ale pielii

Persoanele cu anumite afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopica (eczema) sau psoriazisul se pot alege cu piele uscata.

piele-uscata-cauze

Cele mai multe cazuri de piele uscata sunt usoare. De obicei, aceasta problema se rezolva repede. In unele cazuri mai grave de piele uscata, insa, ar putea fi nevoie de tratament medical.

Specialistii sustin ca unii oameni au un risc mai mare de a dezvolta piele uscata, de exemplu:

  • persoanele cu varsta peste 40 de ani - pielea produce mai putin sebum pe masura ce oamenii inainteaza in varsta
  • oamenii care stau frecvent cu mainile in apa, cum ar fi asistentele medicale si stilistii
  • oamenii care locuiesc in zone cu climat rece
  • fumatorii

Semne si simptome de piele uscata

Pielea reprezinta prima linie de aparare a corpului. In primul rand, blocheaza patrunderea in organism a microorganismelor daunatoare, cum ar fi virusurile si bacteriile. Apoi, protejeaza corpul de factorii daunatori din mediul inconjurator.

Simptomele de piele uscata pot fi usoare sau grave si pot aparea sub forma de:

  • pete pe piele insotite de prurit (mancarime)
  • piele descuamata cu o textura aspra
  • fisuri aparute in piele
  • piele uscata care provoaca usturimi sau arsuri
  • piele ridata
  • piele uscata si descuamata

Remedii eficiente

Vestea extraordinara este ca exista cateva remedii la domiciliu prin care poate fi abordata pielea uscata si prin care poate fi restabilita umezeala din piele.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos are proprietati emoliente. Emolientii umplu spatiile dintre celulele pielii, iar pielea capata un aspect neted. De aceea, acizii grasi saturati care se gasesc in mod natural in uleiul de cocos pot hidrata si netezi pielea.

peiel-uscata-remedii-ulei-de-cocos

Vaselina

Exista studii care dovedesc ca vaselina poate vindeca pielea adultilor in varsta. Vaselina formeaza un strat protector care acopera pielea si retine umezeala sub ea. Acest lucru ajuta la vindecarea semnelor de piele uscata.

Antioxidanti si omega-3

Daca aveti pielea uscata, inseamna ca o expuneti la elemente care deterioreaza celulele pielii mai repede decat pot fi acestea regenerate de catre organism. Specialistii de la Clinica Mayo sustin ca exista cateva alimente care imbunatatesc aspectul pielii si o fac sa para mai sanatoasa. De exemplu, alimentele care contin antioxidanti pot reduce la minimum daunele provocate de toxine si stimuleaza productia de celule sanatoase. Printre alimentele care imbunatatesc sanatatea pielii se numara:

  • afinele
  • rosiile
  • morcovii
  • fasolea
  • mazarea
  • lintea

Reglati temperatura apei in timpul dusurilor

Specialistii in dermatologie sustin ca, in unele cazuri, pielea uscata poate fi ameliorata doar prin reglarea temperaturii apei in timpul dusului. Cu toate ca multi oameni au tendinta sa faca dusuri calde, apa fierbinte poate afecta pielea si poate provoca leziuni.

piele-uscata-remedii-temperatura-apa

Evitati alergenii si substanele iritante

Se pare ca pielea se poate usca si din cauza hainelor pe care le purtati sau a substantelor la care este expusa pielea.

Posibile complicatii

Pielea uscata nu semnaleaza de obicei o afectiune medicala subiacenta. Cele mai multe cazuri pot fi tratate fie cu ajutorul remediilor la domiciliu, fie cu tratamente medicale.

Daca nu este tratata, pielea uscata poate duce la urmatoarele complicatii:

Infectii

Cand pielea uscata crapa, microorganismele daunatoare, cum ar fi bacteriile si virusurile, pot patrunde in organism. Acest lucru poate duce la infectii.

Modificari permanente ale pielii

Pe termen lung, multe zgarieturi pot duce la modificari permanente ale pielii, cum ar fi:

  • pete de piele ingrosata
  • mancarime permanenta
  • decolorarea pielii

piele-uscata-complicatii

Cum poate fi prevenita uscarea pielii?

Din fericire, exista numeroase masuri pe care le puteti lua pentru a tine departe simptomele de piele uscata. De exemplu:

  • spalati-va cu apa calduta, nu fierbinte
  • nu stati in cada sau in dus mai mult de 10 minute
  • folositi produse de curatare usoare, care nu contin parfum
  • nu va stergeti agresiv pielea cu prosopul dupa spalare
  • folositi creme hidratante imediat dupa ce v-ati uscat pe maini
  • stati departe de sursele de caldura, cum ar fi semineele
  • beti multa apa

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16940-dry-skin

https://www.healthline.com/health/dry-skin

https://www.medicalnewstoday.com/articles/dry-skin

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-dry-skin

https://www.everydayhealth.com/beauty-pictures/7-surprising-causes-of-dry-skin.aspx

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    RILASTIL XEROLACT - Ulei de curatare x 750ml

    RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare X 750ml

    RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii…