
Primul ajutor in caz de angina pectorala este esential pentru recucerea riscului de complicatii si a impactului negativ pe care l-ar putea avea un eventual infarct concomitent unei astfel de crize. Pacientii cu angina pectorala acuza brusc dureri sau intepaturi puternice in piept, care apar de obicei in conditii de efort fizic, ce solicita mai intens inima. Durerea poate fi iradianta, resimtita si la nivelul bratului ori umarului stang, gatului si maxilarului inferior, iar alte simptome ce o pot insoti sunt transpiratia rece, respiratia ingreunata greturile si varsaturile.
Pacientii trebuie sa inceteze imediat orice activitate care necesita efort, sa fie ajutati sa se aseze intr-o pozitie comoda si sa li se administreze aspirina sau nitroglicerina. Nu se administreaza medicamente impotriva durerii si nici bauturi care contin cofeina.
Despre angina pectorala
Angina pectorala se manifesta ca un episod de durere le nivelul pieptului, insotita deseori de alte simptome care, langa disconfortul creat, genereaza o stare de panica pacientilor care se confrunta cu o astfel de experienta. Este asociata cu o problema cardiaca ce consta de cele mai multe ori in oxigenarea insuficienta a muschiului inimii pe fondul ingustarii sau blocarii arterelor coronare.
In acest context, primul ajutor in caz de angina pectorala este esential atat pentru a ajuta pacientul sa-si mentina calmul cat si pentru a preveni sau a reduce impactul unor complicatii majore cum ar fi infarctul. De aceea vom vorbi pe larg in cele ce urmeaza despre primul ajutor in caz de angina pectorala, aratandu-va cum sa recunoasteti simptomele, cum sa actionati in primul moment si ce trebuie sa faceti ulterior.
De ce este important primul ajutor in caz de angina pectorala
Angina pectorala este o afectiune cauzata de reducerea fluxului sanguin care oxigeneaza muschiul cardiac, cel mai adesea pe fondul ingustarii sau chiar infundarii arterelor coronare ce se ramifica din artera aorta si iriga inima. Desi deseori se manifesta episodic, angina pectorala poate prevesti un infarct, care constituie intotdeauna o urgenta medicala. Avand in vedere acestea, primul ajutor in caz de angina pectorala capata o importanta vitala, pentru ca niciodata nu se poate sti de la bun inceput daca va fi sau nu urmat de un infarct.
Prin urmare, primul ajutor in caz de angina pectorala trebuie acordat in orice situatie de acest gen, cu recomandarea de a solicita imediat si interventia unui echipaj de la Ambulanta prin apelarea numarului de urgenta 112.
Cum recunoasteti un caz ce necesita primul ajutor in caz de angina pectorala
Pentru a putea acorda primul ajutor in caz de angina pectorala este necesar sa recunoasteti imediat simptomele specifice, care de altfel sunt destul de greu de trecut cu vederea. Principalul semn ca o persoana are nevoie de primul ajutor in caz de angina pectorala este aparitia brusca a unei dureri intense in piept sau a unor intepaturi ori a unei senzatii de „gheara in piept”. Acesta este un indiciu clar ca inima nu mai primeste suficient oxigen si totodata un simptom definitoriu pentru angina pectorala. De obicei, durerea apare la efort si se manifesta intre 5 si 15 minute, insa in formele severe durata unei crize poate depasi 20 de minute. In unele cazuri durerea poate iradia catre umarul si bratul stang, gat sau mandibula.
In afara de durerea in piept, pacientii care necesita primul ajutor in caz de angina pectorala mai pot prezenta urmatoarele simptome:
-
Respiratie dificila;
-
Transpiratii reci;
-
Greturi insotite de varsaturi.
-
Teama intensa si uneori atacuri de panica.

Cum se acorda primul ajutor in caz de angina pectorala
Odata ce ati constatat aceste simptome, primul pas in a acorda primul ajutor in caz de angina pectorala consta in determinarea pacientului sa inceteze orice activitate fizica ce presupune un minim efort, pentru a nu suprasolicita inima. Daca este panicat, pacientul care primeste primul ajutor in caz de angina pectorala trebuie sa fie calmat pentru ca stresul ii poate agrava starea, dupa care se asaza in pozitie culcat pe spate, cu trunchiul ridicat la un unghi de 30-45 de grade, spatele sprijinit si genunchii usor indoiti.
Daca pacientul nu are antecedente similare si este prima data cand i se acorda primul ajutor in caz de angina pectorala, urmatorul pas consta in administrarea unei doze de aspirina. Acest medicament subtiaza sangele si imbunatateste temporar circulatia coronariana, ameliorand simptomele si prevenind complicatiile. Dupa aceea, trebuie solicitat ajutor de specialitate la numarul de urgente 112.
In cazul pacientilor care nu sunt la prima criza si se afla sub tratament, primul ajutor in caz de angina pectorala presupune administrarea de nitroglicerina sub forma de comprimat sublingual sau spray, in functie de prescriptia medicului. In mod normal, simptomele se amelioreaza si dispar in circa 5 minute insa poate dura si mai mult pana ca medicamentul sa isi faca efectul. Daca acest lucru nu se intampla dupa 15 minute, se administreaza o noua doza de nitroglicerina iar daca efectele intarzie sa apara trebuie sa sunati fara intarziere la112.
Este de preferat ca persoana care acorta primul ajutor in caz de angina pectorala sa cunoasca si manevrele de resuscitare, in cazul in care pacientul intra in stop cardio-respirator pana la sosirea echipajului medical.
Ce trebuie sa evitati cand acordati primul ajutor in caz de angina pectorala
O greseala frecventa pe care o fac cei care acorda primul ajutor in caz de angina pectorala consta in administrarea de medicamente impotriva durerii, respectiv analgezice sau antiinflamatoare. Dincolo de faptul ca sunt ineficiente in acest caz, astfel de medicamente pot creste tensiunea arteriala si pot ingusta temporar vasele de sange, ceea ce afecteaza si mai mult oxigenarea muschiului cardiac si duce la suprasolicitarea inimii. De asemenea, acestea pot interfera cu actiunea aspirinei, care este mult mai importanta in ceea ce priveste primul ajutor in caz de angina pectorala.
In ceea ce priveste celelalte masuri care tin de primul ajutor in caz de angina pectorala, pacientul nu trebuie lasat sa se deplaseze singur dupa declansarea durerii si nici nu trebuie incurajat sa isi continue activitatile in ideea ca e doar un disconfort trecator. In acelasi timp, nu trebuie lasat sa faca nici cel mai mic efort si in niciun caz nu e recomandat sa i se ofere cafea sau orice bautura care contine cofeina.
Chiar daca un pacient aflat la prima criza de acest gen isi revine dupa ce primeste primul ajutor in caz de angina pectorala, problema nu trebuie ignorata fiind necesara apelarea serviciului de Ambulanta sau transportul la cea mai apropiara sectie de Urgente.