Probioticele, aliatul vostru in cura de slabire

Probioticele, aliatul vostru in cura de slabire Probioticele, aliatul vostru in cura de slabire

Ultima actualizare: 28 iunie 2021

zona_abdominala

Din ce in ce mai multe studii stiintifice aduc in discutie contributia florei intestinale in controlul greutatii corporale. Vorbim de totalitatea microorganismelor – virusuri si bacterii – care ne populeaza tractul digestiv, influentandu-ne intr-un fel sau altul procesele metabilice si sanatatea.

Un loc central in toata aceasta chestiune il au probioticele, acele bacterii asa-zis „prietene”. Insasi denumirea lor, care provine din termenii „pro” – pentru si „bios” – viata, vine sa exprime rolul esential pe care il au in buna functionare a organismului. Acestea ajuta la optimizarea proceselor digestive, protejeaza impotriva agentilor infectiosi, impiedicand dezvoltarea patogenilor. De asemenea, prin mecanisme complexe cu legatura cu axa hipotalamus-hipofiza-suprarenale, probioticele ne influenteaza starea de spritit si, nu in ultimul rand, statusul ponderal.

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt organisme vii, unicelulare, nepatogene, care se gasesc in mod natural in organismul nostru, in special la nivelul tractului digestiv. Ele fac parte din microbiomul intestinal, alcatuit din peste 1.000 de specii de bacterii, care impreuna cantaresc aproximativ 1-3% din greutatea corpului. Spre deosebire de alte specii bacteriane, care in anumite conditii ne pot face rau, probioticele ne aduc numai beneficii, oferind suport organismului in fata actiunii numerosilor factor perturbatori.

In momentul in care compozitia microbiomului se modifica in defavoarea populatiei de bacterii „bune”, probiotice, creste semnificativ vulnerabilitatea in fata bolilor. Disbioza, asa cum este denumita in limbaj medical scaderea numarului, diversitatii si actiunii bacteriilor „prietene”, urmata de inmultirea celor cu potential patogen, este responsabila de aparitia unui sir lung de afectiuni inflamatorii intestinale, printre care boala Crohn sau colita ulcerativa. De asemenea, aceasta a fost asociata cu o imunitate mai precara, cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 1, boli atopice, tulburari de anxietate, dar si obezitate.

Cele mai cunoscute doua grupuri de bacterii probiotice sunt Lactobacillus si Bifidobacterium. Acestea au numeroase tulpini si sunt prezente in organismul nostru din prima zi de viata, fiind transmise, de la mama la fat, prin nastere si alaptare.

Pentru refacerea echilibrului florei intestinale, farmacistii Catena recomanda Linex Forte. Fiecare capsula din acest supliment alimentar contine 60 mg din 2 bacterii lactice benefice: Lactobacillus acidophilus si Bifidobacterium infantis. Linex Forte este indicat in perioada tratamentelor cu antibiotice, in cazul unei alimentatii necorespunzatoare si in perioadele de stres, atunci cand flora intestinala are de suferit.

Surse naturale de probiotice

Pentru a tine pe termen lung la distanta problemele de sanatate, e important sa-i punem organismului la dispozitie, prin alimentatie, probiotice. In mod regulat. Iata in continuare o lista scurta cu cele mai bune surse naturale de probiotice, care ar fi bine sa se regasesca in meniu cat mai des cu putinta:

Iaurt – este produs din laptele fermentat de bacteriile „prietenoase”, in special bacterii ale acidului lactic si bifidobacterii. Iaurtul este un aliment lactat ideal si pentru cei cu intoleranta la lactoza.

Kefir – este o bautura fermentata pe baza de lapte, bogata in probiotice. Termenul „kefir” provine din turcescul „keyif”, care in traducere inseamna „a te simti bine” dupa masa. La fel ca si iaurtul, este bine tolerat de cei ce sufera de intoleranta la lactoza.

Varza murata – obtinuta prin fermentare de bacteriile acidului lactic, este foarte bogata in probiotice. In plus, este o sursa excelenta de vitamine (C, B si K), fier, mangan, dar si luteina si zeaxantina.

Muraturi – acre si gustoase, sunt si o sursa generoasa de culturi bacteriene vii, insa doar cele care sunt obtinute prin procesul natural de fermentatie. Cele cu otet nu contin probiotice.

Unele branzeturi – desi majoritatea branzeturile sunt fermentate, nu toate contin probiotice. De aceea, e importanta verificarea etichetelor. Bacteriile „bune” supravietuiesc procesului de maturare in anumite sortimente, precum Gouda, mozzarella, cheddar sau branza cottage.

Kombucha – este o bautura fermentata din ceai negru sau verde, foarte populara in Asia, iar de curand a inceput sa fie cunoscuta si apreciata si la noi.

Pentru reechilibrarea florei intestinale, farmacistii Catena recomanda Jarro Dophilius + FOS, de la Secom. Acest supliment alimentar sinbiotic pe baza de probiotice si prebiotice ajuta la reglarea tranzitului intestinal in caz de diaree sau constipatie, mentine sanatatea mucoasei intestinale, reduce acumularile de toxine si sustine sistemul imunitar.

Alte alimente bogate in probiotice

Printre sursele alimentare generoase in probiotice se regasesc mai multe preparate obtinute din soia, asa ca:

Tempeh –  originar din Indonezia, este la ora actuala dinsponibil in toata lumea, fiind considerat un substitut excelent pentru carne.

Miso – este o pasta folosita ca baza pentru mancaruri in Japonia. Se obtine din boabe de soaia fermentate de un tip anume de fungi, numite koji.

Natto – produs traditional in Japonia, cu o constistenta unica si textura lipicioasa. Contine in special culturi de Bacillus subtilis.

Suplimentarea cu probiotice: cand e indicata

Administrarea suplimentelor cu probiotice este necesara in cazul tratamentelor cu antiobiotice, pentru a limita efectele adverse ale acestora, asa ca: tulburarile de tranzit intestinal, problemele digestive, candidozele vaginale sau bucale. Pentru a-si face efectul, probioticele trebuie administrate la o distanta de cel putin 2 ore de la aministrarea antibioticului. Ele se iau intotdeauna cu apa si e bine sa fie luate pe cu circa 20 de minute inainte de masa, pentru a nu fi distruse de acidul gastric eliberat in cantitati mari in timpului procesului de digestie.

Suplimentele cu probiotice sunt indicate in scop profilactic si pentru intarirea imunitatii, in cazul persoanelor cu vulnerabilitate crescuta.

Probioticele, un bun aliat al siluetelor suple 

Cercetarile de ultima ora sugereaza ca probioticele pot avea un impact semnificativ asupra greutatii corporale, intrucat par sa influenteze apetitul si consumul de energie prin productia de acetat, propionat si butirat, care sunt acizi grasi cu lant scurt. De asemenea, se crede ca anumite probiotice, cum sunt cele din familia Lactobacillus, pot inhiba absorbtia grasimilor din dieta, crescand cantitatea de grasime eliminata prin bolul fecal. Din acest punct de vedere, acestea se dovedesc de mare ajutor in reducerea depozitelor adipoase, in special al celor din zona abdominala.

In cadrul unui studiu experimental, consumul de iaurt cu Lactobacillus fermentum sau Lactobacillus amylovorus a condus la scadere a procentului de grasime corporala cu 3-4% in decurs de sase saptamani. Intr-un alt studiu, efectuat pe 125 de femei supraponderale, care urmau un regim de slabit, cele care au luat un supliment cu Lactobacillus rhamnosus au scazut in greutate cu 50% mai mult in 3 luni, comparativ cu cele care au luat o pastila placebo. De asemenea, ele au continuat sa slabeasca si in timpul fazei de mentinere a greutatii.

Si Lactobacillus gasseri a dovedit efecte anti-obezitate promitatoare. Un studiu care a monitorizat 210 persoane cu depozite considerabile de grasime abdominala a constatat ca administrarea suplimentelor probiotice cu aceasta tulpina, timp de 12 saptamani, a redus atat indicele de masa corporala (IMC), cat si procentul de grasime viscerala cu circa 8,5% si circumferinta taliei si soldurilor.

Trebuie precizat faptul ca aceste rezultate au fost deosebit de pronuntate in randul femeilor.

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-weight-loss#bottom-line

https://www.webmd.com/diet/what-to-know-probiotics-weight-loss#1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325291#can-probiotics-help-you-lose-weight

 

Farmacistul Catena va recomanda: