Prostatita cuprinde patru boli diferite care afecteaza prostata. Doua tipuri de prostatita sunt cauzate de infectiile tractului urinar (ITU). Prostatita poate afecta orice barbat adult, indiferent de varsta. Aceasta afectiune a prostatei se poate manifesta prin infectie, inflamatie si/sau durere.
Cu toate acestea, multi barbati sunt diagnosticati gresit cu prostatita, ei suferind, de fapt, de o cu totul alta afectiune. Acest lucru este cauzat si de faptul ca multe informatii despre prostatita nu mai sunt actualitate. De aceea, este esential sa luati legatura cu un specialist in domeniul medical care este la curent cu cele mai recente studii, teste de diagnostic si tratamente pentru prostatita.
Ce este prostata?
Prostata este o glanda care face parte din sistemul reproducator masculin. Se regaseste sub vezica urinara, in fata rectului. Uretra (tubul care transporta urina si materialul seminal in afara corpului) trece prin centrul glandei.
Cat de frecventa este prostatita?
Jumatate dintre barbati se confrunta cu simptome de prostatita la un moment dat in timpul vietii. Este cea mai frecventa afectiune urinara in randul barbatilor sub 50 de ani. In schimb, la barbatii peste 50 de ani, este a treia cea mai frecventa problema. In fiecare an, peste doua milioane de barbati ajung la medic pentru ca se confrunta cu simptome de prostatita.
Ce este prostatita?
Prostatita este inflamatia prostatei, o glanda de marimea unei nuci care se situeaza imediat sub vezica la barbati. Prostata produce materialul seminal, lichidul care hraneste si transporta sperma.
In multe situatii, prostatita provoaca urinare dureroasa sau dificila. De asemenea, aceasta afectiune mai provoaca simptome precum durere in zona inghinala, zona pelvina sau a organelor genitale si uneori simptome asemanatoare gripei.
Cu toate ca poate afecta barbatii indiferent de varsta, riscul de prostatita este mai mare in randul barbatilor de 50 de ani sau mai mari. Aceasta tulburare poate avea o multime de cauze. Uneori, cauza nu este descoperita de catre specialisti.
In functie de cauza, prostatita poate aparea brusc sau treptat. De asemenea, simptomele se pot ameliora rapid, de la sine, fie cu ajutorul tratamentului. Unele tipuri de prostatita dureaza luni de zile sau continua sa apara (prostatita cronica). Medicii pot recomanda si suplimente alimentare, cum ar fi W Prostenal Control, un produs care contribuie la mentinerea functiei corecte a prostatei, a tractului urinar si a calitatii vietii sexuale. Prostenal CONTROL combina extracte din plante si nutrienti, al caror impact pozitiv asupra sanatatii prostatei, functiei de excretie si sanatatii generale a barbatilor a fost observat si documentat de-a lungul timpului.
-
contribuie la mentinerea sanatatii prostatei si la mentinerea unui flux urinar normal
-
este un stimulent natural pentru revitalizarea organismului, care contribuie si la mentinerea functiei sexuale normale
-
zincul contribuie la mentinerea unui nivel normal al testosteronului in sange, la sustinerea fertilitatii si a functiei reproductive
-
contribuie la buna functionare a metabolismului energetic si la reducerea oboselii si extenuarii
Prostenal CONTROL are urmatoarele beneficii:
Daca la baza problemei sta o infectie bacteriana, prostatita poate fi tratata cu antibiotice.
Tipuri de prostatita
Prostatita bacteriana acuta
Infectiile urinare pot provoca o infectie la nivelul prostatei. Printre simptomele acestui tip de prostata se numara febra si frisoanele. In plus, pacientii cu acest tip de prostatita se pot confrunta cu dureri la urinare, urinare frecventa sau alte probleme cu urinarea. Prostatita bacteriana acuta necesita tratament medical imediat.
Prostatita bacteriana cronica
Bacteriile raman captive in prostata, provocand infectii urinare recurente care sunt dificil de tratat si vindecat.
Sindromul de durere pelvina cronica
Sindromul de durere pelvina cronica este cel mai frecvent tip de prostatita. Aproximativ 1 din 3 barbati se confrunta cu inflamatia prostatei. Dupa cum sugereaza si numele, aceasta forma cauzeaza dureri cronice in pelvis, organele genitale si perineu (zona aflata intre scrot si rect).
Prostatita inflamatorie asimptomatica
Prostatita inflamatorie asimptomatica provoaca inflamarea prostatei, insa nu produce simptome. Aceasta forma a afectiunii poate fi descoperita in urma unor teste efectuate pentru gasirea cauzelor altor probleme. De exemplu, prostatita inflamatorie asimptomatica poate fi detectata dupa o analiza a materialului seminal pentru verificarea infertilitatii. Aceasta forma nu are nevoie de tratament.
Cauze prostatita
Prostatita bacteriana acuta este cauzata in multe cazuri de tulpini comune de bacterii. Infectia poate aparea atunci cand bacteriile din urina ajung in prostata. Vestea buna este ca aceasta infectie poate fi tratata cu antibiotice. Daca bacteriile nu sunt eliminate, prostatita poate reaparea sau poate fi dificil de tratat, problema fiind diagnosticata drept prostatita bacteriana cronica.
Printre bacteriile care provoaca prostatita in randul barbatilor cu varsta peste 35 de ani este Escherichia coli. De asemenea, proastita bacteriana poate fi provocata de infectiile cu transmitere sexuala (ITS), cum ar fi infectiile cu gonoreea si chlamydia.
Prostatita care nu este cauzata de o infectie bacteriana apare in urma unor leziuni produse la nivelul nervilor din tractul urinar inferior, care pot fi cauzate de interventii chirurgicale sau de traumatisme ale zonei. De asemenea, in multe cazuri de prostatita, cauza nu este descoperita.
Factori de risc
Aceasta afectiune ii poate afecta pe barbatii de orice varsta. Cu toate acestea, cei mai predispusi sa sufere de aceasta tulburare sunt barbatii in varsta. Barbatii care au peste 50 de ani si au prostata marita, au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.
Exista si alti factori care pot creste riscul, cum ar fi:
-
folosirea unei cateter urinar
-
o infectie a vezicii urinare
-
traumatisme pelvine
-
episoade anterioare de prostatita
-
o infectie cu HIV/SIDA
-
o biopsie la nivelul prostatei
De asemenea, persoanele care intretin relatii sexuale neprotejate sunt predispuse la acest tip de afectiune.
Simptome prostatita
Simptomele prostatitei sunt influentate, de obicei, de tipul afectiunii (acuta sau cronica).
Prostatita bacteriana acuta provoaca, in general, urmatoarele semne si simptome:
-
probleme la urinare
-
durere la nivelul abdomenului inferior, partea inferioara a spatelui sau rect
-
febra
-
durere la urinare
-
frisoane
In plus, unii barbati pot dezvolta urina cu miros neplacut, dureri in zona testiculor si dureri la ejaculare. In schimb, persoanele care au prostatita cronica sau prostatita bacteriana cronica pot avea simptome similare, insa mai putin grave.
Cei care au prostatita inflamatorie asimptomatica nu dezvolta, in schimb, niciun simptom. Aceasta afectiune este descoperita, in majoritatea cazurilor, in timpul unui examen fizic de rutina. De asemenea, un medic poate detecta aceasta tulburare in timpul unei analize pentru verificarea unei alte afectiuni.
La ameliorarea simptomelor prostatitei pot contribui si suplimentele alimentare, cum ar fi ON Prostagood, un produs care ajuta la mentinerea sanatatii prostatei si la mentinerea functiei urinare la barbati. ProstaGood contine extract de fructe de Palmier-pitic si extract uscat de radacina de turmeric cu rol in mentinerea bunei functionari a sistemului imunitar, avand proprietati antiinflamatoare si reducand durerea articulara si musculara. De asemenea, contribuie la mentinerea functiei reproductive la barbati si protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi.
Cand este necesar consultul medical?
Consultati medicul daca aveti dureri pelvine, urinare dificila sau dureroasa sau ejaculare dureroasa. Daca nu sunt tratate, unele tipuri de prostatita pot provoca agravarea infectiei sau alte probleme de sanatate.
Investigatii necesare pentru diagnosticul de prostatita
In prima faza, medicul va pune intrebari despre simptomele pe care le aveti si va efectua apoi o examinare fizica.
De asemenea, specialistul poate recomanda efectuarea unei serii de teste, in functie de simptomatologie. Printre testele mai putin invazive pentru depistarea prostatitei se numara:
Tuseul rectal
In timpul unui tuseu rectal, specialistul introduce in rect un deget lubrifiat si acoperit cu o manusa pentru a verifica daca pacientul prezinta durere si inflamatie la nivelul prostatei. De asemenea, in timpul acestui examen, medicul poate masa prostata pentru a colecta o proba de lichid seminal.
Analize de urina
Analiza de urina si urocultura sunt efectuate pentru a se verifica daca sunt prezente bacterii si infectii urinare.
Analize de sange
Analiza de sange are rolul de a detecta nivelul PSA, o proteina produsa de prostata. Daca nivelul este ridicat, pacientul ar putea suferi de prostatita, hiperplazie benigna de prostata (prostata marita) sau cancer de prostata.
Exista si cateva teste invazive pentru detectarea prostatitei, cum ar fi:
Ecografia transrectala
Barbatii care sufera de prostatita bacteriana cronica sau prostatita bacteriana acuta, ale caror simptome care nu se amelioreaza dupa tratamentul cu antibiotice, pot fi supusi unei ecografii transrectale. Ecografia transrectala implica introducerea in rect a unei sonde care foloseste unde sonore pentru a produce imagini ale prostatei. Acest test poate descoperi eventuale probleme la nivelul prostatei, abcese sau pietre.
Eventualele probleme ale prostatei pot fi ameliorate si cu ajutorul suplimentelor alimentare, cum ar fi Uractiv Man, o formula speciala pentru mentinerea sanatatii prostatei, a aparatului reproducator masculin si pentru imbunatatirea vietii sexuale. Formula sa speciala se datoreaza prezentei unei doze mari de betasitosteroli, extract uscat din scoarta de pin maritim, ce reprezinta o sursa bogata de steroli de origine vegetala. Acestia intervin in sinteza hormonilor sexuali masculini si au ro benefic pentru sanatatea barbatilor. Totodata, Uractiv Man contine si seleniu, oligoelement esential pentru functia de reproducere, sanatatea glandei tiroide, sinteza ADN-ului, protectia impotriva stresului oxidativ sau a infectiilor.
-
Contine doi antioxidanti puternici cu actiune antiinflamatoare tintita la nivelul prostatei.
-
Extractul din scoarta de pin maritim reprezinta o sursa bogata de steroli de origine vegetala, in special beta-sitosteroli, ce intervin in sinteza hormonilor sexuali masculini si au rol benefic pentru sanatatea barbatilor.
-
Seleniul are rol critic in reproducere, in functionarea glandei tiroide, in sinteza ADN, in protectia contra stresului oxidativ si buna functionare a sistemului imunitar.
-
Licopenul, un carotenoid liposolubil extras din rosii, prezinta actiune antioxidanta puternica si este important pentru pastrarea starii optime de sanatate mai ales la nivelul tesuturilor predispuse la inflamatie.
Tratament pentru prostatita
Medicii prescriu tratamentul pentru prostatita in functie de cauza care sta la baza problemei. De exemplu, pot prescrie:
Antibiotice
Cel mai recomandat tratament pentru aceasta afectiune specific masculina este cel cu antibiotice. Specialistul alege antibioticul in functie de tipul de bacterii care ar putea cauza infectia.
Daca pacientul se confrunta cu semne mai grave ale bolii, medicul ar putea recomanda tratamentul cu antibiotice intravenoase (IV). De asemenea, pacientul ar putea fi nevoit sa ia antibiotice pe cale orala timp de 4-6 saptamani. Cei cu prostatita cronica sau recurenta ar putea avea nevoie de un tratament mai indelungat.
Alfa-blocante
Aceste medicamente ajuta la relaxarea gatului vezicii urinare si a fibrelor musculare unde prostata se uneste cu vezica. Alfa-blocantele pot ameliora simptomele, cum ar fi urinarea dureroasa.
Agenti antiinflamatori
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot usura senzatia de disconfort creata de aceasta afectiune.
Remedii naturiste pentru prostatita
Incercati quercetina
Quercetina este un tip de antioxidant flavonoid care contribuie la ameliorarea inflamatiei si a durerii cauzate de prostatita non-bacteriana. Potrivit studiilor, quercetina poate ajuta la reducerea problemelor de vezica sau prostata.
Polenul de albine
Datorita efectelor sale antiinflamatorii si analgezice, polenul de albine poate avea efecte benefice in tratarea si ameliorarea afectiunilor prostatei. Potrivit specialistilor, eficacitatea polenului de albine a fost comparata cu cea a medicamentelor antiinflamatoare. Clinicienii au confirmat ca polenul de albine a eliminat durerea provocata de inflamatiile non-bacteriene ale prostatei.
Cea mai simpla si cunoscuta modalitate de a folosi polenul de albine presupune amestecarea polenului macinat cu alimente, cum ar fi iaurtul, branza de vaci, sucurile sau smoothie-urile. Pentru a reduce inflamatia prostatei si pentru a imbunatati in general sanatatea acestui organ important, este recomandat sa luati o lingurita de polen macinat de trei ori pe zi.
Evitati alimentele inflamatorii
Pentru a ameliora simptomele problemelor de prostatita, specialistii recomanda evitarea alimentelor inflamatorii precum alcoolul, cofeina in exces, carbohidratii rafinati, zaharul, indulcitorii artificiali, glutenul, alimentele picante si alimentele acide. Aceste alimente, precum si cele care declanseaza reactii alergice, provoaca inflamatie in organism si pot contribui la aparitia durerilor in zona pelvina si in zona abdomenului inferior.
Mancati alimente vindecatoare
Tratarea problemelor de prostata implica, de asemenea, si adoptarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate. Mai precis, este esential sa consumati alimente intregi si naturale care ajuta la reducerea inflamatiei, la vindecarea problemelor intestinale si la intarirea sistemului imunitar. Consumati in mod regulat urmatoarele alimente:
-
legume, in special verdeturi cu frunze si legume crucifere
-
fructe, in special fructe de padure
-
alimente bogate in fibre, cum ar fi leguminoasele, fasolea, dovleceii, perele, fructele de padure, nucile si semintele
-
grasimi sanatoase, cum ar fi avocado, ulei de masline, ulei de cocos si unt din lapte provenit de la vacute hranite cu iarba
-
proteine organice, de buna calitate, cum ar fi carnea de vita hranita cu iarba si somonul salbatic
-
alimente bogate in zinc, cum ar fi semintele de dovleac, iaurtul, chefirul, ciupercile si caju
-
alimente probiotice, cum ar fi chefirul de cocos, muraturile si kombucha
-
alimente care contin omega-3, cum ar fi pestele salbatic, nucile, semintele de in si semintele de chia
In acelasi timp, este foarte important sa faceti tot posibilul pentru a reduce stresul si pentru a avea parte de un somn odihnitor, de cel putin sapte ore, in fiecare noapte, deoarece acesti factori cresc riscul de prostatita.
Utilizati uleiuri esentiale
Pentru a ameliora simptomele prostatitei, specialistii recomanda trei uleiuri esentiale: de tamaie, de smirna si de oregano. Tamaia contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei, doua probleme majore cauzate atat de prostatita bacteriana, cat si de cea non-bacteriana. Uleiul de smirna are proprietati antibacteriene si poate fi folosit pentru a relaxa muschii, ajutand astfel la ameliorarea durerii. Uleiul de tamaie si cel de smirna pot fi aplicate local de doua ori pe zi, in zona aflata sub organele genitale.
Uleiul esential de oregano are proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale. Studiile arata ca uleiul de oregano poate fi mai benefic decat antibioticele prescrise, deoarece poate anihila eficient bacteriile fara a provoca efectele secundare daunatoare, cum ar fi eliminarea bacteriilor benefice din intestin si cresterea riscului de rezistenta la antibiotice.
Pentru a trata prostatita bacteriana cu ulei de oregano, este suficient sa combinati 3-4 picaturi din acest ulei cu o jumatate de lingurita de ulei de cocos si sa ingerati amestecul de doua ori pe zi, timp de maximum doua saptamani.
Prostatita – posibile complicatii
Printre complicatiile care pot fi provocate de o prostatita netratata se numara:
-
O infectie bacteriana a sangelui (bacteremie)
-
O inflamatie a tubului spiralat aflat in spatele testiculelor (epididimita)
-
Aparitia unei cavitati pline cu puroi la nivelul prostatei (abces al prostatei)
-
Anomalii la nivelul spermei si infertilitate. Aceste probleme pot fi provocate in special de prostatita cronica
Nu exista dovezi directe ca prostatita poate duce la cancer de prostata.
Sfaturi si recomandari pentru preventie
Cele mai multe cazuri de prostatita nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, barbatii ar trebui sa faca teste specifice pentru a afla daca sufera de vreo boala cu transmitere sexuala (BTS). Pentru a va proteja de aceste afectiuni, folositi prezervativul in timpul tuturor contactelor sexuale. Acest lucru ajuta la prevenirea aparitiei sau raspandirii infectiei.
Barbatii care se confrunta cu infectii urinare frecvente au mai multe riscuri de a suferi de prostatita. De asemenea, barbatii care au peste 50 de ani si au prostata marita au un risc crescut de a dezvolta aceasta problema.
In plus, este esential sa tratati la timp orice fel de infectie urinara pentru a impiedica raspandirea infectiei catre prostata. Daca resimtiti dureri in zona perineului atunci cand stati pe scaun, luati legatura cu un medic. Este important sa combateti aceasta problema inainte de a avansa catre sindromul de durere cronica pelvina.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostatitis/symptoms-causes/syc-20355766
https://www.healthline.com/health/prostatitis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15319-prostatitis
https://draxe.com/health/prostatitis/