Raceala in sarcina - solutii pentru preventie si tratament

Raceala in sarcina - solutii pentru preventie si tratament Raceala in sarcina - solutii pentru preventie si tratament

Ultima actualizare: 7 martie 2022

Atunci cand o femeie este insarcinata, raceala devine un motiv destul de serios de ingrijorare. Nu mai este vorba despre o simpla viroza respiratorie, ci despre o afectiune care poata sa puna in pericol viata copilului daca nu este tratata corespunzator si la timp.

Desigur, este important ca femeile insarcinate sa ia in considerare atat starea bebelusului cat si propria stare de sanatate, in special pe fondul modificarilor care apar din punct de vedere al sistemului imunitar. Tocmai din cauza acestor modificari poate sa apara o raceala in sarcina, insa exista mai multe feluri in care o puteti tine la distanta sau o puteti trata in cazul in care va imbolnaviti. In cele mai multe dintre cazuri, simptomele resimtite de mama nu sunt periculoase pentru fat.


Cum sa previi raceala in sarcina?

Cel mai bun sfat pentru a preveni raceala in sarcina este acela de a mentine un stil de viata cat mai sanatos cu putinta. Este important sa consumati alimente nutritive si sa va odihniti atata timp cat este necesar, dar si sa efectuati anumite exercitii fizice sau sa va plimbati. A face miscare in mod regulat si a va mentine o forma fizica buna este esential atat pentru sistemul imunitar cand sunteti insarcinata, cat si pentru starea dumneavoastra generala. Pe de alta parte, este important sa folositi probiotice si vitamine parentale pentru a mentine sanatoasa flora intestinala si starea de bine a organismului. De asemenea, este recomandat sa evitati contactul cu persoane racite si sa respectati regulile de igiena care se impun.

Pentru a va intari sistemul imunitar, farmacistii Catena va recomanda suplimentul de vitamine si minerale Redoxon Triple Action. Pentru femeile insarcinate si pentru cele care alapteaza, este nevoie de recomandarea medicului inainte de utilizare. Acest comprimat efervescent se dizolva intr-un pahar cu apa, are un gust placut si nu provoaca disconfort gastric. Vitamina C, vitamina D si Zincul sunt absorbite rapid de catre organism, sustinand eficient functionarea sistemului imunitar.

Cum sa tratezi raceala in sarcina?

Felul in care trebuie sa fie tratata raceala in sarcina poate sa aiba legatura atat cu anumite medicamente, care sunt permise in aceasta perioada, cat si cu anumite remedii naturiste sau cu stilul de viata al femeii insarcinate. Exista foarte multe medicamente care nu sunt recomandate in perioada de sarcina, iar administarea lor poate sa faca rau atat mamei cat si fatului, motiv pentru care este esential sa cereti sfatul unui medic inainte de a folosi orice fel de medicatie in aceasta perioada. De asemenea, este important sa aveti grija sa va hidratati corespunzator si sa consumati mancaruri cat mai sanatoase.

Medicamente pentru raceala permise in sarcina

Pentru a reduce febra si pentru a diminua durerile de cap si de muschi, in unele situatii, medicul poate sa recomande administrarea de paracetamol. In situatia exista o inflamatie in gat, medicul poate sa recomande pastile de supt cu anestezic local. In situatia in care remediile naturiste se dovedesc a fi ineficiente, medicul poate sugera anumite medicamente pentru ameliorarea tusei.

Ceaiuri din plante medicinale permise in sarcina

Pentru a trata raceala in sarcina puteti bea ceaiuri de tei, cimbru, ghimbir sau echinaceea, acestea fiind utile pentru a desfunda sinusurile congestionate. De asemenea, sunt bune si ceaiurile de musetel, macese sau urzica. Puteti pune cateva picaturi dintr-un ulei esential de menta, eucalipt sau arbore de ceai intr-un vas cu apa fierbinte, deasupra caruia sa va asezati fata, sau puteti pune picaturile intr-o batista prin care sa inspirati constant.

Consumul de miere pe perioada sarcinii

Mierea este recunoscuta pentru proprietatile sale antibacteriene, antimicrobiene si antiseptice. In caz de raceala in sarcina, femeia in cauza poate consuma fara probleme cate trei linguri de miere in fiecare zi.

Gargara cu sare pentru gat iritat

In situatia in care femeia insarcinata are gatul iritat din cauza racelii si resimte chiar si durere, gargara cu sare poate sa fie de ajutor. Puteti dizolva sarea in putina apa calduta, insa este important ca amestecul respectiv sa nu fie inghitit.

Consumul de sirop de soc

In afara de faptul ca ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala si tuse, siropul de soc ajuta la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, specialistii au remarcat faptul ca acest sirop scurteaza perioada de recuperare de dupa raceala.

Administrarea de suplimente cu vitamine si minerale adecvate gravidelor

Suplimentele cu vitamine si minerale, special concepute pentru femeile insarcinate, au rolul de a creste imunitatea organismului, de a preveni si trata raceala. Nu uitati insa ca trebuie sa va consultati cu un medic specialist inainte de a alege sa incepeti administrarea oricarui supliment alimentar.

Administrarea de produse homeopate

Chiar daca reactiile adverse sunt minime in cazul administrarii de produse homeopate la femeile insarcinate, este important si in aceasta situatie sa fie consultat medicul inainte de utilizare. Produsele homeopate nu contravin utilizarii unei medicatii de tip clasic, ele venind in completarea acesteia.

Simptome de raceala care te obliga sa ceri sfatul medicului specialist

In mod normal, simptomele de raceala resimtite de o femeie insarcinata sunt similare cu cele resimtite de orice persoana racita: nas infundat si rinoree, dureri in gat, dureri de cap, tuse, oboseala, febra si transpiratie abundenta. In sintuatia in care simptomele devin severe si includ stare de ameteala, dificultati de respiratie, durere sau presiune la nivelul pieptului, este important sa fiti consultat cat mai repede de catre un specialist. De asemenea, este nevoie de evaluare medicala de urgenta in cazul in care apar sangerari vaginale, stari de confuzie si varsaturi severe. Este nevoie de sfatul medicului si daca aveti febra mare si nu o puteti reduce prin administrarea de paracetamol, precum si daca remarcati ca fatul se misca mai putin decat de obicei.

De cele mai multe ori, racelile au o durata de aproximativ o saptamana. Atunci cand raceala apare in sarcina, exista posibilitatea sa aiba o durata mai luga – uneori chiar de doua sau trei saptamani.

 

Farmacistul Catena va recomanda: