Rinita alergica: Cauze, simptome si tratament

Rinita alergica: Cauze, simptome si tratament Rinita alergica: Cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 24 martie 2023

Rinita alergica

Rinita alergica afecteaza aproape 30% din populatia europeana, respectiv 25% dintre romani, cu precadere persoane cu varsta cuprinsa intre 5 si 25 de ani. Asadar merita sa aflati care sunt tipurile de rinita alergica, cauzele rinitei alergice, simptomele si diferitele solutii de tratament pentru rinita alergica. 


Ce este rinita alergica?

Rinita alergica este o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei nazale care apare din cauza raspunsului exagerat al sistemului imunitar la anumite substante din aer. In mod normal, alergenii precum polenul nu ataca organismul, insa, in cazul persoanelor alergice, sistemul imunitar da nastere unor anticorpi specifici care lupta impotriva acestora provocand inflamatii la nivelul gatului, ochilor, urechilor si, in special, la nivelul nasului. 
 

Tipuri de rinita alergica

Exista trei tipuri de rinita alergica: sezoniera, perena si profesionala. 

Rinita alergica sezoniera 

Rinita alergica sezoniera este cunoscut si sub numele de „febra fanului” si apare cu precadere primavara si vara, dar si la inceputul toamnei, atunci cand polenul, fanul si ierburile sunt prezente in natura. Acest tip de alergie este determinata de obicei de o sensibilitate la sporii de mucegai din aer sau la polenul din iarba, copaci si buruieni, cel mai concludent exemplu fiind ambrozia. 

Rinita alergica perena 

Tipul de rinita alergica ce se manifesta tot anul se numeste perena si reprezinta alergia la restul substantelor potentiale. Persoana care prezinta acest tip de alergie pare tot timpul ca este racita. Acest tip de rinita este indeosebi provocata de  alergenii prezenti in mod obisnuit in mediul inconjurator: acarieni, mucegaiuri, scuame animale, pene. 

Rinita alergica profesionala 

Acest tip de rinita alergica este dezvoltata, in general, de persoanele care se expun constant la anumite substante cu potential alergen, ca, de exempu, detergenti sau dizolvanti.
 

Cauzele rinitei alergice

 
Rinita alergica este o reactie imunologica si poate aparea la persoanele cu un teren atopic − cu alte cuvinte, la acele pesoane care manifesta o sensibilitate crescuta la alergeni. In functie de acest criteriu, dar si de alergenii cu care se intra in contact, rinita alergica se poate manifesta mai repede sau se poate agrava. Alergenii cei mai cunoscuti sunt: acarienii din praf, polenul, mucegaiul, puful, parul si penele.
 

Simptomele rinitei alergice

Primele simptome dupa care recunosti o rinita alergica sunt stranutul si rinoreea (scurgerile nazale). Rinoreea ia forma unui lichid limpede si apos, insa, daca apare o infectie a cailor nazale sau a sinusurilor, secretia nazala devine vascoasa si galbena. Rinoreea apare la maximum 3 minute de la expunerea la substanta alergica. De asemenea, simptome ale rinitei alergice sunt si pruritul (mancarimea) nazal, al ochilor si al gatului, otita, ochii inlacrimati si obstructia nazala. Manifestarile rinitei alergice sunt, de multe ori, asemanatoare cu sinuzita sau conjunctivita. Daca nu este tratata corect si se cronicizeaza, rinita alergica determina aparitia unei serii de complicatii: de la stari constante de anxietate si oboseala si pana la instalarea astmului si aparitia infectiilor la nivelul urechii. 

Alte afectiuni asociate cuprind: iritabilitatea, capacitatea redusa de concentrare, coordonare neclara mana-ochi, capacitate redusa de luare a deciziilor si tulburari de somn sau probleme de memorie. In cazul rinitei alergice la copii, s-a observat sporirea iritabilitatii acestora in timpul sezonului alergiei. Acestia vor prezenta de asemenea un risc crescut de a face astm.
 
Este foarte important sa facem diferenta intre alergiile sezoniere si raceala comuna, pentru a ne trata in mod corect. In timpul racelii veti resimti un disconfort in tot corpul, iar secretiile nazale vor fi galben verzui, nu veti resimiti mancarimi la nivelul nasului si puteti chiar face febra. 
 

Diagnosticul de rinita alergica

Pentru a putea diagnostica alergiile nazale sau rinita alergica, va fi necesar un consult de specialitate. Medicul alergolog va dori sa afle detalii despre istoricul medical si pentru a determina daca stilul dumneavostra de viata are legatura cu simptomele. Trebuie sa oferiti informatii despre mediul de acasa si cel profesional, despre detinerea unui potential animal de companie dar si despre istoricul medical al familiei si frecventa si severitatea simptomelor alergiei. 
 
In anumite situatii, rinitele pot intampina o serie de complicatii precum deviatia de sept sau polipii nazali, aceste afectiuni putand fi agravate si de o simpla raceala. Daca simptomele nazale sunt determinate de mai multe probleme, aceasta situatie va fi ceva mai dificil de gestionat, necesitand o cooperarea frecventa intre medicul ORL-ist si cel alergolog. 
 
Testul propriu zis prin care se poate diagnostica o alergie este cel cutanat. In cadrul acestuia, medicul va expune pielea la mici cantitati din alergenul suspectat. Acesta este cel mai usor si mai putin costisitor test pentru depistarea alergiilor.
 
Exista mai multe tipuri de teste cutanate: 
 
Testul epicutanat, sau cu plasture. In cadrul acestui test nu se folosesc ace, alergenul fiind aplicat pe un plasture care apoi se pune pe piele. Este foarte folositor in depistarea substantelor (latex, medicamente, vopsele de par, rasini, metale, conservanti, parfum) care produc dermatita de contact.
 
Testul prin intepare, in cadrul caruia o picatura de posibil alergen este introdusa la nivelul pielii. Se numeste de asemenea test percutanat, fiind si cel mai frecvent uzitat. Rezultatele se primesc in aproximativ 10-20 de minute.
 
Testul intradermic se realizeaza prin injectarea unei cantitati reduse de alergen sub piele prin intermediul unui ac. In interval de 20 de minute se va observa reactia survenita la locul intepaturii. Acest test este in majoritatea cazurilor mai sensibil decat cel prin intepare. 
 
Exista evident si solutia unui analize de sange, denumita radioalergosorbent, ce masoara cantitatea de anticorpi de imunoglobulina E ce raspund la anumiti antigeni din sange.
 

Metode de tratament in cazul rinitei alergice

Vom discuta asadar despre diferite remedii pentru rinita alergica, de la tratamentul medicamentos, naturist pana la cel de desensibilizare. 

Rinita alergica - tratament medicamentos 

In urma unui consult la medicul ORL, se poate apela la o serie de tratamente pentru rinita alergica bazate pe medicamente cu administrare orala sau nazala. Astfel, antihistaminicele devin extrem de eficiente, actionand chiar asupra simptomelor, alaturi de decongestionantele nazale, diminuandu-se astfel procesul inflamator. Persoanelor al caror organism nu a raspuns pozitiv la acest tratament li se vor prescrie corticosteroizi nazali, antiinflamatoare ce anihileaza procesul alergic.

Rinita alergica - tratament naturist 

Pe de alta parte, concomitent cu tratamentul medicamentos, se poate apela la remediile naturale. Cel mai important aspect este sistemul imunitar care trebuie sa primeasca toata atentia. Se recomanda administrarea suplimentelor alimentare cu rol imunostimulator, consumul de ulei de catina, a ceaiului pentru rinita alergica, precum ceaiul de lamaie si ghimbir sau ceaiul de macese. De asemenea, citricele sunt aliati de baza ai imunitatii, deci nu evitati sa le consumati. In plus, salina, inhalatiile cu ulei de eucalipt sau cuisoare sunt benefice sistemului imunitar. Totodata, tinctura de trei-frati-patati are o puternica actiune antiinflamatoare la nivel nazal, prevenind eficient reactiile alergice. Gemoterapia, terapia cu muguri, este foarte eficienta in ameliorarea rinitei alergice. Se recomanda gemoderivatul din muguri de coacaz negru, din muguri de brad alb, din muguri de nuc si din muguri de mesteacan alb. Toate acestea au rol antiinflamator, antialergic, antibacterian si cicatrizant si actioneaza asemanator cortizonului.

Rinita alergica - tratament de desensibilizare 

Daca niciuna dintre aceste metode nu functioneaza, se poate apela la terapia de desensibilizare. Aceasta consta in injectarea unor doze progresive de substante alergene. Aceasta terapie functioneaza doar pentru alergia la polen sau acarieni.
 
Rinita alergica este intr-adevar o afectiune extrem de suparatoare dar, asa cum ati descoperit, exista cateva remedii ce va pot imbunatati considerabil viata.