RMN: totul despre rezonanta magnetica nucleara

RMN: totul despre rezonanta magnetica nucleara RMN: totul despre rezonanta magnetica nucleara

Ultima actualizare: 24 august 2023

rezonanta-magnetica

Tehnica de imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) este metoda investigativa care prezinta sensibilitate si relevanta semnificative, intrucat produce imagini anatomice care pot fi vizualizate tridimensional. Aceste imagini detaliate ale structurii investigate permit detectarea cu o eficienta deosebita a proceselor patologice existente, diagnosticarea diferentiala a acestora, tehnica RMN fiind folosita si in monitorizarea eficientei terapeutice si a evolutiei anumitor boli. Mecanismul care sta la baza functionarii acestei tehnici este unul deosebit de complex, specific, acesta fiind si motivul pentru care rezultatele obtinute sunt considerate a avea o relevanta foarte mare din punct de vedere clinic, indreptand echipa medicala spre un diagnostic corect.

Imagistica prin RMN este una dintre metodele cele mai frecvent utilizate pentru a identifica si diagnostica afectiuni care intereseaza tesuturile moi, deoarece ofera imagini mult mai detaliate si clare decat tomografia computerizata (CT), de exemplu. De asemenea, deoarece mecanismul care sta la baza functionarii procedurii include un camp magnetic, este o metoda care nu expune organismul la radiatii, desi inca prezinta anumite riscuri. Inca din anii 1980, aceasta investigatie imagistica a devenit un pilon in diagnosticarea anumitor afectiuni candva relativ obscure, care acum dispun de tehnica necesara pentru a fi diagnosticate precoce si cu eficienta semnificativa.

Pentru a va ajuta sa depasiti perioadele stresante, asa cum sunt cele cu examene sau cu proiecte profesionale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Tonico Forte. Este un produs recomandat si pentru perioada „asteniei de primavara”, datorita efectului pozitiv pe care il are asupra sistemului imunitar. Acest supliment alimentar ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi, avand si un gust delicios de capsuni.


Ce este mai exact rezonanta magnetica nucleara (RMN)?

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) se bazeaza pe principiul absorbtiei si pe cel al emisiei de energie in domeniul de radiofrecventa al spectrului magnetic. Corpul contine in proportie de 70% apa, care este formata din atomi de hidrogen (protoni). Nucleele atomilor de hidrogen prezinta camp magnetic, comportandu-se ca niste mici magneti. Prin aplicarea unui camp magnetic extern (aparatul folosit in RMN), protonii se aliniaza, rezultand ceea ce fizicienii numesc „moment magnetic”, o variabila care poate fi masurata. Aceste semnale sunt transmise cu ajutorul unor antene speciale montate in jurul regiunii examinate catre un calculator care are un soft special integrat, capabil sa asigure conversia acestor semnale in imagini anatomice.

Prin aplicarea impulsurilor de radiofrecventa, imaginile pot fi create pe baza diferentelor intre atomii de hidrogen in ceea ce priveste semnalul, in functie de tipul de tesut investigat. Practica clinica foloseste o varietate de sisteme, de la unitati RMN deschise cu intensitatea campului de 0,3 Tesla (T), pana la sisteme RMN pentru extremitati cu intensitati de camp de pana la 1 T si scanere pentru intregul corp, cu intensitati de camp de pana la 3 T. Datorita rezolutiei superioare pentru contrastul tesuturilor moi, aceasta tehnica este folosita pentru a se diagnostica mai ales acele patologii de natura interna: patologii ale articulatiilor, anomalii ale sistemului nervos, tumori cu localizare obscura, maduva spinarii, leziuni ale ligamentelor, tendoanelor si muschilor.

Pentru a sprijini revigorarea si tonifierea organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio MaxiTonic. Acest produs contine o combinatie unica din 24 de elemente – vitamine, minerale, extracte naturale si acizi grasi nesaturati – care contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, avand un efect energizant. Este un produs util pentru functionarea normala a sistemului imunitar, pentru mentinerea functiei normale a pielii si pentru a proteja celulele de stresul oxidativ.

Cand se recomanda efectuarea unui RMN?

De cele mai multe ori, efectuarea unui RMN se recomanda pentru stadializarea unei tumori, in primul rand pentru ca permite certificarea sau infirmarea specifica a faptului ca aceasta se afla intr-un anumit stadiu (s-a raspandit sau nu). Rezultatele sunt utile frecvent si pentru a indrepta echipa medicala spre protocolul specific de abordare a unei afectiuni. Daca rezultatul este unul clar si convingator, uneori poate inlocui si necesitatea efectuarii unei biopsii invazive. Imaginea obtinuta in urma unui RMN este eficienta si pentru a evalua marimea sau localizarea tumorilor mai agresive. Investigatia prin rezonanta magnetica nucleara se mai recomanda pentru:

  • imagistica leziunilor genunchiului si umarului;
  • imagistica tesuturilor moi;
  • imagistica creierului (anevrisme, tumori), maduvei spinarii si nervilor.

Un tip special de RMN, numit imagistica prin rezonanta magnetica functionala, este folosit mai ales in domeniul cercetarii, pentru a observa structurile creierului si a determina care sunt acele zone care se activeaza in timpul anumitor sarcini si procese cognitive. Aceasta investigatie este folosita pentru a intelege mult mai bine biochimia si fiziologia creierului, oferind un potential nou standard al evaluarii starii neurologice si riscului neurochirurgical. Investigatiile prin RMN se pot face nativ sau folosindu-se substanta de contrast administrata intravenos (pentru a putea fi vizualizate anumite structuri altfel mult mai greu de observat). Substanta de contrast nu este pe baza de iod, ca in cazul CT-ului, reactiile alergice fiind mult mai rare in aceasta situatie.

Cum va pregatiti inainte de RMN?

Pregatirea pacientului pentru procedura de RMN este esentiala, astfel incat procesul sa decurga in conditii de siguranta si confort. In continuare, vor fi prezentati pasii esentiali pe care ar trebui sa ii urmeze pacientul inainte de RMN:

  • Asigurati-va ca dispuneti de toate informatiile necesare, privitoare la procedura si asteptarile in legatura cu aceasta. Daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa solicitati informatii suplimentare.
  • Comunicati personalului informatii privitoare la conditiile medicale pe care le aveti (alergii, interventii chirurgicale anterioare, purtarea de proteze sau dispozitive medicale implantate, cum ar fi stimulatoarele cardiace). In mod obisnuit, medicul va va adresa aceste intrebari.
  • Daca urmati un tratament medicamentos, aduceti-i la cunostinta medicului. Administrarea unor medicamente ar trebui amanata in ziua procedurii.
  • De obicei, nu exista restrictii privind consumul de alimente sau lichide inainte de RMN. In schimb, daca se face o investigatie asupra abdomenului, recomandat este sa mancati sau sa consumati lichide.
  • Trebuie indepartate bijuteriile si accesoriile inaintea inceperii procedurii.
  • In mod obisnuit, veti primi un halat pentru a-l imbraca si purta in timpul scanarii.
  • Unele produse cosmetice pot contine particule metalice de dimensiuni microscopice, motiv pentru care ar trebui evitata folosirea acestora inainte de scanare.
  • Discutati cu medicul despre orice preocupari sau nelamuriri legate de siguranta scanarii in contextul starii dumneavoastra de sanatate.
  • Operatorul RMN va va comunica tot ce este necesar sa faceti in timpul scanarii. Este foarte important ca in timpul examinarii RMN sa nu va miscati si sa respirati dupa indicatiile date de specialist.
  • Examinarea RMN cu sedare este indicata in cazul persoanelor claustrofobice, anxioase sau a copiilor care nu pot sta nemiscati, pacientilor care nu pot sta in decubit dorsal intrucat au anumite afectiuni ale coloanei, pacientilor cu miscari involuntare ale membrelor, ca urmare a unor patologii subiacente.

rmn

Cum decurge examinarea RMN?

Examinarea RMN este relativ simpla si nu presupune efort din partea pacientului.

  • Intinderea pacientului pe un pat motorizat, care se deplaseaza in asa fel incat zona de interes care urmeaza sa fie examinata sa fie pozitionata in dreptul cilindrului aparatului.
  • In jurul zonei care urmeaza a fi scanata se va plasa o bobina de radiofrecventa (RF). Aceasta are rolul de a transmite semnalul de radiofrecventa in corp si de a capta semnale generate de structura examinata, ulterior transmise catre software-ul computerului.
  • In timpul scanarii, aparatul genereaza un camp magnetic puternic. Pacientul va fi singur in incapere, dar va putea comunica cu personalul prin intermediul unui sistem audio. In unele situatii, copiii pot fi insotiti de parinti in timpul procedurii RMN.
  • Scanarea RMN genereaza un zgomot foarte puternic. Totusi, pacientul primeste casti pentru a reduce zgomotul.
  • Durata procedurii depinde de mai multi factori, putand varia de la cateva minute la o ora.
  • Dupa ce scanarea RMN s-a finalizat, echipa medicala va va ajuta sa iesiti din scaner.

De obicei, rezultatele vor fi primite in cateva zile. Totusi, in cazuri de maxima urgenta, le puteti primi chiar in ziua efectuarii investigatiei. Pentru ca totul sa decurga in deplina siguranta, este esential sa respectati indicatiile date de specialist in timpul procedurii.

Cand este contraindicat RMN-ul?

Exista mai multe cazuri in care procedura RMN este contraindicata in mod absolut. Inainte de procedura, specialistii vor solicita informatii relevante din acest punct de vedere, pentru a putea identifica daca exista riscuri asociate. Spre exemplu, contraindicatiile absolute pentru RMN ar putea include:

  • implant cardiac (stimulator, defibrilator, dispozitive de resincronizare cardiaca);
  • sisteme de neurostimulare implantabile;
  • implanturi cohleare;
  • pompe de perfuzie a medicamentelor;
  • catetere cu componente metalice;
  • fragmente metalice aflate in corp (gloante, schije metalice);
  • clipuri utilizate pentru anevrism;
  • implanturi dentare cu ancoraj magnetic;
  • piercinguri corporale;
  • dispozitive cu activare magnetica.

Efectuarea unui RMN cu substanta de contrast necesita evaluarea cu atentie a pacientilor care:

  • fac dializa;
  • au antecedente de boala renala;
  • au avut o reactie alergica anterioara, la gadoliniu;
  • prezinta risc pentru fibroza sistemica nefrogena.

In cazul femeilor insarcinate, administrarea substantei de contrast in timpul sarcinii depinde de evaluarea raportului risc – beneficiu. De cele mai multe ori, RMN cu substanta de contrast nu se recomanda la femeile insarcinate.

Surse:

  1. https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/nuclear-magnetic-resonance-imaging
  2. https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/magnetic-resonance-imaging-mri
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551669/
  4. https://www.acs.org/education/whatischemistry/landmarks/mri.html
  5. https://www.nhs.uk/conditions/mri-scan/what-happens/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…

  • 3 la pret de 2
    Benesio MaxiTonic x 30 cps. moi

    Benesio MaxiTonic X 30 capsule moi

    Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea…