
Stim despre piele ca este cel mai mare organ ce actioneaza precum o bariera impotriva amenintarilor externe, dar nu numai. Celulele Langerhans, localizate la nivelule pielii, precum si in alte tesuturi, apara organismul impotriva infectiilor. Pielea este totodata si un organ senzorial si sa nu uitam ca ea utilizeaza lumina soarelui pentru a sintetiza vitamina D. La nivelul pielii se gasesc concentratii ridicate de vitamina C, cu rol in stimularea sintezei de colagen si a protectiei impotriva fotoimbatranirii. Pe masura inaintarii in varsta, pielea devine mai subtire si fragila in mod natural, insa de curand oamenii de stiinta au descoperit ca vitamina C ar putea contracara procesul de imbatranire celulara. Utilizand modele de epiderma umana create in laborator, cercetatorii japonezi au descoperit ca vitamina C ar putea influenta structura si functia epidermei prin activarea genelor responsabile de regenerarea celulara, proces numit, in termeni specifici, metilare ADN.
Pielea, o structura complexa
Pielea este formata din trei straturi principale: epiderma, derma si hipoderma. Epiderma este stratul pe care il vedem si atingem, cel care functioneaza precum o bariera. Este format din melanocite (sintetizeaza melanina), celule Langerhans, celule Merkel, precum si terminatii nervoase.
Derma alcatuieste 90% din grosimea pielii, contine colagen si elastina, vase sangvine si limfatice, glande care produc transpiratie si sebum, foliculi si terminatii nervoase.
Hipoderma sau tesutul subcutanat este, practic, un depozit de grasime a pielii ce protejeaza muschii si oasele impotriva accidentelor, contine tesut conjunctiv si regleaza temperatura corporala.
Cercetatorii japonezi au analizat rolul vitaminei C la nivelul pielii
Pielea contine concentratii mari de vitamina C care este transportata in celule prin intermediul vaselor de sange. Potrivit specialistilor, nivelurile de vitamina C sunt mai scazute la seniori, dar si in cazul pielii fotoimbatranite. Vitamina C joaca un rol important in ce priveste frumusetea pielii, are efect antioxidant, creste productia de colagen si poate reduce efectele expunerii necontrolate la soare.
De curand insa, cercetatorii din Japonia au descoperit ca vitamina C contribuie la regenerarea celulara prin activarea genelor responsabile de acest proces. Descoperirile lor, publicate in Journal of Investigative Dermatology, arata ca vitamina C ar putea restabili functia pielii prin reactivarea genelor esentiale in ce priveste reinnoirea celulara de la nivelul epidermei.
Studiul a fost condus de catre dr. Akihito Ishigami, Vicepresedintele Diviziei de Biologie si Stiinte Medicale din cadrul Institutului Metropolitan de Geriatrie si Gerontologie din Tokyo, Japonia, in colaborare cu Universitatea Hokuriku, Compania ROHTO, alaturi de o echipa de specialisti in domeniu.
Spray-ul iluminator si antioxidant confera luminozitate si netezeste tenul si pielea de pe gat si decolteu. Reda luminozitatea si senzatia de prospetime a pielii.
Cum s-a desfasurat studiul
Pentru a analiza modul de actiune a vitaminei C, oamenii de stiinta au utilizat modele de epiderma cultivate in laborator, care imitau pielea umana. Keratinocitele (celulele din epiderma) au fost expuse practic cu stratul superior la aer, in timp ce dedesubt erau hranite cu o solutie nutritiva, exact asa cum se intampla cand pielea primeste nutrienti de la vasele de sange, fiind totodata expusa la factorii externi.
In continuare, cercetatorii au aplicat vitamina C in concentratii de 1.0 si 0.1 mM (concentratie milimolara), asemanatoare cu cea pe care o transporta in mod normal fluxul sangvin in epiderma. Dupa o saptamana, expertii au observat ca portiunile pe care au aplicat vitamina C erau mai groase, fara a fi afectat stratum corneum, adica stratul format din celulele moarte.
Mai mult, in ziua 14, portiunile respective erau si mai groase, in timp ce stratum corneum se subtiase, aspect ce sugereaza ca vitamina C contribuie la proliferarea celulara (diviziune), aspect observat si printr-un numar mai mare al celulelor Ki-67-pozitive, marker proteic prezent in nucleul celulelor care se divid in mod activ.
Serul gel iluminator si antioxidant contracareaza formarea ridurilor, textura neuniforma a tenului si semnele de oboseala. Pielea este hidratata instant, iar ridurile fine sunt reduse.
Implicatiile vitaminei C la nivel genetic
Cercetatorii au secventiat ADN-ul si ARN-ul probelor utilizate si au urmarit proliferarea celulara (sau inmultire celulara).
Prin eforturile comune ale specialistilor, studiul indica faptul ca vitamina C reactiveaza genele care contribuie la diviziunea celulara, printr-un proces numit demetilare ADN. Demetilarea presupune activarea ADN-ului, contribuind la dezvoltarea, multiplicarea si diferentierea celulara, un rol important avandu-l si enzimele TET, care regleaza activitatea genetica.
Aceste enzime au nevoie de o anumita forma de fier pentru a-si continua activitatea de demetilare, iar vitamina C ajuta la regenerarea acestei forme de fier, reactivand in mod eficient genele asociate cu proliferarea celulara.
Asadar, descoperirea indica modul in care vitamina C ar ajuta la regenerarea pielii, prin activarea genelor specifice. Acest aspect sugereaza ca aceasta vitamina ar putea fi deosebit de utila in cazul adultilor in varsta sau a persoanelor cu piele deteriorata, subtire, stimuland capacitatea naturala a acesteia de a se regenera.
Surse: tmghig.jp; jidonline.org; training.seer.cancer.gov; my.clevelandclinic.org