Consumul de cafea pe timp de vara

Consumul de cafea pe timp de vara Consumul de cafea pe timp de vara

Ultima actualizare: 2 august 2022

Consumul de cafea pe timp de vara

Cafeaua se numara printre cele mai apreciate si consumate bauturi, in randul adultilor.  Lichidul minune, pe cat de adorat, pe atat de controversat, este cel mai popular produs care contine cofeina, fiind urmat indeaproape de bauturile racoritoare si ceai.

Savoarea acestei bauturi a creat multa dependenta, cu toate ca efectele sale asupra organismului nu sunt cele mai satisfacatoare, si mai ales pe timpul verii.

Potrivit specialistilor, nu se recomanda consumul de cafea mai mult de o ceasca, doua, intrucat, in cantitati moderate, cofeina nu creeaza dependenta. 


Cafeaua, beneficii pentru sanatate

  • imbunatateste starea de spirit;
  • creste toleranta la oboseala;
  • reduce riscul aparitiei Alzheimerului si Parkinsonului;
  • imbunatateste functionarea creierului;
  • creste vigilenta;
  • favorizeaza digestia;
  • combate celulita;
  • scade nivelul de depresie si anxietate;
  • remediu impotriva durerilor de cap si a migrenelor;
  • reduce riscul afectiunilor cardiovasculare.

 

Desi cafeaua are numeroase beneficii pentru sanatate, daca se consuma o cantitatea prea mare intr-o zi, senzatiile vor fi total neplacute, cum ar fi palpitatiile, tremuratul sau agitatia.

Efectele negative ale cafelei pe timp de vara

Creste tensiunea arteriala: Evita sa bei cafea vara daca te stii cardiac, pentru ca iti creste tensiunea arteriala, iar aceste fluctuatii sporesc riscul unui atac cerebral sau al unui infarct.

Deshidrateaza: Cafeaua nu este indicata pe timp de vara deoarece are un puternic efect antidiuretic, stimuland eliminarea apei din tesuturi, ceea ce duce la deshidratarea organismului.

Efect laxativ. Interactiunea dintre sistemul digestiv si compusii din cafea irita stomacul si mucoasa tractului gastrointestinal, actionand asupra intestinului gros.

Amplifica stresul si indispozitia. Un consum exagerat de cafea pe timp de vara favorizeaza eliberarea in corp a hormonilor stresului, privand creierul de oxigenul necesar a furniza o stare de liniste, gandire calma si relaxare. Consumul cronic de cafeina poate cauza palpitatii, dureri de cap, migrene, spasme musculare, ameteli si batai neregulate ale inimii.

Afecteaza pielea. Bronz frumos si piele stralucitoare? Se poate, daca acorzi importanta obiceiurilor alimentare. Astfel, daca si tu esti o bautoare inraita de cafea, trebuie sa stii ca, daca o consumi in cantitati mari deshidrateaza si stimuleaza organismul sa produca o crestere a nivelului de cortizol, hormonul stresului. Cortizolul in exces accelereaza procesul de imbatranire, subtiaza pielea si provoaca aparitia ridurilor fine.

Specialitatile din cafea, bombe calorice. Cafeaua si zaharul nu sunt deloc o combinatie buna. Uita de preparatele ce includ cofeina, la care se adauga zaharul in exces, topping-urile si laptele cu multe procente de grasime... de tipul Caffe Frappe, Mocha Latte, Frappuccino, Chocolate Frappe, Freddoccino, Cappuccino, Espresso cu inghetata. Rasfata-te mai bine cu o limonada sau cu un smoothie din fructe!

Despre cafea... Stiati ca?

O ceasca obisnuita de cafea, contine, in medie, in jur de 100 mg de cofeina.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a definit dependenta de cofeina ca sindrom.

Pentru a prepara un espresso, este nevoie de 42 de boabe de cafea.

Mirosul cafelei se afla in top 10 mirosuri usor irecognoscibile.

10 g de cafeina reprezinta doza letala pentru un om.

Dupa apa, cafeaua este cea mai populara bautura din lume.

Cafeina se gaseste in peste 63 plante.

In forma pura, cafeina este o pudra alba, cristalina.