Ce este si ce trebuie sa stiti despre depresia de iarna

Ce este si ce trebuie sa stiti despre depresia de iarna Ce este si ce trebuie sa stiti despre depresia de iarna

Ultima actualizare: 21 decembrie 2023

Iarna este asociata in general cu atmosfera vesela specifica sfarsitului de an, cu bucuria vacantelor pe partie si cu reunirea familiei in jurul bradului de Craciun. Totusi, exista si o fata mai „intunecata” a acestui sezon, care favorizeaza aparitia unei tulburari afective numite depresie de iarna. Da, iarna poate crea si o stare de spirit total opusa, mai ales sub influenta unor factori favorizanti despre care vom discuta pe parcursul acestui material.

Farmacistii Catena recomanda StresControl de la Naturalis, un supliment alimentar cu efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres.

De asemenea, veti putea afla ce este depresia de iarna, cum se manifesta, cum puteti scapa de ea si, nu in ultimul rand, cum o puteti preveni.


Ce este depresia de iarna?

Depresia de iarna face parte dintr-o categorie aparte de boli numite tulburari afective sezoniere, fiind forma cea mai des intalnita. Dupa cum se poate intui usor din denumirea ei, depresia de iarna este o forma de depresie specifica sezonului rece, care se poate instala odata cu schimbarile ce au loc in perioada tranzitiei de la toamna la iarna. Aceasta tranzitie determina o serie de modificari si in organism, acestea manifestandu-se preponderent in plan emotional, prin alterarea starii de spirit.

In anumite conditii, depresia de iarna se poate accentua in perioada sarbatorilor de sfarsit de an sau la finalul vacantei, cand se revine la programul normal de munca si la rutina zilnica.

Depresia de iarna – cauze

Cauzele exacte ale depresiei de iarna inca nu sunt pe deplin cunoscute, dar specialistii au incercat sa gaseasca explicatii plauzibile.

Una dintre ele ar fi schimbarea ritmului circadian, care apare odata cu micsorarea zilelor si cu nivelul tot mai redus de lumina naturala. Lumina solara stimuleaza secretia de serotonina – acel neurotransmitator responsabil cu controlul starii de spirit. In lipsa luminii naturale, scade si nivelul de serotonina, deci implicit si starea de buna dispozitie.

O alta posibila cauza a depresiei de iarna ar putea fi modificarea nivelului de melatonina, care este influentat de schimbarea anotimpurilor. Melatonina este o alta substanta esentiala pentru functionarea sistemului nervos si al carei rol principal este reglarea ciclului circadian.

Depresia de iarna – factori de risc

Depresia de iarna are o incidenta foarte ridicata in tarile nordice, acolo unde iernile sunt mai lungi, iar soarele este mai scump la vedere chiar si pe timpul verii, astfel ca un prim factor de risc ar putea tine de zona geografica.

S-a mai constatat ca femeile sunt mai predispuse sa dezvolte depresie de iarna, dar si ca aceasta tulburare afectiva este mai frecventa in randul tinerilor.

De asemenea, mostenirea ereditara poate fi un alt factor de risc, intrucat exista persoane care au o predispozitie pentru aceasta problema, ca parintii sau copiii lor.

Persoanele care se confrunta cu stresul cronic, care au anxietate sau sufera de anumite afectiuni psihice sunt mai predispuse la depresia de iarna, dar si cele care au trecut recent printr-o experienta traumatizanta.

Persoanele singure au adesea depresie de iarna mai ales in perioada Sarbatorilor, precum si cele care si-au propus anumite obiective importante pentru anul care se incheie, dar pe care nu si le-au putut indeplini.

Nu in ultimul rand, reluarea rutinei zilnice dupa Sarbatori, cu revenirea la scoala sau la locul de munca, poate fi un alt factor declansator pentru depresia de iarna.

Un alt remediu recomandat de farmacistii Catena este Benesio StresCalm. Datorita mixului de 7 ingrediente active, Benesio StresCalm ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Depresia de iarna – simptome si manifestari

Daca vremea e posomorata, depresia de iarna se poate instala inca de la sfarsitul lui noiembrie, deci simptomele nu vor intarzia sa apara. Acestea se pot manifesta diferit de la o persoana la alta, insa cele mai frecvente sunt starea de slabiciune sau oboseala, irascibilitatea, disparitia interesului pentru activitatile preferate, dificultatile de concentrare, tulburarile de somn, cresterea apetitului pentru alimente bogate in carbohidrati, care atrage dupa sine acumularea de kilograme in plus.

De asemenea, nu trebuie omis un simptom specific starilor depresive, manifestat prin ganduri negre, adesea legate de sinucidere sau moarte.

Persoanele cu depresie au tendinta de a se autoizola, intrerupand legaturile cu persoanele apropiate, renuntand sa mai participe la diferite activitati sau sa iasa impreuna cu prietenii si refuzand sa vorbeasca despre suferinta lor.

Tratament pentru depresia de iarna

O metoda des folosita pentru tratarea formelor usoare ale depresiei de iarna este terapia cu lumina. Aceasta consta in expunerea pacientului la o sursa de lumina care imita lumina naturala. In acest mod, este stimulata secretia de serotonina, despre care am spus ca este corelata cu lumina solara, iar odata cu cresterea nivelului acestui neurotransmitator se imbunatateste treptat si starea de spirit.

O alta metoda de terapie cu lumina presupune simularea unui rasarit de soare, prin folosirea unei surse de lumina care se aprinde cu putin timp inainte ca pacientul sa se trezeasca si care creste treptat in intensitate, ca intr-o dimineata insorita de vara.

Consilierea psihologica este o alta metoda de tratament care da rezultate, iar in formele severe se poate prescrie de catre medicul psihiatru un tratament cu medicamente antidepresive.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Recomandarile specialistilor

Chiar daca afara e mai frig si se intuneca mai devreme, nu renuntati sa faceti miscare zilnic, de preferat in aer liber, iar atunci cand vremea nu o permite, la sala sau in propria locuinta. Efortul fizic determina creierul sa secrete endorfine care sunt numite „hormonul fericirii” si care imbunatatesc starea de spirit.

De asemenea, nu ratati nicio zi cu soare, profitand de ocazie pentru a face o scurta plimbare in aer liber sau pentru a va rezolva alte treburi in oras. Dupa cum am aratat mai devreme, lumina solara este foarte importanta pentru imbunatatirea starii de spirit si prevenirea starilor depresive.

Desi suna ca un cliseu, „magia Sarbatorilor” va poate ajuta sa evitati depresia de iarna, daca veti incepe din timp sa va faceti planuri si sa va pregatiti. Veti avea astfel o preocupare care sa va tina „in priza” pana la sfarsitul anului, depasind astfel perioada in care exista cea mai mare predispozitie pentru a face depresie de iarna.

Nu in ultimul rand, mentineti o dieta sanatoasa, bazata pe fructe, legume si alimente sarace in grasimi, lasand pentru ultimele zile din an festinul specific Craciunului si Revelionului.

Daca aveti printre cunostinte persoane singure sau care au trecut recent print-o experienta care le-a afectat emotional, aratati-le mai multa atentie in aceasta perioada si fiti alaturi de ele, pentru ca au nevoie de un astfel de sprijin.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

  StresControl Naturalis este un supliment alimentar…

3 la pret de 2
Benesio Strescalm X 30 capsule

Benesio Strescalm X 30 capsule

  Benesio Strescalm este un supliment alimentar,…