Tot ce trebuie sa stii despre scarlatina

Tot ce trebuie sa stii despre scarlatina Tot ce trebuie sa stii despre scarlatina

Ultima actualizare: 4 aprilie 2024

eruptie-mancarime-scarlatina

Scarlatina este una dintre bolile copilariei. Aceasta afectiune bacteriana se dezvolta, de obicei, la persoanele care sufera de faringita bacteriana si se manifesta prin eruptii rosii care apar pe aproape tot corpul.

Ce este scarlatina si ce manifestari are

Cel mai frecvent semn al scarlatinei atat la adulti, cat si la copii, este eruptia cutanata. De obicei, debuteaza sub forma unor pete rosii mici, plate, care devin treptat proeminente si aspre la pipait (senzatie de smirghel). Eruptia apare, de obicei, cu 2-3 zile inainte ca starea persoanei sa se inrautateasca sau, in unele cazuri, la sapte zile dupa ce aceasta incepe sa se simta rau.

Primele zone afectate de eruptie sunt gatul, zona inghinala si zona axilara. Apoi, se raspandeste catre restul corpului. Zonele cutate ale pielii, cum ar fi axilele, coatele si genunchii pot capata, de asemenea, un rosu mai profund decat pielea din jur.

Cand apare scarlatina la copii

Scarlatina apare cel mai frecvent in randul celor mici. Mai exact, scarlatina la copii apare intre 5 si 15 ani.

Cu mult timp inainte, scarlatina era considerata o boala grava a copilariei. Acum, insa, antibioticele au transformat-o intr-o afectiune relativ usoara. Cu toate acestea, daca nu este tratata, poate duce la boli mai grave care afecteaza inima, rinichii, dar si alte zone ale corpului.

 


Ce este scarlatina?

Scarlatina este una dintre bolile frecvente ale copilariei. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin eruptii cutanate specifice, de culoare roz-rosie. Scarlatina la copii poate produce complicatii grave daca nu este tratata. In trecut, scarlatina la copii era considerata o boala extrem de serioasa, insa aparitia antibioticelor moderne au transformat-o intr-o afectiune mai putin amenintatoare.

Cu toate acestea, in unele zone inca apar focare ocazionale.

Scarlatina la copii apare in mod special la cei cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani. Aproximativ 80% dintre cazurile de scarlatina la copii apar la cei mai mici de 10 ani.

Cum apare scarlatina la copii

Acest tip de infectie este cauzata de o toxina eliberata de bacteria Streptococcus pyogenes (S. pyrogenes), acelasi microorganism care provoaca si faringita streptococica. Cativa dintre pacientii cu infectii cu streptococi, cum ar fi faringita streptococica sau impetigo, ajung sa dezvolte si scarlatina.

Cum se raspandeste scarlatina la copii?

Bacteriile se transmit prin intermediul fluidelor din gura si nas. Acestea sunt raspandite in jur in momentul in care o persoana cu scarlatina tuseste sau stranuta. Celelalte persoane pot intra in contact cu bacteriile inhaland picaturile raspandite in aer sau atingand lucrurile pe care au aterizat picaturile si atingand apoi nasul si gura.

Puteti contracta bacteriile si daca atingeti pielea unei persoane cu infectie streptococica cutanata. Riscul de infectare creste si daca atingeti lucrurile folosite de o persoana infectata, cum ar fi prosoapele, lenjeriile sau hainele.

Daca nu se trateaza, o persoana cu scarlatina poate ramane contagioasa timp de cateva saptamani, chiar si dupa disparitia simptomelor.

Exista si persoane care nu dezvolta simptome. Cu toate acestea, pot transmite mai departe infectia. Simptomele apar doar la cei care reactioneaza la toxina. Din aceasta cauza, detectarea persoanelor infectate se face cu greutate.

In mai putine cazuri, infectarea se poate face prin atingerea sau consumarea alimentelor contaminate, in special a laptelui. Bacteriile se raspandesc cel mai usor printre persoanele aflate in contact strans, de exemplu la scoala, acasa sau la serviciu.

Tabloul clinic al scarlatinei

Semnele si simptomele scarlatinei sunt:

Eruptiile rosii

Eruptia are un aspect de arsura solara si provoaca o senzatie de smirghel la atingere. De obicei, apar prima oara pe fata sau pe gat si se extind pe trunchi, brate si picioare. Daca aplicati presiune pe pielea inrosita, aceasta va capata un aspect palid.

Liniile rosii

De obicei, cutele pielii din zonele axilara, inghinala, a coatelor, a genunchilor si a gatului devin mai rosii decat eruptiile din jur.

Fata rosie

Fata devine rosie, iar in jurul gurii apare un inel palid.

Limba cu aspect de capsuna

Scarlatina la copii - cele mai intalnite simptome

In general, limba este rosie si de multe ori acoperita cu un strat alb in prima faza a afectiunii. Eruptia si roseata fetei si a limbii dureaza de obicei aproximativ o saptamana. Dupa ce aceste semne dispar, pielea afectata de eruptiile cutanate incepe sa se descuameze. Scarlatina la copii mai poate fi caracterizata si prin alte simptome, cum ar fi:

  • glande marite in gat (ganglioni limfatici) care sunt sensibile la atingere;
  • temperatura de 38,3 C sau mai mare, insotita de cele mai multe ori de frisoane;
  • dureri mari si iritatie in gat, uneori insotite de pete albe sau galbui;
  • senzatie de greata sau varsaturi;
  • probleme la inghitire;
  • durere de cap.

Cand se recomanda vizita la medic

Mergeti la medic daca micutul acuza dureri in gat si are:

  • temperatura corporala de 38,9 C sau mai mare;
  • glande umflate sau sensibile la nivelul gatului;
  • eruptie cutanata rosie pe piele.

Cum se pune diagnosticul de scarlatina?

In timpul examenului fizic, medicul:

- evalueaza aspectul si textura eruptiei cutanate

- verifica starea gatului, a amigdalelor si a limbii copilului

- palpeaza gatul copilului pentru a afla daca ganglionii limfatici sunt inflamati

Recoltarea unei probe din gat

Daca medicul crede ca scarlatina la copii este cauzata de streptococi, acesta va recolta o proba de pe amigdale si din partea din spate a gatului copilului.

proba-gat-copil

Testele pentru bacteriile streptococice sunt importante deoarece exista o serie de afectiuni care pot provoca semnele si simptomele scarlatinei, iar aceste boli pot necesita tratamente diferite. Daca medicul nu descopera bacterii streptococice in urma testului, inseamna ca boala este cauzata de un alt factor.

Tratament scarlatina copii

Scarlatina la copii poate fi combatuta doar cu ajutorul antibioticelor. Este important ca tratamentul sa fie dus pana la capat. Nerespectarea recomandarilor privind tratamentul poate sa nu elimine complet infectia. In plus, poate creste riscul de aparitie a complicatiilor.

Copilul se va putea intoarce la scoala abia dupa ce a luat antibiotice timp de cel putin 24 de ore si dupa ce a disparut febra.

Stil de viata si remedii casnice pentru scarlatina la copii

Parintii pot lua urmatoarele masuri pentru a reduce disconfortul si durerea copilului:

- Tratati durerea si febra. Folositi ibuprofen sau acetaminofen pentru a tine sub control febra si pentru a reduce durerile in gat.

- Incurajati-i sa bea o cantitate suficienta de lichide. Oferiti-le copiilor multa apa pentru a mentine gatul umed si pentru a preveni deshidratarea.

- Pregatiti-le o gargara cu apa sarata. Incurajati-i sa faca gargara cu apa sarata pentru a-si ameliora durerile in gat.

- Umidificati aerul. Folositi un umidificator cu abur rece pentru a elimina aerul uscat care poate irita gatul si care poate inrautati durerea in gat.

- Oferiti-le alimente calmante. Durerile in gat pot fi ameliorate si cu ajutorul lichidelor calde, cum ar fi supa, dar si al gustarilor reci, precum inghetata.

- Evitati, pe cat posibil, iritantii. Nu fumati in casa si evitati produsele de curatat care pot irita si mai mult gatul.

Evitarea posibilelor complicatii

Eventualele complicatii apar foarte rar. Printre acestea se numara:

  • sinuzita;
  • o infectie la nivelul urechii, cum ar fi otita medie acuta;
  • abcesul in gat;
  • pneumonia;
  • febra reumatica;
  • inflamarea rinichilor, cauzata de un raspuns imun la bacteriile streptococice si, eventual, de o insuficienta renala pe termen lung;
  • infectii ale pielii.

Pot aparea si urmatoarele complicatii, chiar daca sunt extrem de rare:

  • insuficienta renala acuta;
  • osteomielita, o infectie a oaselor si a maduvei osoase;
  • meningita, o inflamatie a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii;
  • endocardita, o infectie a invelisului interior al inimii;
  • fasceita necrozanta, o boala grava cauzata de o bacterie "mancatoare de carne";
  • sindromul de soc toxic.

S-au inregistrat cazuri in care unii pacientii au dezvoltat tulburari neuropsihiatrice pediatrice autoimune asociate infectiilor streptococice (sau PANDAS). Potrivit anumitor cercetari, infectiile bacteriene streptococice pot da nastere unui raspuns autoimun care agraveaza simptomele anumitor boli care se dezvolta in perioada copilariei. Printre acestea se numara sindromul Tourette, tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).

Scarlatina: metode de preventie

Infectia bacteriana care provoaca scarlatina este contagioasa. Copiii cu scarlatina pot raspandi bacteriile catre altii prin stranut si tuse. De asemenea, prin contactul cu pielea poate fi transmisa o infectie a pielii cauzata de bacteriile streptococice, cum ar fi impetigo.

Nu s-a inventat niciun vaccin care sa previna infectia. Scarlatina la copii poate fi prevenita prin urmatoarele metode:

Spalati-va pe maini

Spalati-va constant pe maini si aratati-i si copilului cum sa se spele bine pe maini cu apa calda cu sapun.

Nu folositi la comun ustensile de luat masa sau mancarea, in general

Cel mic nu trebuie sa imparta paharele de baut, obiectele de luat masa sau mancarea, in sine, cu prietenii sau colegii de clasa.

Acoperiti-va nasul si gura

Acoperiti-va nasul si gura atunci cand tusiti si stranutati pentru a preveni raspandirea potentialilor germeni. Acelasi lucru trebuie aplicat si in cazul copiilor.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scarlet-fever/symptoms-causes/syc-20377406

https://www.healthline.com/health/scarlet-fever

https://www.medicalnewstoday.com/articles/176242

https://kidshealth.org/en/parents/scarlet-fever.html