Sinuzita, de la cauze la simptome, tipuri si tratament

Sinuzita, de la cauze la simptome, tipuri si tratament Sinuzita, de la cauze la simptome, tipuri si tratament

Ultima actualizare: 14 iulie 2022

sinuzita

Sinuzita este o afectiune extrem de frecventa cu care sunt diagnosticate in fiecare an milioane de oameni din intreaga lume, potrivit specialistilor in alergii si imunologie. De cele mai multe ori, sinusurile si pasajele nazale se inflameaza in urma unei infectii, aceasta inflamatie purtand denumirea de sinuzita.

Sinusurile sunt mici spatii de aer situate in craniu, mai exact in spatele fruntii, nasului, pometilor si intre ochi. Sinusurile produc mucus, acel lichid subtire care blocheaza si indeparteaza germenii, cu scopul de a proteja organismul.

Uneori, se poate ajunge la exces de mucus din cauza bacteriilor sau alergenilor, lucru care produce blocarea sinusurilor. Corpul produce, de obicei, prea mult mucus in caz de raceala sau alergie. Acest mucus se poate ingrosa, lucru care poate facilita inmultirea si acumularea bacteriilor si a altor germeni in cavitatea sinusala, ducand la o infectie bacteriana sau virala. Cu toate acestea, cele mai multe infectii sinusale sunt virale si dispar dupa o saptamana sau doua, fara a fi nevoie de tratament.

Daca simptomele nu se amelioreaza dupa 1-2 saptamani, este posibil ca infectia sa fie bacteriana. In aceasta situatie, pacientul ar trebui sa ia legatura cu medicul.


Care este rolul sinusurilor si ce este sinuzita?

Sinuzita este o afectiune foarte intalnita, fiind definita drept o inflamatie a sinusurilor paranazale. Pentru ca pasajele nazale sa functioneze eficient, cavitatile sinusale produc acel lichid subtire numit mucus.

In principal, exista doua feluri de sinuzita: acuta si cronica. Inflamatia sinusala poate fi cauzata de virusuri, bacterii, fungi, alergii si un raspuns autoimun.

Cu toate ca provoaca dureri si disconfort, sinuzita dispare de cele mai multe ori fara interventie medicala. Cu toate acestea, persoana afectata ar trebui sa mearga la medic in situatia in care simptomele sunt grave si persistente.

Ce sunt sinusurile?

Sinusurile sunt spatii goale din craniu. Cu toate ca exista multe tipuri de sinusuri, sinuzita afecteaza sinusurile paranazale, spatiile aflate in spatele fetei care duc la cavitatea nazala.

Mucoasa acestor sinusuri are aceeasi compozitie ca mucoasa nasului. Sinusurile produc o secretie subtire numita mucus. Acest lichid mentine pasajele nazale umede si capteaza particulele de praf si microorganismele. Sinuzita se produce atunci cand la nivelul sinusurilor se acumuleaza mucusul, lucru care provoaca inflamarea si iritarea acestora.

Afectiunea mai poarta denumirea si de rinosinuzita, deoarece inflamatia sinusurilor este aproape intotdeauna insotita de rinita, o inflamatie aparuta la nivelul nasului.

Tipuri de sinuzita

Sinusurile paranazale sunt situate in craniu, langa ochi si nas. Denumirea lor a fost data de oasele care asigura structura lor. Mai precis:

- sinusurile etmoidale sunt situate intre ochi (sinuzita etmoidala)

- sinusurile maxilare sunt situate sub ochi (sinuzita maxilara)

- sinusurile sfenoidale sunt situate in spatele ochilor (sinuzita sfenoidala)

- sinusurile frontale sunt situate deasupra ochilor (sinuzita frontala)

Cea mai mare cavitate sinusala este cavitatea maxilara, aceasta fiind una dintre cavitatile care se infecteaza cel mai frecvent. De asemenea, sinuzita mai poate fi impartita in patru categorii:

Sinuzita acuta bacteriana

Sinuzita acuta bacteriana se caracterizeaza prin aparitia brusca a simptomelor de raceala, cum ar fi secretiile nazale, congestia nazala si durerea faciala. De cele mai multe ori, aceste simptome persista mai mult de 10 zile sau par sa se imbunatateasca, ca apoi sa revina si mai grave decat simptomele initiale. Cu toate acestea, poate fi tratata foarte usor cu antibiotice si decongestionante.

Sinuzita cronica

In schimb, forma cronica a bolii se manifesta prin congestie nazala, secretii nazale abundente, durere / presiune faciala si lipsa mirosului pentru cel putin 12 saptamani.

Sinuzita subacuta

Medicii stabilesc diagnosticul de sinuzita subacuta atunci cand simptomele dureaza intre 4 si 12 saptamani.

Sinuzita acuta recurenta

In cazul sinuzitei acute recurente, simptomele revin de 4 sau de mai multe ori intr-un an si dureaza mai putin de 2 saptamani de fiecare data.

sinuzita-simptome

Cauze si factori de risc

Cu toate ca poate avea diverse cauze, sinuzita apare aproape intotdeauna din cauza faptului ca mucusul se blocheaza in sinusuri, permitand dezvoltarea microorganismelor daunatoare. In majoritatea cazurilor este cauzata de virusuri, cu toate ca poate aparea si in urma unei infectii bacteriene. De asemenea, printre factorii declansatori se numara alergiile, astmul, precum si poluantii din atmosfera, cum ar fi substantele chimice sau alti iritanti.

Sinuzita fungica este provocata de infectiile fungice si mucegaiuri.

Factori de risc

Riscul de a dezvolta sinuzita poate creste la persoanele care:

- au avut o infectie anterioara a tractului respirator, cum ar fi o raceala

- au polipi nazali, mici formatiuni benigne aparute in pasajul nazal care pot produce obstructie si inflamatie

- sufera de alergii sezoniere

- au sensibilitate la anumite substante precum praful, polenul si parul animalelor

- au un sistem imunitar slabit din cauza medicamentelor sau a unei tulburari

- deviatie de sept

Septul este format din osul si cartilajul care impart nasul in cele doua nari. Riscul de sinuzita poate creste daca septul se deformeaza in urma unor leziuni, de exemplu.

In cazul sugarilor si copiilor mici, riscul de sinuzita creste daca acestia folosesc suzetele sau biberoanele in timp ce stau culcati.

Sinuzita este contagioasa?

Sinuzita bacteriana nu poate fi raspandita, ci virusurile care provoaca aceasta afectiune. De aceea, este esential sa va spalati bine pe maini, sa evitati contactul cu alte persoane daca sunteti bolnavi si sa stranutati sau sa tusiti in cot.

Sinuzita – simptome

Simptomele sinuzitei sunt asemanatoare cu cele ale unei raceli obisnuite. Printre simptome se numara:

- simt redus al mirosului

- febra

- nas infundat sau curgator

- cefalee din cauza presiunii sinusale

- oboseala

- tuse

Sinuzita simptome la copii

Parintii pot intampina dificultati in a detecta o infectie sinusala la copiii lor. Semnele sinuzitei la copii sunt:

- simptome de raceala sau alergie care nu se amelioreaza nici dupa 14 zile

- febra mare (peste 39 ° C)

- secretarea unui mucus gros si inchis la culoare

- tuse care dureaza mai mult de 10 zile

Sinuzita simptome - specificatii

Infectiile sinusale acute, subacute si cronice provoaca simptome similare. Cu toate acestea, severitatea si durata simptomelor variaza, de obicei.

Diagnostic

Aceasta afectiune poate fi tratata de obicei acasa, fara a fi nevoie de interventie medicala. Cu toate acestea, pacientul trebuie sa se prezinte la medic daca:

- simptomele dureaza mai mult de 10 zile fara sa se amelioreze

- semnele sunt intense si nu dispar nici dupa administrarea de medicamente eliberate fara prescriptie medicala (OTC)

- simptomele apar si la nivelul ochilor, provocand modificari de vedere sau umflaturi in jurul ochilor

- semnele se agraveaza dupa ce, in prima faza, se amelioreaza

- apare febra care dureaza mai mult de 3-4 zile sau depaseste 38,6 ° C

De asemenea, pot aparea si alte simptome. Daca prezentati simptome care provoaca ingrijorare, cereti ajutor medical.

Pentru a pune un diagnostic, medicul poate:

- pune intrebari despre simptome

- efectua o examinare fizica

- privi in interiorul cailor nazale cu ajutorul endoscopului

- efectua o rezonanta magnetica (RMN) sau o tomografie computerizata (CT) pentru a verifica daca exista probleme structurale, in unele cazuri

- efectua un test alergologic pentru a descoperi posibilii factori declansatori

Specialistul poate verifica vizual cavitatea nazala cu ajutorul otoscopului, un dispozitiv mic, portabil, dotat cu o lumina. De asemenea, poate folosi acelasi dispozitiv pentru a examina urechile.

sinuzita-diagnostic

In cazul in care simptomele persista, pacientul ar putea fi trimis catre un specialist in probleme de ORL (ureche, nas si gat) pentru o examinare mai aprofundata.

Sinuzita – tratament si remedii

Forma acuta a bolii dispare de la sine fara prescriptie medicala, in aproximativ 70% din cazuri. Simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul diverselor remedii aplicate acasa si a medicamentelor fara prescriptie medicala. Printre exemplele de remedii si medicamente se numara:

Irigarea nazala

Folositi apa sarata sau o solutie salina pentru a clati si curata pasajele nazale. Folositi intotdeauna apa curata si echipamente sterile.

Odihna

Cand dormiti sau va odihniti, tineti-va capul si umerii ridicati pe o perna. In functie de caz, dormiti pe partea neafectata de dureri a fetei.

Compresele calde

Aplicati usor compresii calde pe zonele afectate pentru a ameliora inflamatia si disconfortul.

Tratament sinuzita - analgezice

Durerea si febra pot fi ameliorate cu ajutorul ibuprofenului.

Inhalatii cu abur

Puteti sa va puneti un prosop fierbinte si umed pe fata sau sa inhalati aburi dintr-un castron cu apa fierbinte.

Tratament sinuzita - uleiuri esentiale in apa fierbinte

De asemenea, puteti sa adaugati cateva picaturi de mentol sau ulei de eucalipt in apa fierbinte sau pe prosop pentru a va ameliora simptomele. Uleiurile esentiale nu trebuie inghitite si nici nu trebuie aplicate direct pe piele.

Tratament sinuzita - comprimate si spray-uri decongestionante

Aceste produse pot reduce inflamatia si pot facilita deblocarea sinusurilor. Trebuie utilizate, insa, 3 zile maximum pentru ca, in caz contrar, simptomele se pot agrava dupa oprirea tratamentului.

Tratament sinuzita - corticosteroizi nazali fara prescriptie

Spray-urile nazale cu corticosteroizi pot reduce inflamatia nazala si sinusala.

Antihistaminicele, cum ar fi cetirizina si loratadina, nu se numara printre metodele de combatere a sinuzitei pentru ca pot intari mucusul si pot agrava astfel simptomele.

Specialistul poate prescrie tratamente medicale, care sunt acordate in functie de durata bolii.

Tratament sinuzita acuta si subacuta

Medicul poate prescrie un tratament daca simptomele persista sau sunt severe. In cazul unei infectii bacteriene, medicul poate prescrie antibiotice. Cu toate acestea, daca simptomele persista si dupa terminarea tratamentului cu antibiotice, pacientul trebuie sa se intoarca la medic pentru noi recomandari.

Tratament sinuzita cronica

De obicei, sinuzita cronica nu este cauzata de bacterii. De aceea, tratamentul cu antibiotice este exclus din start. In schimb, simptomele pot fi ameliorate prin reducerea expunerii la factorii declansatori, cum ar fi acarienii, polenul si alti alergeni.

Inflamatia poate fi tinuta sub control cu ajutorul spray-urilor sau tabletelor cu corticosteroizi, insa acestea necesita adesea o reteta si o supraveghere medicala. Utilizarea pe termen lung a acestor medicamente poate provoca efecte adverse.

sinuzita-tratament

Tratament sinuzita - interventie chirurgicala

Interventia chirurgicala este recomandata de catre medic in situatia in care simptomele nu se amelioreaza prin niciun fel de tratament.

Cu toate acestea, operatia poate sa nu rezolve in totalitate problema. Poate fi nevoie ca pacientul sa continue alte tratamente dupa operatie pentru a stopa reaparitia sinuzitei.

In cazul copiilor, interventia chirurgicala este de obicei ultima varianta pentru a trata sinuzita. Daca un medic recomanda o interventie chirurgicala pentru tratarea sinuzitei la copil, este recomandat ca parintii sa ceara si o a doua opinie inainte de a lua o decizie.

Tratament sinuzita - terapii alternative

Unele persoane cu sinuzita ar putea descoperi ca tratamentele complementare, cum ar fi presopunctura, acupunctura sau masajul facial, pot contribui la reducerea simptomelor de sinuzita, cum ar fi presiunea si durerea. In plus, poate induce starea de relaxare. De asemenea, aceste tratamente nu au de obicei efecte secundare nedorite.

Posibile complicatii

Cu toate ca se intampla foarte rar, infectiile sinusale netratate pot pune viata in pericol, provocand meningita sau infectii la nivelul creierului, ochilor sau osului aflat in apropiere. Meningita este o infectie a membranei (meninge) care protejeaza creierul si maduva spinarii.

Prevenire

Sinuzita poate fi prevenita cu ajutorul remediilor simple, utilizate pentru tratarea simptomelor infectiilor sinusale. De exemplu, este recomandat sa va clatiti nasul cu apa sarata si sa luati medicamentele prescrise de specialist, cum ar fi anti-alergicele sau spray-uri nazale cu corticosteroizi.

De asemenea, este important sa evitati alergenii, cum ar fi praful, polenul sau fumul, si sa incercati sa nu intrati in contact cu persoanele bolnave. In plus, spalati-va pe maini pentru a reduce pe cat posibil riscurile de a raci sau de a dezvolta gripa.

Modificari ale stilului de viata

Persoanele care au alergii de interior trebuie sa evite factorii declansatori, cum ar fi parul de animale si praful. In plus, este recomandat sa renunte la fumat, in cazul in care au acest viciu, pentru ca fumatul poate declansa, de asemenea, alergii. Acesti oameni nu trebuie sa-si schimbe alimentatia, insa este esential sa consume lichide suficiente pentru a subtia secretiile nazale.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/sinusitis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/149941

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17701-sinusitis

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis SinuStop X 30 comprimate filmate

Naturalis SinuStop X 30 comprimate filmate

Naturalis SinuStop este un supliment alimentar care…