Informatii complete despre saptamana 22 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 22 de sarcina Informatii complete despre saptamana 22 de sarcina

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

saptamana-22-sarcina

Bine ai ajuns in saptamana 22 de sarcina, o noua saptamana excelenta in care sa-ti indragesti si mai mult burtica. De aceea, vorbeste cu micutul. Canta-i! Poti eventual sa aplici putina crema hidratanta pe burtica si s-ar putea chiar sa primesti drept raspuns un mic ”fluture in stomac”. Totul face parte din procesul de apropiere cu bebelusul tau nenascut care, dupa cum probabil iti dai seama, devine din ce in ce mai mare pe zi ce trece...


Bebelusul tau in saptamana 22 de sarcina

Bebelusul cantareste acum aproape 450 de grame si masoara 27.8 cm de la crestet la calcai, fiind de marimea unui dovlecel. In aceasta etapa, bebelusul nu numai ca a crescut, dar s-a dezvoltat suficient de mult incat incepe sa semene acum cu un sugar.

Ce se intampla nou la nivelul ochilor

In saptamana 22 de sarcina se dezvolta canalele lacrimale ale bebelusului. In plus, vederea incepe sa se imbunatateasca. Fatul poate percepe acum lumina mult mai bine decat inainte, chiar daca are pleoapele lipite. De asemenea, iti poate auzi vocea, bataile inimii, zgomotele produse de stomac si de sangele care circula prin corpul tau.

Bataile inimii

In saptamana 22 de sarcina, medicul poate auzi bataile de inima ale bebelusului cu ajutorul stetoscopului. Diferenta intre bataile de inima ale mamei si cele ale bebelusului consta in numarul de batai pe minut. Ritmul cardiac al unui adult este cuprins in intervalul 60-100 de batai pe minut. In schimb, inima unui fat bate mai repede, intervalul fiind cuprins intre 110 si 160 de batai pe minut.

Oasele devin din ce in ce mai puternice

Organismul fatului se dezvolta rapid. In aceasta perioada, bebelusul consuma tot mai mult calciu, acesta fiind necesar pentru o dezvoltare sanatoasa, in special a oaselor si a dintilor. In acest fel, scheletul copilului continua sa se intareasca.

Ce miscari mai intreprinde fatul

In acest moment, mainile fatului se pot misca independent. De exemplu, cel mic isi poate atinge o mana cu cealalta, isi poate incrucisa bratele si poate chiar sa apuce cordonul ombilical.

Dezvoltarea gemenilor in saptamana 22 de sarcina

In cazul in care nu face deja acest lucru inca de saptamana trecuta, bebelusul poate acum sa inghita lichid amniotic. In plus, are corpul acoperit cu un par fin numit lanugo care mentine vernix caseosa pe pielea bebelusilor. Vernix caseosa este acea substanta grasa care ajuta la protejarea pielii bebelusilor in perioada intrauterina.

Simptomele unei sarcini gemelare sunt identice cu cele ale sarcinii singulare in aceasta saptamana. Diferenta consta in marimea bebelusilor, care pot fi putin mai mici.

Saptamana 22 de sarcina ar putea fi un moment bun in care sa incepi cautarea carucioarelor duble.

Corpul tau in saptamana 22 de sarcina

Simptomele specifice ale celui de-al doilea trimestru sunt crampele la nivelul picioarelor, congestia nazala, pierderile de memorie, poftele alimentare sau modificarile produse pielii. Un simptom nou pe care s-ar putea sa-l simti saptamana aceasta este senzatia de strangere in uter.

Contractii uterine

Cu toate ca s-ar putea sa nu observi, uterul tau se contracta in aceasta perioada. Contractiile Braxton Hicks debuteaza in saptamana 20 de sarcina si devin din ce in ce mai frecvente pe masura ce sarcina progreseaza.

Mai exact, contractiile Braxton Hicks (cunoscute si sub denumirea de ”travaliu fals”) reprezinta contractii ale muschilor uterini. Cand acesti muschi se contracta, burtica se poate simti tare. Aceste contractii absolut normale sunt de cele mai multe ori usoare si neregulate. Unele gravide se pot confrunta, insa, cu cateva contractii puternice.

sarcina-22

Contractiile Braxton Hicks sunt considerate de multi specialisti ”contractii de pregatire”. Nu sunt periculoase, insa este important sa stii care este diferenta dintre aceste contractii de pregatire si cele reale, care apar in timpul travaliului:

- Contractiile Braxton Hicks sunt neregulate, spre deosebire de contractiile de travaliu, care sunt mai previzibile. Durerile aparute in timpul contractiilor de travaliu devin mai puternice si mai frecvente odata cu trecerea timpului.

- Contractiile Braxton Hicks nu sunt insotite de alte simptome, in timp ce contractiile de travaliu pot aparea alaturi de sangerari vaginale, dureri de spate sau flux de lichid.

- Contractiile Braxton Hicks se amelioreaza sau dispar in urma exercitiilor fizice usoare, spre deosebire de contractiile de travaliu, care continua.

Sfaturi pentru saptamana 22 de sarcina

Consuma magneziu

Pe langa faptul ca intareste oasele si dintii bebelusului, magneziul stimuleaza functionarea anumitor enzime, regleaza nivelul insulinei si al zaharului din sange.

Simptomele deficitului de magneziu sunt oboseala, lipsa de forta musculara, crampele la picioare sau picioarele nelinistite. Deficitul de magneziu poate provoca si probleme grave, cum ar fi dezvoltarea insuficienta a fatului sau preeclampsia. Intrebati medicul daca aveti nevoie de suplimente cu magneziu.

Calciul, un alt mineral esential

Calciul este cel mai abundent mineral din organism, fiind atat de necesar pentru formarea unor oase puternice. Cantitatea de calciu de care are nevoie fatul creste in a doua jumatate a sarcinii. Daca nu consumi suficient calciu din alimentatie, bebelusul il va obtine din oasele tale.

Potrivit expertilor, femeile insarcinate cu varsta de peste 18 ani trebuie sa ia 1.000 mg de calciu in fiecare zi. Pentru a consuma suficient calciu, poti opta pentru alimentele bogate in acest mineral, cum ar fi:

- carnea de somon sau sardine la conserva

- legume cu frunze verzi, cum ar fi varza, broccoli si varza bok choy

- alimente fortificate, cum ar fi sucul de portocale, cerealele, painea si tofu

- lactatele cu continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele, branza, iaurtul si inghetata (sau laptele de migdale ca alternativa non-lactata)

Exercitiile fizice, benefice pentru amandoi

Cercetarile stiintifice au demonstrat ca mamica nu este singura care beneficiaza de exercitiile fizice in sarcina. Aparent, bebelusii ale caror mame fac sport pe tot parcursul sarcinii au rezultate mai bune, in medie, la testele generale de inteligenta realizate pana la varsta de 4 ani. Miscarea isi imbunatateste capacitatea musculara si sporeste si puterea creierului bebelusului tau!

Opteaza numai pentru alimentele sanatoase

E posibil ca produsele din magazinele mai mici sa nu te atraga cu ambalajele lor, dar pot avea o frumusete interioara care se regaseste si in preturile atractive. De aceea, daca citesti etichetele poti descoperi ca se lauda cu la fel de multi nutritienti ca si marcile mai cunoscute.

Relaxeaza-te

Saptamana 22 de sarcina este un moment minunat pentru a invata cateva tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditatia. Acestea te pot ajuta sa faci fata grijilor legate de sarcina (inclusiv contractiile aparute in travaliu) si vor fi de folos mai departe in noua viata de mamica.

Suplimente

Ia legatura cu medicul pentru a afla daca ai nevoie de suplimente alimentare.

Referinte:

https://www.verywellfamily.com/22-weeks-pregnant-4159032

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-22.aspx

https://www.healthline.com/health/pregnancy/22-weeks-pregnant