Informatii complete despre saptamana 25 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 25 de sarcina Informatii complete despre saptamana 25 de sarcina

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

saptamana-25-sarcina

In saptamana 25 de sarcina, esti gravida de aproximativ 6 luni si te apropii de sfarsitul celui de-al doilea trimestru. Cu toate ca mai este inca mult timp pana la nastere, poti sa te gandesti de pe acum la cursurile de pregatire pentru acest moment. Este recomandat sa continui sedintele de yoga sau meditatie pentru a-ti pregati corpul si mintea pentru ultimul trimestru de sarcina.

In aceasta saptamana, bebelusul continua sa creasca si sa ia in greutate. In plus, loviturile sale devin din ce in ce mai puternice.


Bebelusul tau in saptamana 25 de sarcina

In saptamana 25 de sarcina, bebelusul masoara, in medie, aproape 22,4 centimetri de la crestet pana la sezut si aproximativ 31,8 centimetri de la crestet pana la calcaie, fiind de marimea unei conopide. In plus, in aceasta saptamana, bebelusul cantareste in jur de 778 de grame.

Parul devine din ce in ce mai definit

Parul de pe capul bebelusului creste. In plus, lanugo (parul moale si fin care acopera corpul bebelusului) este bine definit in aceasta etapa a sarcinii.

Productia de celulele sanguine

In primele etape ale sarcinii, celulele sanguine au fost produse de catre ficatul bebelusului. Apoi, in saptamana 21 de sarcina, maduva osoasa a preluat acest rol esential. Incepand cu a 24-a saptamana, maduva osoasa este principalul loc de producere a celulelor sanguine in corpul bebelusului.

Noutati despre miros

Incepand cu saptamana 25 de sarcina, partea nasului care poate simti mirosurile functioneaza. Bebelusul poate simti acum mirosuri in lichidul amniotic.

Plamanii

Plamanii fatului se dezvolta in patru etape. In aceasta saptamana se definitiveaza a doua faza, cunoscuta drept etapa canaliculara. Mai exact, s-au format deja ramificatiile plamanilor, pasajele mici si capilarele (care sunt cele mai mici vase de sange). Au mai ramas doua etape de dezvoltare, cu toate ca ultima etapa se va intinde pana in copilarie.

Supravietuirea in afara uterului in aceasta saptamana

Cu fiecare saptamana care trece, sansele de supravietuire in afara uterului se imbunatatesc. Cu toate acestea, un fat nascut in saptamana 25 de sarcina este inca extrem de vulnerabil. Copiii nascuti prematur se confrunta, de obicei, cu probleme de sanatate si trebuie ingrijiti intr-o unitate specializata de terapie intensiva neonatala timp de cateva luni. Intre 67% si 76% dintre copiii nascuti in aceasta saptamana supravietuiesc dupa ce primesc ingrijiri adecvate.

Corpul tau in saptamana 25 de sarcina

Desi cele mai multe femei insarcinate si-au simtit copiii miscandu-se in pantece pana acum, saptamana aceasta vor experimenta primele lovituri si cele care nu le-au simtit pana in acest moment. La capitolul simptome de sarcina, cele mai frecvente sunt crampele la picioare, congestia nazala, contractiile Braxton Hicks, arsurile gastroesofagiene si problemele de vedere. In plus, ar putea aparea cateva miscari in piept sau eruptii cutanate care provoaca mancarime.

Palpitatii ale inimii

In timpul sarcinii, inima pompeaza cu pana la 50% mai mult sange decat inainte de a ramane gravida. In plus, inima pompeaza sangele mai repede cu aproximativ 15%. Unele gravide nu se confrunta cu simptome, in timp ce altele dezvolta anumite semne.

Palpitatiile cardiace apar destul de des in timpul sarcinii. Cu toate ca par infricosatoare, de obicei nu sunt deloc periculoase. Nu strica, insa, sa-i spui medicului daca ai palpitatii la urmatoarea vizita prenatala.

Mancarimi in zona abdomenului si a sanilor

Mancarimea este un simptom care debuteaza in saptamana 25 de sarcina, fiind intalnita la 20%-40% dintre gravide. Acest simptom apare in principal pe abdomen si sani, insa poate aparea si in alte zone ale corpului. Specialistii nu au descoperit cauza, insa banuiesc ca ar putea fi provocata de schimbarile hormonale, dar si intinderea si uscarea pielii.

sarcina-25

Hemoroizi

Hemoroizii sunt frecventi in sarcina. Mai mult de jumatate dintre femeile insarcinate se confrunta cu vene umflate si mancarime in zona rectala din cauza uterului tot mai mare care pune presiune, dar si a fluxului crescut de sange in zona. Cu toate ca nu sunt periculosi, hemoroizii - o forma de varice - pot provoca dureri mari si chiar sangerari rectale.

Cat de importanta este sanatatea dentara

Vrei sa duci sarcina la termen si sa nasti un copil sanatos? Atunci foloseste ata dentara. In mod surprinzator, cercetatorii sustin ca exista o legatura intre igiena orala si sarcinile duse la termen.

Cu toate ca pare incredibil, spalarea dintilor cel putin de doua ori pe zi si folosirea atei dentare in mod regulat pot reduce riscul de gingivita, o afectiune frecventa caracterizata de inflamatii si chiar sangerari gingivale.

Daca nu este tratata, gingivita poate evolua catre o infectie mai grava numita parodontita. Se pare ca boala parodontala poate provoca nastere prematura si poate creste riscul de preeclampsie.

Sfaturi pentru saptamana 25 de sarcina

Consuma lichide sanatoase in fiecare zi pentru a ramane hidratata. O buna hidratare poate combate anumite simptome frecvente in sarcina, cum ar fi palpitatiile cardiace si pielea uscata, insotita de mancarime.

Cum pot fi abordate palpitatiile cardiace

In majoritatea cazurilor, bataile mai rapide ale inimii nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Iata cum poti reduce palpitatiile:

- bea putina apa si / sau mananca ceva usor

- consuma cat mai putina cofeina

- opreste-te din ceea ce faci si odihneste-te (iar, in caz ca te odihnesti, ridica-te si misca-te)

- relaxeaza-te cu ajutorul sedintelor de meditatie sau yoga prenatala

Palpitatiile ocazionale sunt absolut normale, insa trebuie sa-l informezi intotdeauna pe medic cu privire la simptomele pe care le ai in timpul sarcinii. Palpitatiile pot fi provocate si de anumite afectiuni medicale, cum ar fi anxietatea, anemia, anumite probleme cardiace sau tiroidiene.

Combaterea mancarimilor pielii

Mancarimile pot fi extrem de deranjante si pot tulbura, de exemplu, somnul. Pentru a ameliora mancarimile usoare, poti incerca sa:

- aplici o crema hidratanta sau un ulei de corp hidratant pe piele

- eviti detergentii de haine care ar putea irita pielea

- bei multa apa

- eviti sapunurile dure care iti usuca pielea

- faci dusuri cu apa calduta

Daca mancarimea devine severa sau apare o eruptie cutanata, ia legatura cu medicul. Unele afectiuni ale pielii si eruptii cutanate trebuie tratate.

 

Referinte:

https://www.verywellfamily.com/25-weeks-pregnant-4159047

https://www.healthline.com/health/pregnancy/25-weeks-pregnant

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-25.aspx