Scortisoara, vanilie, cuisoare... Efecte terapeutice ale aromelor de sarbatori

Scortisoara, vanilie, cuisoare... Efecte terapeutice ale aromelor de sarbatori Scortisoara, vanilie, cuisoare... Efecte terapeutice ale aromelor de sarbatori

Ultima actualizare: 21 decembrie 2015

Stiati ca centrul mirosului se afla, in creierul nostru, alaturi de cel al amintirilor? Dupa ce am aflat aceasta informatie, mi-am dat seama de ce parfumul vaniliei, scortisoarei, cuisoarelor si al altor condimente mi-a evocat intotdeauna amintiri placute. Amintiri ale momentelor de sarbatoare, petrecute cu familia alaturi de bradul verde, frumos impodobit pentru sfanta sarbatoare a Craciunului.

Intr-adevar, condimentele se folosesc din abundenta in preparatele traditionale de sezon, si multe dintre ele au, pe langa rolul organoleptizant, si actiuni benefice asupra sanatatii omului. Este bine sa apreciem condimentele la justa lor valoare si sa le alegem intotdeauna pe cele naturale, si nu esentele fabricate in laboratoare.

Vanilia, puternic afrodiziac

Vanilia se extrage din pastaile omonime ale unei orhidei americane. Ea este si astazi scumpa, daca ne referim la cea naturala, fiind al doilea condiment ca pret, dupa sofran. Are o aroma deosebita, si in vechile farmacopei era descrisa ca avand actiune afrodiziaca si de scadere a febrei. Uleiurile esentiale ale vaniliei se folosesc in aromoterapie, iar medicina moderna a aratat ca ea poate favoriza secretia de adrenalina. 

Ce efecte au si scortisoara si cuisoarele poti afla citind articolul complet de pe Tonica.ro