Calculator imc

 
 


Indicele de masa corporala (sau IMC) este o masuratoare privind grasimea corporala bazata pe inaltime si greutate. Calculatorul IMC este folosit pentru a determina daca o persoana este subponderala, supraponderala sau in intervalul sanatos pentru varsta si sexul sau. Cum se aplica, insa, IMC in cazul culturistilor?

Ce este indicele de masa corporala (IMC)?

IMC este un instrument folosit pentru a masura cantitatea de grasime corporala pe care o persoana o are. Se calculeaza impartind greutatea unei persoane in kilograme la inaltimea sa in metri patrati (kg/m2).

O persoana cu un IMC sanatos va avea un scor intre 18,5 si 24,9, scorurile sub 18,5 indica faptul ca o persoana este subponderala, in timp ce scorurile peste 24,9 indica faptul ca o persoana este supraponderala sau obeza.

Este important de retinut ca acest numar poate varia de la o persoana la alta, in functie de factori precum varsta, sexul, etc., asa ca nu ar trebui utilizat ca masura absoluta de stabilire a sanatatii pentru nicio persoana.

IMC si culturistii

Problema cu utilizarea IMC ca masura absoluta de stabilire a sanatatii pentru culturisti este ca acestia au de obicei o masa musculara mai mare decat alti indivizi care se afla, de asemenea, in intervalul lor sanatos de IMC.

Acest lucru inseamna ca pot aparea „supraponderali” in functie de IMC, cand sunt de fapt foarte slabi, cu un nivel scazut de procent de grasime corporala, dar cu o masa musculara mare. Prin urmare, este important sa retineti ca masa musculara poate avea un impact asupra scorului IMC atunci cand interpretam rezultatele.

Pe langa faptul ca sunt scorurile sunt influentate de masa musculara, sportivii, cum ar fi culturistii, pot experimenta si modificari ale rezultatelor lor in timp, din cauza fluctuatiilor de greutate provocate de alimentatie sau a modificarilor aduse intensitatii antrenamentelor. Acestea ar putea determina ca rezultatelor lor privind IMC sa fluctueze destul de semnificativ din cand in cand, chiar daca raman la un nivel sanatos de grasime corporala pe tot parcursul procesului.

Prin urmare, sportivii ar putea dori sa ia in considerare urmarirea regulata a formei lor corporale, mai degraba decat sa se bazeze doar pe rezultatele IMC atunci cand isi evalueaza starea de sanatate in timp, deoarece acest lucru va oferi informatii mai precise cu privire la modificarile masei musculare fata de modificarile procentului de grasime corporala. In acest fel, ar putea sa ia decizii mai bune cu privire la viitoarele planuri de antrenament si strategii de nutritie adaptate special pentru ei, mai degraba decat sa se bazeze doar pe medii bazate pe populatie, cum ar fi cele stabilite de calculele traditionale ale IMC.

[[sablon_produs_id=105448, 84602, 95170, 105448, 69992, 89866]]