Ceai de pelin – intrebuintari si beneficii

Ceai de pelin – intrebuintari si beneficii Ceai de pelin – intrebuintari si beneficii

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

ceai-de-pelin

Pelinul este o planta extrem de cunoscuta in Romania, insa stiati ca notorietatea sa se datoreaza si faptului ca poate contribui la tratarea multor probleme frecvente de sanatate? Chiar asa este. Pelinul este folosit pentru a elimina viermii intestinali, in special viermii rotunzi si oxiurii. Acesta este motivul pentru care este recomandat ca parte a procesului de eliminare a parazitilor.

Dar cat de eficient este pelinul? Ei bine, aceasta planta renumita este sursa ingredientului cheie a artemisininei, cel mai puternic medicament impotriva malariei de pe piata. Iar beneficiile sale nu se opresc aici. Cercetarile stiintifice arata ca pelinul lupta si cu celulele canceroase. In plus, multi oameni consuma ceai de pelin pentru a-si ameliora anorexia, insomnia, anemia, lipsa poftei de mancare, flatulenta, durerile de stomac, icterul si indigestia.

Pelinul si-a castigat notorietatea si datorita utilizarii sale in producerea absintului, o bautura alcoolica tare de origine franceza care a fost preferata multor artisti din secolul al XIX-lea, cum ar fi pictorul olandez Vincent Van Gogh.

 


Ce este pelinul?

Pelinul (Artemisia absinthium) este o planta recunoscuta pentru aroma sa distinctiva si pentru presupusele beneficii pentru sanatate. Cu toate ca este originar din Europa, pelinul creste usor si in alte climate, inclusiv in anumite zone din Asia, Africa, America de Sud si Statele Unite.

Are tulpini albe catifelate sau verzui-argintii, frunze galben-verzui si flori de culoare galben deschis sau pal. Toate partile componente ale plantei au fost folosite in scopuri medicinale timp de sute de ani.

ce-este-pelinul

Compusi si proprietati chimice

Pelinul este de obicei consumat sub forma de extract sau ceai. Uleiul este obtinut din tulpinile si frunzele plantei, in timp ce pentru extract sau tinctura poate fi folosita intreaga planta.

Aceste formule nu contin calorii, vitamine sau minerale, insa sunt bogate in numerosi compusi vegetali, dintre care cel mai cunoscut este tuiona.

Acest compus apare sub doua forme - alfa si beta-tuiona, care difera la nivel molecular. Desi aceste diferente sunt mici, ele sunt semnificative, deoarece alfa-tuiona este considerata mai toxica. Este, de asemenea, principalul ingredient activ din pelin.

Tuiona limiteaza activitatea acidului gama-aminobutiric (GABA), un neurotransmitator care are efecte calmante asupra sistemului nervos central.

Desi acest compus poate avea mai multe beneficii, consumul excesiv de tuiona este toxic si poate produce convulsii si chiar de deces.

Ceai de pelin – beneficii pentru sanatate

Pelinul e un excelent ingredient al bauturilor alcoolice, insa are si cateva beneficii pentru organism.

Beti ceai de pelin pentru a va ameliora durerile

Multi specialisti recomanda consumul de ceai de pelin pentru ameliorarea durerilor si pentru proprietatile sale antiinflamatorii. De exemplu, ceaiul de pelin poate ajuta la ameliorarea simptomelor de osteoartrita, o afectiune care provoaca dureri si care rezulta din inflamatia articulatiilor.

ceai-de-pelin-amelioreaza-durerile

Ceai de pelin – beneficii impotriva infectiilor parazitare

Egiptenii antici obisnuiau sa bea ceai de pelin pentru a elimina viermii intestinali. Aceasta proprietate de anihilare a parazitilor este atribuita tuionei. Potrivit cercetarilor, ceaiul de pelin poate lupta impotriva teniei si a altor paraziti. Este nevoie, insa, de studii mai cuprinzatoare pentru a clarifica acest lucru.

Ceaiul de pelin are proprietati antioxidante

In afara de tuiona, un alt compus eficient al pelinului este camazulena. Acest compus are actiune antioxidanta si poate combate stresul oxidativ din organism, care este asociat cu afectiunile maligne, bolile de inima, maladia Alzheimer si alte tulburari.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari asupra proprietatilor acestui compus.

Ceai de pelin - remediu impotriva inflamatiei

De asemenea, la combaterea inflamatiei din corp poate contribui si artemisinina, un alt compus vegetal care se gaseste in ceaiul de pelin. Inflamatia de lunga durata poate cauza mai multe boli cronice.

Se crede ca artemisinina inhiba citokinele, care sunt proteine ​​secretate de sistemul imunitar si care provoaca inflamatie in organism.

ceai-de-pelin-impotriva-inflamatiei

Studiile sugereaza ca pelinul poate ajuta la ameliorarea bolii Crohn, care se caracterizeaza prin inflamarea mucoasei tractului digestiv. Printre simptomele acestei afectiuni se numara diareea, oboseala, crampele abdominale si alte probleme digestive.

Ceai de pelin – beneficii pentru creier

Se pare ca ceaiul de pelin sustine formarea glutationului, cel mai popular antioxidant al organismului si unul dintre protectorii sanatatii creierului. Potrivit cercetarilor efectuate pe animale, pelinul are un efect antidepresiv si poate ridica nivelul serotoninei din organism.

De asemenea, pelinul poate aduce beneficii persoanelor cu boli neurologice, cum ar fi maladiile Alzheimer sau Parkinson, si poate avea proprietati care reduc starile de confuzie, delir si dezorientare.

Cu toate acestea, e nevoie de mai multe cercetari asupra oamenilor pentru a se confirma aceste efecte.

Ceai de pelin pentru echilibrarea nivelului glicemiei

Conform cercetarilor, consumul de ceai de pelin poate contribui la echilibrarea nivelului de zahar si insulina din sange.

In plus, exista studii care sugereaza ca pelinul poate preveni acumularea de lipide in sange si poate reduce nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 si hiperlipidemie.

Cum se prepara ceaiul de pelin

Recomandarea este sa alegeti ceai de pelin sub forma de frunze uscate, deoarece contine putina sau chiar deloc tuiona. Pentru a face un ceai de pelin, urmati aceasta reteta:

  • Puneti o jumatate de lingurita sau o lingurita de pelin uscat sau proaspat intr-o cana de apa clocotita si lasati la infuzat timp de 5-15 minute.
  • Este esential sa nu folositi mai mult de o lingurita de frunze, deoarece sunt foarte puternice si amare. De asemenea, nu lasati frunzele la infuzat mai mult timp decat este recomandat pentru un a face un ceai de pelin pentru ca acesta poate capata un gust prea amar.
  • Incercati pe cat posibil sa nu indulciti ceaiul de pelin pentru a avea parte de cel mai bun efect. Cu toate acestea, puteti contracara gustul amar adaugand menta uscata sau anason.

ceai-de-pelin-cum-se-prepara

Ceaiul de pelin poate fi deosebit de util pentru digestie, in special inainte de a consuma alimente grele, care pot cauza balonare si alte probleme stomacale.

Doza de ceai de pelin variaza, in functie de motivul pentru care il consumati. Gustul amar puternic al ceaiului de pelin este o componenta importanta a efectului sau terapeutic asupra afectiunilor stomacale. De asemenea, puteti bea ceai de pelin pentru a va imbunatati nivelul energiei.

Ceai de pelin - contraindicatii

Femeile gravide si cele care alapteaza, dar si persoanele care au anumite afectiuni ar trebui sa nu bea ceai de pelin.

Sarcina

Nu este recomandat sa beti ceai de pelin daca sunteti insarcinata, deoarece aceasta planta poate provoca avort spontan.

ceai-de-pelin-contraindicatii

Alaptarea si copilaria timpurie

Femeile care alapteaza si copiii ar trebui sa evite sa bea ceai de pelin din cauza lipsei de informatii privind consumul acestei bauturi.

Epilepsie

Tuiona stimuleaza creierul si poate produce convulsii.

Boli cardiace

Este recomandat sa evitati consumul de ceai de pelin in timp ce luati warfarina, medicamentul care trateaza bolile de inima, deoarece in urma acestei combinatii pot aparea sangerari intestinale.

Probleme renale

Pelinul este toxic pentru rinichi si poate creste riscul de insuficienta renala.

Dozele mari de pelin pot cauza probleme digestive, insuficienta renala, greata, varsaturi si convulsii. Cu toate acestea, aceste reactii adverse sunt extrem de rare daca beti ceai de pelin in cantitati mici.

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/wormwood/

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-wormwood

https://www.medicalnewstoday.com/articles/wormwood