Sfaturi pentru ingrijirea corecta a tenului acneic

Sfaturi pentru ingrijirea corecta a tenului acneic Sfaturi pentru ingrijirea corecta a tenului acneic

Ultima actualizare: 11 octombrie 2023

Acneea este o afectiune inflamatorie care rezulta din excesul de sebum care va blocheaza porii. Diferiti factori (cum ar fi stresul) explica si favorizeaza acneea. Dar pielea trece prin mai multe etape inainte de aparitia cosurilor si a punctelor negre.

Pentru ingrijirea tenului acneic, adoptati gesturile potrivite si o rutina de infrumusetare adecvata. Acest lucru nu este intotdeauna suficient si este posibil sa aveti nevoie de ingrijiri dermato-cosmetice pentru ingrijirea tenului acneic sau chiar de un tratament. Pentru aceasta, consultati un medic sau un dermatolog, care va putea sa va prescrie ingrijirea potrivita pentru ingrijirea tenului acneic.


Ce este mai exact acneea?

Acneea este o boala inflamatorie cronica a foliculului pilosebaceu. Fiecare fir de par este asociat cu o glanda sebacee, responsabila de producerea sebumului.

Sebumul este o pelicula uleioasa. Scopul sau este de a va proteja pielea. Dar atunci cand aveti acnee, sebumul este prea dens si produs in cantitati excesive. Acest exces de sebum va blocheaza glandele sebacee si se acumuleaza fara sa poata fi eliminat.

Acest lucru duce la aparitia comedoanelor (puncte albe si puncte negre) si a cosurilor.

Acneea este o afectiune benigna, dar poate fi nesanatoasa din punct de vedere mental. Mai ales intr-o epoca ca a noastra, in care aspectul conteaza atat de mult.

Pe cine afecteaza acneea? Aceasta problema a pielii afecteaza:

  • adolescentii;
  • femeile adulte;
  • copiii.

Cea mai tipica forma de acnee este cea intalnita in adolescenta, dar puteti avea pielea acneica si la varsta adulta. Acneea poate fi vizibila chiar si la sugari.

La adolescenti, acneea determina aparitia punctelor negre si a petelor rosii. Aceasta poate dura pana la sfarsitul adolescentei si dincolo de ea.
La adulti, pielea predispusa la acnee este mai vizibila in partea inferioara a fetei. La femei, poate fi agravata de utilizarea anumitor contraceptive care afecteaza hormonii.
La sugari, acneea este o afectiune benigna cauzata de excesul de sebum. Mici cosuri apar pe fata de la nastere si pana la primele doua luni de viata.

RILASTIL ACNESTIL Gel curatare ten cu tendinta acneica regleaza secretia de sebum si are actiune antimicrobiana. Este imbogatit cu un complex hidratant, cu acid hialuronic. Nu contine alergeni si este un produs care poate fi folosit si de persoanele care au pielea sensibila.

Exista doua tipuri de acnee: acnee retentionala si acnee inflamatorie.

Acnee retentionala

Aceasta este cauzata de obstructia porilor. Se caracterizeaza printr-un ten gras, cu aspect lucios. Aceasta duce la aparitia punctelor negre sau a microchisturilor (puncte albe).

Acnee inflamatorie

Aceasta este cauzata de un dezechilibru in flora pielii. Este cauzata de o inflamatie asociata bacteriilor prezente in foliculii dumneavoastra.

Inflamatia poate fi superficiala sau profunda:

  • daca este superficiala, apar cosuri rosii;
  • daca este profunda, se formeaza noduli durerosi.

Exista si forme mai grave de acnee: acneea conglobata si acneea fulminans.

Ce presupune ingrijirea tenului acneic?

Pentru ingrijirea tenului acneic, veti avea nevoie si de produsele potrivite. La adultii care au acnee, ingrijirii pielii este cruciala. De ce este acest lucru? Pentru ca, pe masura ce imbatranim, pielea devine mai subtire si mai sensibila.

Acneea nu este intotdeauna legata de tenul gras. Asadar, pentru a alege produsele potrivite pentru ingrijirea tenului acneic, trebuie sa va cunoasteti tipul de ten (mixt, normal, uscat sau gras).

Crema Rilastil Acnestil are o actiune keratolitica, calmeaza tenul iritat, reduce imprefectiunile deja existente si ajuta la prevenirea aparitiei altora noi.

Pe de alta parte, acestea ar trebui sa fie intotdeauna adaptate pentru pielea predispusa la acnee, pielea cu imperfectiuni etc.

Ce produse de ingrijire ar trebui sa aleg pentru ingrijirea tenului acneic?

Veti avea nevoie de o serie de produse pentru ingrijirea tenului acneic, pe care sa le integrati in rutina:

  • un produs de curatare faciala, cum ar fi un gel de curatare sau un baton fara sapun;
  • o masca absorbanta sau purificatoare si un scrub delicat, fara granule;
  • apa termala pentru a va calma pielea;
  • machiaj non-comedogenic;
  • o crema hidratanta usoara, non-comedogena;
  • uleiuri vegetale, pentru a controla excesul de sebum.

Cu aceste produse diferite, puteti crea o rutina pentru ingrijirea tenului acneic, care va consta in 4 pasi principali:

  1. Curatati-va pielea.
  2. Aplicati un exfoliant si o masca.
  3. Folositi un serum.
  4. Hidratati-va pielea.

1. Amintiti-va intotdeauna sa va curatati pielea in mod corespunzator

Pentru a va curata pielea, este esential sa folositi un produs de curatare delicat, cu un pH neutru sau chiar usor acid.

Scopul este de a va curata pielea, dar sa mentineti in acelasi timp bariera cutanata. Asadar, asigurati-va ca produsul de curatare pentru ingrijirea tenului acneic nu contine sulfati.

Aplicati delicat produsul de curatare, fara a freca tenul. Masati-va fata cu varful degetelor.

Dupa ce va spalati bine pielea, puteti pulveriza cateva picaturi de apa termala sau de apa florala. Aceasta va calma leziunile acneice, dar va si hidrata usor pielea.

2. Puteti aplica un scrub, urmat de o masca

Nu trebuie sa faceti acest lucru in fiecare zi, ci o data sau de doua ori pe saptamana va fi mai mult decat suficient.

Mastile si exfoliantele pentru ingrijirea tenului acneic pot ajuta la reducerea inflamatiei. Dar aveti grija, trebuie sa fie delicate, deoarece nu vreti sa va afecteze pielea!

In cazul scruburilor, optati pentru un exfoliant fara cereale, care va lumina tenul si va indeparta impuritatile. Iar imediat dupa scrub, puteti aplica o masca absorbanta delicata. De exemplu, o masca de argila functioneaza foarte bine. Purifica si calmeaza pielea.

3. Aplicati un serum

Aplicarea unui serum va ajuta la tintirea imperfectiunilor. Serumurile sunt concentrate in ingrediente active, care ajuta la:

  • reducerea excesului de sebum;
  • micsorarea porilor;
  • netezirea texturii pielii;
  • reducerea anumitor semne (roseata si cosuri).

4. Hidratarea: de ce si cum ar trebui sa va hidratati tenul care are tendinta acneica?

Alegeti creme hidratante non-comedogenice, potrivite pentru pielea predispusa la acnee.

Este esential sa hidratati pielea cu tendinta acneica pentru a:

  • mentine sau reface bariera cutanata;
  • impiedica deshidratarea pielii;
  • va calma tenul;
  • va purifica epiderma.

Aplicati crema hidratanta dupa ce ati folosit serul.

Pe langa hidratare, puteti aplica si o crema de protectie solara (de preferinta, minerala), pentru a va proteja tenul de soare. Pentru ca, da, soarele nu este cel mai bun prieten al acneei.

Acum ca stiti ce rutina de ingrijire a tenului acneic trebuie sa adoptati, probabil ca va intrebati ce machiaj ar fi indicat.

Este posibil machiajul pe pielea cu tendinta acneica?

Raspunsul este da, dar trebuie sa fiti atenta. Machiajul pe care il aplicati trebuie sa fie potrivit pentru tipul dumneavoastra de acnee si sa fie non-comedogenic.

Mai mult, nu aplicati zeci de straturi, altfel veti impiedica pielea sa respire. Acest lucru ar putea inrautati situatia.

Pe de alta parte, exista un cod pe care trebuie sa il respectati: demachiati-va intotdeauna corect! Pentru a face acest lucru, folositi produse delicate, chiar purificatoare.

De exemplu, un lapte demachiant sau un ulei de curatare (de jojoba sau de alune) va face treaba.

Si nu uitati sa curatati temeinic fiecare accesoriu pe care il folositi.

Ce fond de ten ar trebui sa aleg pentru pielea cu tendinta acneica?

Pentru tenul cu tendinta acneica, alegerea ideala este un fond de ten compact sub forma de crema sau un fond de ten fluid, pentru a uniformiza aspectul tenului.

De asemenea, puteti folosi o pudra usoara pentru a fixa machiajul, dar folositi-o cu moderatie.

Puteti folosi si o BB cream sau o CC cream pentru a uniformiza si hidrata tenul, si pentru a estompa imperfectiunile. Iar pentru a camufla urmele severe de acnee, poti folosi si un stick corector.

Tratamente dermato-cosmetice pentru ingrijirea tenului acneic

Aceste produse combina actiunea dermatologica (prezenta ingredientelor active) si actiunea cosmetica (textura si miros). In special, ele ajuta la mentinerea sanatatii pielii dumneavoastra.

Pentru a combate acneea, produsele de ingrijire dermato-cosmetica trebuie sa contina ingrediente active foarte specifice.

Ingrediente active cu proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. Aceste ingrediente active vor contribui si la reglarea productiei de sebum, la eliminarea celulelor moarte, la intarirea barierei cutanate etc.

Aceste ingrediente active includ:

  • niacinamida, care intareste bariera pielii si regleaza secretia sebumului;
  • acid salicilic, care exfoliaza celulele moarte si curata porii;
  • carnitina, care reduce productia de sebum;
  • exista multe altele, cum ar fi acidul azelaic, retinoizii etc.

Cand includeti in rutina aceste produse pentru ingrijirea tenului acneic, trebuie sa o faceti treptat, pentru a vedea cum reactioneaza pielea dumneavoastra. Cel mai bine este sa va consultati dermatologul. Acesta va va putea sfatui cu privire la cele mai bune produse pentru ingrijirea tenului acneic pe care sa le folositi.

Tratamente pentru ingrijirea tenului acneic

Uneori, este necesar sa folositi un tratament local sau general pentru a vindeca acneea. Aceste tratamente sunt adaptate in functie de gravitatea acneei dumneavoastra.

Pentru a face acest lucru, consultati medicul dermatolog, care va putea sa va diagnosticheze pielea si sa stabileasca daca este necesar un tratament.

Aceste tratamente pentru ingrijirea tenului acneic sunt administrate de la caz la caz. In functie de ten, de acnee si de starea dumneavoastra de sanatate, medicul dermatolog va adapta tratamentul de care aveti nevoie.

Cu toate acestea, ingrijirea tenului acneic la adulti este un pic mai complicata decat la adolescenti. Este nevoie de cateva saptamani pentru ca semnele de ameliorare sa devina vizibile.

Surse:

https://www.elle.fr/Beaute/Soins/Tendances/Acne-les-bons-gestes-pour-une-peau-zero-defaut-2695830

https://www.lesjardins-suspendus.com/peau-acneique/

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 1 +50% red. Spumă Acnestil
    RILASTIL ACNESTIL - Crema 40ml tratament ten gras, mixt, pre

    RILASTIL ACNESTIL Crema Activ antiimperfectiuni X 40 ml

    Rilastil Acnestil este o crema cu o formula complexa care tine sub control secretia de sebum si ajuta la indepartarea imperfectiunilor.   Indicatii   Este o crema preparata special pentru pielea…

  • RILASTIL ACNESTIL - Gel de curatare x 200ml

    RILASTIL ACNESTIL Gel de curatare X 200ml

    RILASTIL ACNESTIL - Gel curatare ten cu tendinta acneica este recomandat pentru curatarea pielii mixte, predispuse la acnee. Curata bland impuritatile de pe piele, purifica porii si previne dezvoltarea…