Sindromul persoanei rigide, diagnosticul crunt primit de Celine Dion

Sindromul persoanei rigide, diagnosticul crunt primit de Celine Dion Sindromul persoanei rigide, diagnosticul crunt primit de Celine Dion

Ultima actualizare: 16 decembrie 2022

Fanii celebrei Celine Dion au primit vestea ca un fulger. Superstarul canadian care a impresionat lumea intreaga cu vocea ei si-a anulat toate concertele, inclusiv pe cel din vara de la Bucuresti, din cauza starii sale de sanatate tot mai precare. A primit un diagnostic crunt: sufera de sindromul persoanei rigide,  o afectiune extrem de rara, care pur si simplu a ingenunchiat-o pe artista.

Diagnosticul lui Celine Dion – sindromul persoanei rigide (SPR) a atras atentia publicului asupra acestei tulburarii neurologice rare.

Marturisirea dureroasa a lui Celine Dion: cum se manifesta SPR

Vizibil afectata si cu lacrimi in ochi, Celine Dion a anuntat, printr-un mesaj video pe Instagram, ca este nevoita sa isi amane toate concertele din turneul european de anul viitor – cand trebuia sa ajunga si la Bucuresti – din cauza afectiunii de care sufera.

In varsta de 54 de ani, Celine Dion si-a anulat in mod repetat spectacolele in ultimul an din cauza problemelor de sanatate, pe care anterior le-a descris drept „spasme musculare severe si persistente”.

„In timp ce inca invatam despre aceasta afectiune rara, acum am aflat ca acesta este cauza toate spasmele pe care le-am avut. Din pacate, aceste spasme afecteaza fiecare aspect al vietii mele de zi cu zi, provocand uneori dificultati cand merg si nepermitandu-mi sa-mi folosesc corzile vocale pentru a canta asa cum sunt obisnuita sa o fac”, a marturisit artista pe retelele de sociale.

Sindromul persoanei rigide: un caz la un milion de oameni

Persoanele cu sindromul persoanei rigide sufera de rigiditate la nivelul trunchiului si membrelor, precum si de spasme musculare care pot aparea la intamplare sau ca raspuns la anumiti factori.

Potrivit specialistilor americani in tulburari neurologice si AVC din cadrul National Institutes of Health, sindromul persoanei rigide se defineste drept o tulburare neurologica cu caracteristicile unei boli autoimune.

Tulburarea provoaca „rigiditate musculara fluctuanta” si spasme care pot fi declansate si de zgomote puternice, temperaturi scazute sau miscari bruste. Spasmele pot provoca caderi, fapt ce poate cauza probleme suplimentare persoanei in cauza.

„Pozitiile anormale, adesea cocosate si intepenite sunt caracteristice tulburarii. Persoanele cu SPR pot fi manifesta mari dificultati in a se deplasa sau ajung sa le fie frica sa isi paraseasca domiciliul din pricina zgomotelor strazii, cum ar fi sunetul unui claxon, care pot declansa spasme si caderi”, potrivit National Institute of Neurological Disorders and Stroke din Statele Unite.

Sindromul persoanei rigide afecteaza „o persoana, maximum doua persoane, dintr-un milion de oameni”, potrivit Universitatii Johns Hopkins, universitate privata de cercetari din Baltimore, Statele Unite.

Trebuie stiut si ca cercetatorii nu inteleg pe deplin cauzele care provoaca sindromul persoanei rigide, dar ar putea fi rezultatul unei tulburari autoimune la nivelul creierului si maduvei spinarii. Exista si unele constatari medicale ca persoanele cu SPR au niveluri crescute de anticorpi care au ca tinta o enzima cu rolul in sinteza unui important neurotransmitator din creier.