Tartru dentar - metode de preventie

Tartru dentar - metode de preventie Tartru dentar - metode de preventie

Ultima actualizare: 5 decembrie 2022

tartru-dentar

Tartru dentar apare in cazul tuturor oamenilor, chiar daca exista mai multe metode de preventie care pot ajuta la gestionarea acestei probleme. Inclusiv persoanele care acorda o atentie sporita igienei orale se vor confrunta cu aparitia placii si a tratrului dentar, cu toate ca folosesc ata dentara si isi perie in mod regulat dintii pentru indepartarea resturilor de mancare.

In urma consumului de alimente, la nivelul cavitatii bucale ajung sa se genereze anumite depozite de bacterii. Acestea se depun in zona de fixare a dintilor in gingii sub forma de placa bacteriana, placa ce poate sa deterioreze gingiile si care ataca smaltul dintilor. In situatia in care depozitele de bacterii nu sunt inlaturate prin tratament specializat, urmeaza sa apara boala gingivala, cariile si acumularile de tartru, iar daunele pot sa capete caracter permanent.


Ce este tartrul dentar?

Tartrul dentar este acel depozit care se formeaza atunci cand placa se intareste, si poate sa fie de culoare galbuie sau maronie. Avand in vedere faptul ca aceste acumulari de tartru sunt foarte bine fixate pe smaltul dintilor, este esential ca procesul de indepartare sa fie realizat de catre un specialist cu instrumentele necesare. In situatia persoanelor care au dintii strambi, a celor care poarta aparat dentar, a celor care fumeaza si a celor care au gura uscata, riscul de aparitie a tartrului dentar este mai mare. Un alt aspect care trebuie mentionat este ca tartrul dentar se acumuleaza mai rapid pe masura inaintarii in varsta.

Pentru persoanele care isi doresc o curatare eficienta a placii dentare si albirea dintilor, farmacitii Catena recomanda Foramen pasta de dinti cu carbune activ. Acest produs ajuta la improspatarea respiratiei si la indepartarea petelor, asigurandu-va un zambet sanatos si stralucitor.

Tartru dentar – cauze, factori de risc

Combinarea in cavitatea bucala a alimentelor, a lichidelor si a salivei, favorizeaza generarea unui mediu propice dezvoltarii bacteriilor. Este bine de avut in vedere faptul ca o contributie majora la formarea tartrului o au alimentele care au in compozitie zaharuri simple sau carbohidrati, asa cum sunt de exemplu dulciurile sau bauturile racoritoare.

Pentru a va curata eficient si delicat dantura si gingiile, farmacistii Catena va recomanda Foramen periuta de dinti cu carbune activ. Datorita carbunelui activ, bacteriile sunt absorbite cu succes de pe smaltul dentar. Este o periuta care ajuta la inlaturarea placii bacteriene si la prevenirea aparitiei cariilor, pentru ca este utila si in curatarea spatiilor interdentare.

Problemele orale provocate de tartrul dentar

In situatia in care nu acordati atentia necesara curatarii tartrului dentar, pot sa apara mai multe probleme de sanatate orala. De exemplu, poate fi vorba despre carii si gingivita, despre retractie gingivala sau sangerarea gingiilor, poate sa apara mobilitate dentara si sa se ajunga pana la pierderea definitiva a dintilor. Chiar daca smaltul dintilor este foarte dur, tartrul dentar genereaza anumite orifcii si il poate afecta.

Pentru o protectie completa a cavitatii bucale, farmacistii Catena va recomanda Foramen Herbal Aloe pasta dinti 75ml. Acest produs ajuta la albirea smaltului dentar si la improspatarea respiratiei, fiind eficient si pentru prevenirea cariilor si intarirea smaltului dentar.

Tartru dentar – modalitati de prevenire

Cea mai buna modalitate de prevenire a tartrului dentar este aceea de a merge periodic la un medic stomatolog, recomandarea specialistilor fiind aceea de a nu lasa sa treaca mai mult de jumatate de an intre consultatii. Este o recomandare valabila inclusiv in situatia persoanelor care au dinti perfect sanatosi, pentru ca in acest fel medicul stomatolog poate sa observe la timp daca dintii incep sa fie atacati de tartru subgingival sau supragingival – acesta fiind greu de depistat fara cunostinte specifice. De asemenea, este important sa va periati zilnic dintii cu o periuta de calitate si sa folositi ata dentara. Evitati dulciurile si tutunul, folositi apa de gura antitartru, iar dintii dumneavoastra vor fi mai sanatosi.    

Pentru a va improspata constant respiratia, farmacistii Catena va recomanda Foramen Herbal Aloe apa de gura. Acest produs cu extract de plante si Aloe nu are in compozitia sa alcool si ajuta la albirea dintilor. Este important sa nu fie lasat la indemana copiilor si sa nu fie utilizat de catre copii cu varsta mai mica de sase ani. Se foloseste dupa ce v-ati spalat pe dinti, clatind cavitatea bucala timp de jumatate de minut.

Tipuri de tratament pentru tartru dentar

In primul rand, este important sa nu faceti confuzie intre procedeul de inlaturare a tartrului dentar si cel de albire a dintilor. Detartrajul are ca scop eliminarea pietrei dentare, care favorizeaza aparitia cariilor, iar albirea presupune inalurarea petelor care s-au format la nivelul smaltului dintilor. Detartrajul dentar poate fi realizat cu instrumente pe care medicul le actioneaza manual, dar se pot folosi si unde care sunt activate sonic si ultrasonic. Atunci cand este folosita cea de-a doua alternativa de indepartare a tartrului, dintii vor fi protejati permanent de supraincalzirea generata de vibratii cu ajutorul unui jet de apa.

Farmacistul Catena va recomanda:

-25.00%
Foramen Herbal Aloe apa gura X 500ml

Foramen Herbal Aloe apa gura X 500ml

Foramen Herbal, Apa de gura cu extract de plante si…

-25.00%
Foramen Herbal Aloe pasta dinti X 75ml

Foramen Herbal Aloe pasta dinti X 75ml

Pasta de dinti cu Aloe vera si etracte de plante…

3 la pret de 2
Foramen pasta de dinti cu carbune activ X 75 ml

Foramen pasta de dinti cu carbune activ X 75 ml

Pasta de dinti cu carbune activ de la Foramen este…