Temperaturile cresc, afectiunile ginecologice se inmultesc

Temperaturile cresc, afectiunile ginecologice se inmultesc Temperaturile cresc, afectiunile ginecologice se inmultesc

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Vara este anotimpul cand se manifesta cel mai des problemele ginecologice, mai exact, in sezonul cald riscul de aparitie al afectiunilor ginecologice creste cu pana la 46%. Factorii de mediu, umiditatea si caldura, dar si purtarea hainelor neadecvate, din materiale sintetice si mulate, reprezinta factori de risc la care se adauga transpiratia si mersul la piscina. Apa din piscina, asemenea costumului de baie ud sunt factori favorizanti ai afectiunilor ginecologice. Iata care sunt cele mai comune afectiunile ginecologice in sezonul cald si cum se pot preveni acestea!

Infectii de tract urinar

Infectiile urinare apar cu precadere vara ca urmare a temperaturilor ridicate ce favorizeaza procesul de transpiratie si, implicit, deshidratarea organismului. Acest context faciliteaza inmultirea bacteriilor si astfel apar infectiile la nivelul tractului urinar, caracterizate prin usturime si durere la urinare, mictiuni dese si eliminarea unei cantitati mici de urina, cu senzatia de golire incompleta. De asemenea, urina este tulbure si urat mirositoare. Primul si cel mai important pas in prevenirea infectiilor urinare este hidratarea organismului, mai exact consumul a minim doi litri de lichide pe zi. Totodata, mariti consumul de fructe, acestea fiind bogate in antioxidanti, actioneaza ca o bariera in fata microbilor si bacteriilor.

Infectii fungice

Infectiile fungice sunt cauzate de microorganisme, bacterii si ciuperci, care traiesc in organism si se activeaza in conditii prielnice, fie sunt contactate din mediul exterior. Din acest motiv, vara apar cele mai dese manifestari de vulvovaginite micotice, categorie din care face parte si candida. Acestea apar ca urmare a distrugerea florei bacteriene vaginale, iar principalii factori de risc sunt caldura, transpiratia excesiva din zona intima, clorul din piscine, dar si materialul costumului de baie care retine umiditatea. Simptomele sunt mancarimi in zona intima, senzatie de arsura si scurgeri vaginale anormale. Prevenirea afectiunilor ginecologice pe timp de vara impune o igiena intima adecvata. Se recomanda folosirea gelurilor si a servetelelor speciale pentru igiena intima de cate ori este nevoie, dar si purtarea lenjeriei de bumbac. De asemenea, la fiecare iesire din apa piscinei este indicat sa se faca dus si pe cat posibil sa se reduca timpul de purtare al costumului de baie ud.

Foliculita si firele de par crescute sub piele

Foliculita este o inflamatie a firului de par care se caracterizeaza prin aparitiza unor eruptii pustuloase, insotite de mancarime si usturime. Cu toate ca in majoritatea cazurilor este asociata epilatului, bacteria Pseudomonas aeruginosa, regasita cu precadere in mediul umed asociat piscinelor, este factor declansator. Prin urmare, epilatul in zona intima inainte de a merge la piscina creste riscul de aparitie al foliculitei. O alta neplacere cauzata de epilare sunt firele de par crescute sub piele, situatie favorizata de depunerea celulelor moarte la suprafata. Din acest motiv se recomanda ca procesul de epilare sa fie insotit de exfoliere.

Boli cu transmitere sexuala

Vara nu este doar sezonul piscinelor, ci si sezonul distractiilor, iar riscul de contactare a unei boli cu transmitere sexuala creste considerabil. Relatiile sexuale ocazionale, cu parteneri noi si necunoscuti, pot avea consecinte nefaste asupra organismului. De la vaginoze bacteriene si pana la gonoree, Chlamydia trachomatis, care ocupa primul loc intre bolile cu transmitere sexuala, si chiar HIV, bolile cu transmitere sexuala nu iarta pe nimeni. Singura modalitate de preventie a acestora este folosirea prezervativului.