
Timpanoplastia este o interventie chirurgicala realizata pentru tratarea rupturii de timpan (timpan perforat). Timpanul (membrana timpanica) este tesutul care separa canalul auditiv de urechea medie. Cand timpanul se rupe, apare o gaura in tesutul timpanului. Aceasta gaura impiedica vibrarea timpanului sub influenta undelor sonore, ceea ce poate afecta auzul.
De multe ori, medicii decid, in prima faza, sa trateze perforatia de timpan cu picaturi pentru urechi sau antibiotice. Dar daca timpanul nu se vindeca dupa doua sau trei luni, poate fi nevoie de timpanoplastie, o interventie chirurgicala efectuata pentru a preveni probleme precum pierderea auzului (hipoacuzie), infectiile cronice si ametelile.
In timpul timpanoplastiei, chirurgul ORL-ist astupa gaura aparuta in timpan. Studiile arata ca timpanoplastia trateaza cu succes perforatiile de timpan la 93% dintre persoanele supuse interventiei chirurgicale.
Care sunt cauzele rupturii de timpan?
Timpanul se poate rupe daca:
-
Aveti o infectie a urechii medii (otita medie).
-
V-ati intepat timpanul in timp ce va curatati urechea cu un betisor de bumbac, o agrafa de par, un creion sau un alt obiect.
-
Ati suferit leziuni la nivelul urechii in urma unei explozii puternice, a unei fracturi de craniu sau a unei lovituri puternice in partea laterala a capului.
-
Suferiti un barotraumatism, o afectiune care poate aparea atunci cand timpanul este afectat de schimbarile bruste ale presiunii aerului.
Informatii generale despre timpanoplastie
Timpanoplastia este interventia chirurgicala utilizata pentru a trata perforatia de timpan, fie de una singura, fie ca parte a unei operatii mai ample la nivelul urechii medie. Atunci cand este refacuta doar membrana timpanica, operatia este denumita miringoplastie.
Timpanoplastia este o procedura spitaliceasca efectuata de obicei sub anestezie generala si uneori anestezie locala. De obicei, dureaza doua ore sau mai mult, in functie de cat de afectat este timpanul si/sau oasele urechii medii (osicule).
Tipuri de timpanoplastie
Exista cinci tipuri de timpanoplastie utilizate de specialistii cunoscuti sub numele de chirurgi otorinolaringologi:
-
Tipul 1: Utilizat pentru a repara o gaura in timpan cu ajutorul unei grefe (miringoplastie)
-
Tipul 2: Realizat pentru a repara timpanul si osiculele
-
Tipul 3: Utilizat pentru a indeparta osiculele mai mari (numite malleus si incus) si pentru a conecta timpanul direct la osiculul mai mic (numit scarita)
-
Tipul 4: Utilizat pentru a repara defectele la nivelul scaritei
-
Tipul 5: Efectuat pentru a indeparta o parte din osul din canalul auditiv, numit os mastoid, pentru a imbunatati transmiterea sunetului (mastoidectomie)

In functie de afectiunea tratata, interventia chirurgicala poate fi abordata prin canalul auditiv sau printr-o incizie realizata in spatele urechii.
Rolul timpanoplastiei
Timpanoplastia este indicata pentru repararea leziunilor urechii sau pentru corectarea problemelor din urechea medie care impiedica auzul. Mai exact, timpanoplastia este recomandata in caz de:
-
perforatie de timpan
-
infectie cronica sau recurenta a urechii medii (otita medie)
-
reconstructia osiculelor deteriorate sau malformate
-
plasarea unui aparat auditiv in urechea medie
-
plasarea unui implant cohlear
Miringoplastia se efectueaza de obicei in cazul in care perforatia de timpan nu se vindeca de la sine dupa mai mult de trei luni.
Pregatirea pentru timpanoplastie
Daca urmeaza sa fiti supus unei timpanoplastii, asigurati-va ca urmati instructiunile chirurgului pentru a evita orice ar putea intarzia operatia sau va poate pune sanatatea in pericol. Acest lucru poate insemna evitarea oricaror medicamente sau suplimente pe care le luati in mod uzual si care ar putea perturba interventia chirurgicala.
Alimente si bauturi
Cel mai probabil, va fi nevoie sa evitati alimentele si bauturile inainte de operatie. Adultilor li se recomanda, in general, sa evite toate alimentele si bauturile incepand cu miezul noptii din ajunul operatiei. Aceasta regula se aplica si copiilor cu varsta peste un an. Puteti consuma doar lichide incolore cu pana la doua ore inainte de operatie.
Imediat inainte de operatie, va trebui sa completati niste documente, sa va intalniti cu anestezistul pentru a discuta despre anestezie si pentru ca personalul medical sa va verifice semnele vitale.

Dupa ce primiti acceptul pentru operatie din partea echipei medicale, asistenta va va plasa o perfuzie intravenoasa (IV) in vena bratului pentru a administra fluide, medicamente si anestezicul. In plus, echipa medicala va va monitoriza ritmul cardiac cu ajutorul electrocardiografului (EKG). In cele din urma, un dispozitiv numit pulsoximetru va fi plasat pe deget pentru a va monitoriza nivelul de oxigen din sange.
Cum decurge procedura?
In functie de afectiunea tratata, pot fi utilizate diferite tehnici chirurgicale. Abordarea tipica pentru miringoplastie implica urmatorii pasi:
Chirurgul incepe prin a preleva tesut din spatele urechii pentru a-l utiliza ca grefa. Se poate utiliza si material artificial pentru grefa.
Chirurgul va aborda apoi timpanul fie prin canalul auditiv, fie efectuand o incizie imediat in spatele urechii. Prima optiune este cea preferata, deoarece este mai putin invaziva (si implica folosirea unui endoscop ingust, care ajuta la realizarea procedurii).
Dupa ce timpanul este ridicat usor, chirurgul acopera gaura cu grefa. Apoi se plaseaza un tampon dizolvabil pentru a mentine grefa fixata pana la vindecarea completa. Medicul poate introduce un dren chirurgical temporar daca efectueaza o incizie in spatele urechii.
De la inceput pana la sfarsit, miringoplastia dureaza in medie doua ore.

Daca osiculele sunt deteriorate, pot fi necesare proceduri suplimentare. In unele cazuri, se poate introduce un dispozitiv (proteza) pentru a le inlocui sau a le sustine.
Recomandari post-operatorii si recuperare
Daca nu exista complicatii, cel mai probabil veti fi externat dupa ce petreceti o noapte sub observatie in spital dupa timpanoplastie. Uneori, este posibil chiar sa fiti externat si sa vi se permita sa mergeti acasa in aceeasi zi cu operatia.
Dupa ce vi se va da voie sa mergeti acasa, vi se vor da instructiuni de externare. Este esential sa urmati sfatul chirurgului si sa va reluati treptat activitatile zilnice, chiar daca veti observa ca va simtiti bine. Reluarea mai rapida a activitatilor intense poate perturba capacitatea organismului de a se vindeca, prelungind procesul de recuperare.
Exercitiile fizice intense, efortul si ridicarea de greutati mari trebuie evitate timp de cel putin doua saptamani.
Cel mai probabil, auzul se va imbunatati dupa ceva timp dupa o timpanoplastie, motiv pentru care este important sa aveti rabdare in primele zile de vindecare. In plus, dupa o timpanoplastie, ar trebui sa luati o pauza de una sau doua saptamani de la scoala sau de la serviciu pentru a va recupera.
Medicul va stabili o vizita de verificare la aproximativ o saptamana dupa timpanoplastie pentru a cauta eventualele semne de infectie si pentru a indeparta firele de sutura. Daca procesul de vindecare decurge conform planului, veti putea sa va reluati activitatile obisnuite.
Cum poate decurge procesul de vindecare?
In primele trei pana la cinci zile dupa timpanoplastie ati putea observa scurgerea unui lichid din incizie, insa acest lucru este absolut normal. Puteti folosi un tampon de bumbac steril pentru a curata zona si pentru a o mentine uscata. In plus, medicul v-ar putea oferi picaturi pentru urechi pe care sa le folositi dupa operatie.

Este interzis sa inotati si sa zburati cu avionul imediat dupa timpanoplastie. Faceti tot posibilul sa mentineti inciziile uscate pe masura ce se vindeca.
In schimb, anuntati imediat medicul daca va confruntati cu varsaturi persistente si dificultati in a sta in picioare sau de a merge.
Posibile riscuri
Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista un risc asociat cu timpanoplastia, inclusiv riscurile anesteziei generale. Posibilele probleme care pot aparea in urma timpanoplastiei sunt:
-
durerea
-
sangerarea
-
infectia urechii
-
ametelile
-
rejetul de grefa sau reactia de respingere a unui tesut tranplantat
-
agravarea pierderii auzului
-
tiuitul in ureche (tinitus)
-
surditatea
-
paralizia faciala din cauza lezarii nervului facial
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24406-tympanoplasty
https://www.verywellhealth.com/tympanoplasty-surgery-5089104