Tinitus sau tiuit in urechi: cauze si remedii

Tinitus sau tiuit in urechi: cauze si remedii Tinitus sau tiuit in urechi: cauze si remedii

Ultima actualizare: 20 septembrie 2023

Tinitus

Tinitus sau „tiuit in urechi” consta intr-o senzatie auditiva patologica, manifestata prin prezenta permanenta a zgomotelor in urechi, inclusiv atunci cand in jur este liniste.

Sunetul poate parea sa provina de la o ureche sau de la ambele, din interiorul capului sau de la distanta. Poate fi de intensitate inalta sau joasa, constant sau intermitent, regulat sau pulsatil.

Aproape toata lumea a avut acest simptom pentru o perioada scurta de timp, dupa expunerea la zgomot extrem de puternic. De exemplu, participarea la un concert zgomotos poate declansa un tiuit de scurta durata.

Unele medicamente (de ex., antiinflamatoare nesteroidiene luate in doze mari) pot provoca tinitusul, care dispare atunci cand medicatia este intrerupta.

Cand dureaza mai mult de sase luni, este cunoscut sub numele de „tinitus cronic”. In acest caz, tiuitul se instaleaza pe termen lung, creierul prelucrand defectuos semnalele acustice.

Pentru a mentine confortul canalului auditiv prin diminuarea durerii si a inflamatiei de la nivel local, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Acustivum durere spray auricular x 20 ml. Acest produs contine glicerina si pantenol, glicerina formand un strat protector impotriva iritatiilor la nivelul canalului auditiv iar pantenolul sustinand actiunea glicerinei si asigurand un plus de suport pentru canalul auditiv extern. Are efect decongestionant si antiinflamator, diminuand mancarimea si roseata.


Tinitus (tiuit in urechi) – generalitati

Exista doua tipuri principale de tinitus:      

1. Tinitus obiectiv, mai putin intalnit, care poate fi auzit si de medic. Aici, cauzele pot fi legate de:

  • spasmul muschilor mici din urechea interna;
  • anumite anomalii in interiorul vaselor de sange din jurul urechii;
  • fluxul de sange crescut la nivelul urechii ori defecte anatomice ale vaselor de sange.

2. Tinitus subiectiv, cel mai frecvent intalnit, care este auzit doar de persoana afectata. La acest tip, cauzele pot fi legate de:

  • afectiuni ale urechii externe, mijlocii sau interne;
  • probleme ale nervului auditiv sau ale componentelor din creier raspunzatoare de traducerea semnalelor electrice in sunet (cai auditive).

Medicii clasifica acest tiuit in urechi drept subiectiv, in functie de modul in care este perceput de pacient:

Tinutus pulsatil: caracterizat prin zgomote concomitente cu pulsul pacientilor, ce poate trada o problema vasculara, care poate fi tinuta sub control cu tratament.

Tinutus tonal: cu sunete percepute continuu. Desi frecventa este bine definita, volumul tiuitului in urechi poate fluctua.

Tinitus muzical: mai rar intalnit, in care persoanele afectate percep un segment dintr-o piesa muzicala familiara.

Pentru a mentine o buna igiena a urechii si pentru a scadea inflamatia la nivelul canalului auditiv, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Oticsun x 10ml. Acest produs poate fi utilizat ca adjuvant in tratamentul otitei, precum si pentru a hidrata si calma pielea canalului auditiv. Are proprietati astringente si diminueaza eficient inflamatia locala, fiind obtinut din ingrediente de origine naturala. Acest produs are in compozitie ulei de menta, de lavanda, de rozmarin, de oregano, de lamaie, de Geranium si de arbore de ceai, precum si extract de goldenseal.

Tinitus - cauze si factori de risc

Simptomul de tiuit in urechi apare de foarte multe ori odata cu scaderea auzului, o treime dintre hipoacuzici dezvoltandu-l.

  • In cazul unei deficiente de auz, urechea nu mai este capabila sa transmita sunete inalte catre centrul auditiv din scoarta cerebrala. Straduindu-se sa inlocuiasca frecventele care lipsesc, creierul isi comuta regulatoarele de volum sonor la nivel maxim. Astfel, zgomotele perturbatoare provenite de la neuroni, in mod normal separate si inlaturate, se amplifica si scapa atentiei. Prin urmare, tinitusul nu reprezinta o boala propriu-zisa, ci, mai degraba, o tulburare functionala.

In afara de hipoacuzie, provocata, de altfel, de nivelul prea ridicat al zgomotului din ambianta sau de surzirea acuta, sunt cunoscute si alte cauze ale tinitusului:

  • Infectii ale urechii sau blocarea canalului auditiv – o acumulare de lichid (infectie a urechii), ceara sau alte corpuri straine pot bloca canalele urechii, modificand presiunea de la nivelul timpanului si determinand tiuit in urechi.
  • Traumatisme craniene si la nivelul gatului - pot afecta urechea interna, nervul auditiv sau functia cerebrala legata de auz. Medicina si-a indreptat atentia si asupra musculaturii, sustinand ca pozitiile vicioase si contracturile in zona coloanei cervicale si a articulatiei mandibulare pot fie cauza tinitusul, fie agrava afectiunea deja existenta.
  • Medicamentele - o serie de medicamente pot provoca sau agrava tinitusul, in functie de doza administrata. Simptomul dispare la intreruperea tratamentului. Printre medicamentele care pot determina tinitus/tiuit in urechi sunt incluse: antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), anumite antidepresive, antibioticele, diureticele, medicamentele impotriva bolilor maligne grave, medicamente cu chinina utilizate impotriva malariei sau altor patologii.
  • Stresul - amplifica zgomotele din urechi, iar un rol esential il joaca emotiile. Sunetele neobisnuite alerteaza creierul, generand sentimentul de frica. Cu cat ingrijorarea pacientului este mai mare, cu atat creste si numarul neuronilor cerebrali concentrati asupra sunetelor stresante, amenintatoare. Cu toate acestea, flexibilitatea enorma a creierului permite o remodelare si resetare, prin renuntarea treptata la evaluarea negativa facuta tinitusului, care va deveni, cu timpul, mai putin deranjant.

Alte cauze ale tinitus

Cauzele mai putin frecvente includ diferite probleme ale urechii, afectiuni cronice si leziuni sau afectiuni care afecteaza nervii auditivi sau centrul auditiv din creier.

  • Boala Meniere. O tulburare a urechii interne care poate fi cauzata de presiunea anormala a fluidului din aceasta.
  • Disfunctia trompei lui Eustachio. Senzatia de ureche infundata este cauzata de canalul permanent dilatat, care face legatura dintre urechea medie si gat.
  • Modificari ale oaselor din ureche. Otoscleroza, rigidizarea oaselor din urechea medie, cauzata de cresterea anormala a oaselor, poate afecta auzul si provoca tinitus.
  • Spasme musculare in urechea interna. Muschii urechii interne se pot incorda (spasm), ceea ce poate duce la tiuit in urechi, pierderea auzului si o senzatie de ureche infundata. Acest lucru se intampla, uneori, fara un motiv exact, dar poate fi cauzat si de boli neurologice, inclusiv scleroza multipla.
  • Anomalii ale articulatiei temporo-mandibulare (ATM). ATM constituie tulburari ale articulatiei dintre maxilar si mandibula (resimtita ca un pocnet, trosnet, blocaj temporar), ce impiedica functionarea normala a acestui sistem complex de muschi, ligamente, discuri si oase.
  • Neurinom acustic. Prezenta unei tumori benigne, produse la nivelul nervului cranian care face legatura intre creier si urechea interna (rol in echilibru si auz). De obicei, neurinomul determina tinitusul la nivelul unei singure urechi.
  • Anomalii ale vaselor de sange (tinitus pulsatil). Ateroscleroza si hipertensiunea arteriala determina o presiune crescuta a circulatiei sangelui in vasele din interiorul urechii, ducand la tinitus. Tumorile cerebrale sau ale gatului exercita, de asemenea, presiune pe vasele de sange de la nivelul capului sau gatului (neoplasm vascular), cauzand tiuit in urechi. Alte anomalii ale vaselor de sange cauzatoare de aparitia tinitusului fac referire la malformatiile capilarelor sau arterio-venoase (legaturi anormale intre artere si vene) si fluxul sangvin turbulent (scaderea diametrului arterei carotide sau a venei jugulare).
  • Alte afectiuni cronice precum diabetul, disfunctiile tiroidiene, migrenele, anemia si bolile autoimune (poliartrita reumatoida, lupus) au fost asociate cu dezvoltarea tinitusului.

In ceea ce priveste principalii factori de risc in aparitia tinitusului, acestia sunt:

Expunerea prelungita la zgomot puternic. Afecteaza celulele paroase din ureche care transmit semnale la creier, determinand un tiuit in urechi indeosebi la persoanele care lucreaza in medii cu poluare fonica.

Inaintarea in varsta. Numarul de fibre nervoase functionale din ureche scade, ducand la probleme de auz asociate tinitusului.

Genul.  Spre deosebire de femei, barbatii sunt mai predispusi la tinitus.

Fumatul excesiv/consumul excesiv de alcool. Creste riscul aparitiei tinitusului.

Remedii pentru tinitus

  • Curatarea canalului auditiv extern
  • Tratarea chirurgicala a eventualelor anomalii vasculare locale
  • Utilizarea aparatelor auditive la pacientii cu tinitus asociat cu pierderea auzului
  • Implant cohlear, care stimuleaza direct nervul auditiv si genereaza o modificare la nivelul circuitelor neuronale
  • Tratament stomatologic
  • Generatoare portabile de sunet (muzica sau orice alt tip de zgomot), care genereaza un sunet fin ce mascheaza tiuitul in urechi
  • Generator de sunet de pus pe masa, pentru tinitus de intensitate mica. Genereaza sunete placute, relaxeaza pacientul si promoveaza un somn odihnitor.
  • Stimularea nervului acustic, pentru tinitusul foarte zgomotos sau care persista. Transmite un semnal acustic in banda larga (broadband) cu muzica, stimuland modificarea circuitelor neuronale in creier si determinand, astfel, o desensibilizare la tiuitul deranjant.

De ajutor in astfel de situatii pot fi:

  • Medicamentele anxiolitice, in insomnia provocata de simptomele tiuitului in urechi.
  • Antidepresive. Acidul gamma-aminobutiric (GABA) este unul dintre neurotransmitatorii care ajuta la transmiterea semnalelor sonore.

Alte posibile tratamente pentru tiuit in urechi:

  • Stimularea electrica sau magnetica a zonelor din creier raspunzatoare de auz
  • Stimularea magnetica repetitiva transcraniana
  • Hiperactivitatea si stimularea cerebrala profunda
  • Resetarea hartii tonotopice
  • Terapia cognitiv-comportamentala
  • Terapia de reconstituire a tinitusului
  • Hipnoza
  • Acupunctura
  • Suplimente cu zinc, melatonina, vitamine din grupul B, ginkgo biloba.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Oticsun x 10ml

    Oticsun spray auricular X 10 ml

    Oticsun spray auricular este un produs administrat ca adjuvant in diverse afectiuni ale urechii. Beneficii Oticsun Adjuvant in tratamentul otitei Scade inflamatia canalului auditiv  Are proprietati…

  • Acustivum durere spray auricular x 20 ml

    Acustivum durere spray auricular X 20 ml

    Acustivum DURERE spray auricular este un dispozitiv medical, folosit ca tratament adjuvant al durerilor canalului auditiv extern (dureri precum cele provocate de otita externa). Contine glicerina si pantenol…