Tipologia abcesului pulmonar si tratamente corespunzatoare

Tipologia abcesului pulmonar si tratamente corespunzatoare Tipologia abcesului pulmonar si tratamente corespunzatoare

Ultima actualizare: 04 august 2022

Abces pulmonar

Abcesul pulmonar este o conditie medicala riscanta care, nediagnosticata si tratata la timp, poate pune viata in pericol. Afectiunea este provocata de un numar de procese patologice diferite, de la infectii fungice si bacteriene pana la cancer, care determina moartea tesutului cu formare de cavitati ce contin material devitalizat sau/si lichid.

Abcesul pulmonar poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, factorii care vulnerabilizeaza fiind pneumonia, diferite boli cronice, antecedente de abuz de substante toxice, malnutritie, sistem imunitar compromis, operatii sub anestezie, accident vascular cerebral si chiar o igiena dentara precara.


Factori de risc pentru abces pulmonar

Abcesele pulmonare sunt rezultatul infectarii cu diferite tulpini bacteriene, precum stafilococi si germeni anaerobi. Exista diferite modalitati prin care bacteriile pot ajunge in plamani, aspirarea de materiale straine, obstructie bronsica, anomalii ale plamanilor sau suprainfectarea dintr-o alta sursa, cel mai adesea de la nivelul gurii, stomacului sau tractului respirator.

Simptomele si diagnosticarea abcesului pulmonar

La inceput, simptomele de abces pulmonar sunt dificil de distins de cele ale unei pneumonii severe, constand in febra cu frisoane, respiratie urat mirositoare, dureri in piept si dificultati la respiratie, slabiciune generala, transpiratii nocturne. Dar, odata cu progresia bolii, se distinge simptomul caracteristic, tusea productiva, cu sputa urat mirositoare, uneori insotita de sange.

Diagnosticul se face pe baza istoricului medical, evaluarii starii de sanatate si a examenelor imagistice.

Tratamentul abcesului pulmonar

Prima linie de tratament o constituie administrarea de antibiotice si, in functie de evolutie, se pot asocia terapia cu oxigen si interventia chirurgicala. Prognosticul  in urma tratamentului cu antibiotice este de cele mai multe ori favorabil. Peste 90% dintre cazuri sunt vindecate numai cu tratament medical, cu exceptia situatiilor in care starea generala de sanatate este grav afectata.

Medicatia poate fi necesara o perioada mai lunga de timp, chiar si pana la cateva luni de tratament, pentru a preveni recidivele si a se asigura vindecarea completa. De asemenea, este obligatorie schimbarea stilului de viata, incluzand consumul unei cantitati mai mari de lichide, o igiena dentara corespunzatoare, protejarea impotriva factorilor nocivi care pot deteriora starea de sanatate, renuntarea la fumat si la consumul de substante toxice, precum si terapie fizica sub forma de tehnici de respiratie.