Tot ce trebuie sa stiti despre giardioza

Tot ce trebuie sa stiti despre giardioza Tot ce trebuie sa stiti despre giardioza

Ultima actualizare: 31 ianuarie 2022

giardioza

Daca aveti de gand ca in timpul verii sa petreceti timp intr-un camping sau sa inotati intr-un lac, ar fi bine sa stiti cum sa va protejati de giardioza. In primul rand, este esential sa identificati semnele.

Giardioza este o afectiune cauzata de o infectie intestinala cu parazitul Giardia lamblia, care provoaca simptome serioase la nivel digestiv. Parazitii sunt organisme care traiesc pe sau in interiorul unei gazde, supravietuind prin obtinerea energiei de la aceasta. Mai exact, un parazit absoarbe unii nutrientii prezenti in intestinele gazdei.

In ce conditii poate fi contractata giardioza?

Infectiile parazitare pot afecta orice fel de persoana, indiferent de varsta sau situatia materiala. Cu toate acestea, riscul de a suferi de infectii parazitare, printre care giardioza, dar si alte tipuri similare, este mai mare daca:

  • vizitati sau locuiti in zonele cu salubritate precara
  • beti sau inotati in apa contaminata si/sau nesigura (in special lacuri sau paraie)
  • consumati alimente contaminate cu paraziti si alti microbi nocivi

Care sunt semnele care ar putea indica giardioza?

Printre cele mai frecvente semne se numara diareea, durerile de stomac sau crampele, balonarea, greata si pierderea poftei de mancare.

In multe cazuri, giardioza dispare de la sine dupa cateva saptamani, deoarece sistemul digestiv si sistemul imunitar elimina parazitul din organism. Exista insa si cazuri mai grave, in care organismul nu poate anihila aceste microorganisme. In aceste situatii, pot aparea complicatii sau chiar probleme pe termen lung la nivelul intestinelor. In plus, simptomele digestive pot persista chiar si dupa ce parazitii sunt indepartati din organism.

Pentru a evita eventualele complicatii ale infectiei cu giardia este important sa pastrati o buna igiena, sa va intariti sistemul imunitar sau sa consultati un medic pentru a primi tratamente cu antibiotice atunci cand este necesar.

 


Ce este giardioza?

Giardioza este o infectie intestinala manifestata prin crampe abdominale, balonare, greata si episoade de diaree apoasa. Infectia cu giardia este cauzata de un parazit microscopic care se gaseste in intreaga lume, insa este mai frecventa in zonele cu salubritate precara si apa nepotabila. De exemplu, in tarile aflate in curs de dezvoltare, infectia cu giardia poate afecta 20-30% din populatie in orice moment. In anumite zone, poate afecta 100% din populatie.

Parazitii se gasesc in paraiele si lacurile din zona rurala, dar si in rezervoarele publice de apa, piscine, statiunile balneare si fantani. Infectia cu giardia se poate raspandi prin alimente si de la o persoana la alta.

Infectiile cu giardia dispar de obicei de la sine dupa cateva saptamani. Exista o serie de medicamente care pot lupta impotriva parazitilor giardia, insa nu sunt eficiente in cazul tuturor. Prevenirea infectarii este cea mai buna cal de aparare.

La combaterea infectiei cu giardia pot contribui si suplimentele alimentare, cum ar fi Enterolactis Plus, un produs care contine 24 de miliarde de celule vii de origine umana cu rol in re-echilibrarea florei intestinale si imbunatatirii activitatii sistemului digestiv. Enterolactis Plus contine  o tulpina unica si brevetata, Lactobacillus paracasei CNCM I-1572, care contribuie la repopularea microbiomului intestinal cu bacterii benefice. Enterolactis Plus este indicat in timpul terapiei cu antibiotice care poate distruge flora intestinala si poate provoca dezechilibre percum diaree, constipatie, balonare. Este de ajutor in diverse tipuri de diaree precum diareea calatorului, diareea infectioasa dar si in profilaxia recidivelor bolii diverticulare acute.

Giardioza – cauze, factori de risc

Parazitii Giardia traiesc in intestinele oamenilor si ale animalelor. Inainte ca parazitii microscopici sa ajunga in materiile fecale, acestia raman inchisi in cochilii dure numite chisturi, care le permit sa supravietuiasca in afara intestinelor timp de luni de zile. Dupa ce ajung in interiorul unei gazde, chisturile se dizolva si parazitii sunt eliberati.

Infectarea se produce atunci cand o persoana ingereaza accidental chisturile parazitilor. Mai exact, o persoana se poate infecta daca bea apa sau consuma alimente constaminate sau daca intra in contact cu o persoana infectata.

Inghitirea apei contaminate

Cei mai multi oameni se infecteaza cu giardia dupa ce beau apa contaminata. Parazitii Giardia se gasesc in lacuri, iazuri, rauri si paraie, dar si in rezervoarele publice de apa, fantani, piscine, parcuri acvatice si spa-uri. Parazitii pot ajunge in apele subterane si de suprafata din scurgerile agricole, deversarea apelor uzate sau fecalele animalelor. De asemenea, copiii in scutece si persoanele care se confrunta cu diaree pot contamina accidental piscinele si bazinele de agrement.

Consumul de alimente contaminate

Parazitii din specia Giardia se pot raspandi si prin intermediul alimentelor contaminate. Aceasta contaminare poate fi produsa de persoanele cu giardioza care nu se spala bine pe maini inainte de a manevra alimentele sau prin irigarea sau spalarea cu apa contaminata a produselor brute. Cu toate acestea, prepararea prin incalzire sau fierbere a alimentelor anihileaza Giardia, motiv pentru care alimentele sunt o sursa de infectare mai putin obisnuita decat apa, in special in tarile industrializate.

giardioza-alimente-contaminate

Contactul cu o persoana infestata

Giardia se poate raspandi si prin atingerea fecalelor contaminate. Din aceasta cauza, cei mai expusi sunt parintii care schimba scutecele copiilor. In aceeasi situatie se afla si angajatii centrelor de ingrijire a copiilor, unde focarele sunt din ce in ce mai frecvente. De asemenea, riscul de giardioza este semnificativ si in randul persoanelor care practica sexul anal.

Giardioza – simptomatologie si manifestari

In unele cazuri, giardioza nu provoaca simptome. Totusi, aceste persoane sunt purtatoare ale parazitului si il pot transmite catre alti oameni prin materiile fecale. In schimb, cei care se imbolnavesc se pot confrunta cu urmatoarele semne si simptome care apar de obicei dupa 1-3 saptamani de la expunere:

  • scaune apoase sau moi si constipatie
  • diaree si gaze urat mirositoare
  • balonare, durere si crampe abdominale
  • arsuri stomacale si indigestie
  • deshidratare
  • eructatii si halitoza (respiratie urat mirositoare)
  • o stare generala de rau
  • febra usoara
  • oboseala
  • pierderea poftei de mancare si pierdere in greutate
  • greata

Diareea poate provoca deshidratare. Daca pierderea de lichide este mare, situatie poate deveni grava, in special pentru sugari. De aceea, este esential sa consumati multe lichide, de preferinta apa.

In mod normal, simptomele se amelioreaza dupa 2-6 saptamani, cu toate ca, in unele situatii, acest lucru poate dura mai mult. Medicamentele pot ajuta la grabirea recuperarii. Suplimentele alimentare pot contribui, de asemeneam la vindecare. Un astfel de produs este Innergy Bifido Plus, un probiotic din clasa fructanilor care imbunatateste functiile sistemului digestiv, mai exact volumul, consistenta si frecventa scaunului. Extras din radacina de cicoare, Innergy Bifido Plus creste senzatia de satietate ducand la o ingestie scazuta de calorii, fiind astfel benefic daca sunteti la dieta. Innergy Bifido Plus imbunatateste tranzitul intestinal, conduce la cresterea numarului bacteriilor zaharolitice in colon si optimizeaza functiile sistemului imunitar.

Cand se recomanda vizita la medic

Luati legatura cu medicul daca aveti scaune moi, crampe stomacale, balonare, greata si deshidratare care dureaza mai mult de o saptamana. De asemenea, este important sa-i spuneti medicului daca sunteti expus riscului de giardioza - adica daca aveti grija de copii, daca ati calatorit de curand intr-o zona in care infectia cu Giardia este frecventa sau daca ati inghitit apa dintr-un lac sau parau.

Informatii importante despre giardioza la copii

Copiii sunt mult mai predispusi la giardioza decat adultii. Copiii sunt mai expusi riscului de a intra in contact cu fecalele, mai ales daca poarta scutece sau frecventeaza centrele de ingrijire a copiilor. Riscul de giardioza este mai mare si in randul oamenilor care traiesc sau lucreaza cu copii mici.

Complicatiile giardiozei la copii

In randul copiilor, o forma grava de giardioza poate intarzia dezvoltarea fizica si mentala si poate provoca malnutritie. De asemenea, giardioza poate cauza deshidratare si intoleranta la lactoza, o incapacitate a organismului de a digera corect zaharul din lapte. Problema poate persista mult timp dupa eliminarea infectiei.

Din fericire, exista o serie de remedii pentru cei mici, cum ar fi Wormex, un produs antiparazitar pentru copii, sub forma de sirop, care creeaza conditiile biochimice nefavorabile cresterii si inmultirii parazitilor intestinali. Contine un amestec de plante, Embelia ribes, Butea frondosa, Picrorhiza kurroa, Cyperus rotundus, Ocimum basillicum, Swertia chirayata, Apium graveolens, Carum carvi, Holarrhena antidysentrica, Garderia gummifera si Punica granatum  care ajuta la eliminarea parazitilor intestinali si la eliminarea disconfortului abdominal. Contribuie la mentinerea poftei de mancare a copiilor si la functionarea normala a sistemului digestiv.

Diagnosticul infectiei cu giardia

Cea mai simpla metoda de diagnosticare a infectiei cu giardia presupune testarea unei probe de scaun. Pentru acuratete, pacientul ar putea fi nevoit sa trimita mai multe mostre de scaun colectate pe o perioada de cateva zile. Probele sunt apoi examinate intr-un laborator pentru a se descoperi prezenta parazitilor. De asemenea, aceste teste pot monitoriza eficacitatea tratamentului prescris de medic.

Tratamentul care se impune in infectia cu giardia

Metronidazolul este un medicament care poate trata giardioza. Medicul va va oferi sfaturi cu privire la dozaj. Cu toate ca se intampla rar, metronidazolul poate provoca efecte secundare, cum ar fi:

  • halucinatii
  • convulsii
  • confuzie
  • greata
  • eczema
  • somnolenta
  • urina tulbure sau inchisa la culoare
  • varsaturi

Metronidazolul poate interfera cu alcool dehidrogenaza, o enzima care descompune alcoolul. Din acest motiv, pacientul trebuie sa evite consumul de alcool pe durata tratamentului.

De asemenea, exista si alte variante de medicamente, cum ar fi Tinidazol si Nitazoxanida.

Tratamentul giardiozei la femeile insarcinate

Medicul poate decide amanarea tratamentului pana dupa ce copilul se va naste, deoarece multe dintre medicamentele care trateaza giardioza trebuie evitate in timpul sarcinii.

giardioza-tratament

Cu toate acestea, ar trebui sa-l tineti intotdeauna pe medic la curent cu efectele infectiei cu Giardia, in special daca sunteti deshidratata, observati sange in fecale sau ati avut diaree sau orice alta complicatie mai mult de doua saptamani.

Giardioza, in sine, nu pune in pericol sarcina. Cu toate acestea, daca viitoare mamica sufera de malabsorbtie substantiala si pierdere in greutate, exista riscul ca giardioza sa aiba un impact negativ asupra sarcinii.

In timpul sarcinii, specialistul va poate sfatui sa limitati tratamentul folosit pentru combaterea simptomelor asociate infectiei.

Daca giardioza este grava, medicul poate prescrie paromomicina. In mod alternativ, specialistul poate recomanda metronidazol. Acest medicament poate fi administrat pe toata durata sarcinii. Dupa ameliorarea infectiei, medicul poate decide amanarea tratamentului pana dupa nasterea copilului sau daca luati metronidazol, dupa primul trimestru de sarcina.

Regimul alimentar ca tratament al giardiozei

Puteti manca alimente usoare, simple, cum ar fi biscuitii sarati, painea prajita, taiteii simpli sau orezul si bananele. Este important sa mancati incet si sa evitati alimentele care sunt greu de digerat sau care va pot irita stomacul, cum ar fi alimentele acide (cum ar fi rosiile sau portocalele), alimentele picante sau grase, carnea si legumele crude. Cel mai probabil, veti putea reveni la alimentatia normala in termen de cateva zile.

giardioza-regim-alimentar

Giardioza – sfaturi pentru preventie

Este important sa cunoasteti semnele giardiozei si sa luati anumite masuri de precautie, cum ar fi:

  • Sa va spalati pe maini: Spalati-va pe maini dupa ce ati folosit baia sau dupa ce ati schimbate scutece si inainte de a manca sau manevra alimente.
  • Beti apa potabila: Atentie la apa din rauri si lacuri. Aprovizionati-va cu apa sau unele mijloace de fierbere sau purificare a acesteia daca urmeaza sa campati.
  • Alimente: Evitati sa consumati alimente crude si alimente spalate in apa care ar putea fi contaminate.
  • Spalati-va pe dinti cu apa sigura: Folositi apa purificata atunci cand va periati dintii.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/giardia-infection/symptoms-causes/syc-20372786

https://www.medicalnewstoday.com/articles/167079

https://www.healthline.com/health/giardiasis

https://draxe.com/health/giardiasis/

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/treat-giardia-pregnancy/

https://hhma.org/healthadvisor/aha-gastgiar-crs/

Farmacistul Catena va recomanda: