Totul despre creierul uman. Rol, functii, curiozitati

Totul despre creierul uman. Rol, functii, curiozitati Totul despre creierul uman. Rol, functii, curiozitati

Ultima actualizare: 31 august 2023

Iata un subiect cu care sa va ocupati mintea: creierul uman este una dintre cele mai complexe structuri din univers. Cantarind in medie trei kilograme, aceasta masa spongioasa formata din grasimi si proteine este alcatuita din doua tipuri de celule – numite glia si neuroni – si contine mai multe miliarde de astfel de celule. Neuronii sunt remarcabili pentru proiectiile lor asemanatoare ramurilor numite axoni si dendrite, care aduna si transmit semnalele electrochimice. Diferite tipuri de celule gliale ofera protectie fizica neuronilor si ajuta la mentinerea integritatii acestora si a creierului.

Impreuna, aceasta retea complexa de celule da nastere fiecarui aspect al umanitatii noastre. Fara creier, nu am putea respira, iubi sau forma amintiri.

In perioadele stresante, precum cele in care avem de dat examene sau cand avem de dus la bun sfarsit anumite proiecte profesionale, este foarte important sa avem grija de sistemul nostru imunitar. Recomandarea farmacistilor Catena este Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi, avand si un gust delicios de capsune.


Anatomia si functiile creierului uman

Suprafata exterioara distinctiva, profund valurita, este cortexul cerebral. Animalele, precum elefantii, delfinii si balenele, au un creier mai mare decat oamenii, insa oamenii au cel mai dezvoltat creier. Este situat in interiorul craniilor noastre, cu pliuri adanci, care maximizeaza inteligent suprafata totala a cortexului.

Creierul are doua jumatati sau emisfere, care sunt impartite in continuare in patru regiuni sau lobi. Lobii frontali, situati in spatele fruntii, sunt implicati in vorbire, gandire, invatare, emotii si miscari. In spatele lor se afla lobii parietali, care proceseaza informatii senzoriale, cum ar fi simtul tactil, perceperea temperaturii si durerii. In partea din spate a creierului se afla lobii occipitali, care se ocupa cu vederea. In cele din urma, exista lobii temporali, in apropierea tamplelor, care se ocupa cu auzul si memoria.

A doua cea mai mare parte a creierului este cerebelul, care se afla sub partea din spate a creierului. Joaca un rol important in coordonarea miscarii, posturii si echilibrului.

A treia parte ca marime este diencefalul, situat in miezul creierului. Un complex de structuri aproximativ de dimensiunea unei caise, cele doua sectiuni majore ale sale sunt talamusul si hipotalamusul.

Talamusul actioneaza ca o statie de releu pentru impulsurile nervoase primite din jurul corpului, care sunt apoi transmise catre regiunea corespunzatoare a creierului, pentru a fi procesate.

Hipotalamusul controleaza secretiile hormonale din glanda pituitara din apropiere. Acesti hormoni guverneaza cresterea si comportamentele instinctuale, cum ar fi atunci cand o proaspata mama incepe sa alapteze. Hipotalamusul este, de asemenea, important pentru mentinerea echilibrului proceselor corporale, precum temperatura, foamea si setea.

Asezat la baza organului, trunchiul cerebral controleaza reflexele si functiile de baza ale vietii, cum ar fi ritmul cardiac, respiratia si tensiunea arteriala. De asemenea, regleaza starea de somnolenta sau cand va treziti si conecteaza creierul si cerebelul cu maduva spinarii.

Creierul este extrem de sensibil si delicat, deci necesita protectie maxima, care este asigurata de osul dur al craniului si de trei membrane dure, numite meninge. Spatiile dintre aceste membrane sunt umplute cu lichid care amortizeaza creierul si il impiedica sa fie deteriorat prin contactul cu interiorul craniului.

Bariera hemato-encefalica

Vreti mai multe dovezi despre cat de extraordinar este creierul uman? Bariera hemato-encefalica este cel mai bun exemplu. Descoperirea acestei caracteristici unice dateaza din secolul al XIX-lea, cand diferite experimente au dezvaluit ca un colorant, atunci cand era injectat in sange, colora toate organele corpului, cu exceptia creierului si a maduvei spinarii. Acelasi colorant, atunci cand este injectat in lichidul cefalorahidian, nuanteaza doar creierul si maduva spinarii.

Acest lucru i-a determinat pe oamenii de stiinta sa afle despre creierul uman ca are un strat protector ingenios. Este vorba despre bariera hemato-encefalica, alcatuita din celule speciale, stranslegate, care functioneaza impreuna ca un fel de poarta semipermeabila, in cea mai mare parte a organului. Mentine mediul creierului in siguranta si stabil, impiedicand unele toxine, agenti patogeni si alte substante daunatoare sa ajunga la creier prin fluxul sanguin, permitand in schimb patrunderea oxigenului si a nutrientilor vitali.

Neuroalfa are o compozitie complexa, care contribuie la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ si sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale.

Curiozitati despre creierul uman

20 de detalii amuzante despre creier!

1) Semne ale operatiilor pe creier reusite exista inca din epoca de piatra.

2) Creierul unui adult cantareste aproximativ 3 kilograme.

3) Aproximativ 75% din creier este alcatuit din apa. Prin urmare, deshidratarea, chiar si in formele usoare, poate avea un efect negativ asupra functiilor creierului.

4) Cel mai mare creier este cel al casalotului.

5) Creierul uman isi tripleaza dimensiunea in primul an de viata. Continua sa creasca pana la varsta de aproximativ 18 ani.

6) Durerile de cap sunt cauzate de o reactie chimica din creier, combinata cu muschii si nervii gatului si capului.

7) Creierul unui om contine aproximativ o suta de miliarde de neuroni.

8) Este un mit ca oamenii folosesc doar 10% din creier. De fapt, il folosim integral. Folosim mai mult de 10% fie si numai dormind.

9) Colesterolul este cheia invatarii si memoriei. Cu toate acestea, colesterolul marit are efecte diferite, in functie de varsta si de alti factori.

10) Informatiile circula intre neuronii din creier pentru tot ceea ce vedem, gandim sau facem. Acesti neuroni muta informatii cu viteze diferite. Cea mai rapida viteza pentru transmiterea informatiilor intre neuroni este de aproximativ 250 mph.

11) Se crede ca visele sunt o combinatie de imaginatie, factori fiziologici si factori neurologici. Prin urmare, creierul functioneaza chiar si atunci cand dormim.

12) Sindromul durerii membrelor fantoma apare cand sistemul nervos central, care include creierul, continua sa simta durerea unui membru care a fost amputat.

13) Creierul nu poate simti durerea. El interpreteaza semnalele de durere pe care le primeste, dar nu simte durerea.

14) Inghetarea creierului este intr-adevar o ganglionevralgie sfenopalatina. Se intampla cand manancati sau beti ceva rece. Acesta raceste vasele de sange si arterele din spatele gatului, inclusiv pe cele care duc sangele la creier. Acestea se contracta cand sunt reci si se relaxeaza cand sunt din nou calde, provocand durere la nivelul fruntii.

15) Creierul uman incepe sa-si piarda unele abilitati de memorie, precum si unele abilitati cognitive, pana la varsta de 20 de ani.

16) Creierul uman se micsoreaza pe masura ce imbatranim. Acest lucru se intampla de obicei dupa varsta mijlocie.

17) Alcoolul va afecteaza creierul in moduri care includ vedere incetosata, vorbire neclara, mers instabil si multe altele. Acestea dispar de obicei odata ce va treziti din betie. Cu toate acestea, daca beti des pentru perioade indelundate, exista dovezi conform carora alcoolul va poate afecta ireversibil creierul. Efectele pe termen lung includ probleme de memorie si degradarea anumitor functii cognitive.

18) Relatarile martorilor oculari ale suspectilor de infractiuni sunt de obicei exacte doar in proportie de 50%, deoarece creierului ii este dificil sa-si aminteasca detalii despre persoanele cu care nu este familiarizat. Evenimentele traumatizante pot afecta, de asemenea, capacitatea creierului de a-si aminti detaliile.

19) Jocurile video pot ajuta la imbunatatirea abilitatilor cognitive. Cu toate acestea, trebuie efectuate mai multe studii pentru a afla in ce masura ajuta acestea sau ce tipuri de jocuri sunt utile.

20) Creierul uman foloseste 20% din oxigenul si sangele din corp.

Afectiuni ale creierului uman 

Desigur, atunci cand o masina atat de fin calibrata si complexa pe cat este creierul se raneste sau functioneaza defectuos, apar probleme. Unul din cinci americani sufera de anumite leziuni neurologice, o lista vasta care include accident vascular cerebral, epilepsie si paralizie cerebrala, precum si dementa.

Boala Alzheimer, care se caracterizeaza partial printr-o progresie treptata a pierderii memoriei pe termen scurt, dezorientare si schimbari de dispozitie, este cea mai frecventa cauza a dementei. Este a 6-a cauza de deces in Statele Unite, iar numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta este in crestere. La nivel mondial, aproximativ 50 de milioane de oameni sufera de Alzheimer sau de o forma de dementa. Desi exista medicamente disponibile pentru a atenua simptomele provocate de Alzheimer, nu exista niciun tratament. Cercetatorii din intreaga lume continua sa dezvolte tratamente care, intr-o zi, ar putea pune capat efectelor devastatoare ale bolii.

Cu toate acestea, mult mai frecvente decat tulburarile neurologice sunt afectiunile care se incadreaza intr-o categorie larga, numita boli mintale. Din pacate, atitudinile negative fata de persoanele care sufera de boli mintale sunt larg raspandite. Stigmatul atasat bolilor mintale poate crea sentimente de rusine, jena si respingere, determinand multi oameni sa sufere in tacere. In Statele Unite, unde tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente forme de boala mintala, doar aproximativ 40% dintre bolnavi primesc tratament. Tulburarile de anxietate provin adesea din anomalii ale hipocampului si cortexului prefrontal al creierului.

Tulburarea cu deficit de atentie/hiperactivitate, sau ADHD, este o afectiune de sanatate mintala care afecteaza si adultii, dar este mult mai des diagnosticata la copii. ADHD se caracterizeaza prin hiperactivitate si incapacitatea de a ramane concentrat. Desi cauza exacta a ADHD nu a fost inca determinata, oamenii de stiinta cred ca aceasta poate fi legata de mai multi factori, printre care cei genetici sau leziunile cerebrale. Tratamentul pentru ADHD poate include psihoterapie, precum si medicatie. Aceasta din urma poate ajuta prin cresterea nivelului de dopamina si norepinefrina, substante din creier care sunt vitale pentru gandire si concentrare.

Depresia este o alta conditie comuna de sanatate mintala. Este principala cauza de dizabilitate la nivel mondial si este adesea insotita de anxietate. Depresia poate fi marcata de o serie de simptome, cum ar fi tristete persistenta, iritabilitate si modificari ale apetitului. Vestea buna este ca, in general, anxietatea si depresia sunt tratabile prin diferite medicamente care ajuta creierul sa foloseasca anumite substante chimice mai eficient, dar si prin forme de terapie.

 

Surse: 

https://www.healthline.com/health/fun-facts-about-the-brain#21-fun-facts-about-the-brain

https://www.livescience.com/29365-human-brain.html

https://www.nationalgeographic.com/science/article/brain-2

https://www.medicalnewstoday.com/articles/313265#protection

 

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Tonico Forte 10 ml x 10 flac.

    Benesio Tonico Forte 10 ml X 10 flacoane

    Tonico Forte este un supliment alimentar fara zahar, cu indulcitor, avand in compozitie 4 aminoacizi (Arginina, Fosfoserina, Glutamina, Asparagina) si Vitamina B12. Aminoacizii sunt compusii chimici…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Neuroalfa x 20 cps. moi

    Benesio Neuroalfa X 20 capsule moi

    Neuroalfa are o compozitie complexa, care ajuta la imbunatatirea memoriei, sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale. Totodata, tinteste specific stresul oxidativ, actionand atat pe reducerea…