Transplant de cornee: cand se recomanda si cum se realizeaza

Transplant de cornee: cand se recomanda si cum se realizeaza Transplant de cornee: cand se recomanda si cum se realizeaza

Ultima actualizare: 4 aprilie 2024

transplant-de-cornee-cum-se-realizeaza

Corneea este stratul transparent, de forma unui dom, de la suprafata ochiului, care permite patrunderea luminii, jucand deci un rol important pentru o vedere clara. In anumite situatii, cand corneea se deterioreaza, medicul poate recomanda un transplant de cornee, adica o interventie chirurgicala prin care corneea deteriorata a pacientului este indepartata integral sau partial, fiind inlocuita apoi cu tesut sanatos. Procedura este adesea denumita cheratoplastie sau grefa de cornee si poate fi de ajutor pentru imbunatatirea vederii, calmarea durerii si pentru tratarea infectiilor sau leziunilor severe.

Daca va intereseaza sanatatea ochilor si aveti motive sa considerati ca sunteti expusi riscului de deteriorare a corneei, ramaneti alaturi de noi pentru a afla toate detaliile pe care le implica o astfel de interventie chirurgicala.


Ce rol are corneea si de ce este aceasta importanta?

Corneea este invelisul frontal transparent al ochiului si este formata din straturi de celule care protejeaza ochiul si totodata permit patrunderea luminii in ochi. Pentru o vedere clara, corneea trebuie sa fie transparenta, neteda si sa-si mentina integritatea. Daca acest tesut se inflameaza, se umfla sau se deterioreaza, lumina nu se mai focalizeaza corespunzator la nivelul ochilor si vederea devine incetosata.

Transplant de cornee – informatii generale

Afectiunile oculare si leziunile pot deteriora corneea. Iata cateva probleme comune ale ochilor, prin care se poate ajunge la deteriorarea corneei:

  • keratoconus, situatie in care corneea are o forma anormala;
  • distrofia lui Fuchs, in care celulele din stratul interior al corneei nu functioneaza corespunzator;
  • infectii oculare sau leziuni care cauzeaza formarea unor cicatrici la nivelul corneei;
  • operatii anterioare pe cornee sau alte interventii chirurgicale oculare nereusite, care au afectat corneea.

Pentru mentinerea sanatatii ochilor, specialistii Catena va recomanda Assista Oftapic Advanced picaturi ochi, un produs biocompatibil, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Sunt picaturi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutia oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.

In anumite circumstante, cand corneea nu mai poate fi vindecata, medicul oftalmolog poate recomanda un transplant de cornee. Prin aceasta procedura, corneea afectata este inlocuita cu o cornee clara si sanatoasa, provenita de la un donator uman decedat. Corneele sunt riguros verificate inainte de a fi transplantate.

Tipuri de transplant de cornee

Exista mai multe tipuri de transplant de cornee, si anume:

  1. Transplant de cornee in care se inlocuieste intreaga grosime a tesutului cornean

Poate fi necesara inlocuirea intregii grosimi a corneei daca atat stratul frontal, cat si cel interior sunt deteriorate. Aceasta interventie se numeste cheratoplastie penetranta.

In timpul procedurii, o portiune circulara de cornee deteriorata din centrul ochiului este indepartata si inlocuita cu corneea donata. Operatia se poate face sub anestezie locala sau generala si dureaza de obicei mai putin de o ora. Noua cornee este atasata prin cusaturi minuscule, care uneori formeaza un model ca o stea. Dupa interventie, unii pacienti pot chiar sa distinga cusaturile.

Dupa o cheratoplastie penetranta, pacientul are nevoie de o perioada de recuperare mai lunga decat in cazul altor tipuri de transplant de cornee. Astfel, pentru recuperea vederii complete pacientul va trebui sa astepte pana la un an sau chiar mai mult. In plus, la pacientii care trec prin acest tip de transplant de cornee exista un risc putin mai mare ca organismul sa respinga noul tesut corneean.

  1. Transplant de cornee in care se inlocuieste doar o parte din grosimea tesutului cornean

Recent, au fost dezvoltate tehnici care permit transplantarea doar a unor parti din cornee. Aceste proceduri pot dura mai mult, fiind nevoie de o mare acuratete, dar in schimb pacientul se recupereaza mai rapid si riscul de complicatii este mai mic.

Exista mai multe tehnici la care chirurgul poate sa recurga, in functie de straturile corneei transplantate, dar in general aceste tehnici pot fi impartite in transplanturi care implica portiunea frontala a corneei si transplanturi care vizeaza portiunea din profunzimea corneei.

Aceste proceduri pot fi efectuate folosind fie anestezie locala, fie generala, unii pacienti putand chiar sa plece acasa in aceeasi zi a interventiei.

2.1. Transplant de cornee prin care se inlocuieste portiunea frontala a corneei: – principalele tehnici sunt:

  1. cheratoplastia lamelara anterioara – prin care se inlocuiesc doar straturile exterioare (frontale) ale corneei;
  2. cheratoplastia lamelara anterioara profunda – prin care se inlocuiesc straturile externe si mijlocii ale corneei, portiunea cea mai profunda a corneei (adica stratul endotelial) ramanand intact.

La fel ca in cazul cheratoplastiei penetrante, ambele proceduri presupun coaserea corneei donate. Vindecarea dupa aceasta procedura este mai rapida decat dupa un transplant complet de cornee. De asemenea, si riscul de respingere a corneei este mai mic in astfel de cazuri.

2.2. Transplant de cornee prin care se inlocuieste portiunea dorsala a corneei: – principalele proceduri sunt:

  • cheratoplastia endoteliala de stripare a membranei Descemet – se inlocuieste mucoasa interioara a corneei, impreuna cu aproximativ 20% din tesutul de sustinere a corneei (adica stroma corneeana);
  • cheratoplastia endoteliala cu membrana Descemet – chirurgul inlocuieste doar stratul interior de celule ale corneei.

Niciuna dintre aceste proceduri nu implica cusaturi, tesutul donat fiind atasat prin formarea unei bule de aer temporare. Aceste tehnici permit o recuperare mai rapida a vederii si au un risc mai mic de aparitie a complicatiilor.

Assista Oftapic Allergy picaturi ochi este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum italicum. Sunt compatibile cu toate lentilele de contact.

Transplant de cornee – cum decurge interventia?

Daca oftalmologul va recomanda un transplant de cornee, va trebui sa-l informati daca urmati vreun tratament. De exemplu, in cazul pacientilor care folosesc anticoagulanti se poate recomanda intreruperea tratamentului inainte de operatie.

Iata cum decurge un transplant de cornee:

  • pacientului i se administreaza picaturi pentru ochi si eventual medicamente care sa-l ajute sa se relaxeze;
  • in functie de tipul de transplant de cornee care urmeaza a fi efectuat, pacientului i se administreaza anestezia locala sau generala, astfel incat sa nu simta nicio durere. Apoi se va folosi un dispozitiv special, care sa mentina deschis ochiul care va fi supus interventiei chirurgicale. Chiar daca ochiul este deschis, ca efect al anesteziei, pacientul nu va putea vedea sau vederea sa va fi oricum foarte neclara.
  • chirurgul va transplanta corneea donatorului in functie de nevoile specifice ale pacientului;
  • in anumite cazuri, in timpul aceleiasi interventii chirurgicale, specialistul poate remedia si alte probleme oculare, cum ar fi cataracta;
  • dupa un transplant de cornee, oftalmologul panseaza ochiul afectat, pentru a-l proteja. Pacientul va fi monitorizat dupa operatie, pentru ca personalul medical sa se asigure ca persoana se recupereaza dupa anestezie si ca poate pleca acasa in siguranta.
  • oftalmologul ii va explica pacientului ce trebuie sa faca pentru a se ingriji acasa, dupa interventia chirurgicala.

In primele zile de dupa operatie, ochiul care a fost supus unui transplant de cornee va fi rosu, iritat si sensibil la lumina. Pacientul poate gestiona disconfortul administrand calmante eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea, va trebui sa poarte plasturele pentru ochi pe toata durata recomandata de medic.

In cazul pacientilor care au trecut printr-un transplant endotelial, chirurgul poate recomanda ca acestia sa stea intinsi pe spate timp de cateva zile dupa operatie.

Chirurgul va informa pacientul despre activitatile pe care acesta trebuie sa le evite, in acest caz fiind vorba in special despre activitatile care cresc riscul de accidentare a ochilor.

De obicei, dupa 24-48 de ore de la operatie, se recomanda un consult, pe parcursul caruia specialistul va indeparta plasturele de pe ochi pentru a verifica cum se vindeca tesuturile si va recomanda picaturi pentru ochi eliberate pe baza de reteta, iar in unele cazuri unguente care sa grabeasca vindecarea. Aceste medicamente sunt de obicei antibiotice (pentru a preveni infectiile) si corticosteroizi (pentru a reduce umflarea ochiului, inflamatia si riscul ca organismul sa respinga grefa).

Pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi, puteti incerca Assista Oftapic Intensive picaturi ochi. Este o solutie sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare, antioxidanta, reconfortanta, biocompatibila si izotona, pe baza de acid hialuronic, hamamelis si ginkgo biloba. Si aceste picaturi de ochi sunt potrivite si pentru lentile de contact.

In functie de tipul cusaturilor si de tipul de transplant de cornee la care a fost supus pacientul, unele cusaturi se pot mentine chiar si cateva luni. Exceptie fac pacientii carora li s-a efectuat un transplant de cornee prin care s-a inlocuit doar portiunea profunda a corneei.

Chirurgul ii va recomanda pacientului sa poarte pentru un timp ochelari de protectie. Pe parcursul convalescentei, pacientul trebuie sa evite sa se frece la ochi, deoarece acest obicei poate intarzia vindecarea.

Unde se poate efectua un transplant de cornee

Acest tip de procedura se efectueaza in ambulatoriu.

Cum veti vedea dupa un transplant de cornee?

Majoritatea pacientilor care au suferit un transplant de cornee isi recapata vederea cel putin partial, dar in prima faza, imediat dupa procedura, vederea s-ar putea sa fie mai neclara decat inaintea operatiei, deoarece ochiul are nevoie de timp pentru a se acomoda cu noua cornee.

Perioada de recuperare dupa un transplant de cornee variaza indeosebi in functie de procedura utilizata, pacientul putand sa-si recapete vederea in termen de doar cateva saptamani pana la 1-2 ani.

Pe termen lung, rata de succes a unui transplant de cornee este:

  • 90% in caz de keratoconus, cicatrici corneene traumatice, cheratopatie buloasa precoce sau distrofii stromale ereditare ale corneei;
  • 80-90% pentru cheratopatie buloasa mai avansata sau cheratita virala inactiva;
  • 50% pentru infectia activa a corneei;
  • cel mult 50% in caz de leziuni produse de agenti chimici sau radiatii.

Prin urmare, chiar daca se recupereaza dupa procedura, unii pacienti tot pot avea nevoie de ochelari de vedere sau lentile de contact. In unele cazuri, un transplant de cornee poate fi necesara si o interventie chirurgicala numita cheratotomie arcuata sau un tratament cu laser, pentru a corecta eventualele probleme de vedere ramase dupa ce ochii s-au vindecat.

Transplant de cornee – alte intrebari si raspunsuri

  • Cand pot sa ma intorc la serviciu dupa un transplant de cornee?

Depinde de nivelul disconfortului, de starea vederii si de activitatile pe care le desfasurati la locul de munca. Daca aveti un loc de munca ce nu implica efort fizic, va puteti intoarce la serviciu dupa 2-3 saptamani de la operatie. In cazul activitatilor care implica munca manuala sau ridicarea unor greutati, ar trebui sa asteptati 3-4 luni dupa procedura.

  • Cat de repede pot conduce autoturismul dupa un transplant de cornee?

Dupa interventie, nu puteti conduce in aceeasi zi. Va trebui sa va duca cineva la medic si sa va aduca apoi acasa. Chiar daca doar unul dintre ochi a fost supus interventiei chirurgicale, iar cel sanatos are vederea clara, tot va trebui sa asteptati 24 de ore dupa operatie. Oricum, chirurgul va poate recomanda un repaus prelungit, mai ales daca vi s-a efectuat un transplant endotelial.

Riscurile si posibilele complicatii ale transplantului de cornee

Desi este una dintre cele mai reusite proceduri de transplant, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, pot totusi sa apara complicatii, dupa un transplant de cornee fiind vorba despre:

  • sangerare oculara;
  • dezlipirea corneei;
  • inflamatie a ochilor;
  • erori de refractie, pentru care sa fie nevoie de ochelari de vedere sau lentile de contact;
  • glaucom sau agravarea acestei afectiuni oculare;
  • infectie in interiorul globului ocular (endoftalmita);
  • infectii la suprafata ochiului (ulcer corneean);
  • dezlipirea retinei.

O alta posibila complicatie este respingerea corneei donate. Sistemul imunitar poate depista ca tesutul este strain si sa respinga noua cornee. Aceasta respingere a grefei poate aparea dupa cateva luni sau chiar la cativa ani dupa respectivul transplant de cornee. Din fericire, in general nu este o problema ireversibila, asa ca daca este abordata rapid, poate sa nu afecteze negativ functia corneei transplantate.

Riscul general de aparitie a complicatiilor difera in functie de o varietate de factori, cum ar fi varsta pacientului, afectiunile preexistente, alte probleme oculare si motivul pentru care pacientul a ajuns in situatia de a avea nevoie de transplant de cornee. Pentru a evita respingerea grefei dupa un transplant de cornee, pacientul trebuie sa respecte cu strictete instructiunile medicale dupa operatie.

Pentru a evita complicatiile dupa un transplant de cornee, in general se recomanda urmatoarele:

  • nu va frecati ochii;
  • in primele saptamani de dupa operatie, evitati exercitiile fizice intense si ridicarea greutatilor;
  • evitati expunerea la fum sau praf, deoarece acest lucru va poate irita ochii;
  • daca ochiul operat este sensibil la lumina, purtati ochelari de soare;
  • evitati sporturile de contact si inotul in perioada specificata de medic si purtati ochelari de protectie cand reluati sporturile respective;
  • imbaiati-va ca de obicei, dar timp de cel putin o luna aveti grija ca apa sa nu ia contact cu ochii.

 

Surse:

https://www.aao.org/eye-health/treatments/about-corneal-transplantation

https://www.nhs.uk/conditions/cornea-transplant/what-happens/

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17714-cornea-transplant

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Allergy X 10 ml

    Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine…

  • Assista Oftapic Advanced picaturi ochi x 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

    Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti,…