Tratamente naturale pentru psoriazis in sezonul rece

Tratamente naturale pentru psoriazis in sezonul rece Tratamente naturale pentru psoriazis in sezonul rece

Ultima actualizare: 20 septembrie 2023

Intr-un sondaj realizat de Fundatia Nationala pentru Psoriazis (NPF), 4 din 10 persoane cu psoriazis au spus ca iarna este anotimpul care le agraveaza cel mai mult eruptiile cutanate. Daca aveti psoriazis, puteti constata ca frigul, aerul uscat si zilele scurte duc la mai multe eruptii in zonele afectate de psoriazis.

Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra de la Naturalis, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala cu eliberare prelungita, astfel incat organismul sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Lipsa luminii solare, in special, poate agrava simptomele pielii, cauzate de psoriazis. Daca vremea de iarna este un declansator al psoriazisului, ultimul lucru pe care vreti sa-l faceti este sa nu va sincronizati cu programul de tratament. Asigurati-va ca respectati indeaproape planul pe care l-ati conceput cu medicul dumneavoastra.

Cititi mai departe pentru a descoperi cateva tratamente naturale pe care le puteti folosi pentru a va gestiona psoriazisul in lunile de iarna.


Psoriazisul si temperaturile in sezonul rece

Este cea mai magica perioada a anului... sau nu? Lunile de iarna pot fi destul de dificile pentru persoanele cu psoriazis moderat sau sever. Acest lucru se intampla pentru ca vremea rece poate agrava simptomele psoriazisului. Exista mai multe motive pentru acest fenomen.

  • Vremea rece si uscata extrage umiditatea din piele, deshidratare care este deja un simptom pentru persoanele cu psoriazis.
  • Vremea rece ne tine in general in spatii inchise, unde sursele de incalzire pot usca pielea si pot declansa izbucniri mai grave de psoriazis.
  • Exista mai putina lumina solara in lunile de iarna, ori dupa cum se stie, expunerea moderata la soare poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Dar nu trebuie sa sacrificati bucuriile sezonului cedand in fata izbucnirilor psoriazisului.

Renuntati la jachetele din materiale sintetice

Jachetele umflate, cu mai multe straturi, pot tine frigul departe, dar sunt si izolatoare, ceea ce poate exacerba eruptiile. In loc de o jacheta groasa, purtati mai multe straturi de bumbac. Aceasta tesatura este o alegere mai inteligenta pentru persoanele cu psoriazis, deoarece ii permite pielii sa respire mai bine. Bumbacul este, de asemenea, o fibra naturala, asa ca este mai putin probabil sa va provoace reactii alergice. Materialele sintetice, precum nailonul si poliesterul, pe de alta parte, nu au proprietatile de absorbtie ca ale bumbacului, asa ca de fapt va pot face sa transpirati mai mult.

Feriti-va de dusurile fierbinti

Desi pare contraintuitiv, apa (in special apa fierbinte) va poate usca pielea. Cand faceti baie sau dus, de exemplu, nu indepartati doar murdaria, ci si uleiurile naturale si protectoare ale pielii. Pentru a minimiza acest efect si pentru a preveni crizele de psoriazis, nu faceti mai mult de un dus sau o baie pe zi si scurtati durata expunerii la apa calda – nu mai mult de 5 minute sub dus si 15 minute in baie, recomanda Academia Americana de Dermatologie. Aplicati crema hidratanta imediat dupa dus, baie sau spalat pe maini, cat timp pielea este inca umeda, pentru a ajuta la asimilarea umiditatii necesare in piele.

Adaugati umiditate in aer

Aerul cald si uscat din interior poate dauna pielii sensibile, putand agrava mancarimea si descuamarea. In mod ideal, nivelul umiditatii din casa ar trebui sa fie cuprins intre 30 si 50%. Ca parte a planului de gestionare a psoriazisului in sezonul rece, luati in considerare utilizarea unui umidificator. Una dintre cele mai bune optiuni este sa instalati un umidificator central in sistemul de incalzire sau aer conditionat al locuintei. O alternativa mai simpla si mai putin costisitoare: plasarea unui umidificator portabil de casa in dormitor (si posibil, de asemenea, in birou). Asigurati-va ca il pastrati curat pentru a indeparta bacteriile si ciupercile.

Crema de maini reparatoare Rilastil Xerolact cu 20% unt de shea este un tratament regenerant, care hidrateaza, hraneste si protejeaza pielea mainilor, lasand-o moale, elastica si catifelata. Crema de maini Rilastil Xerolact se recomanda pentru pielea foarte uscata, crapata, deteriorata si sensibila.

Folositi crema hidratanta

Multi oameni considera ca pielea lor devine mai uscata in timpul iernii, indiferent daca au psoriazis sau nu. Prin urmare, trebuie sa va hidratati pielea chiar mai des decat de obicei. Alegeti creme care nu contin substante chimice, parfum sau coloranti (care v-ar putea irita pielea) si, cu cat textura este mai grasa, cu atat mai bine. Regula generala este ca, daca intoarceti recipientul cu crema hidratanta si aceasta nu se scurge, este suficient de densa pentru a hidrata. Aplicati crema generos si frecvent, chiar daca pielea nu s-a descuamat inca si credeti ca nu aveti nevoie de crema.

Nu purtati lana

Lana tinde sa zgarie pielea. Daca suferiti de psoriazis, pielea dumneavoastra deja prezinta mancarime si este iritata, asa ca de ce sa agravati aceste simptome? Daca trebuie sa purtati pulovere de lana pentru a va tine de cald intr-un climat rece, imbracati-le peste lenjerie de corp din bumbac sau matase, care sunt moi la atingere si care nu contin fibre care sa va exacerbeze psoriazisul.

S-ar putea sa fiti tentat sa purtati mai multe straturi de haine, crezand ca astfel va veti proteja de frig, dar daca va supraincalziti, veti transpira, ceea ce ar putea irita si mai mult pielea uscata si irritata si ar putea declansa eruptii psoriazice.

Luati in considerare fototerapia

S-a dovedit ca lumina soarelui are efect de vindecare a eruptiilor de psoriazis, dar din cauza zilelor mai scurte, pielea dumneavoastra este probabil mai putin expusa la soare in timpul iernii. Pentru a compensa, poate doriti sa luati in considerare fototerapia sau terapia cu lumina, care directioneaza razele ultraviolete artificiale catre zonele afectate. Fototerapia este o modalitate foarte buna de a trece peste problemele pe care le intampina pacientii cu psoriazis in timpul iernii.

Un studiu publicat in numarul din octombrie 2019 al Jurnalului Academiei Americane de Dermatologie a aratat ca fototerapia a fost chiar mai eficienta decat medicamentul biologic adalimumab (Humira) in imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu psoriazis.

Tratamentele cu fototerapie se pot face in cabinetul unui medic sau intr-o clinica specializata in psoriazis sau chiar acasa, cu o unitate de fototerapie. Este mai probabil sa va ajute daca folositi aceasta terapie in mod constant, mai ales daca locuiti intr-o zona deosebit de rece.

Protejati-va impotriva bolilor contagioase

Pe masura ce cazurile de COVID-19 converg cu sezonul de raceala si gripa, toata lumea trebuie sa ia masuri de precautie suplimentare pentru a-si mentine starea de sanatate in aceasta iarna, iar acest lucru este valabil mai ales daca aveti psoriazis.

Desi persoanele cu psoriazis nu sunt considerate a avea un risc mai mare de a contracta COVID-19 sau de a se confrunta cu complicatii din cauza bolii, comparativ cu publicul larg, orice boala care afecteaza sistemul imunitar poate declansa eruptii de psoriazis. S-a dovedit ca unele infectii, cum ar fi faringitia streptococica, declanseaza psoriazisul gutat (pete mici, rotunde, ridicate). Pentru a va mentine sanatos, asigurati-va ca va vaccinati atat impotriva gripei, cat si impotriva COVID-19. Intrebati, de asemenea, medicul daca vi se poate efectua o vaccinare rapel anti-COVID-19.

Persoanele din aceasta categorie extravulnerabila pot avea un program special de vaccinare si ar trebui sa discute eligibilitatea si optiunile cu medicul lor. De asemenea, ar trebui sa continue sa ia masuri de precautie, cum ar fi spalarea frecventa a mainilor si distantarea sociala.

Nu scarpinati zonele cu psoriazis

Cand psoriazisul provoaca mancarimi pe piele, dorinta de a va scarpina poate fi aproape irezistibila. Incercati sa nu cedati! Puteti agrava mancarimea sau chiar leza accidental zona respectiva. In plus, pentru unii oameni, scarpinarea poate declansa o noua criza de psoriazis. Acesta este cunoscut sub numele de fenomenul Koebner, in care chiar si micile traumatisme ale pielii, cum ar fi frecarea si scarpinarea, pot intensifica psoriazisul. Studiile au descoperit ca aproximativ 25% dintre persoanele cu psoriazis experimenteaza fenomenul Koebner.

Surse:

https://www.everydayhealth.com/psoriasis/living-with/cold-weather-remedies-for-psoriasis/

https://www.healthline.com/health/psoriasis/moderate-to-severe/managing-psoriasis-cold-weather#moisturize

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • RILASTIL XEROLACT - Crema reparatoare pentru maini x 30ml

    RILASTIL XEROLACT Crema reparatoare pentru maini X 30 ml

    Crema de maini reparatoare Rilastil Xerolact cu 20% unt de shea are efect de regenerare, care hidrateaza, hraneste si protejeaza pielea mainilor, lasand-o moale, elastica si catifelata. Se recomanda pentru…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ImunoSuport ULTRA x  30 tb.

    Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

    ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa…