Vaccineaza-te antigripal! Ai grija de tine si de ceilalti!

Vaccineaza-te antigripal! Ai grija de tine si de ceilalti! Vaccineaza-te antigripal! Ai grija de tine si de ceilalti!

Ultima actualizare: 23 septembrie 2021

vaccin-antigripal

Gripa este o boala contagioasa cauzata de infectia cu virusurile gripale (A, B si C). Aceasta afecteaza caile respiratorii superioare si/sau inferioare si se manifesta prin aparitia durerilor musculare, a durerilor de cap, a tusei, febrei, durerilor in gat, starilor de greata, lipsei poftei de mancare, oboselii. Virusul gripal se transmite pe cale aeriana, particulele virale fiind eliminate de persoanele infectate prin stranut, tuse, vorbit etc.

vaccin

In unele cazuri, gripa se poate agrava si pot aparea infectii la nivelul sinusurilor si urechilor, traheite, bronsite sau chiar pneumonie. In plus, gripa poate inrautati anumite afectiuni preexistente, cum sunt astmul, bolile cardiovasculare sau diabetul. Unele categorii de persoane sunt mai vulnerabile in fata virusurilor gripale.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), vaccinarea antigripala periodica reprezinta cea mai buna metoda de protectie impotriva gripei la nivel de comunitate, reducand totodata riscul aparitiei complicatiilor severe.


Ce este si cum functioneaza vaccinul antigripal?

Vaccinurile sunt preparate biologice care stimuleaza organismul sa dezvolte anticorpi cu rol de protectie. Vaccinul pentru gripa sezoniera va oferi protectie impotriva virusurilor gripale care, potrivit cercetarilor, vor circula in urmatorul sezon gripal. Tulpinile virale care cauzeaza gripa sunt intr-o continua schimbare, de aceea este necesar ca vaccinurile antigripale sa fie modificate de la an la an.  

Ce contin vaccinurile antigripale?

Vaccinurile antigripale contin diverse ingrediente, care, impreuna, asigura eficienta si siguranta. Vaccinurile care se administreaza intramuscular (injectie) contin mici cantitati de virus gripal inactivat, care sunt inofensive, ele stimuland sistemul imunitar sa dezvolte anticorpi.

Cat de eficient este vaccinul antigripal?

Eficienta vaccinului antigripal poate varia de la an la an, in functie de tulpinile virale care circula. Totodata, depinde de starea de sanatatea si de varsta persoanei care se vaccineaza. Un alt factor este timpul efectiv care a trecut de la momentul vaccinarii, imunitatea dobandita scazand in timp. In medie, vaccinarea antigripala va preveni 60% din infectii, in cazul adultilor sanatosi cu varste intre 18 si 64 de ani. Efectul imunizarii apare la aproximativ doua saptamani dupa vaccinare, perioada de protectie fiind intre 6 si 12 luni.

vaccin-antigripal-cand

Cand ar trebui sa ma vaccinez antigripal?

Se recomanda ca vaccinarea antigripala sa fie facuta la inceputul sezonului rece (lunile octombrie si noiembrie). Dar, nu este niciodata prea tarziu sa te vaccinezi, atat timp cat gripa circula.

Pot aparea efecte adverse ale vaccinarii?

Cele mai multe reactii adverse sunt usoare si dureaza aproximativ o zi: usoara crestere a temperaturii, dureri musculare, aparitia unei umflaturi la locul vaccinarii (mai des intalnita la persoanele de peste 65 de ani). Persoanele alergice trebuie sa anunte specialistul inainte de vaccinare.

Te poti imbolnavi de gripa atunci cand te vaccinezi?

Este imposibil sa te infectezi cu un virus gripal in momentul vaccinarii, deoarece vaccinul nu contine tulpini virale vii.

Care sunt grupele de persoane cu risc crescut in ceea ce priveste complicatiile cauzate de gripa?

  • Adultii cu varsta de peste 65 de ani.
  • Bolnavii, indiferent de varsta, care sufera de afectiuni cardiovasculare, astm, diabet, cancer, boala cronica de rinichi, boala Parkinson, scleroza multipla, hepatita, cei care au suferit un infarct sau un atac vascular cerebral.
  • Pacientii imunocompromisi (care au un sistem imunitar slabit din cauza unor boli, cum este HIV/SIDA, sau tratamente).
  • Persoanele din institutiile de ocrotire sociala.
  • Persoanele obeze.
  • Femeile insarcinate.
  • Copiii cu varsta intre 6 luni si 5 ani.
  • Personalul medical.

Aceste grupe trebuie prioritizate in procesul de vaccinare.

De ce este important sa ma vaccinez antigripal in timpul pandemiei de coronavirus?

Vaccinarea antigripala este foarte importanta in aceasta perioada pentru ca exista posibilitatea de a contracta coronavirus si gripa in acelasi timp, putand exista consecinte grave. De asemenea, in cazul in care ai nevoie de ingrijiri medicale din cauza gripei, este posibil ca accesul sa iti fie ingreunat din cauza presiunii pe care pandemia de COVID-19 o poate pune pe sistemul medical.  

Daca ai avut coronavirus, este sigur sa te vaccinezi antigripal.

Daca te-ai vaccinat impotriva coronavirusului, dupa rapel, este indicat sa astepti o perioada de 14 zile pana la vaccinarea antigripala. 

Pana la urma, de ce sa ma vaccinez?

Pentru a ma proteja pe mine, dar si pe cei din jur: familie, colegi, prieteni, dar, mai ales, persoanele vulnerabile, care pot dezvolta forme severe de boala.