Varicela: transmitere, simptome, complicatii si prevenire

Varicela: transmitere, simptome, complicatii si prevenire Varicela: transmitere, simptome, complicatii si prevenire

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

 

Varicela este o boală de natură infecțioasă care poate afecta pe toată lumea, însă cei mai predispuși sunt copiii, având o legătură directă cu imunitatea organismului. Cu toate acestea, varicela poate fi periculoasă cu cât este contactată mai târziu. Conform studiilor, peste 90% din populația lumii face la un moment dat în viață varicelă, riscul fiind cu atât mai crescut la persoanele nevaccinate împotriva varicelei.


Ce este varicela?

Varicela este denumită în termeni popular și vărsat de vânt și este o boală contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian. Varicela este considerată, în primul rând, o boală a copilăriei și se manifestă prin erupții care apar pe suprafața corpului. Este considerată a fi periculoasă în cazul sugarilor, în cazul femeilor însărcinate, dar și în cazul persoanelor cu sistem imunitar deficitar.

Varicela se manifestă o singură dată în viață, însă virusul varicelo-zosterian care o cauzează nu este niciodată complet eliminat din organism și poate cauza zona zoster (herpes zoster) în cazul unei imunități deficitare.

Cum se transmite varicela

Varicela se transmite prin contact cu o persoană infectată, pe cale respiratorie, în special prin strănut, tuse, salivă. O persoană care a avut varicelă sau a fost vaccinată contra varicelei nu va contacta boala din nou, cazurile atipice fiind extrem de rare, însă o persoană care nu a avut varicelă și care intră în contact cu o persoană cu zona zoster, va dezvolta varicelă și nu zona zoster.

O persoană care are varicelă o poate transmite cu 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și rămâne contagioasă până când toate veziculele au format cruste, ceea ce înseamnă aproximativ 5 -7 zile. Perioada de incubație a virusului este de aproximativ 10-21 zile, ceea ce înseamnă că din momentul în care virusul a fost contactat, acesta se poate manifesta și dezvolta în varicelă în următoarele două săptămâni.

Simptomele varicelei

Varicela se manifestă prin erupții cutanate sub formă de vezicule pline cu lichid care la final se usucă și formează crustă. Acestea apar întâi pe față, trunchi, spate si apoi se răspândesc pe restul corpului, inclusiv în interiorul gurii, pe globul ocular sau în zona genitală, și sunt însoțite de prurit (mâncărimi). Numărul veziculelor poate varia de la câteva zeci la câteva sute. Punctăm că varicela se vindecă în aproximativ 5 – 7 zile.

Alte simptome ale varicelei, care de obicei apar înainte de debutul erupțiilor cu aproximativ 1-2 zile, sunt:

- febra

- durerea de cap

- oboseala accentuată

- lipsa poftei de mâncare

- frisoane

- adenopatie – mărirea în volum a ganglionilor

Complicațiile varicelei

În cazul persoanelor sănătoase, varicela nu prezintă complicații, însă acestea pot să apară la sugari, femeile însărcinate, adulți, persoane cu deficiențe imunitare, categorie din care fac parte cei diagnosticați cu HIV/SIDA, cei care fac chimioterapie sau au suferit un transplant de organe.

Complicațiile varicelei necesită spitalizare, mai ales că, în cazurile severe, acestea pot conduce la deces. Complicațiile cele mai grave ale varicelei sunt:

- pneumonia

- infecții ale pielii, cea mai periculoasă fiind infecția cu streptococul A

- encefalita, care reprezintă infecția creierului

- deshidratare severă

- septicemia, care reprezintă infecția sângelui

În cazul femeilor însărcinate, varicela se poate dovedi foarte periculoasă și poate cauza copilului două forme atipice de varicelă:

- varicela neo-natală. Această formă apare dacă femeia însărcinată contactează virusul cu 3-4 zile înainte de a naște. În acest caz, nou-născutul poate suferi complicații severe ca hepatită, bronhopneumonie, meningită sau encefalită.

- varicela congenitală. Această formă poate favoriza nașterea copilului cu malformații.

Diagnosticul varicelei

Diagnosticul varicelei trebuie pus doar de medic în urma unui consult de specialitate care poate avea la bază doar o examinare fizică sau poate fi însoțit de un test al lichidului extras din vezicule. Dacă o persoană dorește să afle dacă a avut sau nu varicelă și nu are un istoric medical clar, trebuie să știe că există teste virale care pot determina existența anticorpilor în organism. Dacă aceștia există înseamnă că persoana a avut varicelă.

Tratarea și ameliorarea simptomelor varicelei

Primul pas pe care trebuie să-l facă o persoană diagnosticată cu varicelă este izolarea la domiciliu, infecția fiind deosebit de contagioasă. Izolarea la domiciliu poate dura până la două săptămâni sau până în momentul în care a căzut și ultima crustă formată pe piele.

Tratamentul varicelei trebuie prescris doar de medic și acesta poate consta în medicamente antivirale, însă eficiența acestora este mare doar dacă sunt administrate în primele 24 de ore de la erupție. În mod normal, medicamentele antivirale se administrează doar persoanele care sunt pasibile de complicații. În caz contrar, tratamentul este unul bazat pe regim alimentar cu multe lichide, odihnă și, la nevoie, administrarea unor antiinflamatoare, mai ales în cazul în care persoana dezvoltă și febră. Există posibilitatea ca unele vezicule să se spargă și să se supra-infecteze, caz în care medicul va prescrie antibiotice sau unguente cu antibiotice.

Varicela se manifestă prin mâncărimi severe, acesta fiind cel mai inconfortabil simptom, iar riscul este ca veziculele să se spargă, să se infecteze și să lase pe piele mici cicatrici. Pentru a preveni pruritul, medicul poate recomanda medicamente antihistaminice și loțiuni calmante. De asemenea, un remediu eficient pentru a preveni mâncărimile cauzate de varicelă este albastrul de metilen. De asemenea, compresele reci puse pe zonele afectate pot calma pruritul.

Prevenirea varicelei

Cea mai bună metodă de prevenire a varicelei, de altfel și singura, este vaccinarea. Majoritatea persoanelor vaccinate nu vor mai face varicelă pe parcursul vieții, excepțiile fiind foarte rare, iar dacă se întâmplă, simptomele sunt ușoare.

Vaccinul împotriva varicelei, denumit vaccin varicelic, face parte din schema opțională de vaccinare propusă de Ministerul Sănătății. Acesta se administrează injectabil, subcutanat, în două doze, la distanță de 6 săptămâni. Este recomandat atât copiilor, cât și adulților care nu au făcut varicelă. În cazul copiilor, vaccinul varicelic se poate administra începând cu vârsta de 9 luni, urmând ca a doua doză să fie administrată în jurul vârstei de 4, maxim 6 ani. A doua doză poate fi administrată și la o perioadă de timp mai mică, însă cu condiția să treacă trei luni de la prima doză de vaccin. Adolescenții care au depășit vârsta de 13 ani se pot vaccina cu a doua doză la distanță de 28 de zile.

Persoanele care se confruntă cu o imunitate deficitară ar trebui să evite să intre în contact cu bolnavi de varicelă. Totodată, menținerea unui stil de viață sănătos poate conduce la întărirea imunității organismului. Acest aspect se referă la adoptarea unei diete echilibrate, mișcare fizică, evitarea stresului și odihnă pe măsură.