10 practici de parenting pentru o viata de familie mai linistita

10 practici de parenting pentru o viata de familie mai linistita 10 practici de parenting pentru o viata de familie mai linistita

Ultima actualizare: 15 septembrie 2021

10 practici de parenting

Cresterea copiilor este una dintre cele mai grele si mai satisfacatoare slujbe din lume – si cea pentru care s-ar putea sa va simtiti cel mai putin pregatiti.

Multi parinti spun ca vor mai mult timp de calitate cu copiii si adolescentii. Vor sa poata purta conversatii profunde, sa rada impreuna si sa se bucure impreuna de activitati comune. Vor o relatie bazata pe incredere si sinceritate, iar timpul de calitate pare sa fie un indicator important al consolidarii relatiei.

Vitamina C este esentiala pentru mentinerea sanatatii si a imunitatii, asa ca recomandarea farmacistilor Catena este Liquid Vitamin C.

 

Iata 10 practici de parenting (despre cresterea copiilor), care va pot ajuta sa va simtiti mai impliniti ca parinti.

 

1. Stimularea stimei de sine a copilului

Copiii incep sa-si dezvolte sentimentul de sine ca bebelusi, atunci cand se vad prin ochii parintilor. Tonul vocii, limbajul corpului si fiecare expresie sunt absorbite de copii. Mai mult decat orice altceva, cuvintele si actiunile voastre ca parinti afecteaza dezvoltarea stimei de sine.

O buna practica de parenting este laudarea realizarilor, oricat de mici ar fi, deoarece ii va face sa se simta mandri, iar daca le permiteti copiilor sa faca lucrurile independent, acest lucru ii va face sa se simta capabili si puternici. In schimb, comentariile negative sau compararea unui copil, in mod nefavorabil, cu un altul, il va face pe acesta sa se simta fara valoare.

Evitati sa faceti declaratii neplacute sau sa folositi cuvintele ca arme. Comentariile de genul „Ce prostie ai facut!” sau „Te comporti mai rau decat fratele tau mai mic!” provoaca daune la fel ca loviturile fizice.

Alegeti-va cuvintele cu atentie si fiti compatimitori. Spuneti-le copiilor vostri ca toata lumea face greseli si ca inca ii iubiti, chiar si atunci cand nu le iubiti comportamentul.

2. Adresati cuvinte de incurajare

V-ati oprit vreodata sa va ganditi de cate ori reactionati negativ la comportamentul copiilor intr-o anumita zi? S-ar putea sa descoperiti ca le aduceti mai multe critici decat complimente. Cum v-ati simti daca un sef v-ar indruma folosind comentarii negative, chiar daca are intentii bune?

O practica mai eficienta de parenting este de a-i incuraja pe copii cand fac lucruri bune: „Ti-ai facut patul fara sa fii rugat – asta e minunat!” sau „Te-am privit jucandu-te cu sora ta. Ai fost foarte rabdatoare”. Pe termen lung, aceste afirmatii vor contribui mai mult la incurajarea unui comportament bun decat reprosurile repetate.

Un alt sfat de parenting este sa gasiti ceva de laudat in fiecare zi. Fiti generosi cu recompensele – dragostea, imbratisarile si complimentele voastre pot face minuni si sunt deseori suficiente motive de a oferi recompense. In curand, veti descoperi ca va dezvoltati mai mult adoptand comportamentul pe care v-ati dori sa-l vedeti la copilul dumneavoastra.

3. Abilitati si responsabilitate

A avea treburi ca parte a rutinelor familiale ii ajuta pe copii si adolescenti sa dezvolte un sentiment de responsabilitate si cateva abilitati de baza, cum ar fi gestionarea timpului. Acestea sunt abilitati pe care copiii le pot folosi pe tot parcursul vietii.

Cand copiii isi pot indeplini anumite parti din rutina cu mai putin ajutor sau supraveghere din partea voastra, acest lucru ii ajuta pe acestia sa devina mai independenti.

4. Stabiliti limite si fiti in concordanta cu disciplina

Disciplina este necesara in fiecare gospodarie. Scopul disciplinei este de a ajuta copiii sa aleaga comportamente acceptabile si sa invete autocontrolul. Este posibil sa testeze limitele pe care le stabiliti pentru ei, dar au nevoie de aceste limite pentru a deveni adulti responsabili.

Practicile de parenting spun ca stabilirea regulilor interne ii ajuta pe copii sa va inteleaga asteptarile si sa dezvolte autocontrolul. De exemplu, ii puteti interzice sa se uite la televizor daca nu isi termina temele. Retineti ca nu este permisa lovirea, jignirea sau tachinarea dureroasa.

S-ar putea sa doriti sa aveti un sistem de parenting pus la punct: un singur avertisment, urmat de consecinte precum pierderea anumitor privilegii. O greseala obisnuita pe care o fac parintii este faptul ca nu iau masurile necesare pentru indeplinirea consecintelor. Nu puteti disciplina copiii daca le vorbiti intr-o zi si ii ignorati in urmatoarea. Daca dati dovada de consecventa, le veti oferi din nou copiilor un exemplu de comportament.

Uleiul din ficat de cod pentru copii LYSI este recomandarea farmacistilor Catena pentru a-l ajuta pe cel mic la cresterea capacitatii de concentrare si a rezistentei la efort fizic si psihic, precum si la cresterea imunitatii.

5. Faceti-va timp pentru copiii vostri

Este adesea dificil pentru parinti si copii sa se reuneasca pentru o masa in familie, daramite sa petreaca timp de calitate impreuna, dar probabil ca nimic nu ar dori mai mult copii. Un sfat de parenting este sa va treziti cu 10 minute mai devreme dimineata, astfel incat sa puteti lua micul dejun cu copilul sau sa lasati vasele in chiuveta si sa faceti o plimbare dupa cina. Copiii care nu primesc atentia dorita de la parinti se comporta adesea gresit, deoarece sunt siguri ca nu vor fi observati.

Multi parinti considera ca este placut sa-si programeze timpul impreuna cu copiii lor. Un alt sfat de parenting este sa creati o „noapte speciala” in fiecare saptamana, pentru a fi impreuna, si sa lasati copiii sa decida cum vor sa-si petreaca timpul. Cautati alte modalitati de interactionare – puneti un biletel sau ceva special in cutia de pranz a copilului dumneavoastra.

Adolescentii par sa aiba nevoie de mai putina atentie din partea parintilor decat copiii mai mici, deoarece exista mai putine oportunitati pentru parinti si adolescenti sa se reuneasca. Totusi, parintii ar trebui sa faca tot posibilul pentru a fi disponibili atunci cand adolescentul isi exprima dorinta de a vorbi sau de a participa la activitati de familie. Participarea la concerte, jocuri si alte evenimente cu adolescentul dumneavoastra reprezinta un mod prin care sa va exprimati grija si va permite sa aflati mai multe despre propriul copil si prietenii lui, in moduri placute.

Nu va simtiti vinovati daca sunteti parinti care lucreaza. Important este sa stabiliti un timp pe care sa il petreceti cu copilul.

6. Fiti un model bun

Urmarindu-si parintii, copiii mici invata multe despre cum sa actioneze. Cu cat sunt mai tineri, cu atat folosesc mai multe indicii. Inainte de a rabufni in fata copilului, ganditi-va la acest lucru: asa vreti sa se comporte copilul vostru cand este suparat? Retineti ca sunteti in permanenta urmariti de copiii vostri. Studiile au aratat ca, de obicei, copiii care lovesc, au un model de agresiune acasa.

Modelati trasaturile pe care doriti sa le vedeti la copiii vostri: respect, prietenie, onestitate, bunatate, toleranta. Prezentati un comportament altruist. Faceti lucruri pentru alte persoane fara sa astepti o recompensa. Exprimati multumiri si oferiti complimente. Mai presus de toate, tratati-va copiii asa cum va asteptati sa va trateze alte persoane.

7. Faceti din comunicare o prioritate

Nu va puteti astepta ca un copil sa faca totul pur si simplu pentru ca dumneavoastra, ca parinte, „spuneti asta”. Copiii vor si merita explicatii la fel de mult ca adultii. Daca nu ne straduim sa oferim explicatii, copiii vor incepe sa se intrebe despre valorile si motivele noastre si daca au vreun temei. Parintii care rationeaza cu copiii lor, le permit sa inteleaga si sa invete folosindu-si discernamantul.

Formulati-va clar asteptarile. Daca exista o problema, descrieti-o, exprimati-va sentimentele si invatati-va copilul sa gaseasca o solutie impreuna cu dumneavoastra. Asigurati-va ca specificati consecintele. Faceti sugestii si oferiti optiuni. Fiti deschisi si in fata sugestiilor copilului dumneavoastra, negociind. Copiii care participa la luarea deciziilor, sunt mai motivati sa le duca la indeplinire.

Respisol Solutia salina 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator, imbunatatind respiratia.

8. Fiti flexibil si dispus sa va reglati stilul de crestere

Daca de multe ori va simtiti „dezamagit” de comportamentul copilului, poate aveti asteptari nerealiste. In cazul parintilor care gandesc pe principiul „ar trebui” (de exemplu, „Copilul meu ar trebui sa fie deja instruit la olita”), ar putea fi de ajutor sa se informeze despre problema respectiva sau sa discute cu alti parinti sau specialisti in dezvoltarea copilului.

Mediul influenteaza comportamentul copiilor, deci este posibil sa puteti schimba acest comportament schimband mediul. Daca permanent ii spuneti „nu” copilului dumneavoastra de 2 ani, cautati modalitati de a schimba imprejurarile, astfel incat mai putine lucruri sa fie interzise. Acest lucru va provoca mai putina frustrare pentru amandoi.

Pe masura ce copilul se schimba, va trebui treptat sa va adaptati stilul de parenting. S-ar putea ca ceea ce functioneaza acum cu copilul dumneavoastra, sa nu mai functioneze la fel de bine peste un an sau doi.

Pentru modele, adolescentii tind sa se uite mai putin la parinti si mai mult la colegii lor. Totusi, continuati sa oferiti indrumarea, incurajarea si disciplina adecvata, permitand in acelasi timp adolescentului dumneavoastra sa castige mai multa independenta. Profitati de fiecare moment disponibil pentru a crea o conexiune!

9. Aratati ca dragostea dumneavoastra este neconditionata

In calitate de parinti, sunteti responsabili pentru corectarea si indrumarea copiilor, dar modul in care va exprimati indrumarea corectiva face diferenta in modul in care o primeste copilul.

Cand trebuie sa va confrunti copilul, evitati sa dati vina pe acesta, sa-l criticati sau sa-i gasiti defecte, lucruri care submineaza stima de sine si pot duce la resentimente. In schimb, depuneti eforturi pentru a-l incuraja, chiar si atunci cand va disciplinati copilul. Asigurati-va ca desi doriti sa se comporte la mai bine data viitoare, veti continua sa il iubiti indiferent ce se intampla.

10. Cunoasteti-va propriile nevoi si limitari ca parinti

Admiteti ca sunteti parinti imperfecti. In familie, aveti puncte tari si puncte slabe. Recunoasteti-va abilitatile („Sunt iubitor si dedicat”), dar straduiti-va sa va invingeti slabiciunile („Trebuie sa fiu mai consecvent cu disciplina”). Incercati sa aveti asteptari realiste pentru dumneavoastra, sotul/sotia si copiii vostri. Nu trebuie sa stiti totul pentru a va ierta.

Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere este un supliment alimentar, fara zahar, cu miere, sub forma de sirop, care are rol are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator.

Incercati sa faceti din sarcina de parinti un loc de munca usor de gestionat. Mai bine concentrati-va asupra zonelor care necesita cea mai mare atentie, decat sa incercati sa abordati totul dintr-o data. Recunoasteti cand sunteti depasiti de practicile de parenting. Luati-va „concediu” de la a fi parinti pentru a face lucruri care va vor face fericiti ca persoana (sau in calitate de cuplu).

Daca va concentrati pe nevoile proprii, nu inseamna ca sunteti egoisti. Pur si simplu inseamna ca va pasa de propria bunastare, care este o alta valoare importanta pentru copiii dumneavoastra.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Ulei din ficat de cod copii, Lysi 240ml

    LYSI Ulei din ficat de cod copii X 240 ml

    Uleiul din ficat de cod pentru copii LYSI este sursa ideala de Vitamine A, D, E si de acizi grasi Omega-3. Uleiul din ficat de cod pentru copii Lysi imbogatit cu DHA (Omega-3) si vitamina D este vital…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere x 100 ml

    Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere X 100 ml

    Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, datorita asocierii mierii cu substantele bioactive din 7 plante (extracte de muguri de Pin, Scai-vanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe…