Acid alfa-lipoic – surse naturale si indicatii terapeutice

Acid alfa-lipoic – surse naturale si indicatii terapeutice Acid alfa-lipoic – surse naturale si indicatii terapeutice

Ultima actualizare: 29 martie 2022

acid-alfa-lipoic

V-ati intrebat vreodata de ce alimentele precum broccoli si spanacul sunt atat de sanatoase? Raspunsul este ca acestea contin fibre, vitamine si minerale, insa si alti compusi chimici importanti care poarta denumirea de “antioxidanti”. Un important antioxidant este acidul alfa lipoic.

Cel mai probabil, multi dintre voi ati aflat multe despre numeroasele beneficii ale diversilor antioxidanti. De exemplu, acestia pot combate inflamatia, pot contribui la tratarea cancerului sau a bolilor de inima, pot preveni depresia si declinul cognitiv. V-ati intrebat insa vreodata ce sunt antioxidantii si cum functioneaza acestia in organism?

Acidul alfa lipoic – un tip de antioxidant – este un compus gasit in alimentele vegetale pe care le consumati in mod frecvent. Acesta anihileaza radicalii liberi, lupta impotriva inflamatiei si incetineste fenomenul de imbatranire. Multi oameni, insa, iau acid alfa-lipoic pentru capacitatea sa de gestionare a diabetului.

Organismul uman produce de asemenea o cantitate mica de acid alfa-lipoic, insa concentratia acestuia din sange creste semnificativ atunci cand mancam alimente sanatoase. Multe alimente, precum legumele verzi si cartofii, contin din abundenta acid alfa-lipoic. Acest compus poate fi produs in laborator sub forma de supliment antiinflamator.

 


Acid alfa-lipoic: date generale

Acidul alfa-lipoic este un compus organic care se gaseste in toate celulele umane. Este produs in interiorul mitocondriilor (cunoscute si sub denumirea de “uzine energetice ale celulelor”), unde ajuta enzimele sa transforme nutrientii in energie. In plus, are proprietati antioxidante puternice.

Acidul alfa-lipoic este solubil atat in apa, cat si in grasimi, iar acest lucru ii permite sa functioneze in fiecare celula sau tesut din organism. In comparatie, majoritatea celorlalti antioxidanti sunt solubili fie in apa, fie in grasimi. De exemplu, vitamina C este solubila doar in apa, in timp ce vitamina E este solubila doar in grasimi.

Se pare ca proprietatile antioxidante ale acidului alfa-lipoic au mai multe beneficii. De exemplu, acesta poate sa reduca nivelul zaharului din sange si inflamatia din organism, poate incetini imbatranirea pielii si poate imbunatati functia nervoasa.

Dupa cum mentionam, organismul produce acid alfa-lipoic in cantitati mici, acesta fiind motivul pentru care multi oameni consuma alimente sau suplimente pentru a-si imbunatati aportul de acid alfa-lipoic.

De exemplu, produsele de origine animala, cum ar fi carnea rosie si organele, sunt surse excelente de acid alfa-lipoic, la fel si alimentele vegetale precum broccoli, rosiile, spanacul si varza de Bruxelles.

Cu toate acestea, suplimentele contin chiar si de 1.000 de ori mai mult acid alfa-lipoic decat alimentele. Un astfel de supliment este Alanerv 920mg, un produs care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos. Este un supliment alimentar complex cu efect antioxidant, antiinflamator si de sustinere a sistemului nervos, fiind usor de incorporat in orice dieta.

Acid alfa-lipoic: rol, proprietati, indicatii terapeutice

Acid alfa-lipoic – beneficii pentru persoanele care vor sa slabeasca

Unii specialistii sunt de parere ca acest compus poate sustine procesul de slabire. De exemplu, in urma unui studiu pe animale s-a constatat ca acidul alfa-lipoic ar putea creste numarul de calorii pe care le poate arde corpul.

Cu toate acestea, unele cercetari arata ca impactul acidului asupra pierderii in greutate este mic. Potrivit unei analize din 2018, persoanele care au luat suplimente cu acid alfa-lipoic au slabit in medie aproximativ 600 de grame si nu au experimentat o modificare semnificativa a circumferintei taliei.

Poate ajuta la gestionarea diabetului

Potrivit unor cercetari, acidul alfa-lipoic poate ajuta organismul sa tina sub control nivelul glicemiei si sa-l imbunatateasca pe cel al colesterolului. In plus, specialistii au demonstrat ca persoanele cu diabet care au luat acid alfa-lipoic au avut simptome nervoase mai usoare, cum ar fi amorteala, durere si paralizie.

Poate reduce inflamatia din organism

Conform unei analize realizate in 2018, acidul alfa-lipoic poate reduce semnificativ nivelul proteinei C reactive (PCR). PCR este un marker care poate arata daca in organism exista o inflamatie cronica provocata de anumite afectiuni, cum ar fi diabetul si cancerul.

acidul-alfa-lipoic-reduce-inflamatia

Acid alfa-lipoic – beneficii in combaterea bolilor cardiace

Deoarece este un antioxidant puternic, acidul alfa-lipoic poate contribui la ameliorarea stresului oxidativ, una dintre principalele cauze ale bolilor de inima. Potrivit mai multor cercetari controlate, s-a aflat ca acidul alfa-lipoic ar putea scadea nivelul colesterolului “rau”, un alt factor de risc al problemelor cardiace.

Rol in sanatatea creierului

Odata cu inaintarea in varsta, in organismul uman apare in mod natural stresul oxidativ. Aceasta problema contribuie la aparitia bolilor de inima si, joaca, de asemenea, un rol critic in functionarea creierului si producerea pierderilor de memorie.

Potrivit unui studiu la care au participat persoane care sufera de boala Alzheimer, acidul alfa-lipoic poate incetini avansarea acestei maladii. Cercetatorii sustin ca la baza acestui beneficiu ar putea sta efectele pozitive pe care acidul alfa-lipoic le are asupra rezistentei la insulina si asupra metabolizarii zaharului din sange, deoarece diabetul este un factor de risc pentru boala Alzheimer.

Surse naturale de acid alfa-lipoic

Pentru a obtine orice substanta nutritiva este ideal sa consumati alimente, deoarece acesta este modul prin care corpul stie cum sa absoarba si sa foloseasca cel mai bine substantele chimice. Acidul alfa-lipoic se gaseste in multe produse din plante si animale, deoarece este legat de moleculele de proteine ​​(in special de lizina).

Concentratia de acid alfa-lipoic din alimente poate varia foarte mult in functie de zona in care sunt cultivate, de calitatea solului, de cat de proaspete sunt si de modul in care sunt preparate.

acid-alfa-lipoic-surse-naturale

Printre cele mai bune surse alimentare de acid alfa lipoic se numara:

  • brocoli
  • rosiile
  • spanacul
  • carnea rosie
  • sfecla
  • morcovii
  • carnea de organe (ficat, inimi, rinichi din carne de vita sau pui)
  • varza de Bruxelles
  • mazarea
  • drojdia de bere

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/alpha-lipoic-acid

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323738

https://draxe.com/nutrition/alpha-lipoic-acid/