Acid malic - informatii despre beneficii si surse naturale

Acid malic - informatii despre beneficii si surse naturale Acid malic - informatii despre beneficii si surse naturale

Ultima actualizare: 3 martie 2023

Spunem acid malic si ne gandim la un acid natural pe care toate organismele il produc. Cand vine vorba de corpul uman, acesta produce acid malic atunci cand transforma carbohidratii in energie. Folosit in special pentru a potenta aroma alimentelor, il regasim si in compozitia produselor care sustin sanatatea, spre exemplu, ca exfoliant natural in produse folosite pentru a imbunatati tonusul pielii. Are un rol benefic in procesul digestiv, precum si in a sustine functiile ficatului, dar si oboseala cronica, asadar cunoastem in cele din urma si care sunt cele mai bogate surse naturale de acid malic.

Asadar, pe langa adaugarea de aciditate anumitor alimente si bauturi, acest acid malic a fost cercetat pentru o varietate de utilizari pentru sanatate.


Ce este acidul malic?

Vom regasi acest acid malic in grupa acizilor organici ce se gaseste in mod natural in anumite fructe – cum ar fi merele si perele. Face parte din grupa acizilor denumiti si alfa-hidroxi-acizilor AHA, clasa de acizi continute si de vinuri. Este acru și acid, iar acest lucru ajuta la indepartarea celulelor moarte cand e aplicat pe piele. De asemenea, aciditatea va ajuta la producerea salivei in cazul persoanelor care sufera de afectiunea xerostomie sau sindromul gurii uscate. Ajuta si in calmarea problemelor digestive.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort, supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, gratie extractelor de Silimarina, Anghinare si a Colinei. Benesio Hepafort ajuta la scaderea colesterolului si la buna functionare a ficatului. De asemenea, sustine digestia si protejeaza de efectele nocive ale alcoolului si tigarilor, este recomandat si in cazurile de ficat gras (steatoza hepatica).

 

Acid malic – beneficii

Exista multe beneficii cand vine vorba de acid malic, cum ar fi imbunatatirea sanatatii pielii, eliminarea pietrelor la rinichi si imbunatatirea digestiei, printre altele.

Pentru o digestie buna

In urma unor studii pe animale, s-a stabilit ca acidul malic ajuta la reducerea excesului de acid din stomac. Totodata, incurajeaza dezvoltarea normala a florei digestive si stimuleaza productia de enzime.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis HepatoSuport pentru sanatatea sistemului hepato-biliar. Gratie amestecului de extracte de Armurariu si de Anghinare, contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei.

Sustine functia hepatica!

Unele studii au aratat ca prin acid se poate sustine functionarea sanatoasa a ficatului prin cresterea activitatii enzimelor de transport si reducerea acumularii de grasime in jurul ficatului. Totodata, prin acid malic se stimuleaza cresterea cantitatii de acizi grasi cu lant scurt, care nu sunt folositi doar pentru nutritie de catre colon, ci sunt esentiali in metabolismul grasimilor si carbohidraților. Exista dovezi care sugereaza ca acizii grasi cu lant scurt sunt, de asemenea, utili in prevenirea bolilor cardiovasculare. Ajuta si la functionarea fara probleme a sistemului intestinal.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Bil-ex, supliment alimentar pe baza de extract purificat de bila bovina, o substanta naturala de origine animala, cu rol in imbunatatirea digestiei. Naturalis Bil-Ex ajuta la eliminarea disconfortului abdominal in caz de excese alimentare, dar si a starilor de greata si balonare dupa masa.

Beneficii pentru piele

Un rol important pe care il capata acest acid malic este cel de exfoliant natural, imbunatatind textura pielii. Poate fi folosit in netezirea ridurilor si liniilor fine, dar si in curatarea porilor. Din acest motiv, nu este de mirare ca vom regasi acid malic pe lista ingredientelor de pe eticheta produselor de ingrijire a pielii.

Anti pietre la rinichi!

Studiile au aratat ca un continut ridicat de acid malic din pere, in combinatie cu o dieta cu conținut scazut de sodiu si carne, poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi. Acest acid sustine formarea citratului in organism, care poate ajuta la oprirea legarii calciului cu alte elemente pentru a crea pietre, conform cercetarilor efectuate in cadrul Scolii de Medicina a Universitatii din Rochester, New York.

Pentru fibromialgie si oboseala cronica

Combinatia dintre acid malic si magneziu atenueaza sensibilitatea si durerea la pacientii care sufera de fibromialgie, tulburare caracterizata prin dureri musculo-scheletice, insotite de oboseala cronica si stari de somnolenta, precum si probleme de memorie si dispozitie. Unele studii mai arata ca prin mixul de acid malic si magneziu se va activa productia de ATP (adenozin trifosfat), care stocheaza energia utilizata in timpul efortului fizic. Tot impreuna, acidul malic si magneziul reusesc sa contracareze toxicitatea aluminiului. Insa sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra aceste beneficii.

Acidul malic si xerostomia – sindromul gurii uscate

Un studiu a analizat un grup de persoane care sufera de xerostomie care au primit un spray cu acid malic 1% sau un placebo. Dupa doua saptamani de utilizare, participantii care au folosit spray-ul cu acid malic au inregistrat rate crescute ale fluxului de saliva. Rezultate similare au fost observate intr-un studiu diferit care a analizat utilizarea de acid malic in sindromul gurii uscate, cauzat de folosirea medicamentelor pentru tensiunea arteriala. La sfarsitul acestui studiu care s-a desfasurat tot pe durata a doua saptamani, participantii care au folosit spray-ul cu acid malic 1% au prezentat imbunatatiri, in comparatie cu grupul placebo.

Surse naturale de acid malic

Se poate regasi acid malic in mod natural in anumite fructe și legume. Este, de asemenea, folosit in unele sucuri si bauturi racoritoare sau vinuri, iu unele sortimente de gemuri si bomboane.

Pe lista de surse bune de acid malic sunt merele, ciresele, strugurii, capsunele, caisele, papaya, ananasul, portocalele si mango, dar si prunele. Printre legume, cele mai bune surse sunt rosiile, morcovii, dar si maslinele, precum si mazarea, cartofii si porumbul.

 

Surse:

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-malic-acid-89478

https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/malic-acid

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bil-ex x 20cps.

    Naturalis Bil-Ex X 20 capsule

    Bil-Ex Naturalis este un supliment alimentar pe baza de  bila bovina, care este utila pentru suplimentarea cantitatii de bila secretata de organismul uman, implicate in procesul de digestie. Fiind…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis HepatoSuport x 30 caps.

    HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

      Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de…