Acneea sau inestetica afectiune dermatologica inflamatorie

Acneea sau inestetica afectiune dermatologica inflamatorie Acneea sau inestetica afectiune dermatologica inflamatorie

Ultima actualizare: 25 aprilie 2018

Ce este acneea si cum se manifesta?

Acneea este una dintre cele mai intalnite afectiuni dermatologice, fiind cauzata de poluare, factorii nocivi din mediu si nu in ultimul rand, de ritmul de viata extrem de agitat al zilelor noastre. Este important ca retinut ca aceasta se poate manifesta si persista la orice varsta.

Desi o asociem frecvent cu perioada adolescentina, ceea ce nu se stie este ca ea se poate intalni si la femeile care trec prin procesul de menopauza. Ea ataca suprafete importante de ten mai ales in timpul dezechilibrelor hormonale. Asadar, in momentul cand glandele sebacee produc mai mult ulei decat in mod normal, porii se infunda si astfel permit bacteriilor si cosurilor sa se dezvolte.

Acneea apare sub forme diferite, de la cosuri si pana sau noduli inestetici durerosi. Netratata la timp, aceasta boala poate duce la disconfort fizic, scaderea respectului de sine, determinand persoanei in cauza stari de irascibilitate sau alte tulburari emotionale.

In acelasi timp trebuie subliniat ca afectiunea apare atat la femei cat si la barbati, dar in cazul celor din urma poate capata forme mult mai grave si mai elaborate din cauza secretiilor mari de hormoni androgeni.

Care sunt cauzele aparitiei acneei?

In primul rand, acneea poate fi de trei tipuri: juvenila, cosmetica si hormonala. Indiferent de cauzele aparitiei, este esential de retinut ca persoana care se confrunta cu aceasta problema trebuie sa consulte un medic dermatolog pentru a stabili diagnosticul corect si a depista cauza infectiei. Stresul, predispozitiile genetice, alimentatia necorespunzatoare, igiena precara si chiar utilizarea unor produse improprii tenului conduc rapid catre aparitia acneei.

Nu trebuie uitat nicio secunda ca pielea fetei este extrem de sensibila, ca drept dovada ea devine vulnerabila la instalarea infectiilor si implicit a cauzelor asociate. Blocarea porilor se produce din pricina substantelor ce inflameaza tenul. Tratarea eficienta si cu rezultate remarcabile implica cunostinte aprofundate. Chiar si din partea persoanei afectate, mai ales ca asta inseamna cunoasterea propriului organism, a lucrurilor ce functioneaza bine sau nu in cadrul lui, etc.

Specialistii nostri recomanda cu incredere tratamentele cu dermatocosmetice.

Ele sunt o solutie de nadejde si au rezultate uimitoare mai ales daca sunt utilizate cu frecventa sporita si consecventa. Pe langa acestea, tratementele anti-acnee pot presupune si :

  • tratamente cu antibiotice
  • insusirea unor diete si obiceiuri alimentare sanatoase
  • tratamente moderne cu aparatura specifica (laser, ultrasunet, energie galvanica)

masti cu argila si tarate, uleiuri de purificare si curatare (cu extracte din arborele de ceai, lavanda, jojoba)

  • diverse infuzii din plante (pelin, galbenele, brusture)

Pentru tratarea urmelor survenite din cauza acneei, specialistii mai recomanda folosirea Effaclar Duo. Este primul tratament corector cu rezultate anti-imperfectiuni cu eficienta dupa 12 ore. Produsul previne reaparitia imperfectiunilor, este recomandat persoanelor care se confrunta cu imperfectiuni moderate pana la severe, predispuse la semne si alte probleme recurente.

Acneea apare ca un dezechilibru hormonal, deci medicul dermatolog si endocrinologul sunt cei care pot recomanda si indruma catre cele mai bune solutii de tratament. In functie de tipul de acnee si analizele recomandate difera.

Pentru stabilirea diagnosticului corect medicul poate indica efectuarea de: analize hormonale, examinari microbiologice, precum si consult ginecologic. 

Cum se poate preveni acneea?

Pe de o parte, alimentatia este un factor decisiv. Ca atare, ciocolata, zaharul, prajelile si produsele de patiserie (studiile demonstreaza ca produsele din grau sunt procesate excesiv, motiv pentru care au un indice glicemic ridicat, cauzand inflamatii sub piele si favorizeaza aparitia acneei) ar trebui insusite ca factori perturbatori intr-o dieta sanatoasa. Scaderea consumului lor ajuta si evita aparitia unor astfel de probleme si nu numai.

Pe de alta parte, efectuarea unei igiene corespunzatoare zilnice si folosirea produselor specifice (demachiant, sapunuri non-abrazive, lotiuni micelare, creme hidratante) completeaza lista lucrurilor de care ar trebui sa se tina cont pentru un ten sanatos si luminos.

Consumul de fructe si legume proaspete nu trebuie sa lipseasca in nicio zi, deci si hidratarea are un rol extrem de important alaturi de reducerea factorilor cauzatori de stres.