Administrarea de pastile de gat la copii – intrebari si raspunsuri

Administrarea de pastile de gat la copii – intrebari si raspunsuri Administrarea de pastile de gat la copii – intrebari si raspunsuri

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

pastile-gat-la-copii

Odata cu instalarea sezonului rece, in farmacii creste cererea de pastile de gat atat pentru adulti, cat mai ales pentru copii. Din cauza faptului ca au sistemul imunitar insuficient dezvoltat si nici nu sunt obisnuisi sa se protejeze eficient impotriva agentilor patogeni care circula in aceasta perioada, cei mici sunt victime predilecte ale infectiilor respiratorii, iar una dintre simptomele comune este durerea in gat.

Este normal ca parintii sa-si faca griji pentru sanatatea copiilor si sa dea fuga la farmacie pentru a gasi cele mai bune pastile de gat, insa de multe ori nu cunosc toate informatiile necesare in ceea ce priveste administrarea acestora.

De aceea, am selectat cele mai frecvente intrebari referitoare la pastilele de gat, pe care vi le prezentam in continuare, impreuna cu raspunsurile oferite de specialistii nostri.

Naturalis Imunovit gummy este un supliment alimentar, sub forma de jeleuri gumate, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Acesta nu conține zahăr și este recomandat copiilor mai mari de 4 ani.


Cum alegeti pastilele de gat potrivite copiilor?

In alegerea pastilelor de gat trebuie sa tineti cont de cateva criterii simple. Primul dintre ele este varsta, iar in cazul in care aveti nevoie de un medicament pentru sugari sau bebelusi, produsele recomandate sunt siropurile si picaturile. Pastilele de gat se administreaza doar copiilor mai mari si adolescentilor, pentru ca nu exista riscul ca acestia sa se inece cu ele.

Apoi, trebuie sa tineti cont de natura afectiunii, care este un alt detaliu important in alegerea pastilelor de gat potrivite, iar daca exista si o prescriptie medicala, produsul respectiv trebuie sa fie cel mentionat in reteta.

Luati in considerare si alergiile sau intolerantele copiilor – daca acestea exista – si aveti grija ca pastilele de gat sa nu contina substantele care le-ar putea face rau.

Nu in ultimul rand, administrarea medicamentului nu trebuie sa se transforme intr-o experienta neplacuta pentru copii, astfel ca, in cazul in care acestia sunt mai mofturosi, alegeti niste pastile de gat masticabile sau sub forma de drajeuri cu diferite arome.

La ce sa fiti atenti cand administrati pastilele de gat?

In primul rand, asigurati-va ca folositi flaconul potrivit si ca in locul pastilelor de gat nu ati luat altceva din dulapul cu medicamente. Apoi, cititi prospectul cu atentie, in mod special instructiunile de administrare. Verificati pe ambalaj daca pastilele de gat sunt in termenul de valabilitate, iar daca totul este in regula, alegeti doza necesara.

In cazul copiilor mici, incercati sa creati un ambient cat mai placut si sa faceti sa para ca administrarea pastilelor de gat este o joaca. Nu ii fortati si incurajati-i sa bea apa, iar la final asigurati-va ca cei mici au inghitit pastila de gat.

Exista efecte secundare ale pastilelor de gat?

Da, este posibil ca unele pastile de gat sa aiba efecte secundare, insa acestea apar destul rar si nu reprezinta un risc major. De pilda, uneori copiii pot acuza iritatie si uscaciune la nivelul gatului, simptome care nu erau prezente inaintea administrarii medicamentului.

De asemenea, anumite substante din pastilele de gat pot provoca reactii alergice, aceasta in cazul in care sunt administrate unor copii cu o alergie care nu era cunoscuta pana la momentul respectiv. Foarte rar pot aparea si tulburari digestive usoare sau tulburari de somn.

pastile-gat-copii

Cum procedati in caz de supradoza?

La fel de rare sunt si cazurile de supradozaj, iar astfel de situatii au loc de obicei cand pastilele de gat sunt lasate la indemana copiilor si acestia sunt atrasi de gustul si aroma lor. De regula, efectele nu sunt atat de grave incat sa fie nevoie sa chemati Ambulanta, insa primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa luati legatura neintarziat cu medicul pediatru. Ideal este sa stiti exact cate pastile de gat a inghitit copilul si cu cat timp in urma, pentru ca acestea sunt detalii importante pe baza carora medicul va poate spune ce trebuie sa faceti in continuare.

In niciun caz nu incercati sa actionati pe cont propriu fortand copilul sa consume multe lichide sau sa verse pentru a elimina pastilele de gat ingurgitate. Trebuie doar sa urmati strict sfaturile medicului si sa monitorizati starea celui mic in orele urmatoare, iar daca aceasta se inrautateste considerabil, trebuie sa apelati numarul de urgenta.

Ce faceti cand copilul refuza sistematic pastilele de gat?

Nu e deloc neobisnuit ca cei mici sa refuze pastilele de gat si orice alte medicamente, pentru ca stim cu totii ca acestea nu provoaca vreo placere deosebita. Spre deosebire de adulti, copiii nu constientizeaza necesitatea unui tratament medical si este firesc sa refuze ceva care le cauzeaza disconfort.

De regula, functioneaza metoda mentionata mai devreme – cea referitoare la alegerea unor pastile de gat cu aroma si gust placut – insa daca nici asa copilul nu se lasa convins, mai exista si alte variante. Incercati sa aflati de ce refuza copilul medicamentul respectiv, pentru a elimina pe cat posibil motivul de nemultumire. De asemenea, explicati-i ca pastila ii va face bine si il va ajuta sa scape de disconfortul dat de durerea in gat si oferiti-i o recompensa tentanta daca o va inghiti.

Totodata, puteti estompa gustul neplacut administrand medicamentul impreuna cu o lingurita de miere sau o patratica de ciocolata. In cazul in care niciuna din metodele incercate nu da rezultate, nu va mai ramane decat sa luati legatura cu medicul pentru gasi o solutie alternativa de tratament care sa fie mai usor acceptata.

Cum pastrati pastilele de gat in casa?

In fiecare locuinta ar trebui sa existe un spatiu special destinat pastrarii medicamentelor. Cel mai potrivit este un dulap suspendat sau un sertar amplasat la o inaltime suficient de mare pentru a nu fi accesibil copiilor. Daca nu este posibila amplasarea la inaltime, puteti pastra medicamentele intr-un dulap sau sertar incuiat cu cheia care, bineinteles, nu trebuie lasata la indemana copiilor.

Spatiul pentru pastrarea medicamentelor trebuie sa fie perfect uscat si ferit de lumina, astfel ca baia nu este un loc propice, desi multe persoane isi amplaseaza aici dulapul cu medicamente. Totodata, medicamentele trebuie pastrate la o temperatura potrivita, de preferat in camerele de locuit, si nu pe balcon sau in bucatarie.

Verificati periodic termenele de valabilitate ale medicamentelor si inlaturati-le pe cele expirarea sau care mai au foarte putin pana la momentul expirarii, pentru a evita administrarea lor din greseala, in momentul in care veti avea nevoie.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Imunovit gummy x 30 jeleuri

    Naturalis Imunovit gummy X 30 jeleuri

      Naturalis Imunovit gummy este un supliment alimentar, sub forma de jeleuri gumate, care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Acesta nu contine zahar si este recomandat copiilor…