
Aparatul lacrimal este un sistem complex care asigura protectie la nivelul ochilor si totodata joaca un rol esential in mentinerea la nivel optim a functiei vizuale. Rolul sau este acela de a produce lacrimi care formeaza filmul lacrimal si totodata de a asigura drenajul acestora prin cavitatea nazala. Este alcatuit din glande lacrimale cu rol de secretie si puncte lacrimale, canalicule, un sac lacrimal si un canal nazo-lacrimal ce asigura drenajul lacrimilor in exces. Prin mecanismul specific de functionare, hidrateaza suprafata oculara si conjunctiva, indeparteaza reziduurile din ochi, previne infectiile oculare si asigura o buna acuitate vizuala.
Bolile specifice constau in secretia insuficienta de lacrimi, infundarea canalelor de drenaj si aparitia unor infectii la nivelul sacului lacrimal.
Toata lumea stie ca ochii sunt organe senzoriale sensibile, care pot fi lezate usor chiar si de un simplu fir de praf sau nisip. Din fericire, astfel de incidente nu se intampla foarte des, datorita unui mecanism de aparare care ii protejeaza. Acest mecanism este reprezentat in buna masura de aparatul lacrimal, mai precis de un sistem complex prezent nivelul ochilor, compus din mai multe structuri responsabile cu producerea, distribuirea si evacuarea lacrimilor.
Astfel, aparatul lacrimal mentine corneea si conjunctiva umede, ceea ce este foarte important pentru protectia ochilor, dupa cum veti putea constata pe parcursul acestui material. De asemenea, veti putea afla care sunt elementele ce alcatuiesc aparatul lacrimal si cum functioneaza acestea, precum si ce boli sunt specifice acestui sistem complex care protejeaza ochii.
Din ce este compus aparatul lacrimal
Desi nu se poate spune ca vorbim de o structura anatomica ce se remarca prin dimensiuni, aparatul lacrimal formeaza un sistem complex ce reuneste mai multe componente cu roluri distincte, care impreuna protejeaza ochii si contribuie astfel la mentinerea acuitatii vizuale. Structurile care alcatuiesc aparatul lacrimal sunt urmatoarele:
-
Glanda lacrimala principala – este situata in partea superioara si laterala a orbitei, in fosa lacrimala din osul frontal. Rolul sau este acela de a secreta cea mai mare parte din volumul de lacrimi, iar zona in care este amplasata permite distribuirea uniforma a acestora pe toata suprafata ochiului;
-
Glandele lacrimale accesorii – sunt de trei tipuri, respectiv cu secretie seroasa, secretie lipidica si secretie de mucina, si au rolul de a sprijini glanda lacrimala principala in producerea de lacrimi;
-
Punctele lacrimale – situate la nivelul pleoapelor, aproape de coltul intern al ochilor, cu rol de drenaj;
-
Canaliculele lacrimale – asigura scurgerea lacrimilor din punctele lacrimale in sacul lacrimal;
-
Sacul lacrimal – situat la coltul intern al ochiului, cu rol de colectare a lacrimilor;
-
Canalul nazo-lacrimal – preia lacrimile din sacul lacrimal si le directioneaza catre cavitatea nazala.
Putem spune astfel ca aparatul lacrimal include doua componente distincte, prima fiind componenta secretorie - formata din glandele lacrimale - iar cealalta, componenta excretorie, reprezentata de celelalte structuri care asigura drenajul lacrimilor.
Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutie oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.
Cum functioneaza aparatul lacrimal
Datorita componentelor sale, aparatul lacrimal formeaza un circuit prin care lacrimile sunt directionate pe suprafata oculara, pentru ca ulterior sa fie evacuate prin intermediul cailor nazale. Glanda principala si glandele anexe din aparatul lacrimal secreta lacrimi care sunt distribuite pe toata suprafata ochiului atunci cand clipim, formand filmul lacrimal. Lacrimile in exces se scurg apoi prin punctele lacrimale si ajung in canalicule, care le directioneaza catre sacul lacrimal. Aici sunt colectate pentru ca apoi sa fie evacuate prin canalul nazo-lacrimal, iar in final sa se scurga in exterior prin cavitatea nazala.
Aparatul lacrimal formeaza o pelicula protectoare pe suprafata ochilor, numita flim lacrimal. Aceasta e alcatuita dintr-un strat lipidic la exterior, ce previne evaporarea lacrimilor, un strat apos la mijloc bogat in substante nutritive si un strat mucinic la interior, care asigura o mai buna aderenta pe suprafata oculara,
Ce roluri indeplineste aparatul lacrimal
Asa cum spuneam mai devreme, aparatul lacrimal este o componenta esentiala a mecanismului de protectie a ochilor, fara de care aceste organe senzoriale nu ar putea functiona normal. Elementul de baza in protectia ochilor il constituie lacrimile produse de aparatul lacrimal, care sunt intinse pe intreaga suprafata a ochiului prin clipit. Se formeaza astfel filmul lacrimal care, este o pelicula lichida si subtire ce acopera permanent corneea si conjunctiva, mai precis suprafata exterioara a ochilor si cea aflata pe interiorul pleoapelor. Prin intermediul acestei pelicule, aparatul lacrimal asigura protectia ochilor in urmatoarele moduri:
Hidratarea
Aparatul lacrimal mentine corneea si conjunctiva permanent umede, facilitand functionarea normala a acestora. Se asigura astfel elasticitatea si transparenta corneei si se mentine suprafata oculara neteda, ceea ce asigura o vedere clara. De asemenea, aparatul lacrimal previne leziunile ce ar putea aparea in caz de uscaciune oculara.

Prevenirea infectiilor oculare
Lacrimile produse de aparatul lacrimal contin si proteine cu efect antibacterian astfel ca acest mecanism are si o componenta imunitara. Mai exact, aparatul lacrimal protejeaza impotriva infectiilor care pot fi cauzate de diverse virusuri si bacterii, ce sunt impiedicate sa intre in contact cu suprafata oculara.
Curatarea suprafetei oculare
Aparatul lacrimal are si rol de curatare, indepartand particulele de praf si alergenii ce pot cauza leziuni sau iritatii la nivel ocular. Filmul lacrimal impiedica aceste reziduuri sa intre in contact cu ochii, iar prin clipit sunt indepartate permanent de pe suprafata oculara, pentru ca ulterior sa fie evacuate odata cu lacrimile in exces.
Lubrifierea suprafetei oculare
Filmul lacrimal neted faciliteaza alunecarea pleoapelor pe globii oculari, evitand astfel frecarea, ce ar putea cauza leziuni sau iritatii la nivelul corneei si al conjunctivei.
Picaturi oftalmice Assista Intensive pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi. Aceste picaturi de ochi sunt potrivite si pentru lentile de contact.Assista Intensive este o solutie oftalmica tampon cu acid hyaluronic, Hamamelis si Ginkgo biloba, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare, antioxidanta, reconfortanta, biocompatibila, izotona. Lubrifiaza, hidrateaza, calmeaza, protejeaza si revigoreaza ochii uscati, deshidratati si obositi. Protejeaza ochiul si stabilizeaza filmul lacrimal in caz de stres oxidativ si acumulare de radicali liberi pe suprafata oculara.
Ce probleme de sanatate pot afecta aparatul lacrimal
Exista si cateva afectiuni asociate cu aparatul lacrimal, mai precis cu anumite disfunctii ce pot aparea in mecanismul acestuia.
Sindromul ochiului uscat
In aceasta afectiune, aparatul lacrimal nu mai produce suficiente lacrimi sau calitatea acestora este alterata, implicit cea a filmului lacrimal. Se datoreaza unor disfunctii la nivelul glandelor lacrimale si se manifesta preponderent prin senzatia neplacuta de nisip in ochi, usturime si vedere incetosata. Tratamentul consta in administrarea de lacrimi artificiale si aplicarea de unguente care sa stimuleze aparatul lacrimal.
Obstructia canalului nazo-lacrimal
Apare atunci cand canalul prin care lacrimile sunt evacuate din sacul lacrimal in cavitatea nazala se infunda. In cazul nou-nascutilor poate fi o problema congenitala iar in cazul adultilor poate aparea ca urmare a unei infectii sau a unui traumatism. Se manifesta in principal prin lacrimare excesiva, iar in formele congenitale canalul poate fi desfundat prin masaj lacrimal. Dilatarea canalului nazo-lacrimal sau interventia chirurgicala pentru crearea unei noi cai de comunicare intre sacul lacrimal si cavitatea nazala sunt alte optiuni terapeutice, in functie de severitatea bolii.
Dacriocistita
Este o infectie a sacului lacrimal, care poate aparea deseori ca o consecinta a obstructiei de canal nazo-lacrimal. Acumularea de lacrimi in sacul lacrimal favorizeaza dezvoltarea de bacterii care genereaza infectia. De asemenea, dacriocistita poate fi o complicatie a rinitelor cronice sau a sinuzitelor. Se manifesta prin durere la nivelul ochiului afectat, care se si inflameaza, lacrimare abundenta, secretii purulente, febra.
Tratamentul consta in administrarea de antibiotice impotriva bacteriilor care au cauzat infectia, analgezice si antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii, iar in formele grave poate fi nevoie de o interventie chirurgicala pentru drenarea puroiului acumulat in sacul lacrimal.