Ceai de fenicul – intrebuintari si beneficii

Ceai de fenicul – intrebuintari si beneficii Ceai de fenicul – intrebuintari si beneficii

Ultima actualizare: 23 noiembrie 2022

ceai-de-fenicul

Cu un gust pe care oamenii tind sa-l aprecieze sau sa-l displaca, feniculul a castigat tot mai multa notorietate de ceva timp, iar specialistii au descoperit ca are o serie de beneficii pentru sanatate.

Persoanele care prefera sa includa aceasta planta in diversele preparate si mancaruri obisnuiesc sa prajeasca frunzele de fenicul si sa le consume cu peste.

Semintele plantei de fenicul sunt uscate, macinate si adaugate in amestecuri de condimente pentru diferite feluri de mancare din intreaga lume, de la supe, sosuri, prajituri si... ati ghicit, ceai!

Ceai de fenicul – informatii generale

Pentru a prepara un ceai de fenicul este necesar sa puneti semintele uscate ale plantei in apa fierbinte. Datorita aromei sale relaxante si a faptului ca sustine digestia, ceaiul de fenicul este consumat de obicei dupa mese. Dar poate avea si alte beneficii. De exemplu, sprijina procesul de slabire si imbunatateste productia de lapte matern.

Acest ceai contine antioxidanti si nutrienti puternici, cum ar fi vitaminele A, C si D, complexul B de vitamine, printre alti compusi bioactivi benefici.

 


Despre fenicul, pe scurt

Originar din regiunea mediteraneana, feniculul este raspandit acum la nivel mondial, iar utilizarile sale sunt la fel de numeroase.

Feniculul este aromat si parfumat si poate fi consumat:

  • crud
  • sub forma de condiment
  • uscat
  • fiert
  • preparat la gratar
  • taiat fasii

despre-fenicul

Are o aroma distincta, asemanatoare lemnului-dulce, si este adaugat in salate, carnati, inghetata, prajituri, bauturi alcoolice, paste si multe altele.

Ceai de fenicul – beneficii pentru sanatate

Bogat in vitaminele A, C si D, complexul B de vitamine, aminoacizi si numerosi alti nutrienti, feniculul este, cu siguranta, un ingredient care trebuie inclus in alimentatie.

Ceai de fenicul pentru probleme gastrointestinale si o mai buna digestie

Se stie ca feniculul relaxeaza muschii si stimuleaza fluxul de bila, lucru care poate imbunatati in cele din urma digestia. Feniculul elimina, de asemenea, gazele din intestine si amelioreaza balonarea. In plus, imbunatateste circulatia sangelui in tractul digestiv, sprijinind astfel procesul digestiv general.

Ceai de fenicul – beneficii pentru slabit

Datorita faptului ca imbunatateste digestia, ceaiul de fenicul ii permite organismului sa asimileze mai bine nutrientii. Acest lucru mentine senzatia de satietate si reduce pofta de mancare, sustinand astfel pierderea in greutate.

Ajuta la tratarea afectiunilor respiratorii

Feniculul ajuta la calmarea spasmelor din sistemul respirator. De asemenea, curata caile bronsice si tine la distanta afectiunile respiratorii.

Ceai de fenicul – beneficii pentru inima

Exista o legatura intre sanatatea ficatului si a inimii, de care multi oameni nu sunt constienti. Ficatul este locul unde se produce si se descompune colesterolul. Un ficat sanatos descompune si regleaza mai eficient nivelul colesterolului. Feniculul este un aliment care sustine functionarea ficatului si, automat, sanatatea inimii.

ceai-fenicul-beneficii-inima

In plus, feniculul este o sursa excelenta de fibre. Fibrele previn reabsorbtia colesterolului si ofera protectie impotriva bolilor de inima.

Datorita faptului ca este bogat in potasiu, feniculul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sub control si contracareaza efectele nedorite ale consumului de sodiu. Acest lucru previne hipertensiunea arteriala si, eventual, bolile de inima.

Ceai de fenicul – aliat al sistemului imunitar

Feniculul este o sursa excelenta de vitamina C, un antioxidant puternic care intareste sistemul imunitar. Feniculul contine, de asemenea, seleniu care poate stimula productia de celule T (celulele T sunt participanti activi la raspunsul imunitar).

Feniculul are, de asemenea, proprietati antimicrobiene care contribuie si mai mult la intarirea imunitatii.

Ceaiul de fenicul sprijina sanatatea ochilor

Conform studiilor, extractele din seminte de fenicul ar putea ajuta la tratarea glaucomului. Puteti aplica ceai de fenicul direct pe ochi, sub forma de comprese.

Ceai de fenicul pentru echilibru hormonal

Feniculul este unul dintre alimentele care contin fitoestrogeni, care, potrivit unui studiu realizat in Italia, promoveaza echilibrul hormonal. Feniculul poate reduce simptomele provocate de dezechilibrul hormonal datorita continutului de fitoestrogeni. In plus, feniculul contine fitohormoni care ajuta la reglarea hormonilor organismului si la prevenirea oricaror potentiale dezechilibre hormonale.

ceai-de-fenicul-echilibru-hormonal

Ceai de fenicul – beneficii pentru persoanele cu artrita

Cercetatorii au descoperit in urma unui studiu ca feniculul poate ameliora simptomele anumitor afectiuni inflamatorii. De asemenea, aceasta planta sporeste activitatea superoxid dismutazei, un antioxidant care contribuie la reducerea inflamatiei.

Ajuta la rezolvarea problemelor menstruale

Potrivit cercetatorilor, femeile ar putea bea ceai de fenicul pentru a-si ameliora durerile cauzate de crampele menstruale. Ceaiul de fenicul poate ajuta, de asemenea, la reglarea activitatii tiroidei, lucru care poate imbunatati flux menstrual. Conform anumitor studii, durerea menstruala este cauzata, probabil, de contractia excesiva a muschilor uterini. S-a descoperit ca feniculul relaxeaza acesti muschi, ameliorand astfel simptomele.

Va poate ajuta sa dormiti mai bine

O cana de ceai fierbinte va poate induce starea de relaxare dupa o zi lunga si va poate aduce si un plus de sanatate. Feniculul poate relaxa muschii, inclusiv muschii digestivi, iar acest lucru va poate pregati pentru somn.

Ajuta la eliminarea parazitilor interni

Feniculul este considerat un deparazitant natural. Mai exact, ceaiul de fenicul are proprietati laxative care promoveaza miscarea intestinala, iar acest lucru ajuta la eliminarea viermilor din organism.

Ceai de fenicul pentru o respiratie mai proaspata

Ceaiul de fenicul este una dintre modalitatile originale de a imbunatati respiratia urat mirositoare. Acest beneficiu s-ar putea datora proprietatilor sale antibacteriene. Oricare ar fi explicatia, poate fi eficient sa beti o ceasca de ceai de fenicul inainte de culcare sau dupa ce va treziti pentru a scapa de respiratia neplacuta.

ceai-de-fenicul-respiratie-proaspata

Ceai de fenicul - beneficii pentru barbati

Feniculul este cunoscut ca un stimulent al libidoului, in special la barbati. De asemenea, poate ameliora problemele care apar la nivelul vezicii urinare si al prostatei.

Ajuta la tratarea acneei

Feniculul contine anumite uleiuri esentiale, cum ar fi anetol, mircen si limonen, toate avand proprietati antiinflamatorii care pot contribui la tratarea afectiunilor pielii, cum ar fi acneea. Feniculul ajuta, de asemenea, la eliminarea excesului de lichide din piele, care pot contribui la aparitia acneei.

Ceai de fenicul – metode de preparare

Pliculete cu ceai de fenicul

Puneti pliculetul de ceai de fenicul intr-o cana si turnati apa clocotita peste el. Lasati-l apoi la infuzat aproximativ 5 minute (sau mai mult, daca dorit ca ceaiul sa aiba un gust mai puternic).

ceai-de-fenicul-preparare

Din seminte

Daca folositi seminte de fenicul, va trebui sa le zdrobiti inainte de a le pune in apa. Puteti face acest lucru cu un mojar si un pistil sau cu o rasnita de cafea.

Puneti aproximativ 1 lingura de seminte de fenicul zdrobite in apa clocotita si lasati-le la infuzat timp de aproximativ 5 minute.

Ceai de fenicul - contraindicatii

Ceaiul de fenicul poate fi consumat in siguranta de majoritatea persoanelor, cu conditia sa fie introdus treptat in alimentatie. Ceaiul de fenicul ar putea cauza anumite probleme daca este consumat in cantitati mari. Este indicat sa discutati cu un specialist inainte de a bea ceai de fenicul.

Cu toate acestea, specialistii nu le recomanda femeilor insarcinate sau bebelusilor sa bea ceai de fenicul, deoarece acesta ar putea influenta activitatea hormonala a organismului.

Deoarece face parte din familia morcovului si a telinei, ar trebui sa evitati feniculul daca sunteti alergici la aceste alimente.

De asemenea, ar trebui sa fiti precauti atunci cand beti ceai de fenicul daca luati anticoagulante sau aveti probleme de sangerare.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319651

https://www.healthline.com/health/fennel-tea

https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/food-drink/drinks/tea/the-9-most-popular-health-benefits-of-fennel-tea/

https://greatist.com/eat/fennel-tea

https://www.stylecraze.com/articles/fennel-tea-benefits/