Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Ultima actualizare: 13 februarie 2024

E fata! E baiat! (Sau poate chiar ambii, daca ati avut gemeni). Bebelusul a sosit, iar viata dumneavoastra s-a schimbat pentru totdeauna. Iata la ce sa va asteptati in timpul primei luni de viata a bebelusului nou-nascut.

Ati observat cum degetele mici ale bebelusului dumneavoastra se incolacesc in jurul degetelor voastre sau cum micutul incearca sa se apere cand aude un zgomot puternic? Desi a implinit 1 luna, bebe s-a nascut cu aceste reflexe si altele, care vor deveni mai putin evidente pe masura ce bebelusul creste.

Medicii folosesc reperele de dezvoltare pentru a evalua daca un bebelus se dezvolta asa cum era de asteptat. Exista o gama larga a ceea ce este considerat normal, asa ca unii bebelusi pot dobandi abilitati mai devreme sau mai tarziu decat altii. Bebelusii nascuti prematur pot atinge reperele mai tarziu. Discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra despre progresul bebelusului dumneavoastra.


Bebe la 1 luna – dezvoltare fizica si cognitiva

La 1 luna, cea mai mare parte a comportamentului unui bebe sta in reflexe. Un bebelus de 1 luna va sti sa suga si sa inghita. La 1 luna, bebelusul cauta laptele si poate sa apuce obiecte care i asaza in palme (desi, de cele mai multe ori, nu reuseste sa-ti tina mainile stranse in pumnii mici). La aceasta varsta, bebelusii stiu sa aseze un picior in fata celuilalt daca le puneti picioarele pe o suprafata plana. 

La sfarsitul primei luni, bebelusii pot ridica capul cand sunt asezati pe burta si pot intoarce capul intr-o parte. Pe masura ce muschii gatului devin mai puternici, vor putea sa-si intoarca capul si sa-l ridice atunci cand sunt in scaun auto sau in purtator.

  • Dezvoltarea fizica

  1. Cresterea in greutate: in primele saptamani, bebelusii obisnuiesc sa piarda o mica parte din greutatea de la nastere, dar apoi incep sa castige in greutate. In general, un bebelus sanatos ar trebui sa recupereze greutatea pierduta in primele doua saptamani.
  2. Reflexe: bebelusii au inca reflexe puternice, cum ar fi reflexul de supt si cel de apucare. Acestea sunt moduri prin care bebelusii isi exploreaza mediul inconjurator si incep sa-si coordoneze miscarile.
  3. Controlul capului: la inceput, bebelusul nu isi poate sustine capul, dar poate reactiona la miscarile bruste sau la sunete. Pe masura ce luna trece, veti observa imbunatatiri in controlul capului.
  • Dezvoltarea cognitiva

La 1 luna, micutii vor incepe sa se concentreze cu ambii ochi si ar trebui sa poata urmari cu ochii un obiect in miscare.

  • Dezvoltare sociala

Probabil ca bebelusul va prefera sa priveasca un chip uman in locul unui obiect. Va va privi adanc in ochi daca il tineti la aproximativ 45 cm distanta de fata voastra. La aceasta varsta, majoritatea bebelusilor isi pot recunoaste parintii.

Bebelusii de 1 luna adora sunetul vocii voastre, dar vor sari inspaimantati daca aud un zgomot puternic.

  • Dezvoltarea emotionala

La 1 luna, bebe va plange tare cand ii este foame sau daca nu se simte confortabil. Cand este fericit si multumit, bebe ar putea emite mici sunete gagaitoare. 

La 1 luna, unii bebelusi vor invata sa se calmeze singuri, fie cu o suzeta, fie prin suptul degetelor sau a degetului mare. Daca il ajutati pe bebelus sa suga, acesta se va calma mai usor.

Programul de somn al bebelusului in prima luna de viata

In primele luni de viata, programul de somn al unui nou-nascut este adesea imprevizibil si este influentat in principal de nevoile sale de hranire si de confort. In general, bebelusii dorm mult in primele saptamani de viata, dar aceste perioade de somn sunt intrerupte de perioade scurte de veghe pentru hranire si schimbarea scutecului. Iata un ghid general al programului de somn al unui bebe in prima luna de viata: 

  • Somnul pe perioade scurte: la 1 luna, bebelusii au cicluri de somn scurte si se trezesc la intervale regulate pentru a manca. Aceste perioade de somn pot varia de la 30 de minute la 3-4 ore.
  • Frecventa hranirii: in primele saptamani, bebelusii trebuie hraniti la fiecare 2-3 ore, chiar si pe timp de noapte. Programul de hranire este adesea dictat de nevoile lor nutritionale si de cat de bine se hranesc.
  • Schimbatul scutecului: schimbarea scutecului poate sa trezeasca bebelusul in timpul noptii. Este recomandat sa schimbati scutecul inainte de hranire, astfel incat sa ii ajutati sa se relaxeze si sa se intoarca la somn dupa hranire.
  • Rutina relaxanta: o rutina relaxanta inainte de culcare, cum ar fi un baie calda, imbracarea in pijamale confortabile si o sesiune de alaptare sau de hranire cu biberonul pot ajuta la stabilirea unui obicei de pregatire pentru somn.
  • Mediu confortabil: asigurati-va ca mediul de somn al bebelusului este confortabil, cu o temperatura potrivita si un nivel redus de lumina si zgomot. Bebelusii se simt adesea confortabil cand sunt invaluiti in paturi sau hainute moi.
  • Raspuns la nevoi: este important sa raspundeti prompt la nevoile de hranire si confort ale micutului. Cu timpul, puteti incepe sa identificati semnalele de somn si de foame, facilitand astfel stabilirea unui program de somn.

Farmacistii Catena RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic antiiritatii cu pH 5,5, indicat pentru spalarea zilnica a pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

Bebe la 1 luna – sfaturi pentru parinti

Primul an de viata al unui bebelus poate fi provocator si plin de surprize, mai ales primele saptamani putand fi coplesitoare pentru parinti.

Sfaturi privind ingrijirea si igiena

Ingrijirea si igiena sunt aspecte cruciale ale ingrijirii unui nou-nascut. Iata cateva sfaturi utile pentru igiena unui bebe la 1 luna:

  • Schimbatul scutecelor: schimbati frecvent scutecul bebelusului pentru a preveni iritatiile pielii. Folositi servetele umede fara alcool sau apa calda si un prosop de bumbac pentru a curata zona murdara.
  • Baia: spalati bebelusul cu un sapun delicat si evitati sa il lasati nesupravegheat in timpul baii. Apa ar trebui sa fie calda, nu fierbinte, iar baia sa fie scurta, in jur de 5-10 minute.
  • Curatarea ombilicului: daca ombilicul bebelusului nu a cazut inca, pastrati-l curat si uscat. Curatati-l cu alcool sau solutie salina, conform recomandarilor medicului.
  • Curatarea gurii: dupa alaptare sau hranirea cu biberonul, stergeti gingiile si limba bebelusului cu o carpa curata si umeda, pentru a preveni depunerile de lapte.
  • Taierea unghiilor: taiati unghiile bebelusului cand este linistit si relaxat, de preferat in timp ce doarme. Folositi o pereche de foarfece pentru copii sau unghiere speciale.
  • Hranirea si eliminarea gazelor: ridicati bebelusul in pozitie verticala dupa fiecare masa, pentru a preveni gazele si a reduce riscul de reflux gastroesofagian. Bateti-l usor pe spate, pentru a elimina excesul de aer.
  • Curatarea urechilor si nasului: curatati-i cu atentie urechile cu o carpa moale si evitati introducerea betisoarelor de urechi. Pentru nas, folositi un aspirator nazal special pentru sugari.

Balsamul pre/post biotic antiiritatii si refacere a lipidelor RILASTIL XEROLACT PB calmeaza roseata si mancarimea pielii, avand o actiune rapida si durabila. Reducand frecventa episoadelor de uscaciune severa (piele uscata si foarte uscata, piele atopica), Rilastil XEROLACT PB ajuta la refacerea barierei pielii si a microbiotei* si reda elasticitatea si confortul pielii.

Raspunsuri si sfaturi privind digestia unui bebe la 1 luna

Digestia unui bebe la 1 luna poate fi sensibila, deci necesita atentie speciala. Iata cateva raspunsuri si sfaturi privind digestia bebelusului la aceasta varsta:

  • Hranirea cu lapte matern sau formula de lapte: majoritatea bebelusilor de 1 luna sunt hraniti cu lapte matern sau cu formule speciale pentru sugari. Asigurati-va ca hraniti bebelusul la intervale regulate si ca il lasati sa suga pana cand este satul.
  • Frecventa hranirii: bebelusii la aceasta varsta pot avea nevoie sa fie hraniti la fiecare 2-3 ore, inclusiv in timpul noptii. Observati semnalele de foame si hraniti-l de fiecare data cand are nevoie.
  • Rotirea biberonului: daca hraniti bebelusul cu biberonul, incercati sa rotati biberonul in timpul hranirii, pentru a evita ca bebelusul sa inghita aer si a reduce riscul de aparitie a colicilor.
  • Colici: acest fenomen este destul de comun la bebelusi, putand provoca disconfort si plans excesiv. Aveti grija sa mentineti un mediu linistit si sa folositi tehnici de imbratisare sau legatura afectiva pentru a-l calma pe micut.
  • Masa calmanta: daca bebelusul pare iritat sau agitat, incercati sa-i oferiti o masa calmanta, cu ritmuri lente si pasi marunti. Acest lucru poate ajuta la relaxarea copilului.
  • Variatii in scaun: scaunele bebelusilor pot varia in textura si culoare. In general, un scaun moale si de culoare galbuie sau aurie este considerat normal. Consultati medicul pediatru daca observati modificari semnificative sau daca sunteti ingrijorati.
  • Sustinerea capului: dupa fiecare masa, asigurati-va ca sustineti capul bebelusului in timpul hranirii si pentru o perioada scurta dupa aceea. Acest lucru poate ajuta la prevenirea refluxului si la facilitarea digestiei.
  • Monitorizarea greutatii: consultati medicul pediatru pentru a monitoriza cresterea in greutate a bebelusului. Aceasta este o modalitate importanta de a va asigura ca primeste suficienta hrana.
  • Confortul bebelusului: in timpul perioadelor de disconfort, incercati sa utilizati tehnici de imbratisare, sa-i cantati sau sa-i oferiti suzeta pentru a-l calma.

Care sunt semnele care necesita atentie imediata si consult de specialitate?

Exista anumite semne si simptome la un nou-nascut care pot indica probleme de sanatate si necesita atentie imediata si consult de specialitate. Daca observati oricare dintre urmatoarele semne, este important sa solicitati asistenta medicala imediata:

  • Respiratie greoaie sau intrerupta: daca bebe la 1 luna are dificultati respiratorii, respira rapid sau i se opreste brusc respiratia, aceasta poate fi o urgenta si necesita evaluare medicala imediata.
  • Cianoza (colorarea albastra a pielii): daca observati ca buzele, unghiile sau pielea bebelusului capata o tenta albastruie, aceasta poate indica o problema la nivelul sistemului respirator sau circulator si necesita interventie medicala de urgenta.
  • Dezvoltare insuficienta: daca observati ca bebelusul nu ia in greutate corespunzator sau prezinta probleme in dezvoltare, consultati medicul pediatru pentru evaluare si ingrijire suplimentara.
  • Refuzul de a manca sau hranirea insuficienta: daca bebelusul refuza complet sa manance sau cantitatea de alimente consumate scade brusc, poate fi semnul unei probleme medicale care necesita consult imediat.
  • Febra: daca temperatura bebelusului depaseste 38 °C, este important sa solicitati sfatul medicului. Febra poate fi un semn de infectie si necesita evaluare si tratament.
  • Varsaturi severe sau diaree: cand bebelusul prezinta varsaturi severe sau diaree persistenta, acesta poate fi expus riscului de deshidratare si necesita asistenta medicala imediata.
  • Convulsii sau tremuraturi: daca observati convulsii, tremuraturi sau orice alt comportament neobisnuit al muschilor, este esential sa solicitati asistenta medicala imediat.
  • Lipsa reactiei la stimuli: daca bebelusul nu reactioneaza la sunete, la lumina sau la stimulii din jur, acest lucru poate fi un semn de problema neurologica si necesita evaluare imediata.
  • Schimbari bruste in comportament sau starea de constienta: daca observati schimbari bruste in nivelul de activitate, letargie sau orice alt comportament neobisnuit, adresati-va imediat pediatrului.

 

Surse:

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/babys-growth-and-development-1-month-old

https://kidshealth.org/en/parents/development-1mo.html

https://www.whattoexpect.com/first-year/month-1

 

 

Farmacistul Catena va recomanda: