Daca esti mamica unui bebelus cu colici, inseamna ca ai avut parte de nopti nedormite si de mult stres. Academia Americana de Pediatrie estimeaza ca apoximativ 20% dintre bebelusi se confrunta cu aceste dureri abdominale violente, care apar, de obicei, incepand cu a doua saptamana de viata si care pot tine pana la 3-4 luni. Iata ce sunt mai exact colicile bebelusilor si cum pot fi ele ameliorate.
Colicile apar la nou-nascuti corect hraniti. Ele tin mai mult de 3 ore pe zi, se manifesta mai mult de 3 zile pe saptamana si tin cel putin 3 saptamani. Durerile de burtica apar mai ales dupa ce bebelusul este hranit. De subliniat este si ca problema se manifesta in mod egal la ambele sexe.
Diagnosticul clar este pus in cazul in care nu exista nicio alta problema medicala care sa cauzeze plansul. Este deci un diagnostic de excludere - medicul, daca este solicitat, va face un examen fizic bebelusului si, eventual, analize si investigatii imagistice, daca suspecteaza o alta problema.
Colicile bebelusilor – posibile cauze
Cauzele clare ale aparitiei colicilor la bebelusi nu au fost e deplin elucidate inca. Mai putin de 5% dintre bebelusii care sufera de colici au o afectiune organica. Cel mai des incriminate cauze ale colicilor sunt urmatoarele:
· Imaturitatea florei intestinale, din cauza careia rezulta digestia dificila a laptelui;
· Hiperperistaltismul tubului digestiv (intensificarea contractiei si relaxarii)
· Intoleranta la lapte sau intoleranta la anumiti compusi din laptele matern;
· Hranirea cu lapte de origine animala;
· Ingestia de aer in timpul mesei si neeliminarea lui la final;
· Dezvoltarea tractului digestiv, care poate produce spasme;
· Refluxul gastroesofagian fiziologic sau patologic;
· Supraalimentatia;
· Imaturitatea sistemului nervos central;
· Diversi factori psihologici si sociali au fost propusi drept cauze pentru colici, dar nu exista dovezi in acest sens
Colicile bebelusilor – simptome
· plansul ascutit (mai zgomotos decat cel obisnuit)
· somnul nelinistit
· picioarele reci
· pumnii stransi
· refuzul laptelui
· agitatia
· strangerea picioarele spre burta
· inrosirea fetei
Pentru a ameliora aceste simptome puteti opta pentru picaturile pentru colici Gas bimbi. Acestea contribuie la o mai buna eliminare a gazelor, la copii cu varsta de doar cateva luni pana la cei de 12 ani.
Gas bimbi picaturi colici este un extract controlat biologic, obtinut din plante selectionate precum musetel, fenicul, chimen si ulei esential de menta. Datorita calitatii si gustului placut, acest produs este usor de integrat in alimentatia copiilor.
Complicatiile colicilor?
Colicile bebelusilor nu cauzeaza complicatii pe termen scurt sau pe termen lung. Ele sunt insa extrem de stresante pentru parinti, in unele cazuri fiind adevarate pietre de incercare pentru o tanara familie. Cercetarile au aratat ca poate exista o asociere intre colicile bebelusilor si urmatoarele probleme:
- Risc crescut de depresie post-partum pentru mame;
- Reducerea sau pierderea secretiei lactate;
- Sentimente de vinovatie, epuizare sau furie.
Alimentatia corecta a mamei
In cazul bebelusilor alaptati la san, de vina pentru aparitia colicilor poate fi o sensibilitate la diverse elemente din alimentatia mamei.
Eliminati posibilele alimente iritante
Dintre fructe, cele mai susceptibile sa determine aparitia colicilor sunt citricele, prunele, nucile, pepenele rosu, capsunele, ciresele negre, iar dintre legume – varza, varza de Bruxelles, broccoli, conopida, fasolea, mazarea, vinetele, ciupercile, castravetii, rosiile, stevia, usturoiul, ceapa, loboda. Des incriminate mai sunt: dulciurile (ciocolata e cap de lista), afumaturile, carnea de porc, mezelurile din comert, fructele de mare, ouale, prajelile, tocaturile si rantasurile.
Vinovate mai pot fi nectarurile, care au un procent ridicat de zahar, apa minerala acidulata si orice alt tip de bautura acidulata.
In cazul in care acestea sunt cauza colicilor, odata cu eliminearea lor simptomele ar trebui sa dispara sau macar sa se diminueze in cateva zile. Puteti incepe reintroducere alimentelor cu pricina incetul cu incetul, asteptand cateva zile pentu a urmari reactiile bebelusului la fiecare dintre ele.
Feriti-va de bunatatile din comert (compoturi, dulceturi, gemuri, jeleuri etc.), deoarece contin conservanti care-i pot provoca micutului alergii sau il pot deranja la burtica. Evitati prajiturile cu frisca si creme din cofetarii, deoarece contin grasimi care pot cauza sugarilor indigestie sau chiar diaree. De evitat sunt si alunele, fisticul si migdalele, intrucat pot fi alergene si baloneaza.
Remedii pentru colici
Exista numeroase remedii pentru colici. Ele pot sa nu aiba niciun efect ori pot avea un efect pozitiv singure sau asociate. Nu va ramane decat sa incercati si sa vedeti daca exista efecte pozitive.
- Pentru a evita acumularea de aer in tractul digestiv, puneti copilul pe umar sau pe genunchi pentru a-l ajuta sa eructeze. Acest lucru va preveni si refluxul. Este o operatiune extrem de utila, pe care e bine sa o tratati cu maxima seriozitate.
- Puteti incerca sa-l infasati. Multi parinti spun ca acest lucru ii face pe multi copii sa se simta mai bine atunci cand sunt infasurati cu manutele pe langa corp.
- Tineti-l intins cu burtica pe pieptul mamei. Caldura si ritmul inimii mamei il vor face sa-si aduca posibil aminte de cele 9 luni in care s-a simtit in siguranta in burtica.
- Puteti incerca sa expuneti bebelusul care sufera din cauza colicilor la zgomote „albe”, asa cum sunt cele emise de masina de spalat rufe, aspirator si alte electrocasnice. Multi bebelusi se calmeaza astfel.
- Incercati sa ii faceti un masaj pe burtica, circular, in sensul acelor de ceasornic (de la stanga la dreapta). Aceasta miscare faciliteaza eliminarea gazelor acumulate in instestine, eliminand discofortul. Ameliorarea colicilor poate fi posibila si cu ajutorul unei baite calde.
- Iesiti la plimbare. Simpla schimbare a mediului poate fi de ajutor. Unii bebelusi se calmeaza si atunci cand sunt plimbati cu masina.
- Din categoria suplimentelor alimentare, exista numeroase produse anticolici. In cazul refluxului gastroesofagian, alaturi de o formula de lapte potrivita, se recomanda medicatie prochinetica si o pozitie antireflux dupa fiecare masa. Probioticele si simbioticele corecteaza dezechilibrele bacteriene de la nivelul tractului digestiv, regleaza tranzitul intestinal si au un efect pozitiv impreuna cu simeticona;
- Preparatele de tip “baby water”, “baby drink”, majoritatea pe baza de plante, au de cele mai multe ori efecte pozitive si calmante.
- Colicile bebelusilor se pot ameliora si cu ajutorul ceaiurilor de plante: de chimen, de fenicul si de coada-soricelului, care pot fi oferite sugarului dupa varsta de 2 luni.
- Pentru bebelusii alimentati cu formula de lapte, se poate alege o formula anticolici, antireflux sau hipoalergenica, in functie de cauza banuita. De asemenea, pe piata exista biberoane cu tetine anticolici care pot fi utile.
Important! Pentru siguranta si sanatatea bebelusului este bine sa evitati leacurile si remediile “din popor”!