Bilirubina totala - ce este si ce semnifica valorile crescute

Bilirubina totala - ce este si ce semnifica valorile crescute Bilirubina totala - ce este si ce semnifica valorile crescute

Ultima actualizare: 15 mai 2023

Bilirubina totala este o analiza care masoara nivelul de bilirubina din sange. Bilirubina este un pigment galben-maroniu produs in mod normal in corp prin descompunerea hemoglobinei din globulele rosii vechi. Bilirubina este eliminata din corp prin ficat si prin bila. Nivelul crescut al bilirubinei totale poate indica in buna masura probleme cu ficatul sau cu sistemul biliar. Acesta poate fi cauzat de o varietate de afectiuni, cum ar fi hepatita, ciroza hepatica, bolile biliare sau anumite tipuri de anemie. In plus, nivelul crescut al bilirubinei poate duce la icter, o afectiune care cauzeaza colorarea galbena a pielii si a ochilor. Iata mai multe detalii despre bilirubina, dar si despre analiza care ii determina valorile - bilirubina totala.

Bilirubina totala – descriere

Asa cum mentionam, bilirubina este produsa de organism atunci cand hemoglobina din globulele rosii (hematii) imbatranite este descompusa. Aceste este un proces normal si sanatos. Dupa ce circula prin vasele de sange, bilirubina ajunge la ficat, unde este procesata, amestecata cu bila si este apoi excretata prin ductele biliare si depozitata in vezicula biliara. In final este excretata in intestinul subtire pentru a ajuta la descompunerea grasimilor. In final este eliminata in scaun.

Bilirubina care le nivelul ficatului este atasata de acidul glucuronic (un derivat din glucoza) se numeste bilirubina directa sau conjugata. Bilirubina neatasata de acest acid se numeste bilirubina indirecta sau neconjugata. Intreaga bilirubina din sange se numeste bilirubina totala.

Atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor, simptomele legate de bilirubina crescuta implica icterul, oboseala, mancarimea pielii, urina inchisa la culoare si scaderea poftei de mancare.

Pentru sustinerea sanatatii ficatului, farmacistii Catena recomanda Benesio Hepafort. Este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei pe care le contine.

Cand se recomanda analiza de bilirubina totala

Daca bilirubina nu este atasata de acidul glucuronic (bilirubina conjugata) sau daca nu este eliminata eficient din circuitul sanguin, poate insemna ca ficatul dumneavoastra sufera. Bilirubina totala este asadar o analiza care ajuta in primul rand la evaluarea sanatatii ficatului.

Icterul la nou-nascuti poate fi cauzat fie de schimbarile normale in metabolismul bilirubinei, fie poate fi primul semn al unei probleme medicale. Daca nivelul bilirubinei la nastere este prea mare, nou-nascutul va fi testat de mai multe ori in urmatoarele zile pentru a se monitoriza functia ficatului. Icterul la nou-nascut poate pune viata in pericol daca ramane netratat.

Un alt motiv pentru care nivelul bilirubinei poate fi marit este acela ca sunt distruse mai multe globule rosii decat ar fi normal. Distrugerea fiziologica a globulelor rosii se numeste hemoliza. O hemoliza patologica se traduce printr-o valoare mare a bilirubinei totale si poate fi cauzata de anomalii ale globulelor rosii sau de boli autoimune.

Uneori bilirubina totala este masurata ca parte a unui panel de analize. Functia hepatica este evaluata cu ajutor mai multor analize care, pe langa bilirubina totala, includ:

- alanintransaminaza

- aspartataminotransferaza

-alcalinfosfataza

- albumina

- proteinele totale

Suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis cu un amestec de extracte de Armurariu si de Anghinare contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si sustinerea digestiei.

Bilirubina totala – interpretare

In cazul copiilor mari sau adultilor, valorile normale ale bilirubinei directe se situeaza intre 0 si 0,4 miligrame per decilitru de sange (mg/dL). Valorile normale ale bilirubinei totale se situeaza intre 0,3 si 1,0 mg/dL. Nivelul din sange al bilirubinei directe este reprezentat de valoarea bilirubinei totale minus bilirubina directa.

In cazul unui nou-nascut, nivelul crescut al bilirubinei este normal din cauza stresului nasterii. Nivelul bilirubinei indirecte ar trebui sa fie in mod normal sub 5,2 mg/dL in primele 24 de ore dupa nastere. Insa, multi nou-nascuti prezinta icter si nivelul bilirubinei creste peste 5 mg/dL timp de cateva zile dupa nastere.

Pentru sanatatea ficatului, dar si pentru scaderea in greutate, farmacistii Catena recomanda produsul Slaboficat Slim. Acesta contine colina, armurariu, piper negru si curcuma pentru sustinerea functiei normale a ficatului si pentru stimularea pierderii in greutate.

Bilirubina totala – cauzele rezultatelor anormale

Daca aveti bilirubina crescuta, este posibil ca medicul sa va recomande si alte analize sau o ecografie. In cazul unui adult, blirubina totala marita este cauzata in special de probleme ale ficatului, ale ductelor biliare sau ale veziculei biliare. Printre cauze se numara:

- boli hepatice, cum ar fi hepatita

- sindromul Gilbert, o boala genetica

- ciroza

- stricturi biliare, situaite in care ductul biliar se ingusteaza si fluidul nu mai poate trece

- cancer al veziculei biliare sau al pancreasului

- pietre la bila

- reactii medicamentoase

Bilirubina poate creste si in urma efectuarii de antrenamente fizice istovitoare.

Bilirubina totala crescuta poate indica totodata o problema a sangelui, si nu a ficatului. Distrugerea prea rapida a hematiilor poate fi cauzata de:

- anemia hemolitica: apare atunci cand prea multe globule rosii sunt distruse din cauza unei boli autoimune, unui defect genetic, toxicitatii medicamentoase sau infectiei, iar ficatul nu este capabil sa metabolizeze cantitatea de bilirubina indirecta din sange.

- Reactie la o transfuzie: acest lucru apare cand sistemul imunitar ataca sangele pe care un pacient la primit prin intermediul unei transfuzii.

Este important de precizat ca bilirubina totala scazuta nu constituie o problema.

Silimarina protejeaza celulele hepatice de actiunea nociva a radicalilor liberi, contribuie la regenerarea hepatocitelor afectate de alcool, fungotoxine sau incarcarea metabolica a ficatului dupa consumul de alimente grele.

Bilirubina totala – ce presupune analiza

Pentru aceasta analiza este necesara o cantitate mica de sange venos. Pregatirea pentru analiza presupune sa nu mancati si sa nu beti nimic in afara de apa incepand cu patru ore inainte. Este posibil ca medicu sa va ceara sa opriti administrarea anumitor medicamente pentru a nu influenta rezultatul testului.