Carbunele activ: sanatate si ingrijire

Carbunele activ: sanatate si ingrijire Carbunele activ: sanatate si ingrijire

Ultima actualizare: 31 ianuarie 2022

carbune-activ

Carbunele activ este o pulbere neagra, fina si inodora, folosita de multe ori in camerele de garda ale spitalelor pentru tratarea supradozelor. Datorita proprietatilor sale de absorbtie a toxinelor, carbunele activ are o multime de utilizari medicinale si cosmetice, insa niciuna nu a fost dovedita stiintific.

Carbunele medicinal se produce in urma supraincalzirii surselor naturale de carbon, cum ar fi lemnul. Aceasta pulbere neagra se leaga de toxine si nu permite absorbtia acestora in stomac. Corpul nu poate sa absoarba carbunele si, prin urmare, toxinele care se leaga de carbune sunt eliminate in fecale.

Cu toate acestea, carbunele activ nu este asemanator cu cel gasit in sacii de carbuni pentru foc sau in bucatile de alimente arse.

Carbunele activ are efect absorbant inca din fabrica, lucru care ii permite sa se lege de molecule, ioni sau atomi. In acest fel, elimina substantele dizolvate.

Carbunele activ este produs prin incalzirea la temperaturi foarte ridicate a materialelor bogate in carbon, cum ar fi lemnul, cojile de nuca de cocos, turba sau rumegus.


Ce este carbunele activ?

In trecut, carbunele activ era considerat remediul universal. Lucrurile au evoluat si, in zilele noastre, acesta este cunoscut drept un tratament natural puternic. De exemplu, are capacitatea de a scadea nivelul colesterolului, de a albi dintii si de a combate mahmureala.

Cum functioneaza

Carbunele activ se prinde de toxine si de substantele chimice din intestin si previne absorbtia acestora. Textura poroasa a carbunelui are o sarcina electrica negativa si in acest fel reuseste sa atraga moleculele incarcate pozitiv, cum ar fi gazele si toxinele.

Acest tip de carbune nu este absorbit de organism si, de aceea, poate transporta toxinele legate de suprafata sa in materiile fecale.

Carbune activ – proprietati terapeutice

In unele tari, autoritatile sanitare au aprobat folosirea carbunelui activ doar pentru tratarea urgenta a supradozelor sau otravirilor. Insa, datorita capacitatii sale de eliminare a toxinelor, unii specialisti au declarat ca acest produs poate ajuta la tratarea mai multor afectiuni.

Cu toate acestea, nu au fost facute cercetari suficient de concludente, si la scara larga, pentru a stabili care sunt beneficiile carbunelui activ.

Functionarea normala a rinichilor

Carbunele activ poate reprezenta un real ajutor pentru rinichi prin faptul ca filtreaza toxinele si medicamentele nedigerate. Se pare ca acest produs este extrem de eficient in actiunea de eliminare a toxinelor derivate din uree, principalul produs secundar al digerarii proteinelor.

Cu toate ca este nevoie de mai multe cercetari, potrivit unor studii efectuate pe animale, carbunele medicinal a aratat ca poate ajuta la imbunatatirea functiei rinichilor si la reducerea leziunilor gastrointestinale si a inflamatiei in cazul pacientilor cu insuficienta renala.

Medicii folosesc cateodata carbune activ pentru a trata supradozele sau otravirile, in cazul pacientilor care ajung in stare grava la camera de garda. Acest tip de carbune poate ajuta la eliminarea toxinelor si a medicamentelor, cum ar fi:

  • antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS) si alte antiinflamatoare fara prescriptie medicala;
  • sedativele;
  • blocantele canalelor de calciu;
  • carbamazepina;
  • medicamentele impotriva malariei;
  • metilxantina.

 

Carbunele activ nu se poate lega de toate tipurile de toxine sau medicamente, in special de cele care sunt corozive.

Elimina gazele intestinale

Cu toate ca cercetatorii nu au aflat cum se intampla acest lucru, se pare ca pulberea de carbune activ poate elimina gazele intestinale. Lichidele si gazele ramase in intestin pot patrunde cu usurinta prin milioanele de mici gauri din carbunele medicinal, iar acest proces le poate neutraliza.

Filtreaza apa

Pe langa ca neutralizeaza gazele intestinale, carbunele medicinal este folosit de mult timp drept filtru natural al apei. Acest produs poate interactiona si absorbi o multime de medicamente, toxine, virusuri, ciuperci, bacterii si substante chimice care se pot gasi in apa.

De exemplu, centrele de gestionare si reciclare a deseurilor folosesc de multe ori granule de carbune activ ca parte a procesului de filtrare. De asemenea, exista zeci de produse de filtrare a apei concepute pentru uz casnic. Acestea folosesc cartuse de carbon pentru a inlatura toxinele si impuritatile din apa.

Poate combate diareea

Datorita faptului ca are rol de absorbant gastrointestinal in caz de supradoze, intoxicatii si otraviri, unii oameni iau carbune activ pentru a trata diareea.

In cadrul unor studii efectuate in 2017, in care a fost verificata actiunea carbunelui activ asupra diareei, cercetatorii au descoperit ca acesta ar putea preveni absorbtia bacteriilor si medicamentelor care pot provoca diaree. Carbunele activ poate realiza acest lucru prin faptul ca toate acele substante se leaga de suprafata sa poroasa.

In plus, cercetatorii au subliniat ca persoanele care au luat carbune activ au dezvoltat putine efecte adverse, in special in comparatie cu medicamentele antidiareice obisnuite.

Poate ajuta la prevenirea mahmurelii

O veste importanta pentru petrecareti: carbunele medicinal este uneori administrat drept remediu eficient pentru mahmureala. Cu toate ca poate reduce nivelul de alcool din sange, efectele sale asupra starii de mahmureala nu au fost inca studiate.

Carbunele activ in industria cosmetica

Unii oameni isi aplica acest carbune activ pe piele pentru a trata acneea si muscaturile de serpi sau insecte.

Benefic pentru ingrijirea pielii

Cercetatorii sustin ca acest produs poate atrage catre suprafata pielii microparticulele, cum ar fi praful, murdaria, toxinele, substantele chimice si bacteriile, pentru a le indeparta mai usor.

Este folosit in deodorante

De ceva timp, oamenii au la dispozitie diferite deodorante care contin carbune activ. Acesta poate absorbi gazele nocive si mirosurile neplacute, fiind ideal pe post de deodorant pentru zona axilara, incaltaminte si chiar frigider.

Conform cercetarilor, carbunele medicinal poate absorbi excesul de umiditate si poate controla nivelul de umiditate.

Carbune activ pentru infectiile pielii

Multi medici din intreaga lume folosesc pudra de carbune activ pentru a trata afectiunile tesuturilor moi, cum ar fi infectiile pielii. Aceste produse sunt realizate din coji de nuca de cocos.

Carbunele activ poate avea efect antibacterian datorita faptului ca poate absorbi microbii daunatori din rani.

Carbune activ pentru ingrijirea si sanatatea dintilor

Exista zeci de produse de albire a dintilor care contin carbune activ. Multe dintre produsele de sanatate orala care contin carbune activ au diverse beneficii, cum ar fi:

  • actiune antivirala
  • actiune antibacteriana
  • actiune antifungica
  • activitate de detoxifiere

pasta-de-dinti-carbune

Capacitatea de absorbtie a toxinelor a carbunelui activ poate fi importanta in acest caz, insa nu exista cercetari semnificative care sa sustina utilizarea acestuia pentru albirea dintilor sau sanatatea orala.

Carbune activ pentru dinti mai albi

Carbunele medicinal poate fi folosit pentru a va albi dintii. Specialistii sustin ca acest produs poate albi dintii prin faptul ca absoarbe placa dentara si alti compusi care pot colora dintii. Recomandarea Catena este pasta de dinti cu carbune activ Foramen, o pasta de dinti pentru albire foarte eficienta pentru curatarea placii dentare. Pasta de dinti pentru albire improspateaza respiratia, indeparteaza petele si ofera un zambet stralucitor si sanatos. Pasta de dinti este recomandata copiilor cu varsta de peste 8 ani. 

Catena recomanda Periuta de dinti cu carbune activ Foramen

Periuta de dinti cu carbune activ Foramen si peri ultrafini are un design special care permite curatarea eficienta dar, in acelasi timp, delicata a dintilor si gingiilor. Perii ultrafini curata spatiile interdentare, indepartand tartrul si placa bacteriana. Carbunele activ ofera o curatare profunda si delicata, carbunele putand sa absoarba germenii care provoaca placa dentara.

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322609

https://www.healthline.com/nutrition/activated-charcoal

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/activated-charcoal-functions-benefits-risks-where-to-buy/

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Foramen pasta de dinti cu carbune activ X 75 ml

Foramen pasta de dinti cu carbune activ X 75 ml

Pasta de dinti cu carbune activ de la Foramen este…