Ce cauze are lipsa poftei de mancare la bebelusi?

Ce cauze are lipsa poftei de mancare la bebelusi? Ce cauze are lipsa poftei de mancare la bebelusi?

Ultima actualizare: 1 februarie 2024

Hranirea bebelusului este o parte atat de importanta a educatiei parentale - ii oferiti un biberon cu supliemtn pentru a-i opri plansul, il alaptati cand este bolnav si va distrati de minune explorand diferite alimente cand devin suficient de mari. Hranirea bebelusului este printre marile placeri ale vietii si poate fi o oportunitate incredibila de legatura cu acesta. Asadar, atunci cand bebelusul isi pierde pofta de mancare, este ingrijorator, indiferent in ce etapa a vietii se afla.

Iata cum sa gestionati pierderea poftei de mancare la bebelusi.


Lipsa poftei de mancare la bebelusi

Exista cateva motive pentru care un nou-nascut poate sa nu manance suficient, dar indiferent de motiv, daca bebelusul nu se hraneste normal, ar trebui sa sunati medicul, in special daca bebelusul este somnoros si da semne de pierderea poftei de mancare.

Acesta poate fi un semn de boala, infectie sau nivel scazut de zahar in sange. Sugarilor le este usor sa se deshidrateze si lipsa mancarii poate deveni rapid o problema medicala. In general, ei nu ar trebui sa treaca mai mult de cinci ore fara hrana in primele 12 saptamani de viata.

Cum sa crescuti pofta de mancare a bebelusilor?

Bebelusii au stomacul mic. Pot sa consume doar o cantitate mica de hrana la fiecare hranire si trebuie sa manance la fiecare doua-trei ore. In primele saptamani ale vietii lor, s-ar putea sa vi se para ca bebelusii vor mereu la san sau isi doresc biberonul. Este mult de munca, dar odata cu cresterea lor, se va dezvolta si stomacul lor, iar cantitatea de hrana consumata la fiecare hranire va creste.

Pe cat de mult ati vrea sa stimulati pofta de mancare a bebelusilor, singura modalitate sigura de a o face este sa asteptati. Nu exista vitamine pentru bebelusi care sa le stimuleze pofta de mancare, de exemplu. Si nu ar trebui sa-i fortati sa manance sau sa adaugati cereale in biberonul lor.

Sistemul digestiv al unui sugar nu este pregatit pentru nimic altceva in afara laptelui matern sau formulei pana in jur de patru pana la sase luni. Introducerea altor alimente mai devreme in locul laptelui matern sau a formulei ii poate expune la deficiente nutritionale.

Ce provoaca pierderea poftei de mancare la bebelusi?

Exista multe cauze care pot provoca pierderea poftei de mancare in primul an de viata al unui bebelus. Cel mai probabil, bebelusul isi va dubla greutatea la nastere in primele patru luni. Pana la varsta de un an, probabil ca si-a triplat greutatea. Cu siguranta ati auzit despre perioadele de crestere – perioade de timp in care bebelusii cresc mai rapid si mai vizibil decat in alte momente.

Pentru a facilita aceasta crestere, ei trebuie sa consume mult lapte sau sa primeasca o cantitate corecta din formula. Dar cand aceasta perioada de crestere se incheie, pofta lor de mancare scade adesea pentru o perioada scurta de timp. Observam adesea aceasta pierdere temporara a poftei de mancare la bebelusii cu varsta de trei pana la patru luni, deoarece tocmai au trecut printr-o perioada de crestere.

Pierderea poftei de mancare la bebelusi la doua luni ar putea fi, de asemenea, din cauza unei pauze in crestere, dar este mai probabil sa fie din cauza unei schimbari in compozitia laptelui matern. Pana la aproximativ sase saptamani, laptele matern contine colostru, care are un efect laxativ asupra bebelusului. Pe masura ce cantitatea de colostru scade, hrana bebelusului trece mai lent prin sistemul lor digestiv, ceea ce poate declansa o scadere a poftei de mancare.

Alti factori care pot duce la pierderea poftei de mancare la bebelusi

Dentitia

Apetitul bebelusului poate fi afectat atunci cand incep sa le creasca dintii, in jurul varstei de sase luni, iar ultimii dinti ai bebelusului, molarii, apar in jurul varstei de doi ani. Din pacate, dentitia poate afecta pofta de mancare a bebelusilor si poate aparea aproape oricand in primii lor doi ani. Din fericire, simptomele dentitiei precum pierderea poftei de mancare, gingii dureroase, iritabilitate si salivare nu dureaza in mod tipic mai mult de cateva zile pentru fiecare dinte.

Senzatia de supraincalzire

Supraincalzirea poate determina bebelusul sa transpire si sa devina iritat, ceea ce poate face ca ei sa nu vrea sa manance. Incercati sa-i racoriti cu un servet umed, sa-i imbracati in haine de bumbac si sa ramaneti in locuri umbroase.

Anumite tipuri de alimente

Deoarece unele alimente dureaza mai mult sa fie digerate, precum cerealele integrale, acestea ar putea face ca bebelusul sa nu vrea sa manance. Daca bebelusul incepe sa consume alimente solide, acest lucru ar putea face sa vrea sa manance mai putin, deoarece digestia dureaza mai mult decat laptele pe care l-a primit in ultimele sase luni. Incercati sa introduceti alimente solide in cantitati mai mici pentru a evita o pierdere brusca a poftei de mancare la bebelusi.

Vaccinurile

Pierderea poftei de mancare dupa vaccinare la bebelusi este, de asemenea, obisnuita. Acest lucru se datoreaza faptului ca bebelusii pot face febra din cauza vaccinului sau pot simti durere in zona injectata. Cu toate acestea, daca bebelusul nu mananca timp de mai mult de 24 de ore dupa vaccinare, ar trebui sa vorbiti cu un medic.

Prea multe lichide

Daca ii oferiti bebelusului prea multe lichide inainte sau in timpul mesei, se poate simti plin destul de usor. Cu un stomac mic plin de lichid, bebelusul poate sa nu mai vrea sa manance.

Infectii

Infectiile virale si bacteriene la bebelusi pot declansa, de asemenea, simptome de pierdere a poftei de mancare – de la gripa la o infectie a urechii. Disconfortul poate face dificil pentru bebelusi sa manance. In plus, anumite antibiotice pot cauza lipsa poftei de mancare la bebelusi. Este important sa vorbiti cu un medic daca observati ca simptomele bebelusului datorate infectiei devin mai grave.

Simptome ale pierderii poftei de mancare la bebelusi

Este important sa monitorizati daca bebelusul are o pierdere brusca a poftei de mancare, deoarece acest lucru ar putea insemna ca sunt bolnavi. Simptomele care insotesc adesea pierderea poftei de mancare la bebelusi includ:

Salivarea – acest lucru poate fi din cauza dintilor bebelusului afectandu-i pofta de mancare, a unei raceli sau chiar a alergiilor.

Tuse, varsaturi sau ambele – acestea pot aparea la un bebelus bolnav care nu are pofta de mancare din cauza unei boli virale precum raceala sau gripa.

Iritabilitate – aceasta poate aparea indiferent daca, cauza este dentitia sau o infectie.

Nu mananca alimentele preferate obisnuite – acest lucru poate fi cauzat de un stomac deranjat, dentitie, raceala, gripa si altele.

Sfaturi despre cum sa stimulati pofta de mancare a bebelusilor

  • Exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a stimula pofta de mancare a bebelusilor – nu doar pentru a lua in greutate, ci si pentru a imbunatati aportul lor nutritiv, cum ar fi:
  • Oferindu-le o varietate de texturi si arome, cum ar fi banane, cartofi dulci, oua, carne (introdusa dupa sase luni) si branza (introdusa dupa opt luni).
  • Incurajand timpul petrecut pe burta, rostogolirea pe podea si orice alta activitate fizica pe care bebelusii o pot face.
  • Oferind alimente noi impreuna cu alimente pe care stiti ca le plac bebelusilor– nu va fie teama sa incercati sa le dati alimentul nou de mai multe ori.
  • Pregatind aceeasi mancare in moduri diferite. Poate ca bebelusul nu este fan al bananelor intregi, dar le-ar putea bea intr-un smoothie cu alte fructe, de exemplu.
  • Limitand timpul de masa la maximum 20 de minute si asigurandu-va ca nu exista distrageri, cum ar fi televizorul sau tableta.

Cand ar trebui sa sa ingrijorati in privinta lipsei poftei de mancare la bebelusi

Ingrijorarea excesiva daca bebelusul nu termina fiecare masa nu este intotdeauna necesara, deoarece ei ar putea trece doar printr-o perioada de crestere. Dar, daca observati o schimbare semnificativa in obiceiurile alimentare ale bebelusilor , este important sa fiti atenti in urmatoarele zile. Cu toate acestea, pierderea in greutate, oboseala excesiva, aparitia deshidratarii, varsaturile (mai mult decat simpla regurgitare obisnuita) si diareea pot fi o urgenta medicala la un bebelus, astfel ca ar trebui sa cautati imediat ajutor medical.

Surse: https://www.getmaple.ca/blog/2022/06/07/loss-of-appetite-in-babies/