Ce alimente imbunatatesc sanatatea orala si ce alimente trebuie evitate

Ce alimente imbunatatesc sanatatea orala si ce alimente trebuie evitate Ce alimente imbunatatesc sanatatea orala si ce alimente trebuie evitate

Ultima actualizare: 12 octombrie 2023

sanatatea-orala

Principalul inamic al sanatatii dentare il reprezinta bacteriile care se dezvolta in cavitatea bucala si care ataca dantura, provocand cariile. Pentru a se dezvolta in cavitatea bucala, aceste bacterii au nevoie de un mediu prielnic, care se creeaza in primul rand pe fondul unei igiene precare, dar si din cauza anumitor alimente.

Acestea contin substante care afecteaza smaltul dintilor sau care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, iar in combinatie cu igiena precara, constituie o „reteta” sigura pentru aparitia cariilor si a altor probleme legate de sanatatea orala.

In cele ce urmeaza, va oferim cateva sfaturi pentru protejarea sanatatii orale, insotite de o lista de alimente benefice si mai putin benefice in acest sens.

Pentru a igieniza eficient cavitatea bucala, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Foramen Clorhexidina apa de gura. Acest produs lupta cu microorganismele responsabile de aparitia cariilor si a altor probleme de sanatate, avand o compozitie speciala pentru gingii sensibile. De asemenea, aceasta apa de gura este utila si pentru a preveni inflamatia si sangerarea gingivala.


Sfaturi importante pentru sanatatea orala, la adulti si copii

Dupa cum veti vedea, cele mai multe din aceste sfaturi se refera la igiena orala, insa nu trebuie sa neglijati nici alimentatia sau vizitele periodice la stomatolog, chiar daca aparent aveti dantura perfect sanatoasa.

  • Spalati-va pe dinti de doua ori pe zi – dintii trebuie spalati zilnic, dimineata si seara, folosind de fiecare data propria periuta si o pasta de dinti care contine fluor. Periajul dintilor trebuie sa dureze cel putin doua minute si sa acopere toata suprafata acestora, atat pe partea exterioara, cat si pe cea interioara. De asemenea, nu uitati sa periati si limba, pentru a elimina bacteriile ce se pot dezvolta pe suprafata acesteia.
  • Folositi ata dentara dupa fiecare masa – dupa fiecare masa, intre dinti si sub marginile gingiilor raman resturi de alimente care intra in fermentatie si determina aparitia bacteriilor care duc la aparitia cariilor. De aceea, este recomandat sa va curatati bine dintii dupa ce ati mancat, indiferent ca e vorba de o masa principala sau o simpla gustare. Ata dentara indeparteaza si cele mai mici resturi dintre dinti si de la nivelul gingiilor, reusind sa patrunda in spatii in care nu ajunge periuta de dinti.
  • Evitati obiceiurile care pot deteriora dintii – dintii si maselele au rolul de a taia si marunti alimentele pentru a putea fi inghitite, asa ca este recomandat ca dantura sa fie folosita strict in acest scop. Rosul unghiilor, deschiderea sticlelor sau folosirea dintilor pentru a taia sau rupe diverse materiale sunt obiceiuri foarte nesanatoase, care pot afecta sanatatea orala. Dincolo de riscul de rupere sau crapare a dintilor, astfel de obiceiuri pot contamina cavitatea bucala cu bacterii sau alte microorganisme care vor crea probleme.
  • Treceti pe la stomatolog cel putin o data pe an – chiar daca aveti o dantura perfect sanatoasa, este necesar un control de rutina pentru a va asigura ca o puteti pastra asa in continuare. Este suficient sa treceti o data pe an pe la dentist, pentru evaluarea sanatatii orale si pentru anumite proceduri de intretinere, precum fluorizarea sau sigilarea dintilor. De asemenea, la aparitia primelor semne de carii sau a altor probleme la nivelul danturii, trebuie sa mergeti la stomatolog cat mai urgent.

Pentru a va ajuta sa indepartati petele de pe dinti si sa va mentineti mereu respiratia proaspata, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Foramen pasta de dinti cu carbune activ. Aceasta pasta de dinti contine florura de sodiu, ajuta la prevenirea cariilor si contribuie la obtinerea unui zambet stralucitor si sanatos.

Alimente care imbunatatesc sanatatea orala

La sfaturile de mai sus adaugam si recomandarea de a consuma anumite alimente cu beneficii dovedite asupra sanatatii orale, pe care le puteti gasi in lista de mai jos.

  • Lactatele si branzeturile

Aceste alimente contin cantitati mari de calciu, care este un mineral esential pentru dinti. Astfel, consumul de produse lactate sau de branzeturi intareste dintii si totodata ii protejeaza impotriva cariilor, prin efectul benefic pe care il au si asupra smaltului acestora.

  • Verdeturile

Si verdeturile sunt o sursa importanta de calciu, iar pe langa acesta mai contin si alte minerale si vitamine benefice pentru sanatatea dintilor si a gingiilor.

Toate verdeturile imbunatatesc sanatatea orala, insa dintre acestea se remarca spanacul si salata verde.

  • Morcovii

Morcovii sunt considerati un aliment sanatos prin prisma continutului bogat de betacaroten, care este un precursor al vitaminei A. Pe langa faptul ca imbunatateste vederea, aceasta vitamina intareste si smaltul dintilor, facandu-l mai rezistent in fata actiunii bacteriilor care provoaca aparitia cariilor.

De asemenea, datorita texturii sale crocante, morcovul ajuta si la curatarea dintilor.

  • Merele

La fel ca morcovii, merele au o textura crocanta, ce asigura o curatare eficienta a dintilor si gingiilor, fiind totodata o buna sursa de minerale si vitamine.

Merele consumate ca desert sau drept gustare intre mese stimuleaza circulatia sangelui la nivelul gingiilor, indeparteaza placa bacteriana si favorizeaza secretia de saliva, ceea ce contribuie la o curatare mai eficienta a cavitatii bucale.

Pentru a va ajuta sa preventi formarea cariilor si sa indepartati eficient placa bacteriana, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Lacalut ACTIV Pasta dinti medicinala. Este un produs care favorizeaza combaterea tartrului, a iritatiilor si a sangerarii gingivale. Are actiune antimicrobiana, antiinflamatorie si de stimulare a procesului de vindecare a eventualelor leziuni.

Alimente cu impact negativ asupra sanatatii dintilor

Exista si o serie de alimente care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala, pateaza dintii sau chiar pot cauza ruperea acestora din cauza consistentei dure pe care o au.

  • Dulciurile

Dulciurile sunt considerate inamicul numarul 1 al sanatatii orale, pentru ca zaharul pe care il contin ataca smaltul dintilor si determina aparitia cariilor. Cele mai periculoase sunt dulciurile care se lipesc de dinti, precum jeleurile sau caramelele, in timp ce dropsurile pot sparge dintii, daca incercati sa le mestecati.

  • Citricele

Desi sunt recunoscute ca alimente sanatoase, citricele pot eroda smaltul dintilor si pot provoca iritatii la nivelul mucoasei gingiilor, din cauza aciditatii specifice. Acidul citric reactioneaza in contact cu mineralele din smaltul dintilor, determinand desprinderea acestora si slabirea nivelului de protectie.

sanatate-orala

  • Fructele uscate

Desi contin fibre, vitamine si antioxidanti care ajuta organismul, fructele uscate concentreaza si o cantitate mare de zahar. In plus, din cauza texturii lipicioase, mici fragmente raman atasate de dinti, ceea ce expune smaltul la actiunea nociva a zaharului.

  • Painea alba

Painea obtinuta din faina alba contine amidon, care in contact cu saliva se transforma in zahar. E drept, cantitatea nu este atat de mare precum in cazul dulciurilor sau al fructelor uscate, insa pe masura ce e mestecata, painea se lipeste de dinti si patrunde in spatiile interdentare, iar actiunea zaharului este astfel prelungita.

  • Muraturile

Caracterul nociv al muraturilor in ceea ce priveste sanatatea orala este dat de aciditatea specifica, dar si de continutul ridicat de sare. Am aratat mai devreme cum afecteaza aciditatea smaltul dintilor, iar in privinta continutului de sare trebuie sa precizam ca acesta reduce cantitatea de saliva, ducand la scaderea gradului de protectie a dintilor si cavitatii bucale.

In concluzie, alimentatia are un rol important in sanatatea dentara si de aceea se cuvine sa acordati atentie atat alimentelor pe care le consumati zilnic, cat si modului in care le serviti. Nu este neaparat nevoie sa renuntati complet la alimentele care va plac, dar trebuie sa le consumati cu moderatie si sa aveti o igiena orala adecvata, pentru a va proteja dantura.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Lacalut ACTIV (pasta dinti medicala)75ml

    Lacalut ACTIV Pasta dinti medicinala, 75ml

    Lacalut Aktiv este pasta de dinti medicinala care combate tartrul, sangerarea si iritatia gingivala, indeparteaza placa bacteriana, actionand totodata impotriva formarii cariilor. Folosita cu regularitate,…

  • 3 la pret de 2
    Foramen Clorhexidina apa de gura 250 ml - 019

    Foramen Clorhexidina apa de gura X 250 ml

    Foramen Clorhexidina apa de gura este destinata igienizarii cavitatii bucale. Contine clorhexidina care lupta impotriva microorganismelor din cavitatea bucala responsabile de aparitia cariilor, dar si…