Ce cauze are senzatia de greata dupa masa?

Ce cauze are senzatia de greata dupa masa? Ce cauze are senzatia de greata dupa masa?

Ultima actualizare: 25 noiembrie 2022

senzatie-de-greata-dupa-masa

Sunt foarte multe situatii in care puteti resimti o senzatie de greata dupa masa, in special daca ati mancat mai mult decat aveati nevoie. Trebuie sa acordati atentie acestei probleme atunci cand senzatia de greata dupa masa ajunge sa devina un fenomen regulat, pentru ca poate sa fie unul dintre simptomele unei afectiuni severe.

Motivele pentru care apare senzatie de greata dupa masa pot sa nu aiba nicio legatura cu cantitatea de alimente pe care o consumati. De exemplu, unele persoane se pot confrunta cu aceasta problema pe fondul unor situatii stresante sau daca sufera din cauza unor afectiuni digestive, a ulcerului de stomac sau a unei indigestii. Pe de alta parte, senzatie de greata dupa masa poate sa apara si la femeile insarcinate.


5 cauze care conduc la senzatie de greata dupa masa

Specialistii au identificat mai multi factori ce pot sa provoace senzatie de greata dupa masa. Unii dintre acesti factori sunt reprezentati de raul de mare sau de miscare, de expunerea la unele substante chimice care sunt toxice, chiar si de unele mirosuri foarte puternice.

Pentru a va ajuta sa mentineti confortul digestiv, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Gastrocalmin. Acesta este un supliment alimentar care nu contine zahar ci indulcitor, si se comercializeaza sub forma de comprimate masticabile care au gust de menta. Este un produs care contribuie la ameliorarea hiperaciditatii gastrice, avand un efect rapid.

1 Infectiile

In situatia in care va confruntati dintr-o data cu o senzatie de greata dupa masa si daca apar si varsaturi (de regula la cateva ore dupa ce ati mancat), se poate ca de vina sa fie o intoxicatie alimentara. Este o problema care poate sa apara atat din cauza felului in care au fost pastrate alimentele, cat si din cauza felului in are au fost preparate.

2 Alergiile la anumite alimente

In situatia in care organismul considera, in mod eronat, ca proteinele din anumite alimente reprezinta o amenintare, declanseaza un raspuns din partea sistemului imunitar. Senzatia de greata care este provocata de alergia alimentara se poate manifesta la cateva secunde sau la cateva minute dupa ce ati terminat de mancat. In multe dintre cazuri, este o senzatie insotita de dificultati de inghitire si tulburari de respiratie, precum si de umflarea buzelor sau a fetei – situatie in care este necesara interventie medicala urgenta.

3 Administrarea unor anumite tratamente

Se poate sa apara senzatie de greata dupa masa si din cauza administrarii unor anumite tratamente medicamentoase. Astfel, cu aceasta problema se pot confrunta persoanele carora li se administreaza antibiotice si medicamente impotriva durerilor, dar si persoanele care fac sedinte de chimioterapie. 

4 Perioada de sarcina

Modificarile hormonale care au loc in organismul femeii insarcinate constituie principalul motiv pentru care gravidele se confrunta cu senzatie de greata dupa masa. Desigur, in cazul femeilor insarcinate, senzatia de greata poate sa apara oricand de-a lungul zilei, dar si doar dimineata (greturile matinale).

5 Starile de anxietate

Cu cat nivelul de anxietate al unei persoane este mai mare, cu atat este mai probabil sa apara senzatie de greata dupa masa. Este important sa avem in vedere faptul ca stresul poate sa afecteze extrem de negativ sistemul digestiv si poate sa agraveze anumite afectiuni deja existente.

Afectiuni care se manifesta cu greata dupa masa

Senzatie de greata dupa masa poate sa apara si la pacientii cu gastrita, o afectiune inflamatorie care apare la nivelul mucoasei stomacale. De asemenea, poate sa fie vorba despre gastroenterita virala, reflux gastroesofagian, sindrom de colon iritabil sau pancreatita. Senzatie de greata dupa masa apare si din cauza litiazei biliare, a ulcerului gastric (peptic), a problemelor cu bila sau pe fondul existentei pietrelor la rinichi.

Pentru a va asigura ca substantele toxice de la nivelul intestinului sunt captate si eliminate, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Carboment. Acest supliment alimentar este extrem de util in caz de senzatie de greata dupa masa, in caz de balonare si flatulenta, de indigestie sau de spasme abdominale. Este un produs care absoarbe eficient gazele intestinale si care calmeaza crampele, ajutand la mentinerea echilibrului microflorei intestinale si protejand mucoasa intestinala.

Senzatie de greata dupa masa? Simptome care necesita consult de specialitate

Specialistii recomanda sa mergeti la un consult medical de specialitate in cazul in care, in afara de senzatie de greata dupa masa, mai remarcati si alte simptome asociate. Este important sa obtineti cat mai curand un diagnostic daca aveti si dureri la nivelul pieptului, daca resimtiti crampe abdominale severe, daca ametiti sau daca lesinati.

De asemenea, este obligatoriu sa mergeti la medic daca remarcati ca febra creste si daca simtiti ca va intepeneste gatul, precum si in situatia in care observati ca eliminati sange in timpul varsaturilor. Daca in afara de o senzatie de greata dupa masa va confruntati si cu diaree, probleme la urinare, este recomandat sa cereti parerea unui medic. Acelasi lucru este valabil si daca remarcati ca pielea devine palida, daca vedere devine neclara sau daca simtit ca va este frig fara motiv.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la preČ› de 2
Naturalis Carboment X 30 capsule

Naturalis Carboment X 30 capsule

Carboment de la Naturalis contribuie la reducerea…

3 la preČ› de 2
Naturalis Gastrocalmin X 30 comprimate masticabile

Naturalis Gastrocalmin X 30 comprimate masticabile

Gastrocalmin Naturalis este un supliment alimentar…