Ce este chistul Baker si care sunt optiunile de tratament?

Ce este chistul Baker si care sunt optiunile de tratament? Ce este chistul Baker si care sunt optiunile de tratament?

Ultima actualizare: 30 mai 2023

Una dintre numeroasele afectiuni la nivelul genunchiului este si chistul Baker, care poarta numele medicului german  William Morrant Baker in ale carui lucrari de specialitate este mentionat pentru prima data. Se intampla undeva la jumatatea secolului al XIX-lea, iar in zilele noastre chistul Baker mai este cunoscut si sub denumirea de chist sinovial sau chist popliteal.

Farmacistii Catena recomanda ArtroSuport Colagen de la Naturalis cu aroma de lamaie, un suplimen alimentarcare sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor.

Indiferent cum i-am spune, este vorba de o problema la nivelul articulatiei genunchiului, careia am decis sa ii acordam toata atentia necesara in cadrul acestui articol pe care va invitam sa-l parcurgeti in continuare.


Chistul Baker – generalitati

Chistul Baker este o umflatura care apare in spatele genunchiului ca urmare a acumularii de lichid sinovial. Acest lichid este secretat de membranele sinoviale care protejeaza articulatiile, inclusiv cele de la nivelul genunchilor. Rolul lichidului sinovial este acela de a lubrifia articulatiile si a reduce frecarea in timpul miscarilor, protejand astfel articulatiile si cartilajele.

In anumite conditii - despre care vom vorbi pe larg in capitolul urmator - lichidul sinovial se acumuleaza in spatele genunchiului si da nastere acestei umflaturi care a primit denumirea de chist Baker.

Lichidul se acumuleaza in fosa poplitee, aflata in partea din spate a genunchiului, fiind impins aici cand piciorul este flexat si ramanand blocat la momentul extensiei. Astfel, se acumuleaza treptat o cantitate tot mai mare de lichid, care devine vizibila sub forma unei umflaturi si poate provoca durere la nivelul articulatiei afectate.

Chistul Baker – factori de risc si cauze

Principalii factori de risc pentru aparitia chistului Baker sunt traumatismele suferite la nivelul genunchiului, dar si anumite afectiuni care pot favoriza acumularea de lichid sinovial.

Acesti factori determina aparitia unor leziuni la nivelul articulatiei, iar organismul reactioneaza printr-o secretie sporita de lichid sinovial. In mod normal, sunt suficienti cativa mililitri de lichid pentru a proteja articulatiile iar in astfel de situatii, lichidul in exces se acumuleaza in spatele genunchiului, formand chistul Baker.

Practicantii sporturilor de contact sunt expusi unui risc sporit de a dezvolta chist Baker, insa aceste poate aparea si in urma unor accidente care afecteaza zona genunchiului.

In astfel de situatii pot aparea rupturi de menisc sau fracturi de ligament, care sunt doua dintre cauzele generatoare ale chistului Baker. Acestora li se adauga afectiuni articulare precum artrita sau guta, dar si inflamatii care apar din diferite cauze la nivelul genunchiului.

Incercati ArtroSuport Colagen de la Naturalis, indicat pentru buna functionare a articulatiilor (sold, genunchi, glezna, coloana, umar, mana). De asemenea, in cazul suprasolicitarii mecanice a articulatiilor (munca fizica solicitanta, sport de performanta, obezitate), dar si pentru recuperarea articulara dupa traumatismele aparatului locomotor.

 Chistul Baker – simptome si manifestari

In cazurile fericite, chistul Baker poate trece neobservat, fara sa produca durere si niciun fel de disconfort. De asemenea, daca acumularea de lichid nu este una foarte mare, sunt sanse ca umflatura sa nu fie vizibila sau sa aiba o dimensiune redusa, care sa nu atraga atentia.

Nu se intampla intotdeauna asa, astfel ca prezenta chistului Baker se poate face simtita printr-o serie de simptome. Un prim semn este aparitia acelei umflaturi in spatele genunchiului, care poate fi insotita sau nu de durere. De asemenea, formarea chistului Baker poate duce la aparitia rigiditatii genunchiului, ceea ce va limita considerabil miscarile, creand chiar si dificultati la mers.

Din cauza lichidului acumulat, genunchiul nu mai poate fi flexat complet, iar uneori apare si inflamatia acestuia, insotita uneori de inrosirea pielii.

Chiar daca simptomele par usoare in prima faza, acestea se pot agrava in conditii de efort sau dupa o perioada mai indelungata de stat in picioare.

Diagnosticul de chist Baker

Atunci cand nu prezinta simptomele mentionate mai sus, chistul Baker poate fi depistat intamplator cu ocazia unui control fizic de rutina sau in timpul unei sedinte de masaj.

In cazul in care pacientul ajunge la medic, prima etapa a stabilirii diagnosticului consta in anamneza si examen clinic. Este important de retinut ca simptomele chistului Baker sunt asemanatoare cu cele ale altor probleme de sanatate mai severe, cum ar fi tromboza venoasa profunda, anevrismul arterial, bursita, sau chiar aparitia unor tumori.

Prin urmare, se impun investigatii mai amanuntite pentru ca diagnosticul sa poata fi stabilit cu exactitate. In general, aceste investigatii tin de domeniul imagistic si pot consta in radiografie, scanare imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau ecografie.

In functie de fiecare caz in parte, medicul poate decide metoda cea mai potrivita, iar dupa o astfel de investigatie poate stabili fara niciun dubiu daca este vorba de chist Baker sau de o alta afectiune dintre cele enumerate mai sus.

Tratamentul chistului Baker

In cazul unui chist Baker asimptomatic descoperit intamplator nu se impun masuri speciale de tratament, ci doar evitarea unor activitati care solicita genunchiul si monitorizarea pacientului pana cand lichidul acumulat se resoarbe.

In cazurile simptomatice dar mai putin grave, prima optiune de tratament se bazeaza pe repaus fizic, aplicarea de gheata pe genunchiul afectat, folosirea de bandaje compresive care sa stimuleze absorbtia lichidului sinovial precum si adoptarea unei pozitii astfel incat genunchiul afectat sa se afle deasupra planului inimii. De obicei, o astfel de metoda da rezultate, iar in decurs de cateva zile chistul Baker incepe sa scada in dimensiuni, pentru ca in final sa dispara complet.

Pentru formele mai severe, medicul poate prescrise si tratament medicamentos bazat pe analgezice pentru calmarea durerii si antiinflamatoare nesteroidiene pentru reducerea inflamatiei. De asemenea, injectarea in genunchi de solutii cu steroizi poate ameliora presiunea exercitata de lichidul acumulat, diminuand astfel durerile si inflamatia.

Bineinteles, se recomanda si in acest caz repaus si evitarea activitatilor care pun presiune pe genunchi, iar daca este cazul, pacientii pot folosi dispozitive medicale care sa ii ajute le mers.

In cazul in care chistul Baker a fost cauzat de o afectiune, tratamentul se va concentra si in directia acesteia, pentru a elimina astfel factorul declansator si riscul de recidiva. In astfel de situatii poate fi nevoie si de o interventie chirurgicala, ocazie cu care se poate proceda si la drenarea sau aspirarea chistului Baker. O astfel de procedura este totusi destul de dificila, mai ales in cazul chisturilor cronice, cand lichidul din interior este mai vascos.

Naturalis ArtroSuport Colagen sprijina mobilitatea articulara datorita calitatii colagenului folosit, suplimentul este rapid absorbit in organism.

Chistul Baker – posibile complicatii

Daca este tratata cu superficialitate, o astfel de problema la nivelul genunchiului poate da nastere si unor complicatii cu urmari destule grave. 

Cea mai putin severa complicatie consta in ruperea chistului si scurgerea lichidului sinovial catre muschii gambei, ceea ce va genera dureri severe, umflarea piciorului si invinetirea acestuia.

De asemenea, pe masura ce lichidul se acumuleaza, chistul Baker poate incepe sa preseze pe nervul tibial, provocand amorteli si furnicaturi la nivelul piciorului, precum si slabiciunea membrului inferior afectat.

In mod similar, chistul poate exercita presiune si asupra vaselor de sange, obstructionand circulatia la nivelul genunchiului. In astfel de conditii, poate aparea o alta complicatie constand in formarea de cheaguri in venele profunde, care risca sa infunde vasele sau sa migreze catre plaman, provocand embolie pulmonara.

Nu in ultimul rand, lichidul sinovial acumulat la nivelul genunchiului devine un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor, iar astfel se creeaza riscul aparitiei unor infectii care sa se extinda si la articulatii.

Principala masura de prevenire a aparitiei chistului Baker consta in protejarea genunchilor, iar acest lucru il puteti face purtand o incaltaminte adecvata, mai ales cand faceti sport sau petreceti mult timp in picioare si facand exercitii de incalzire inainte de antrenamentele la sala sau in aer liber.

De asemenea, mentinerea unei greutati normale si o alimentatie bogata in vitamine si minerale care intaresc articulatiile sunt doua reguli pe care trebuie sa le aveti permanent in vedere, pentru a evita leziunile si afectiunile ce duc la aparitia chistului Baker.  

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis ArtroSuport colagen lamaie X 14 plicuri

Naturalis ArtroSuport colagen lamaie X 14 plicuri

  Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de lamaie este…

3 la pret de 2
Naturalis ArtroSuport colagen ananas X 14 plicuri

Naturalis ArtroSuport colagen ananas X 14 plicuri

  Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de ananas este…