
Stiati ca proteinele sunt considerate „caramizile vietii”? De ce? Deoarece fiecare celula, pentru a functiona, are nevoie de acesti macronutrienti. Deficitul de proteine, mai ales pe termen lung, afecteaza imunitatea, muschii, pielea si, practic, da peste cap intreg organismul. „Proteine vom gasi peste tot in organism – muschi, organe, sange, piele, hormoni, enzime –, asadar nu putem subestima importanta acestora”, ne explica dr. Iasmina Wadi.
Ce sunt proteinele si care sunt functiile lor in organism?
Proteinele sunt o clasa esentiala de macronutrienti, alaturi de glucide (carbohidrati) si de lipide (grasimi). Spre deosebire de carbohidrati si de grasimi, care in principal sunt surse de energie, proteinele au rol structural si functional – ele sunt, practic, pilonul central al organismului.
Din ce sunt formate proteinele?
Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi, adica unitati mici care se combina precum niste piese de puzzle pentru a forma structuri mai mari. Exista 20 de aminoacizi, dintre care 9 sunt esentiali (adica organismul nu ii poate produce, iar aportul lor trebuie asigurat din alimentatia zilnica).
Cum sunt metabolizate proteinele?
Dupa ce le ingeram:
-
sunt descompuse in aminoacizi in stomac si intestin;
-
aminoacizii sunt absorbiti in sange;
-
corpul ii foloseste pentru a repara tesuturi, a produce enzime, hormoni si anticorpi.
„Spre deosebire de grasimi si carbohidrati, organismul nu depoziteaza proteine. Astfel, daca nu ne asiguram un aport zilnic suficient prin alimentatie, organismul incepe «sa scoata» proteinele din muschi, ficat si alte tesuturi, pentru a-si asigura anumite nevoi”, explica dr. Iasmina Wadi.
Ce functii au proteinele in organism?
In organism, proteinele au functii extrem de diverse, motiv pentru care deficitul de proteine va afecta oricare dintre acestea:
-
joaca rol in sinteza masei musculare;
-
produc hormoni (insulina, de exemplu) si enzime;
-
sustin imunitatea prin anticorpi;
-
mentin oasele si pielea sanatoase;
-
transporta substante in sange (de exemplu, hemoglobina, care transporta oxigen).
Anticorpii, enzimele, anumiti hormoni – toate acestea sunt de natura proteica, asadar deficitul de proteine va face ca si aceste molecule sa fie deficitare in organism.
Ce este deficitul de proteine?
Prin deficit de proteine intelegem faptul ca organismul nu primeste suficient aport de proteine, pentru a-si asigura nevoile sale zilnice. Deficitul poate avea la baza fie un aport alimentar care este deficitar, fie situatii speciale in care organismul are nevoie de mai multe proteine: infectii, traumatisme, interventii chirurgicale, sarcina, crestere rapida.
De ce nu este foarte comun in tarile dezvoltate?
In Europa si alte zone cu acces rapid la alimente variate, cei mai multi dintre noi consumam in cantitati adecvate proteine, chiar fara a ne propune acest lucru. Surse proteice comune includ:
-
carne, peste, oua;
-
lactate;
-
leguminoase (fasole, linte, naut);
-
nuci si seminte;
-
tofu si alte produse din soia.
Totusi, un deficit de proteine moderat poate aparea la:
-
persoane in varsta cu apetit redus;
-
persoane care consuma multe alimente procesate;
-
persoanele vegetariene sau vegane (alimentele de origine vegetala contin cantitati mult mai mici de proteine).
-
pacienti cu boli digestive inflamatorii, absorbtie redusa de proteine (enteropatia cu pierdere de proteine), boli renale si hepatice.
De asemenea, pacientii cu boli cronice (indiferent de tip) au un risc mai mare de a dezvolta, pe termen lung, deficit de proteine.
De ce este deficitul de proteine mai frecvent decat cel de carbohidrati sau grasimi?
Motivul este simplu:
-
carbohidratii se gasesc in majoritatea alimentelor de baza (paine, paste, cartofi, dulciuri);
-
grasimile sunt usor de obtinut din uleiuri, lactate, plus ca avem nevoie de un aport alimentar zilnic mai redus.
In unele regiuni ale lumii – in special in zone sarace – deficitul sever de proteine provoaca boli precum kwashiorkor (o forma grava de malnutritie proteica). In tarile dezvoltate, deficitul este mult mai rar intalnit, mai ales in forme severe, fiind mai degraba un deficit moderat.
Ce efecte are deficitul de proteine asupra organismului?
Un aport insuficient de proteine afecteaza aproape toate sistemele corpului, pentru ca proteinele au rol structural si functional. Deficitul de proteine poate duce la simptome discrete, care foarte usor pot fi trecute cu vederea, dar uneori se prezinta cu probleme severe. In cele ce urmeaza va prezentam consecintele pe care deficitul de proteine le are asupra organismului.
Scaderea masei si fortei musculare
Cand aportul de proteine lipseste, corpul recurge la „rezerve de proteine”, adica la muschi. Intr-un astfel de scenariu, se initiaza catabolismul proteic – descompunerea proteinelor musculare. Consecintele sunt urmatoarele:
-
slabiciune musculara si epuizare rapida, toleranta redusa la efort;
-
scaderea mobilitatii, probleme cu echilibrul;
-
risc mai mare de caderi, mai ales la varstnici;
-
diminuarea masei musculare.
De asemenea, muschii se recupereaza mai greu dupa efort in cazul unui deficit de proteine, iar acest lucru duce la dureri musculare.

Scaderea imunitatii
„Anticorpii, principalele «arme» ale sistemului imunitar, sunt de natura proteica. Daca aportul de proteine este redus, implicit si organismul produce mai putini anticorpi, deoarece nu dispune de precursorii necesari pentru sinteza lor”, ne explica dr. Iasmina Wadi. „Acesta este si motivul pentru care un pacient diabetic are un risc mai mare de infectii, deoarece diabetul afecteaza nu doar metabolismul glucidic, ci si pe cel proteic”, mai adauga aceasta. Rezultatul este riscul mai mare de infectii frecvente, vindecarea deficitara a ranilor, imunitatea scazuta in sezonul rece.
Aparitia edemului (retentia de lichide)
Proteinele (in special albumina) mentin lichidele in vasele de sange (presiunea osmotica). Fara destule proteine, lichidul se scurge in tesuturi si astfel apar edemele: umflaturi la picioare si la nivelul gleznelor, uneori chiar pe tot corpul. Edemul este semn clasic al unui deficit de proteine in stadiu sever.
Deteriorarea pielii, parului si unghiilor
Proteinele sunt esentiale pentru sinteza de:
-
colagen (structura pielii);
-
cheratina (par si unghii).
Prin urmare, deficitul de proteine va duce la:
-
piele uscata, subtire;
-
unghii fragile;
-
caderea parului;
-
vindecarea deficitara a ranilor.
De asemenea, se accentueaza pigmentatia pielii (in special la nivelul scalpului) si creste riscul de descuamare si eruptii cutanate nejustificate.
Aparitia anemiei
De obicei, anemia este asociata cu deficitul de fier, dar deficitul de proteine poate sa contribuie la aparitia acesteia. De ce? Deoarece hemoglobina (molecula care transporta oxigenul) este de natura proteica, avand nevoie de aminoacizi pentru a fi sintetizata. Simptomele includ oboseala intensa, ameteli, paloare, respiratie dificila (in special la efort).
Scaderea masei osoase
Proteinele ajuta, indirect, la „fixarea” mineralelor in oase, in special a calciului. Deficitul cronic se asociaza cu scaderea densitatii minerale osoase si cresterea riscului de fracturi patologice.
Incetinirea metabolismului
Deficitul de proteine incetineste metabolismul, deoarece duce la pierderi ale masei musculare, iar muschii sunt esentiali pentru arderea caloriilor. Daca nu consumam suficiente proteine, asa cum s-a mentionat, proteinele musculare sunt descompuse, reducand masa musculara si, pe de alta parte, scazand rata metabolica.
Modificari ale dispozitiei
Neurotransmitatorii sunt, de asemenea, molecule proteice:
-
din triptofan (aminoacid obtinut din proteine) se sintetizeaza serotonina;
-
din tirozina (aminoacid obtinut din proteine) se sintetizeaza dopamina.
Asadar, deficitul de proteine poate duce la un deficit al acestor neurotransmitatori. Deficitul lor se manifesta prin modificari ale dispozitiei: iritabilitate, anxietate, scaderea motivatiei si altele.
Doza zilnica recomandata de proteine
Necesarul zilnic de proteine difera in functie de varsta, greutate si nivel de activitate fizica. Cu toate acestea, pe baza studiilor despre echilibrul azotului (metoda prin care se poate cuantifica daca organismul primeste suficiente proteine), recomandarile actuale sunt:
Care este doza minima pentru un adult sanatos?
-
0,8 g de proteine/kg corp/zi;
-
pentru o persoana de 70 kg, asta inseamna 56 g proteine/zi.
Ce doza se recomanda in functie de nivelul de activitate?
-
activitate minima: 1,0 g/kg corp/zi;
-
activitate moderata: 1,3 g/kg corp/zi;
-
activitate intensa: 1,6 g/kg corp/zi.
Sportivii sau persoanele care fac antrenamente de forta au nevoie de un aport mai mare, pentru asi sustine repararea si cresterea musculaturii.
Cat de multa proteina este sigura pe termen lung?
-
consumul de 2 g/kg corp/zi este considerat sigur pentru majoritatea adultilor;
-
limita superioara tolerata este de 3,5 g/kg corp/zi pentru persoanele sanatoase, adaptate, in timp, la un aport mare de proteine.
Cand devine periculos consumul excesiv?
Aportul prelungit de peste 2 g/kg corp/zi poate duce la:
-
probleme digestive;
-
suprasolicitarea rinichilor;
-
boli cardiovasculare;
-
risc de cancer (prin asigurarea aportului de proteine din carne rosie si procesata).
Bibliografie:
Suzuki, D.; Hayamizu, K.; Uno, C.; Hasegawa, Y.; Kuwahata, M.; Kido, Y.; Suzuki, Y. Nitrogen Requirements in Healthy Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Nitrogen Balance Studies. Nutrients 2025, 17, 2615. https://doi.org/10.3390/nu17162615. Link: https://www.mdpi.com/2072-6643/17/16/2615
Espinosa-Salas S, Gonzalez-Arias M. Nutrition: Macronutrient Intake, Imbalances, and Interventions. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK594226/
Semba RD. The Rise and Fall of Protein Malnutrition in Global Health. Ann Nutr Metab. 2016;69(2):79-88. doi: 10.1159/000449175. Epub 2016 Aug 30. PMID: 27576545; PMCID: PMC5114156. Link: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5114156/
Sato H, Tsukamoto-Yasui M, Takado Y, Kawasaki N, Matsunaga K, Ueno S, Kanda M, Nishimura M, Karakawa S, Isokawa M, Suzuki K, Nagao K, Higuchi M, Kitamura A. Protein Deficiency-Induced Behavioral Abnormalities and Neurotransmitter Loss in Aged Mice Are Ameliorated by Essential Amino Acids. Front Nutr. 2020 Mar 11;7:23. doi: 10.3389/fnut.2020.00023. PMID: 32219097; PMCID: PMC7079559. Link: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7079559/