Ce este si cum se masoara corect tensiunea arteriala?

Ce este si cum se masoara corect tensiunea arteriala? Ce este si cum se masoara corect tensiunea arteriala?

Ultima actualizare: 25 ianuarie 2024

Tensiunea-arteriala

Tensiunea arteriala constituie unui dintre indicii de baza ai sanatatii inimii si sistemului circulator, iar din acest motiv monitorizarea sa in mod constant devine foarte importanta, mai ales in cazul persoanelor trecute de o anumita varsta si al celor care prezinta risc de afectiuni cardiovasculare.

Monitorizarea tensiunii arteriale presupune masurarea acesteia in mod periodic, cu ajutorul unui dispozitiv medical numit tensiometru. Procedura este una foarte simpla iar dispozitivele moderne permit masurarea tensiunii arteriale chiar de catre pacient, fara a mai fi nevoie ca acesta sa se deplaseze la un cabinet medical sau sa fie asistat de o persoana cu pregatire medicala.

In cele ce urmeaza va vom explica ce semnifica valorile tensiunii arteriale, va vom invata cum sa le masurati corect si va vom sfatui cum sa procedati pentru a le mentine in limitele normale.

Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea starilor de oboseala si combaterea proceselor de imbatranire prematura.


Informatii despre tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea pe care sangele pompat de muschiul inimii o exercita asupra peretilor arterelor, mai precis a vaselor sanguine care transporta sangele oxigenat de la inima la organe si tesuturi. Dupa cum se stie, sangele este pompat in artere prin contractii ritmice ale inimii, numite sistole, urmate de faze de relaxare, numite diastole. Sistolele si diastolele se succed permanent iar oprirea acestui ciclu duce la aparitia stopului cardiac, ce poate fi fatal daca inima nu este repornita in cel mai scurt timp.

Revenind la tensiunea arteriala, aceasta variaza de-a lungul sistemului circulator, avand valori mai crescute in zona aortei - cea mai mare artera, in care sangele este pompat din ventriculul stang al inimii – care scad pe masura ce sangele este impins spre zonele periferice. Pentru masurarea tensiunii arteriale se au in vedere doua valori distincte, respectiv presiunea sistolica – atunci cand inima se contracta si pompeaza sangele in aorta – si presiunea diastolica, inregistrata in momentul in care muschiul cardiac se relaxeaza.

Naturalis CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA) contribuie la functia normala a inimii, iar resveratrolul sustine sanatatea cardiovasculara.

Fiind vorba de masurarea presiunii, cele doua valori ale tensiunii arteriale se exprima in milimetri coloana de mercur (mmHg), intotdeauna fiind mentionata mai intai presiunea sistolica, urmata de cea diastolica. Astfel, prima valoare exprimata va fi intotdeauna mai mare decat cea de-a doua, dat fiind faptul ca presiunea este mai puternica in momentul sistolei si mai mica la diastola.

O tensiune arteriala normala trebuie sa aiba valoarea presiunii sistolice cuprinsa intre 120 si 130 mmHg, in timp ce presiunea sistolica trebuie sa fie intre 80 si 85 mmHg.

Daca valorile sunt cuprinse intre 131-140 mmHg si 86-90 mmHg, tensiunea arteriala indica faza de prehipertensiune, iar tot ce depaseste aceste valori indica prezenta hipertensiunii.

De cealalta, parte valorile intre 90-120 mmHg ale presiunii sistolice si 60-80 mmHG ale presiunii diastolice sunt considerate optimale, iar cele sub 90/60 mmHg sunt caracteristice hipotensiunii.

Naturalis Omega 3 Forte 1000mg contine acizii Omega-3 EPA si DHA, care sunt compusi grasi benefici si care au un rol esential in functionarea normala a inimii. DHA contribuie la mentinerea functiei normale a creierului si la mentinerea vederii normale. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de EPA si DHA. Vitamina E contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Cum se masoara corect tensiunea arteriala?

In trecut, tensiunea arteriala se masura cu ajutorul unui aparat manual ce presupunea si folosirea unui stereoscop, procedura fiind destul de greoaie pentru a putea fi aplicata de pacient. Cu timpul, aceste dispozitive au fost inlocuite cu tensiometre digitale, care sunt mult mai usor de folosit si au avantajul ca pot memora si chiar transmite catre medici valorile masurate de-a lungul unei perioade mai lungi. Desi sunt voci care sustin ca vechile dispozitive sunt mai exacte, in prezent dispozitivele digitale sunt folosite cu preponderenta pentru masurarea tensiunii arteriale, datorita avantajelor enumerate mai sus.

  • Tensiunea arteriala se masoara de obicei pe bratul stang, deoarece acesta este mai apropiat de inima. Daca anumite conditii medicale nu permit masurarea la bratul stang, tensiunea arteriala poate fi luata si de la bratul drept. De asemenea, in anumite conditii se masoara la ambele brate, continuand monitorizarea la bratul la care se inregistreaza o valoare mai mare.
  • Inainte de masurarea tensiunii arteriale, pacientul trebuie sa stea relaxat cel putin 5 minute, timp in care nu trebuie sa faca niciun efort. De asemenea, cu cel putin o jumatate de ora inainte nu este recomandat sa se fumeze, sa se consume alcool, cafea sau alte bauturi energizante.

Naturalis CardioVita este un supliment alimentar care contine potasiu si magneziu. Potasiul contribuile la functionarea normala a sistemului nervos, la functionarea normala a sistemului muscular, la mentinerea tensiunii arteriale normale. Magneziul contribuie la reducerea oboselii si extenuarii, la echilibrul electrolitic, la metabolismul energetic normal, la functionarea normala a sistemului nervos, la functionarea normala a sistemului muscular.

  • Masurarea tensiunii arteriale se face in pozitie sezand, cu bratul ales ridicat la nivelul inimii. Acesta se trece prin manseta aparatului, care se fixeaza in partea superioara, deasupra incheieturii de la cot. Manseta nu trebuie sa fie foarte stransa pe brat, insa nici foarte larga.
  • Se conecteaza apoi la aparat furtunul atasat mansetei si se apasa pe butonul de pornire. Pentru a putea masura tensiunea arteriala, aparatul introduce aer in manseta, care se umfla presand vasele sanguine pentru a bloca temporar fluxul de sange. In cazul dispozitivelor manuale, umflarea mansetei se face cu ajutorul unei mici pompe atasate.
  • Dupa cateva secunde, presiunea din manseta scade treptat, iar senzorii dispozitivului digital preiau vibratiile din artere odata cu reluarea fluxului sanguin. Daca se foloseste un dispozitiv clasic, aceste vibratii sunt captate cu ajutorul unui stereoscop plasat la incheietura bratului.
  • Pe baza acestor indicii, aparatul digital (tensiometru digital) va afisa pe ecran tensiunea arteriala, care poate fi memorata in dispozitiv pentru a fi comparata cu valorile inregistrate anterior. In cazul dispozitivelor manuale, stabilirea valorilor tensiunii arteriale necesita o oarecare pregatire medicala acesta fiind un alt motiv pentru care sunt preferate cele digitale.
  • In timpul procedurii care dureaza cateva minute, pacientul trebuie sa stea linistit si sa nu vorbeasca sau sa se angajeze in alte activitati, pentru a evita inregistrarea unor valori eronate ale tensiunii arteriale. Este de preferat ca procedura sa se repete dupa 2-3 minute pentru o cat mai buna acuratete a rezultatelor.

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sistemului natural de aparare al organismului, la functionarea normala a sistemului imunitar, la mentinerea activitatii normale a sistemului digestiv si a vaselor de sange.

Sfaturi pentru a tine tensiunea arteriala sub control

O tensiune arteriala peste valorile normale constituie un semnal de alarma, intrucat hipertensiunea este principala cauza pentru majoritatea bolilor cardiovasculare. Aceasta problema este asimptomatica, astfel ca un prim sfat este sa va monitorizati in mod constant tensiunea. Daca aceasta este in limitele normale trebuie masurata cel putin odata pe an, iar in cazul persoanelor cu valori mari sau aflate in categoriile de risc, se impune o monitorizare mai stricta.

In afara de administrarea medicamentelor pentru controlul tensiunii arteriale, care se iau doar la recomandarea medicului, este important sa renuntati la grasimi, prajeli si alimente cu multa sare, pentru ca acestea constituie una din cauzele hipertensiunii. De asemenea, trebuie ca scapati cat mai curand de kilogramele in plus, iar acest lucru il puteti face tot cu ajutorul dietei, dar si al miscarii. Exercitiile fizice nu doar ca va ajuta sa slabiti ci fortifica si inima, care este supusa unei solicitari mai intense in cazul persoanelor cu hipertensiune.

Fumatul este un alt factor de risc major pentru sanatatea cardiovasculara, determinand cresterea tensiunii arteriale, astfel ca este recomandat sa renuntati la acest viciu. Si fumatul pasiv este la fel de nociv, astfel ca si nefumatorii trebuie sa evite cat mai mult expunerea indelungata la fum de tigara.

Nu in ultimul rand, respectati un program fix de culcare si de trezire care sa includa 7-8 ore de somn pe noapte si evitati pe cat posibil stresul prelungit.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

Caracteristicile produsului: Acizii Omega-3 EPA si…

3 la pret de 2
Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

  Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment…

3 la pret de 2
Naturalis CardioSuport X 30 capsule gelatinoase moi

Naturalis CardioSuport X 30 capsule gelatinoase moi

  CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 (…

3 la pret de 2
Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 X 30 capsule

Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 X 30 capsule

Uleiul de peste contine acizii grasi omega-3: acid…